Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialul zilei
In Memoriam Constantin Iulian. Legionarii au fost spaima comunistilor. Si au ramas. Video de la Eugenia Voda si Documente din Istoria lui Ilarion Tiu
Aciduzzul | 9 iunie, 2012 | 0 comentarii | 736 vizualizari |
(2 voturi )

Vineri, 8 iunie 2012, a trecut la Domnul presedintele Federatiei Romane a Fostilor Detinuti Politic si Luptatori Anticomunisti, Prof Univ Dr. Ing. Constantin Iulian, nascut in 1929, fost sef al Fratiilor de Cruce Vaslui si apoi detinut politic timp de 14 ani, un om care nu si-a renegat niciodata, nici in detentie, nici in libertate, crezurile si idealurile nationale pe care le-a impartasit si propavaduit fara teama, toata viata sa. Inmormantarea va avea loc duminica aceasta, la ora 11,00, la Cimitirul Straulesti II. Dumnezeu sa il odihneasca alaturi de dreptii Sai! Prezentam mai jos o emisiune-document cu Ing Constantin Iulian, invitat la “Profesionistii” de catre realizatoarea Eugenia Voda, de la care am si preluat aceasta inregistare, cu recunostinta. De asemenea, va recomandam si VIDEO. Dreptul la Adevar. Ultimul Cuvant: Constantin Iulian, presedintele Federatiei Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti.

Mai jos, dr Ilarion Tiu ne-a pus la dispozitie grafice realizate in urma studiilor sale (vedeti Dinu Zamfirescu la lansarea cartii lui Ilarion Tiu, Istoria Miscarii Legionare (1944 – 1968) prin care se demonstreaza, conform documentelor din Arhivele Securitatii/CNSAS, ca legionarii au fost cea mai mare spaima a comunistilor. Si au ramas, chiar si azi. Vedeti mai jos si date din biografia profesorului Constantin Iulian, prezentate de camarazii sai.


In Memoriam Constantin Iulian – Despre Miscarea… de ZiaristiOnlineTV

Repere ale unei existente exemplare

Nascut la 17 octombrie 1929 la Vaslui, intr-o familie de functionari, Constantin Iulian a urmat cursurile Liceului Mihail Kogalniceanu din acest oras, unde a intrat, in 1945, in Fratiile de Cruce, organizatie a Miscarii Legionare destinata exclusiv educatiei moral-crestine a elevilor de liceu.

Este o perioada in care isi insuseste aspra educatie morala care-l va insoti tot restul vietii. Corectitudinea, inflexibilitatea la orice compromis, infranarea, viata aspra, eleganta sufleteasca, postul si rugaciunea, exercitiile de dragoste fata de aproapele, iubirea de Neam si tara, permanenta desavarsire pe plan profesional, vor fi coordonatele pe care se va desfasura existenta acestui om deosebit.

Nu va uita niciodata activitatea clandestina desfasurata in aceasta perioada, cu noptile de lagar pretrecute pe dealurile si prin padurile din jurul Vasluiului, impreuna cu numeroase unitati FDC, marsurile si instructia paramilitara, intr-o vreme in care Romania era deja ocupata de armatele sovietice, iar Stalin impusese la Bucuresti un regim comunist.

Este arestat in mai 1948, in cadrul amplei actiuni desfasurate de regimul comunist prin care peste zece mii de legionari implicati in activitatea de rezistenta nationala au fost capturati in cateva zile.

Dupa interminabile anchete la Securitate, in care este torturat in mod barbar, este condamnat in iulie 1948 la 6 ani de temnita pentru activitate impotriva oranduirii socialiste. Este inceputul unui lung calvar pe care insa, Tica Iulian, cum ii spuneau apropiatii, il va strabate cu o verticalitate iesita din comun.

La inchisoarea Suceava, unde erau adunati legionarii din jumatatea nordica a Moldovei, este supus, alaturi de multi alti studenti, la prima forma de reeducare prin tortura, practic un preambul al reeducarilor de la Pitesti si Gherla de mai tarziu. Transferat la inchisoarea Pitesti, va face obiectul cumplitelor torturi fizice si psihice initiate de Ministerul de Interne comunist, sub coordonarea lui Nicolski-Grunberg si alti agenti NKVD trimisi de la Moscova, fenomen descris de Soljenit in drept cea mai mare barbarie a lumii contemporane. Remarcabila relatarea moementului in care a aruncat in toaleta fiola cu otrava pe care o purta dinainte de arestare, si care il supunea unei teribile ispite de a se sustrage chinurilor, masura aflata insa in contradictie cu invatatura crestina.

Rectitudinea cu care a trecut prin experimentul de la Pitesti i-a conferit pozitia morala de pe care, ulterior, in lagarul Peninsula de la Canalul Dunare-Marea Neagra, alaturi de Grigore Zamfiroiu, parintele Adrian Fageteanu, Mihai Florea si altii, va desfasura o concentrata actiune de recuperare sufleteasca a detinutilor politici reeducati la Pitesti.

Prin dragoste si urmind preceptele lui Corneliu Codreanu, ei au reusit sa scoata din marasmul psihic numerosi luptatori infranti in reeducari si sa-i reaseze pe o linie de rezistenta, fapt descoperit ulterior de Securitate, cu consecintele de rigoare. Aici a participat la difuzarea imnului „Se deschid grele porti si razbatem in veac…”, compus de parintele Mihai Florea, si care a avut un rol important in ridicarea moralului detinutilor politici.

Eliberat in 1954, la termen, Constantin Iulian se inscrie la Facultate, la Institutul Politehnic din Bucuresti. Aici este cooptat de comandantul-ajutor Puiu Athanasiu, fost prefect legionar al judetului Putna (Focsani), care impreuna cu Victor Clonaru, incepusera reorganizarea Miscarii Legionare in jurul unul comandament clandestin care avea sa reuseasca, printr-un emisar, inclusiv strabaterea Cortinei de Fier in scopul avizarii Conducerii din Exil . Constantin Iulian va avea un rol deosebit in cadrul acestei reorganizari a Miscarii, fapt care ii va atrage o noua condamnare de 25 ani munca silnica, in 1958.

Incepind cu anul 1962 in penitenticarul Aiud, comunistii incep o noua actiune de reeducare a prizonierilor legionari, conditionindu-le acestora amnistierea de renegarea, in mod public si organizat, a credintei si idealurilor legionare si adeziunea la ideologia comunista. Pana la eliberarea in vara lui 1964, Constantin Iulian s-a numarat printre legionarii care nu au acceptat reducarea, refuzind permanent orice compromis cu puterea comunista, motiv pentru care a fost tinut doar in Zarka Aiudului, in conditii de exterminare.

Dupa amnisita generala din 1964, iesit in marea inchisoare Romania, si-a continuat cursurile la Facultate, devenind inginer hidrotehnist, lucrind pe numeroase santiere ale tarii.

Proiectul vietii sale a fost insa o ampla cercetare, desfasurata pe zeci ani, prin care a pus la punct o solutie tehnica eficienta de combatere a eroziunii litoralului romanesc, solutie brevetata si cu care si-a luat si doctoratul. Din pacate, nici pana azi autoritatile nu au trecut la punerea in practica a acestei solutii.

Dupa 1989, Constantin Iulian s-a implicat activ in cadrul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, unde a coordonat actiuni precum organizarea Muzeului Rezistentei 1993 – „Cartea prigonita” prin construirea unor monumente ale eroilor anticomunisti, asa cum este Mormantul celor fara de Mormant de la Balaciu, realizat in cadrul primei tabere legionare de munca si educatie de dupa 1940, intre 1992-1995.

Desi nu dorea sa se implice in activitatea politica, fiind dedicat exclusiv muncii cultural-stiintifice de promovare a adevarului despre rezistenta anticomunista si Miscarea Legionara, in anul 1995 se conformeaza ordinului primit de la comandantul legionar Nistor Chioreanu, acela de a prelua conducerea Partidului “Pentru Patrie” (infiintat in 1993 sub titulatura ”Totul pentru tara”, neadmisa insa de autoritatile neocomuniste), in cadrul schimbului de stafeta intre gradele legionare si absolventii, ceva mai tineri, ai Fratiilor de Cruce. Totodata, pus in imposibilitatea de a-si mai indeplini atributiile, Chioreanu l-a desemnat si successor al sau in fruntea Grupului de comanda al Miscarii Legionare din tara.

Timp de 10 ani a condus acest partid cu o prestanta deosebita, actionind permanent ca un factor de unitate si apropiere intre grupurile care se revendicau, intr-un fel sau altul, de la doctrina legionara. in acest timp a facut parte din grupul de initiativa pentru construirea sediului central din str. Veseliei 21, Bucuresti, a realizat initiativa legislativa “Dosarul Miscarii Legionare”, prin care PPP a cerut autoritatilor statului roman scoaterea legionarilor din categoriile incriminate de Legea Sigurantei Nationale si a coordonat reinregistrarea partidului cu cele minimum 25000 de semnaturi conform noii legi din 2003.

De asemenea, a coordonat personal educarea si selectia tinerelor cadre care urmau sa inlocuiasca vechii luptatori la conducerea organizatiei, incepind din anul 2005 el trecind in conducerea Senatului legionar din cadrul PPP, iar in 2012 avind un aport decisiv in demersurile de recapatare a titulaturii istorice de “Totul pentru tara”. In anul 2010-2011, a girat personal toate formalitatile pentru constituirea Fundatiei Ion Gavrila Ogoranu, fiecare actiune in acest sens primind avizul sau moral.

In ultimii ani ai vietii, a exercitat cu aceeasi excelenta functia de presedinte al Federatiei Romane a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti, alaturi ce camaradul sau Gheorghe Jijie, secretarul organizatiei. in aceasta calitate, a desfasurat o ampla activitate, infiintind Departamentul Cercetare-Documentare, antrenind numerosi tineri si batrani in munca de cautare a adevarului prin arhivele Securitatii, la CNSAS, la Biblioteca Academiei si in alte arhive, demarind proiectele valorificarii in scop muzeal si memorial a Fortului 13 Jilava si fostei inchisori Pitesti si multe, multe altele.

La varsta de 82 de ani, muncea enorm, petrecindu-si noptile la biroul de lucru, incercind sa rascumpere fiecare clipa, dupa indemnul Evangheliei. Un familist desavarsit, purtind permanent o grija deosebita familiei – sotiei, copiilor, nepotilor si, mai nou, stranepotilor.
Relatari asupra episoadelor esentiale din viata sa de luptator le-a lasat adunate in volumele “Din lagarul Romania evadeaza mortii” si ”Un comandament legionar clandestin. 1955-1958”, lucrari in curs de publicare.

Constantin Iulian ne-a lasat o vasta mostenire spirituala, culturala si politica, pe care cu totii, fiecare in domeniul sau de actiune, avem obligatia sa o continuam si sa o imbogatim. Astfel, indemn pe toti sa continue, dupa puteri, proiectele in desfasurare ale dlui Constantin Iulian, cum ar fi: actiunile pentru amenajarea muzeala a celor doua penitenticare, activitatea de cercetare la CNSAS, activitatea de constituire a unui centru de documentare al rezistentei anticomuniste in cadrul Fundatiei Ion Gavrila Ogoranu, demersurile pentru realizarea unui memorial al fostilor detinuti politici la manastirea Galata din Iasi si in subteranele Ministerului de Interne din Bucuresti, actiunea de educatie moral-crestina si nationala in randul tineretului roman, desavarsirea proiectului sau politico-civic Rezistenta Nationala, de coagulare a organizatiilor si grupurilor national-crestine in jurul Federatiei Fostilor Detinuti Politici, perpetuarea comemorarii anuale la Fortul Jilava a legionarilor parasutati de aviatia americana, intalnirile fostilor detinuti politici cu tinerii interesati de adevarul istoric si toate celelalte.

Dumnezeu sa-l odihneasca, iar noi ne rugam sa ne invredniceasca sa continuam opera sa.

Sursa: Pentru Patrie, Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 2 voturi

De aproape trei luni, artistii romani n-au mai vazut scena sau mai simplu spus au ajuns muritori de foame! Daca in continuare nu se vor putea organiza spectacole cu un numar rezonabil de spectatori, astfel incat sa fie cat de cat profitabile, industria de entertainment din Romania pur si simplu va muri, sustine Misu Cernea, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 2 voturi

Numarul deceselor cauzate de noul coronavirus din China a ajuns la 25, iar numarul persoanelor infectate se ridica la 616, au informat autoritatile sanitare din aceasta tara, citate de Sky News, potrivit Mediafax. umarul deceselor cauzate de virusul misterios din China a crescut dramatic: risc major de epidemie globala China a confirmat marti sase decese […]

Autor: Aciduzzul | 22 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 371 vizualizari | 1 vot

Tocmai am citit o nota a Jurnalistului de serviciu, suparat ca la o dezbatere despre Mediu la ProRomania n-a putut bea nici macar un pahar cu apa…. Pai, normal, la cat de multi sunt in firul de asteptare pentru devalizarea tarii asteia, nu-si pot permite sa aiba cheltuieli nedeductibile nici macar cu apa chioara, dar […]

Autor: Aciduzzul | 7 august, 2012 | 0 comentarii | 375 vizualizari | 4 voturi

Ca de multe ori in ultimele saptamani “guvernul” Ponta ne-a facut o noua surpriza. Practic, in doar 24 de ore si-a schimbat radical pozitia si a facut un prim pas inapoi. Blocul monolit kominternist a inceput sa aiba primele fisuri. Inca de ieri i-a revenit roseata in obraji si zambetul pe fata lui Traian Basescu. […]

Autor: Aciduzzul | 3 august, 2012 | 2 comentarii | 461 vizualizari | 5 voturi

Teroristii nu sunt doar aceia care pun la cale un puci cu arma in mana. O gasca ilegitima care orchestreaza debarcarea unui presedinte legitim invocand motive care mai de care mai puerile/imbecile si care pune pe butuci economia nationala si afecteaza grav veniturile romanilor in decurs de doar cateva saptamani, poate fi incadrata la fel […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics