Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Incredibil! Fuia ne vrea rau de tot modificati genetic? Ministrul Agriculturii pregateste un Ordin pentru autorizarea si controlul cultivatorilor de organisme modificate genetic
Aciduzzul | 27 martie, 2012 | 0 comentarii | 177 vizualizari |
(2 voturi )

Presat putrnic de sefii sai de la Monsanto, carora le datoreaza cariera (n.bp), ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, pregateste un Ordin privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic, act normative ce se afla in procedura de avizare interna in cadrul institutiei pe care o conduce. Documentul are in vedere instituirea procedurilor de autorizare, control al OMG, dar si masuri pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice. “In vederea instituirii unui control riguros asupra culturilor de plante modificate genetic si productiei rezultate din acestea se adopta urmatoarele masuri, menite sa asigure trasabilitatea si etichetarea produselor modificate genetic, in conformitate cu legislatia nationala si comunitara in acest domeniu”, se arata in Ordin.

Potrivit documentului, in Romania se cultiva in scop comercial, pentru consum propriu sau producere de samanta, numai plantele modificate genetic autorizate pentru cultivare in Uniunea Europeana. Cultivatorii de OMG sunt obligati sa utilizeze la semanat numai samanta certificata, insotita de eticheta sau un document oficial pe care sa apara clar inscris, “seminte modificate genetic”, precum si codul unic de identificare al organismului modificat genetic.

In cazul producerii de seminte modificate genetic se vor utiliza la insamantare numai soiuri sau hibrizii inregistrati in Catalogul Comun al soiurilor din specii de plante de cultura al Comunitatii Europene ori in cataloagele Statelor Membre. Pentru plantele modificate genetic care se cultiva in scop de cercetare, companiile sau institutiile detinatoare ale dreptului de proprietate asupra varietatilor respective trebuie sa detina autorizatie de introducere deliberata in mediu sau pe piata, eliberata de ANPM.

Registru anual de vanzare a semintelor modificate genetic

Furnizorii de seminte certificate de OMG sunt obligati sa infiinteze anual un Registru de vanzare a semintelor modificate genetic, care sa includa date privind identitatea cumparatorului, cantitatea de samanta cumparata si locatia culturii. Registrul se pastreaza timp de 5 ani de la data infiintarii. Furnizorii de seminte OMG sunt obligati sa transmita la MADR, datele incluse in Registru, pana la 15 iunie, pentru cultura principala si pana la 1 august, pentru cultura dubla, a fiecarui an. La Directiile Agricole Judetene se infiinteaza Registrul judetean al cultivatorilor de plante modificate genetic, denumit in continuare Registrul judetean.

Potrivit Ordinului, plantele modificate genetic se cultiva numai de catre cultivatori autorizati de MADR prin DAJ si a municipiului Bucuresti. In vederea autorizarii, cultivatorii care cultiva plante modificate genetic in scop comercial, consum sau loturi demonstrative, trebuie sa depuna in fiecare an la DAJ, pe raza caruia intentioneaza sa cultive plante modificate genetic, o cerere. Autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic se materializeaza prin eliberarea de catre DAJ si a municipiului Bucuresti a unei autorizatii, ce constituie aprobare pentru cultivarea de catre acestia a plantelor modificate genetic .

Culturi, pe suprafete de peste un hectar

Se interzice infiintarea de culturi de plante modificate genetic pe suprafete mai mici de un hectar, in trup compact, cu exceptia celor realizate in scop de cercetare sau loturi demonstrative. In decurs de 7 zile lucratoare de la incheierea semanatului, cultivatorii sunt obligati sa completeze, in doua exemplare, o declaratie privind suprafata cultivata, provenienta semintei, soiurile sau hibrizii utilizati.

Un exemplar al declaratiei se depune la DAJ, iar un exemplar se pastreaza timp de 5 ani, impreuna cu autorizatia intr-un dosar special la domiciliul, respectiv la sediul cultivatorilor, pentru controlul efectuat de persoanele imputernicite de autoritatile. In decurs de 7 zile lucratoare de la incheierea recoltatului, cultivatorii sunt obligati sa completeze o declaratie privind productia obtinuta si destinatia acesteia.

La livrarea productiei cultivatorii trebuie sa mentioneze clar pe documentele care insotesc marfa si pe etichete, acolo unde este cazul: “acest produs contine organisme modificate genetic”, precum si codul unic de identificare.

Distante minime fata de culturile conventionale

Conform proiectului, in functie de specia cultivata, cultivatorii de OMG sunt obligati sa ia toate masurile pentru asigurarea coexistentei acestora cu cele cultivate in sistem conventional si ecologic si a evita prezenta accidentala a OMG in alte culturi.

Astfel, vor fi asigurate distante minime de izolare fata de sursele de polen vecine, in functie de specia cultivata, respectiv la porumb o distanta de 200 m.

Pe parcursul operatiunilor de semanat, recoltare, transport, depozitare, conditionare si ambalare a recoltei obtinute din culturile modificate genetic, trebuie sa se evite amestecul fizic al produselor modificate genetic cu cele ecologice sau conventionale. Dupa incheierea semanatului, ambalajele in care au fost seminte modificate genetic vor fi colectate si distruse, pentru a preveni eliberarea in mediu a eventualelor boabe ramase in ambalaje.

Cultivatorii de plante modificate genetic vor informa in scris, cu 5 de zile inainte de semanat, primaria de pe raza administrative teritoriala unde se afla aceste terenuri, despre intentia lor de a cultiva plante modificate genetic. Primaria va pune la dispozitia tuturor celor interesati, toate informatiile privind locatiile de cultivare cu plante modificate genetic.

Cultivarea plantelor modificate genetic este interzisa in perimetrul ariilor naturale protejate, legal constituite, se mai arata in document.

Ministrul Stelian Fuia a lucrat timp de multi ani in cadrul companiei Monsanto, potrivit CV-ului sau, a fost manager vanzari – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrala si CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002). El a declarat la audierile pentru numirea in functie ca nu vede de ce nu ar fi cultivate OMG. “Am consumat si as consuma oricand OMG, dar in conditii legale”, a spus Fuia.

Sursa: Capital

IATA PROIECTUL DE ORDIN AL MINISTERULUI AGRICULTURII

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 368 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 438 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 141 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 226 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics