Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
I-am intrecut pe americani la numarul de parlamentari. Populatia tarii scade, numarul de alesi creste cu 117
Aciduzzul | 12 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 226 vizualizari |
(2 voturi )

Desi se afla la poli opusi ca bogatie si numar de locuitori, Romania a ajuns sa depaseasca SUA in ceea ce priveste numarul „alesilor neamului“. Multumim USL pentru ca am ajuns sa spunem, macar o data in viata, ca suntem mai „tari“ decat americanii, chiar daca multi dintre romani continua sa adoarma cu gandul la „visul american“, din ce in ce mai indepartat pentru multi dintre ei. In speranta unei vieti mai bune si a unui viitor in care cetateanul sa conteze in raporturile sale cu politicienii, romanii votau in 2009, in cadrul unui referendum, ca numarul parlamentarilor sa se reduca la 300 iar Parlamentul sa devina unicameral. Au trecut trei ani de la acest vot iar acum nu avem 300 de parlamentari ci un numar dublu, intrucat „alesii neamului“ au avut grija sa arunce la gunoi dorinta celor 80% dintre romanii care au votat schimbarea sistemului parlamentar.

Asa se face ca astazi, in urma votului pentru alegerile parlamentare, vom avea, gratie Legii alegerilor parlamentare mosita cu mare grija de PNL si PSD (actualul USL) in 2008, 588 de parlamentari, in conditiile in care in SUA numarul alesilor poporului este de 535. Un Parlament „umflat“ de Legea USL cu circa 25%, creeaza probleme reale de functionare, in conditiile actuale de organizare.

Dar probabil Ceausescu a stiut ca megalomania va fi perena la oamenii politici romani si ca imensele sali din „Casa Poporului“ vor putea adaposti si alti grandomani care ii vor urma. Asa ca astazi mai marii legislativului cauta sali suplimentare pentru a-i adaposti pe toti alesii neamului, in conditiile in care un alt grandoman al neamului, Adrian Nastase, cel care a organizat mutarea Parlamentului la Casa Poporului, nu a prevazut ca numarul parlamentarilor va depasi vreodata cifra 500.

Premierul Victor Ponta ne-a dezvaluit ieri ca noul Parlament va avea, in urma sistemul de vot uninominal majoritar intr-un singur tur pe care PSD l-a creat , alaturi de PNL, un numar de 588 de parlamentari, cu aproape 25% mai multi decat au fost pana in prezent. Daca in 2009, romanii s-au exprimat ca vor un parlament redus cu mai bine de 30%, de la 470 de parlamentari la 300, acum USL a avut grija sa mai puna 110 parlamentari-consumatori la panoplia Legislativului.

Statistici mondiale

Romania a reusit sa bata si de aceasta data un record negativ, ajungand sa aiba mai multi parlamentari raportati la numarul de locutori decat super-puteri precum SUA, India sau Marea Britanie. Nu ca ar avea vreo legatura cu reprezentativitatea sporita, ci mai degraba cu beneficiile sinecurilor politicienilor.

Peste Ocean, Congresul SUA numara 535 de membri si este bicameral, grupati in 435 de membri in Camera Reprezentantilor si 100 de Senatori. Aceasta cifra este raportata la o populatie uriasa de 315 de milioane de locuitori. La fel, in India, tara cu 1,2 miliarde de locuitori, Parlamentul bicameral, denumit Sansad, are 790 de locuri. In batrana Europa, lucrurile se aseaza cam in aceeasi logica.

Cel mai mare Parlament este cel bicameral al Marii Britanii, compus din Camera Comunelor si Camera Lorzilor. Impreuna aceste doua camere aduna 1.386 de parlamentari, dar aceasta cifra se raporteaza la o populatie de 60 de milioane de locuitori, de trei ori mai mare decat ce a Romaniei.

La fel, Germania are un Parlament bicameral cu 622 de locuri la 16 landuri si peste 80 de milioane de locuitori. Franta are si ea un Parlament bicameral cu circa 920 de membri la o populatie de 62 de milioane de locuitori.

Acelasi lucru se regaseste si in Turcia, acolo unde sunt inregistrati circa 75 de milioane de locuitori. Ei sunt reprezentanti in Parlamentul de la Ankara de 550 de parlamentari. Pentru o comparatie si mai apropiata, Seimul din Polonia este compus din 460 de membri care asigura reprezentativitatea a circa 40 de milioane de locuitori.

„Casa Poporului“ nu-i mai incape

Dar in Romania orice este posibil, atat timp cat tinta marii majoritati a politicienilor este racordarea la banii statului. Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea a venit ieri cu o serie explicatii alambicate pentru viitoare economii ce se vor face la Camera. Acesta a declarat in presa centrala ca se vor face economii, dar nu a putut identifica zone viabile pentru acest lucru. „Va asigur ca vom discuta si vom alege varianta care ne costa cel mai putin. Am vorbit si cu premierul pentru a stabili un plan prin care se pot reduce cheltuielile Parlamentului. Vom incerca sa reducem la energie electrica.

Este vorba de un program din fonduri europene prin care vom implementa un sistem ce reduce consumul de energie. La perisabile vom mai umbla. Se va printa doar ceea este nevoie. in rest vom citi pe internet si in arhive electronice“, a declarat Zgonea. El a mai spus ca in ceea ce priveste amenajarea unei sali pentru ca tot plenul reunit sa poata incapea, deocamdata se cauta diverse solutii. Aceasta ar putea fi Sala Alexandru Ioan Cuza care are o capacitate de circa 600 de locuri, dar pentru amenajarea sa va trebui ca Zgonea sa bage adanc mana in buzunar.

Bani suplimentari, nerecunoscuti de fata cu presa

Chiar daca nu se cunosc solutiile, ci doar faptul ca trebuie cheltuiti si mai multi bani pentru reamenajari, Ponta a declarat ieri ca nu va spori bugetul Parlamentului. De ochii presei, presedintele PSD Victor Ponta a declarat, ieri, in prima sedinta BPN al PSD de dupa alegeri, la care au avut acces si jurnalisti, lucru rar, ca nu vor fi dati mai multi bani pentru bugetul Parlamentului anul viitor doar pentru ca sunt mai multi parlamentari, el indemnand la taierea salariilor si a sumelor forfetare. Evident, acest lucru nu este posibil, deoarece numarul parlamentarilor a crescut cu circa 25%.

Direct proportional vor trebui alocati si banii pentru bugetul viitor al celor doua camere iar trendul din ultimii ani a fost mereu unul ascendent. In 2012, Camera Deputatilor a beneficiat de un buget de 216.581.000 de lei, aproximativ 40 de milioane de euro, cu 5% mai mare decat in 2011.

Daca numarul deputatilor a crescut cu 25 la suta, acest lucru va conduce automat si la sporirea bugetului undeva spre 270.000.000 de lei, adica vreo 50 de milioane de euro. Aceeasi situatie se va regasi si la Senat, acolo unde cel mai probabil va merge din nou Crin Antonescu in vederea unei noi suspendari a presedintelui Basescu.

Pentru 2012, suma acordata Senatului a fost de 85.140.000 de lei iar in eventua­litatea unei majorari direct proportionale cu noii membrii ai Senatului aceasta va depasi 100.000.000 de lei. Vorba ceea: „lac sa fie ca broaste sunt destule“

Hotel de lux pentru parlamentari

Si, pe principiul daca-i bal, bal sa fie, Zgonea a venit ieri cu un nou proiect care ne poate scoate din buzunar alte milioane de euro, pentru confortul alesilor popo­rului. Pentru a nu mai da bani la diverse hoteluri, unde pot innopta „alesii neamului“ din provincie, Zgonea a venit ieri cu o alta solutie ale carui costuri nu se cunosc si nici data la care ar putea fi gata.

El a spus ieri ca varianta de a construi un hotel in regim de urgenta pentru cazarea parlamentarilor este imbratisata de toate grupurile politice, el aratand ca va discuta cu liderii de grup si va lua decizia necesara pentru a reduce cheltuielile. „Discutam de problema cazarii. Trebuie sa gasim o solutie care sa coste din ce in ce mai putin, care sa permita ca aceste cheltuieli din bugetul de stat sa fie reduse.

Mai exista varianta pe care vad ca azi toate grupurile politice o imbratiseaza, aceea de a construi in regim de urgenta un hotel in care cheltuielile sa fie minime, asa cum are si Parlamentul Frantei“, a spus Zgonea. El a mai aratat ca, in acest moment, datorita tehnologiilor de constructii foarte rapide, in doi ani se poate construi acest hotel in regim de urgenta.

„Eu ma voi consulta cu liderii grupurilor si voi lua decizia care sa reduca cheltuielile“, a spus Zgonea. Cert este ca si cheltuielile de salarizare, diurne, bani de calatorii, bani pentru biroul parlamentar, masina si telefonul de serviciu, vor trebui achitate direct proportional, chiar daca Ponta vorbeste de un buget similar cu 2012.

Arhitectul general al Parlamentului, chemat sa rezolve problema: 588 de parlamentari pe 512 scaune

Noul Parlament va avea 588 de membri, cu 76 mai mult decat numarul de scaune din sala de plen a Camerei Deputatilor, unde au loc sedintele comune ale deputatilor si senatorilor, motiv pentru care a fost chemat arhitectul general, care sa caute solutii, au declarat pentru Mediafax surse parlamentare. Aula Camerei, cea mai mare sala de sedinte de care dispune Parlamentul, are doar 512 locuri, insuficiente pentru cei 588 de senatori si deputati alesi pe 9 decembrie.

Surse parlamentare au relatat, pentru MEDIAFAX, ca la Camera Deputatilor se cauta variante pentru rezolvarea acestei situatii, astfel ca a fost chemat chiar arhitectul general care „sa gandeasca solutii“.

„E de lucru…“, explica un expert in domeniu.

Solutiile identificate pana acum sunt urmatoarele: fie sa se puna scaune in plus in plen, fie ca unii parlamentari sa fie urcati la balcoane. Cea de-a doua varianta ar presupune si adaptari la sonorizarea salii si la dotarea cu microfoane pentru alesii care vor dori sa ia cuvantul in dezbateri. insa, o rezolvare nu va trebui gasita doar pentru sala de plen a Camerei Deputatilor, in care se tin de regula sedintele reunite ale celor doua Camere legislative.

Multe dintre salile comisiilor permanente vor fi neincapatoare pentru numarul de membri, avand in vedere ca si pana acum in cazul unor comisii, pentru sedintele cu mai multi invitati sau in cazul reunirii intr-o sedinta a mai multor comisii, erau uneori probleme in privinta spatiului, astfel ca se cautau sali ceva mai mari in care sa se desfasoare lucrarile.

La Palatul Parlamentului se cauta solutii rapide cel putin pentru sala de plen, avand in vedere ca prima sedinta comuna va avea loc la investirea noului Cabinet, care ar urma sa aiba loc pana la sfarsitul anului.

Romania – Statele Unite: 588 – 535. ABERAtIE: populatia tarii scade, numarul de alesi creste cu 117

Noul Parlament al Romaniei va intrece, dupa numarul membrilor, Legislativul Statelor Unite ale Americii. SUA are 535 de membri in tot Congresul – 100 la Senat si 435 la Camera Reprezentantilor. In Legislativul 2012-2016 din Romania, numarul de alesi va fi de 588 – 394 de deputati si 176 de senatori, cu 117 mai mare decat in Parlamentul anterior. Cei 117 de alesi in plus vor costa insa peste 32 de milioane de euro in urmatorii patru ani.

Un calcul simplu arata ca pentru activitatea de parlamentar, alesii primesc lunar, in functie de diferitele posturi pe care le ocupa in comisii sau in conducerea Legislativului, o indemnizatie care variaza intre 4.570 si 4.994 de lei. Facand o medie, cuantumul indemnizatiei totale a celor 117 de alesi suplimentari din viitorul legislativ va fi de circa 559.494 de lei.

Pentru munca prestata in Parlament si pentru deplasarea ulterioara in circumscriptiile in care au fost alesi, membrii legislativului mai primesc si o diurna de 2% pe zi. in medie, diurna lunara a legiuitorilor a caror circumscriptie electorala se afla in afara Capitalei se ridica la circa 2.400 de lei pe luna. Pentru cele 117 de noi mandate din Parlamentul Romaniei, diurna totala estimata este de 280.800 de lei pe luna.

In ceea ce priveste deplasarile in teritoriu, senatorii si deputatii beneficiaza de transport gratuit, indiferent de ce mijloace aleg (avion, masina sau tren). Daca folosesc masina proprie, primesc contravaloarea a 9,5 litri de combustibili la 100 de kilometri parcursi. in medie, costul carburantilor pe care un parlamentar il deconteaza pe luna poate fi si de 1.600 de lei. Un calcul simplu arata ca pentru cele 117 de mandate in plus de deputat si senator s-ar putea cheltui lunar circa 187.200 de lei.

889.200 de lei pe luna costa numai cazarea

Alesii care nu au domiciliul in Bucuresti beneficiaza de cazare gratuita la hotel sau in apartamente inchiriate. In medie, cazarea pe luna a unui senator costa 7.600 de lei la hotel. Daca toti cei 117 de senatori si deputati suplimentari vor locui la hotel, costul cazarii lor se va ridica la 889.200 de lei pe luna.

Pentru a-si desfasura activitatea in conditii optime, senatorii si deputatii primesc si facilitati la convorbirile telefonice. Cu exceptia membrilor conducerii Parlamentului, a liderilor grupurilor parlamentare si a presedintilor de comisii care vorbesc gratuit la telefon, ceilalti parlamentari beneficiaza de 400 de minute gratuite. In medie, costul abonamentului la telefon pentru un parlamentar este de 70 lei. inmultind cu 117, legiuitorii suplimentari din viitorul Parlament vor vorbi la telefon, in medie, de 8.190 de lei.

Pentru cheltuielile de personal si intretinerea cabinetelor, parlamentarii primesc o asa-numita suma forfetara, de aproape 9.500 de lei. Astfel, pentru cei 117 de alesi in plus din legislativul viitor, se vor cheltui 1.111.500 de lei pe luna pentru intretinerea cabinetelor.

BREF: Numai pentru indemnizatii, diurne interne, transport intern, convorbiri telefonice, cazare, cheltuielile de personal si intretinerea cabinetelor, pentru toti cei 117 de posibili parlamentari in plus din legislativul 2012 – 2016 se vor cheltui in fiecare luna circa 3.036.384 de lei, reprezentand aproximativ 668.983 de euro. Pentru fiecare ales in parte, suma aferenta cheltuielilor mentionate mai sus va fi de 5.718 de euro lunar.

Tragand linie, pentru cei patru ani de mandat se vor cheltui direct minimum 32.111.184 de euro pentru 117 de parlamentari si un total de 274.454 de euro pentru fiecare in parte.

Problema locurilor in sali

Cresterea numarului de parlamentari ar putea crea probleme in momentul in care plenul celor doua camere se va reuni in sedinta. Sala de plen a Camerei Deputatilor are 463 de locuri, iar numarul total de parlamentari este de 588. Ieri, Liviu Dragnea a gasit solutia: mutarea parlamentarilor ARD la balcoane.

La Senat, secretarul general al Camerei Superioare a Parlamentului sustine ca deja se cauta solutii. “Daca se mareste (numarul senatorilor n.r.) cu zece este o problema micuta de tot. Noi am fost 137 de senatori. Pana la 142 apar cinci locuri libere, la care mai adaug inca cinci. Daca sunt mai multi, eu mai pot suplimenta si ma duc cu randuri de fotolii in spate.

Eu cred ca pana la inceperea sesiunii dotam rapid. stim furnizorii”, a declarat pentru gandul Ion Vargau, secretarul general al Senatului. El a refuzat sa spuna insa cat va costa. “Sistemul e complex. Este scaunul, este pupitrul, partea electronica, dar o parte din componente, cel putin partea electronica, noi am pregatit-o din propriile resurse”. intrebat in legatura cu cifrele aparute in presa conform carora un scaun de senator costa circa 3.000 de euro, secretarul general al Senatului a spus ca “nu are cunostinta de astfel de cifre”.

Cate trei soferi pentru fiecare parlamentar in parte

Senatorul Iulian Urban, care iese din scena politica dupa primul mandat de parlamentar, a declarat pentru gandul ca exista situatii in care un parlamentar are la dispozitie si cate trei soferi. “Fiecare parlamentar beneficiaza de o masina de serviciu, in legislatura actuala a fost un Logan, si de cate un sofer. El mai are la dispozitie alte doua masini pentru activitatea comisiei, dar si pentru grupul parlamentar. Aici masinile folosite sunt mai scumpe, de regula sunt Volkswagen. Se ajunge la situatia in care un parlamentar foloseste trei masini si trei soferi. Un cost total inutil”, a dezvaluit Iulian Urban.

Salariul mediu al unui sofer de parlamentar este de 1.600 de lei pe luna. Astfel ca numai pentru un singur ales, parlamentul plateste 4.800 numai pentru soferi.

Potrivit senatorului, amenajarea unui nou birou de parlamentar costa circa 4.000 de lei. Astfel ca pentru cei 117 alesi suplimentari din legislativul 2012 – 2016 se vor plati un total de 468.000 de lei.

Ponta spune ca nu va da bani in plus pentru Parlament in 2013

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat, marti, in prima sedinta BPN al PSD de dupa alegeri ca nu vor fi dati mai multi bani pentru bugetul Parlamentului anul viitor doar pentru ca sunt mai multi parlamentari, el indemnand la taierea salariilor si a sumelor forfetare, potrivit Mediafax.

“Toti parlamentarii nostri trebuie sa stie si va spun de pe acum, pentru domnul Zgonea, domnul Ilie Sarbu, sa anuntati secretarii generali ai celor doua Camere – anul viitor bugetul este identic cu cel din 2012. Nu-l marim pentru ca avem mai multi parlamentari, pentru ca lumea nu ar intelege acest lucru si ar fi absolut incorect”, a spus Ponta.

El a indemnat la taierea salariilor si a sumelor forfetare pentru viitorii parlamentari.

“Deci, cu aceiasi bani. Mai taiati salariile, mai taiati suma forfetara, mai taiati alte cheltuieli. Important e ca bani in plus nu sunt pentru Parlament anul viitor doar pentru ca sunt mai multi parlamentari. si asa faptul ca avem mai multi parlamentari e un lucru rau. Daca dam si mai multi bani, chiar ca oamenii se vor intoarce impotriva Parlamentului”, a spus Ponta.

Evolutia locurilor in Parlament din 1990 si pana in prezent:

Legislatura 1990 – 1992: 515

Legislatura 1992 – 1996: 481

Legislatura 1996 – 2000: 485

Legislatura 2000 – 2004: 481

Legislatura 2004 – 2008: 469

Legislatura 2008 – 2012: 471

Luegislatura 2012 -2016: 588

Sursa: Curentul, Gandul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics