Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
Grid Modorcea despre mitocaniile de dupa dealuri si turle si frica de umbre. Fantoma guvernului ameninta cinematografele
Aciduzzul | 8 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 186 vizualizari |
(1 voturi )

Grid Modorcea
O lectie de profesionalism este filmul Skyfall, numit si Coordonata 007 fiindca este vorba despre James Bond, noul James Bond fiind interpretat de actorul Daniel Craig. Alaturi de care fac roluri memorabile Judi Dench, in M, sefa lui Bond de la Serviciile secrete britanice, si Javier Bardem, in Silva, rol de transformare foarte original. Mai joaca Ralph Fiennes, in Mallory, noul presedinte al serviciului de securitate, iar peisajul este pigmentat cu doua frumuseti de invidiat, Naomie Haris, in Eve, si Berenice Marlohe, in Severine. Un rol eposodic, dar pregnant, il are in final si Albert Finney. O asemenea distributie pretioasa se explica prin devizul enorm pe care l-a avut acest film, peste 200 milioane dolari.

Suma se justifica datorita faptului ca o mare parte din actiune se petrece in Shanghai, care arata dupa modelul lui Times Square, cel mai luminat si elegant loc de pe pamant. Dar chinezii vin tare din urma, s-au apropiat si e posibil ca maine sa fie ei inainte.

Ideea majora a filmului, cu o actiune in spiritul spionajului englez, este ca toate conflictele actuale nu mai au loc intre tari, ci intre indivizi, care sunt necunoscuti si ei ameninta siguranta unor state si chiar a fiecaruia dintre noi.

Personajul M, foloseste adesea cuvantul „shadow”, fiindca, zice ea, totul se petrece in spatele nostru, din umbra, nu stii cine ataca sau cum arata. Umbra este ceea ce planeaza asupra sigurantei oamenilor, cea care introduce si intretine starea de teama. Oare nu ne este o permanenta frica de umbrele noastre?

Aceste ganduri ea si le spune atunci cand este anchetata in urma pierderii unoir agenti importanti a a unei liste de agenti saprecurati in spinonajul mondial. M este incoltita si amenintata cu demisia. Insasi loialitatea lui Bond fata de M este pusa la incercare atunci cand trecutul acesteia incepe sa o urmareasca.

Povestea incepe cu relatarea ultimelor misiuni Bond, nereusite, care pun astfel in pericol anonimatul agentilor secreti din intreaga lume. Sediul MI6 este atacat, iar M este astfel fortata sa mute agentia. in urma acestor evenimente, autoritatea si functia sa sunt amenintate de Mallory, noul presedinte al Comitetului de Inteligenta si Securitate. in aceste conditii, M ramane cu un singur aliat de incredere: Bond. Agentul 007, alaturi de Eve, porneste in misiune, pe urmele lui Silva, ale carui motivatii periculoase si ascunse trebuie dezvaluite cu orice pret.

Motivatiile ascunse tin de trecut, de faptul ca M, Bond si Silva se cunosc de mult, din tinerete, au avut multe in comun si acum Silva vine sa se razbune. Finalul se petrece chiar in acest trecut, la castelul din Skyfall, un tinut din Scotia. Aici are loc lupta dintre cei trei eroi, o lupta dura, iar in viata ramane numai James Bond, evident, fiindca altfel cum s-ar mai continua aventurile Agentului 007?!

Regizorul englez Sam Mendes, cunoscut prin filmul American Beauty, propus la 5 premii Oscar, a realizat un film perfect, ireprosabil din punct de vedere profesionist, mergand pe studiul personajelor in medii de clarobscur, un black noir, poate cu exceptia scenei finale, cand M moare in bratele lui Bond si figura ei este prost luminata. Un film de 144 de minute te tine cu sufletul la gura, cum se spune, e o performanta care desparte si mai adanc filmul romanesc de filmul american.

*

Directoarea cinematografului „Patria”, Maria Bikfalvi, imi spunea ca Guvernul ameninta cu desfiintarea cinematografelor. Din nou? Da, din nou. Vor sa scoata bani si din piatra seaca. Mai ales din ceea ce nu este opera lui. Tot ce a construit poporul inainte de actualii guveranti, le sta in gat.

Umbra guvernului e ca o sperietoare. Ca o fantoma. Umbrele ameninta. Presiunea lor e tot mai mare. Asa cum in film se vorbeste despre faptul ca James Bond si M sunt „expirati”, ca e nevoie de un nou val de agenti, tineri, puternici, rapizi, vigurosi, si vechile cinematografe sunt amenintate cu disparitia.

Salariatii Centralei RomaniaFilm sunt de mai mult timp in greva. Ei picheteaza la Ministerul Culturii si isi cer drepturile. Ei striga: „Salvati cinematografele, salvati culura!”

Doamna Bikfalvi, care este si presedintele Sindicatului Liber „RomaniaFilm”, spunea ca noua generatie de cineasti este total nepasatoare fata de aceasta situatie. si se plangea de Cristian Mungiu, care saptamana trecuta a avut premiera cu Dupa dealuri la „Patria” si ca s-a comportat ca un mitocan, sfidator.

Incomparabil cu vechea generatie, si l-a citat pe Sergiu Nicolaescu, care au insemnat mult pentru „Patria”, cinematograf care ar merita sa-i poarte numele. si nu a inteles purtarea lui Mungiu, mai ales ca acesta nu are cu ce se mandri, fiindca filmul lui, de o calitate tehnica execrabila, e slab, a auzit numai vorbe grele de la spectatori, cica niciodata nu a auzit de atatea ori repetat cuvantul „rusine”.

Asa cum ne e rusine si de purtatorul de cuvant al Mitropoliei, care isi da cu parerea despre film de parca nu a citit declaratia protopopului de Vaslui si face glume iconoclaste, cand administratorii bisericii sunt suspectati de milioane de euro fraude! Muncesc prea sfintiile lor, mungesc!

Va semnalez o replica a bataiosului ziarist Victor Roncea data unui anume diacon Hulpoi (avand evidente radacini de Vulpoi): „Am remarcat pe «Doxologia» un comentariu «elitist», de adevarat «hulpoi» ascuns sub o haina de diacon. Critici firave si laude cu toptanul la adresa filmului.

Dupa dealuri este un scuipat in cadelnita Ortodoxiei, pentru a reproduce un citat celebru, din apanajul realismului-socialist, in care se inscrie si «fictiunea-non-fictiune» a lui Mungiu, «intamplator» chiar fratele blasfemiatoarei cu Evanghelistii. De remarcat ca acelasi «hulpoi» ii face propaganda electorala lui Baconschi pe un site ce, din cate stiu, nu-si are aceasta menire.

Ba chiar dimpotriva! O intrebare la care astept raspuns: inaltul stie?”

Cultura se face prin lucruri noi, inseamna a aduce innoire, intr-adevar, dar si prin conservarea traditiei. „Patria” e un etalon al filmului romanesc. Ca si „Scala”. Cine a fost in Italia, Germania sau Spania a vazut la ce mare pret sunt vechile cladiri, locurile cu traditie, implicit oamenii cu experienta.

E un interesant dialog, la un moment dat, intre James Bond si tanarul Q, care ii este incredintat sa-l monitorizeze. Din schimbul de replici reiese ca tineretea nu poate suplini experienta, inteligenta rodata. Dovada ca in final, Mallory, care initial ii ceruse lui Bond sa se retraga, il solicita sa primeasca o noua misiune. „With pleasure”, raspunde Bond.

La New York am fost in zeci de cinematografe, noi, moderne, mall-uri nemaipomenite, dar in nici unul nu m-am simtit ca in Clearview Cinemas Ziegfeld, de pe 54 St., cel mai vechi „teatru de cinema” al orasului, pe scena caruia au pasit gloriile filmului american, toate starurile lui, care au facut istorie. si spectatorul resimte aceasta greutate, acest fior al trecutului. Ceea ce este un mare lucru pentru viitor.

Sursa: Curentul, Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 574 vizualizari | 1 vot

– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 662 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 559 vizualizari | 6 voturi

Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1155 vizualizari | 2 voturi

La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics