Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Nano Dosare
Increngaturi comunistoido-securiste. Mafia imobiliara din jurul Trigranit – Ghibernea, Popoviciu, Badea, Paszkany
Aciduzzul | 12 februarie, 2011 | 0 comentarii | 1357 vizualizari |
(5 voturi )

Din analiza informatiilor existente au rezultat urmatoarele aspecte de interes operativ: Doua mari grupari de afaceri isi impart piata imobiliara din Bucuresti: Trigranit – reprezentata de fostul ambasador la Londra Dan Ghibernea (despre care in medii avizate se afirma ca este inca ofiter activ) – si „Popoviciu-Badea“, controlata de fostii gineri ai lui Ion Dinca, fostul prim-vicepremier al regimului ceausist. Sotiile celor doi (in cazul lui Nicolae Badea, fosta) investitori giganti in imobiliare au activat in contraspionaj, cu grade de capitani. Doina Nadia Popoviciu, capitan (r) contraspionaj, este fiica lui Ion Dinca „Te-leaga“ si sotia magnatului imobiliar Gabriel „Puiu“ Popoviciu. A activat in Directia a III-a (UM 0625) din fosta Securitate, pe contraspionaj, fiind specializata in dialecte arabe. Liliana Badea, capitan (r) contraspionaj, a fost sotia lui Nicolae Badea, presedintele clubului Dinamo. E fata cea mare a lui Ion Dinca „Te-leaga“. A predat la Scoala de Ofiteri de Securitate Baneasa, de asemenea specializata in dialecte arabe.

Dan Marcel Ghibernea, despre care surse din SIE sustin ca e spion activ, a fost semnalat drept ofiter CIE, deconspirat de catre Mircea Raceanu. Tatal sau a activat in DIE. In 1991, Doina si „Puiu“ Popoviciu pleaca in SUA, impreuna cu Liliana si Nicolae Badea. Acolo, Popoviciu si sotia sa primesc cetatenie americana. Oficial, Doina, fost ofiter de contraspionaj, domiciliaza in New Jersey. Intorsi in tara in anii ’90, cei doi cumnati „Puiu“ Popoviciu si Nicolae Badea au inceput afacerile cu vestita ComputerLand, firma implicata in „scandalul EADS“. Acum, Popoviciu controleaza, prin interpusi si firme off-shore, un adevarat imperiu imobiliar.

El a preluat fostele societati de stat Alltrom, Herastrau, ASD Miorita si Comaliment, trecindu-le pe numele mamei sale, Ligia Popoviciu (77 de ani), fosta croitoreasa a Elenei Ceauses cu. Din umbra, Popoviciu detine participatii si in Hotelul Howard Johnson, Restaurantul Casa Doina si fast foodurile Pizza Hut si KFC. Dar piesa lui de rezistenta este „Proiectul Baneasa“: un mini-oras intins pe 221 ha in nordul Capitalei. Divortat recent de sotia-ofiter (r), Nicolae Badea se concentreaza cu precadere asupra Clubului Dinamo si a restaurantelor Pizza Hut si KFC.

TriGranit Development Corporation, o multinationala care investeste miliarde de euro in proiecte imobiliare din centrul si din estul Europei, a luat fiinta in 1997 la Budapesta. Actionar majoritar e Sandor Demian, cel mai bogat om din Ungaria (cu o avere de peste 1,03 miliarde de euro). In trecut, Demian a lucrat in comertul cooperatist comunist de la Budapesta. Ceilalti cofondatori sint Lordul Nathaniel Rothschild (descendent al celebrei familii de bancheri din Anglia si SUA), Peter Munk (fondatorul Barrick Gold Corporation – companie canadiana aurifera), Sandor Csanyi (presedintele OTP Bank – cea mai mare banca maghiara).

Afaceristul Arpad Paszkany – patronul CFR Cluj – joaca rolul de „cercetas“ al TriGranit in Romania: identifica oportunitati si obtine informatii de la administratia locala. In prezent, TriGranit dezvolta 30 de proiecte in 11 tari, investind 8 miliarde de euro. Cele mai mari sint in Rusia (in asociere 50%-50% cu Gazprom) si in România, prin proiectul rezidential „Esplanada“ (costa 1 miliard de euro, e in parteneriat cu guvernul, se intinde pe 10,7 hectare).

Investitia va fi gestionata prin TriGranit Development Romania.

Managerul de tara al acestei filiale e Dan Marcel Ghibernea, fost ambasador la Londra (casatorit cu actrita Tania Flip). „N-are relevanta cine m-a introdus. E normal, nu poti sa vii ciine surd la vinatoare, e nevoie de un om de legatura“, afirma Ghibernea. Inca din anii ’80, acesta a lucrat pe Relatii Externe, iar dupa evenimentele din decembrie 1989 a fost deputat PDSR (actual PSD). In 2000, este „uns“ director al postului de radio Europa FM, apoi in 2001, ambasador la Londra. Primul care i-a pus lui Ghibernea eticheta de apropiat al Securitatii a fost Mircea Raceanu, in cartea sa, „Infern 89“, publicata in 2000.

Inainte de decembrie 1989 Raceanu a activat ca diplomat in SUA, dar a fost arestat in ianuarie 1989, acuzat de spionaj in favoarea SUA. Convinsi ca urma sa-si petreaca restul zilelor in carcera, anchetatorii i-au aratat fotografii cu agenti ai Securitatii, somindu-l sa-i nominalizeze pe ofiterii deconspirati americanilor. Intre sutele de fotografii, Raceanu a recunoscut si figura lui Dan Ghibernea. Acesta respinge categoric apartenenta la vreun Serviciu Secret.

El sustine ca, din anii ’93-’94, ofiterii serviciilor noastre de spionaj lucrau la vedere: „Potrivit unui acord cu NATO, noi nu mai aveam voie sa spionam pe zona aia. Nu cred ca isi permitea cineva sa faca prostii“.

Pe de alta parte, in 2004, Institutul Român de Istorie Recenta a publicat o lista a ofiterilor de Securitate, in care figureaza si numele lui Marcel Ghibernea: ca ofiter DIE/CIE, sub acoperire diplomatica in Franta si Anglia. La sfirsitul anilor ’70, Marcel Ghibernea era acreditat la UNESCO, in misiunea condusa de Valentin Lipatti – deconspirat de generalul Pacepa ca fiind ofiter DIE. Al doilea administrator al TriGranit Development România e Halasz Janos Pal, monitorizat ani in sir de contraspionajul românesc.

Nascut la Cluj, Halasz a absolvit Academia de Studii Economice „Karl Marx“ din Budapesta. In intervalul ’83-’89, Halasz Janos e secretar I in reprezentanta comerciala din Bucuresti a Ungariei. Atunci, seful rezidentei maghiare de spionaj in tara noastra era Ernö Rudas – devenit, ulterior, asociat cu premierul Tariceanu in afaceri cu motociclete. In 2001, Halasz revine la Bucuresti, ca director al reprezentantei ITD Hungary – agentia guvernamentala ungara de promovare a investitiilor si comertului exterior. In 2006, Halasz Janos Pal e numit administrator al TriGranit România.

Intre legaturile lui „Puiu“ Popoviciu se numara o serie de miliardari controversati cu care isi petrece vacantele la Monte Carlo: Cristian Burci, Radu Dimofte (varul Irinei Schrotter), Dan Fischer, Catalin Voloseniuc. Acest „Puiu“ Popoviciu este nasul de cununie al lui Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana. Un vechi partener al cumnatilor Popoviciu & Badea este Bogdan Bartolomeu, sotul Ilincai Preoteasa (fiica de ministru comunist de Externe), prima sotie a lui Adrian Nastase. Bartolomeu si Popoviciu au infiintat companii off-shore in perioada cit s-au aflat ca imigranti in SUA.

Popoviciu, Paszkany, Lloyd, Badea, Patriciu, Bartolomeu si alte VIP s-au asociat cu premierul Tariceanu in „Clubul Vinului“, o firma exclusivista de vinuri selecte. In martie 2000, gruparile „TriGranit“ si „Popoviciu-Badea“ isi unesc interesele in TriGranit România SA. Compania trebuie sa gestioneze proiectul „Esplanada“ (din centrul Capitalei) si un complex de l ux pe Soseaua Kiseleff (pe terenul Strandului Tineretului). Actionar principal e off-shore-ul cipriot TriGranit Duna Land Ltd. Asociati cu TriGranit in noua firma sint Simon Bayley (manager in centrala TriGranit) si Michael Peter Lloyd, Andrei Bejenaru si Olimpia Neagu – oamenii magnatului Gabriel „Puiu“ Popoviciu si ai cumnatului sau, Nicolae Badea, presedintele Dinamo.

Directori ajung doua personaje-cheie: Michael Peter Lloyd si Arpad Paszkany – patronul CFR Cluj si reprezentant al TriGranit. Englezul Michael Lloyd e „creierul financiar“ al lui Popoviciu. Specialist in imobiliare si jurisdictii offshore, Lloyd a fost ofiter in Rezerva Navala Regala. E in România din 1991. Pina in 1993, a consiliat Agentia Nationala de Privatizare (predecesoarea AVAS), iar intre ’93-’95, Agentia Româna de Dezvoltare, din partea guvernului britanic. Potrivit declaratiilor lui Lloyd, „TriGranit e un important dezvoltator in Europa. In 2000 au intrat in România si, cum nu erau prea multi experti imobiliari, m-au contactat, mai ales ca ne stiam de cind lucram pentru Jones Lang LaSalle (consultanta imobiliara)“.

Dupa cinci ani (2005), viziunile diferite duc la separare, iar gruparile isi impart piata. Ruptura se oficializeaza in paradisul fiscal care este Amsterdam, capitala Olandei. Popoviciu preia TriGranit România (rebotezata Kiseleff Business Plaza), prin „compania-mama“ a grupului sau, Baneasa Development. Pe hirtie, holdingul maghiar TriGranit isi cedeaza actiunile la pretul lor nominal (doar 2.550 lei) si renunta la strandul Tineretului de pe Kiseleff. Intre timp, offshore-ul cipriot al TriGranit fusese inlocuit cu altul, olandez (TriGranit România Kiseleff BV). Pentru ca traseul banilor lui Popoviciu trece tot prin Amsterdam, via Antilele Olandeze, miliardarul român e reprezentat in tranzactie de Michael Peter Lloyd. In prezent, acesta e managerul Baneasa Investments – dezvoltatorul zonei comercial-rezidentiale din nordul Capitalei. TriGranit va miza pe controversatul proiect „Esplanada“, prin TriGranit Development România.

Sursa: Napoca News

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 23 martie, 2013 | 1 comentarii | 732 vizualizari | 6 voturi

ZIUAnews a descoperit firele care leagă corporaţia miliardarului Mihail Prohorov de actualii acţionari ai Romaltyn Baia Mare: o firmă kazahă şi un fond de investiţii controlat de omul de afaceri Ion Sturza, cunoscut pentru implicarea sa în vânzarea Rompetrol către Kazmuna Gaz • Miza ruşilor este importul de steril din Siberia, pe care să îl […]

Autor: Aciduzzul | 21 martie, 2013 | 0 comentarii | 1070 vizualizari | 1 vot

Andrei Popescu Fotografia smecherului la tinerete. Cum cotizează sute de mii de şoferi la maşina lui de lux. Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Bucureşti s-a transformat, în ultimii ani, dintr-un serviciu public menit să fluidizeze circulaţia, într-o afacere de vânătoare a autovehiculelor parcate la limita legii. Cele trei firme pe care primăriile de sector le-au […]

Autor: Aciduzzul | 19 martie, 2013 | 0 comentarii | 600 vizualizari | 2 voturi

Pe cât de intransigent e guvernul cu sutele de mii de mici fermieri, pe atât e de indulgent cu “primul fermier al țării” – caracatița care căpușează Insula Marea a Brăilei de 20 de ani. În teorie, e corect ca toată lumea să plătească un impozit pe venitul agricol. În practică, după felul în care […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2013 | 0 comentarii | 2133 vizualizari | 5 voturi

Voichiţa Răşcanu Toată averea Casei Regale a României este sfâşiată de interesele politico-economice ale lui Traian Băsescu şi ale unui grup de evrei • Paul de România şi-a vândut toate drepturile pe patru milioane de euro • Gaşca Băsescu-Tal Silberstein profită de litigiul pe averea personală a lui Carol al II-lea şi vrea să obţină […]

Autor: Aciduzzul | 30 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 330 vizualizari | 4 voturi

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics