Chiar si in acest produs destinat cu precadere copiilor, producatorii au gasit de cuviinta sa introduca in ingrediente, nu mai putin de 7-8 tipuri de substante chimice, multe dintre ele fiind pe lista celor suspecte sau declarate deja ca fiind nocive. Intr-o pastila de guma se pot gasi: E 171, E 320, E 330, E 420, E 421, E 422, E 950, E 951, E 967 si alte asemenea chimicale. Persoanele care mesteca regulat guma si pentru o vreme indelungata se expun urmatoarelor afectiuni: colesterol (E 320), boli ale aparatului bucal (E 330) si cancer (E 950 si E 951). Asociatia stomatologilor din Statele Unite recomanda guma de mestecat fara zahar, consumata insa cu moderatie. Si aceasta deoarece guma fara zahar contine fenilalanina, un aminoacid care intra in componenta aspartamului (indulcitor artificial).
Studiile americanilor au aratat ca, in organism, fenilalanina provoaca tulburari ale echilibrului hormonal, afectand in special copiii si femeile insarcinate. Printre consecintele consumului ridicat de indulcitori se numara incetinirea procesului de crestere in cazul copiilor si tulburari ale sistemului nervos.
Medicii nu recomanda mestecatul gumei pe stomacul gol, deoarece este stimulata secretia de suc gastric care irita mucoasa stomacala. Acest lucru poate contribui la dezvoltarea gastritelor, la acutizarea ulcerului gastric. Pentru a evita aceste pericole, mestecati guma numai dupa ce ati servit masa. Dar nu mai mult de 15-20 de minute, atat timp cat aceasta isi pastreaza gustul. Respectand aceste recomandari, guma ne ajuta sa ne curatam dintii de resturile alimentare, extractul de mentol inlatura mirosul neplacut al gurii, iar sucul gastric va facilita digerarea alimentelor.
Mestecatul prelungit poate provoca modificari ale muschilor faciali si duce la aparitia bruxismului (scrasnitul dintilor in timpul noptii). Studiile au mai aratat ca sorbitolul si xilitolul din gumele de mestecat distrug microorganismele si acizii care afecteaza smaltul dintilor si cauzeaza cariile.
Medicii de la Universitatea din Chicago afirma ca a mesteca guma in timp ce fumam inseamna a extrage din tigara substantele cancerigene. De asemenea, nu mestecati guma cand va aflati la volan, in timp ce cititi sau invatati pentru ca reduce capacitatea de concentrare. Explicatia: sangele nu mai ajunge la creier, se concentreaza in muschii faciali.
Orbit – guma de mestecat cu substante cangerigene
Orbit Professional, Strong mint
Guma de mestecat fara zahar cu indulcitori si arome de menta
Ingrediente: indulcitori – xilitol, manitol, aspartam, acetsulfam K, baza de guma, intaritor 414, stabilizator 422, arome, polifosfat de sodiu, colorant E 171, emulsificator E 322, agent de glazurare E 903, antioxidant E 320.
E 951 (aspartam) , E 950 (acetsulfam) – cancerigeni
E 414 (acacia) – posibil sa produca alergii si usoare iritatii ale mucoaselor
E 422 (glicerol) – in cantitati mari poate produce dureri de cap, greata, hiperglicemie; intalnit in lichior, fructe uscate, produse slab calorice
E 320 (Butil-hidroxi-anisol BHA) – conservant gasit in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, margarina, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat, arahide; posibil cancerigen (in doze mari a provocat tumori la animalele de laborator), creste nivelul de colesterol; derivat din petrol; in unele tari interzis in mancarea pentru copii, putand provoca reactii alergice si hiperactivitate; interzis in Japonia in 1958; expertii recomanda oficial interzicerea in Marea Britanie; restaurantele McDonald’s din SUA au eliminat acest aditiv din produsele lor inca din 1986
E 421 (manitol) – posibil sa provoace alergii; interzis in mancarea sugarilor putand provoca diaree si disfunctii renale; provoaca greata, voma; in produse cu continut redus in calorii.
Sursa: Codex Alimentarius
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 26 august, 2014 | 1 comentarii | 391 vizualizari | 1 vot
Industria avicola se intoarce la valorile traditionale in Europa, stimulata de cererea in crestere pentru carnea de pui de calitate. Tot mai multi europeni renunta la carnea de pui crescut in sistem industrial in mega-ferme si se orienteaza catre puii crescuti in sistem free-range, adica in aer liber, cu acces permanent la verdeata. Acest sistem […]
Autor: Aciduzzul | 7 august, 2013 | 0 comentarii | 385 vizualizari | 4 voturi
A Dutch scientist is offering the world’s first cultivated beef made of stem cells to taste. He believes the lab-grown meat will feed the world and help save the environment. The tasting event happens amid UN calls to invest more in food innovation. The 5-ounce burger which costs $332,000 to produce was fried and taste-tested […]
Autor: Aciduzzul | 9 iulie, 2013 | 0 comentarii | 447 vizualizari | 1 vot
The transparency campaign initiated by McDonald’s last year was intended at marketing a more health conscious image of McDonald’s Corp.–and at using social media more effectively, but instead of talking about their love for the brand, the hashtag became a forum for people to talk about how disgusting they believe the food is. The ingredients […]
Autor: Aciduzzul | 9 iulie, 2013 | 1 comentarii | 521 vizualizari | 3 voturi
Autor: Aciduzzul | 1 iunie, 2013 | 2 comentarii | 1068 vizualizari | 6 voturi
Fungicidul Initium, produs de concernul BASF, destinat culturilor de vita-de-vie, cartofi si legume, a primit aprobarea finala de a fi folosit in tarile din Uniunea Europeana, potrivit unui comunicat al BASF. Aprobarea vine dupa ce Initium a fost lansat anterior in tarile din Uniunea Europeana, America de Nord si de Sud, se mai arata in […]
One comment