Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Inventie romaneasca marca Hornet
Aciduzzul | 24 octombrie, 2010 | 3 comentarii | 2081 vizualizari |
(9 voturi )

Iuliean Horneţ, un fost maistru militar, are o mare pasiune pentru tehnică. Are la activ trei invenţii militare şi una civilă brevetate, în total sunt vreo 14 aplicate, dar nebrevetate. Pe la zece ani, de exemplu, meşterea de zor la o motocicletă, rămasă de pe vremea războiului, de speriase tot satul. Practic, de atunci începe povestea sa. A ajuns apoi la şcoala militară de la Sibiu, fiind chiar şef de promoţie. După Revoluţie s-a apucat de mai multe business-uri. Deţine, alături de fratele său Aurel, chiar şi un hotel de trei stele la Chiajna, construit de la zero după planurile lor. Mai are însă în plan un altul la Bucureşti. Iuliean nu este singurul inventator din familie. Şi Aurel, doctor în metalurgie, are destule inovaţii. Dacă le punem pe toate la socoteală ajungem la câteva zeci. De departe însă, cea mai dragă pentru Iuliean este centrala termică pe bază de peleţi. Este şi singura comercială, de altfel. Este unică în lume, poate şi pentru că are un randament greu de atins (93% permanent pe toată durata de funcţionare).

În plus, centrala nu scoate fum, emisiile fiind minime şi nu are depuneri de zgură (nu se face curăţarea periodic obişnuită). La aşa performanţe, nu este de mirare că la momentul omologării produsului şi celor din comisie nu le-a venit să creadă cu ce au de-a face. Au tot măsurat de câteva ori, ba chiar s-a mai dus o dată până i-a convins de realitate. După patru ani de cercetare şi experimentări, care i-au costat circa un milion de euro, cei doi au realizat cea mai modernă tehnologie de producere a energiei termice folosind biomasa granulară sub formă de peleţi. Aşa se face că au ajuns să producă de peste un an în România centrale termice, convectoare şi arzătoare cu tuburi radiante, ceea ce este o premieră mondială.

Chiar dacă pentru mulţi poate să pară doar o inovaţie şi atât, fraţii Horneţ sunt optimişti în ce priveşte potenţialul pieţei locale, deşi aceasta este la început de drum. Sau mai bine zis, la noi apelează la energiile regenerabile doar 3-4% din consumatori. Însă dacă ţinem cont că procentul trebuie să ajungă la 67% în următorii 15 ani, înţelegm şi pe ce se bazează optimismul celor doi. Se gândesc şi la alte aplicaţii, vor chiar să extindă încălzirea cu centrale termice pe peleţi şi în ferme sau sere. Nu sunt însă singurele lor preocupări. Aşa că nu are de ce să ne mire dacă într-o zi vor produce energie termică şi chiar electrică din porumb sau chiar paie, după cum susţin. Nu este deloc science fiction, se întâmplă deja în lume, doar că cei doi vor să ajungă la randamente şi mai bune.

Randament de 93%
Centrala marca Horneţ presupune un consum redus de combustibil, adică costuri cu mult mai mici în comparaţie cu celelalte sisteme de încălzire. Practic, consumul este cu 20-22% mai mic faţă de centralele pe peleţi considerate performante. Comparativ cu centralele pe lemne cu gazeificare, care au un randament de 72-78 % dacă lemnele sunt uscate (umiditate de maxim 20%) se consumă cu 25-30 % mai puţin şi cu 40-60 % faţă de centralele pe gaz, randamentul acestora fiind de 85-87 %. Iuliean susţine că la o casă bine izolată consumul de peleţi poate ajunge la 3.504kg/an, în timp ce la o casă neizolată se ajunge la 5.256kg/an. Tona de peleţi costă undeva la 150 de euro.

Fraţii Horneţ spun că sistemele de încălzire cu peleţi se adresează utilizatorilor individuali – case, vile, dar şi marilor utilizatori – hoteluri, pensiuni, şcoli, spitale, sedii de instituţii, blocuri, cu costuri între 20% şi 80% mai mici în comparaţie cu celelalte sisteme de încălzire. Nu sunt singurele, au dezvoltat soluţii şi pentru consumatorii industriali – ferme zootehnice sau sere de legume, prin încălzirea directă a solului sau a pardoselii. De altfel, noul tip de arzător pe peleţi va înlocui injectoarele pe gaze, motorină, uleiuri, dar şi lemnele utilizate azi la cuptoare de pâine sau la convectoare de aer cald.

O nişă de viitor
Dacă anul 2009 a presupus începerea producţiei într-o hală închiriată lângă Bucureşti şi participarea la târguri în străinătate, precum cele de la Leipzig, Frankfurt si Augsburg pentru a face cunoscut produsul, 2010 este anul primelor contracte. Pentru Iuliean Horneţ, care se ocupă de partea de marketing, în 2010 prioritară este punerea la punct a reţelei de distribuitori. Nici nu este de mirare de ce străbate ţara în lung şi lat, fiind prezent la multe târguri locale pentru a-şi face cunoscută invenţia. Nu omite însă potenţialul pieţei externe, de la care are aşteptări foarte mari. În ianuarie a fost obţinută certificarea pentru export în UE, după care au venit şi primele comenzi. Aşa a început colaborarea cu o firmă din Germania, căreia îi va livra circa 800 de unităţi până anul viitor. Sunt discuţii şi pentru distribuţia centralei în ţări precum Italia, Croaţia, Ungaria, Austria şi Elveţia. În prezent, se lucrează cu 24 de angajati la unitatea de la Chiajna, unde practic se asamblează centrala, cu piese provenite de la opt firme româneşti. Horneţ mai are pregătit un spaţiu de producţie şi la Slatina, în caz că cererea explodează.

Pentru a-şi acoperi costurile, fraţii Horneţ trebuie să producă lunar cel puţin 30 de unităţi. La acest volum pot obţine chiar o marjă mică de profit, la un preţ mediu de vânzare de 6.000 de euro. Şi asta în condiţiile în care capacitatea maximă lunară de producţie se ridică la circa 120 de unităţi. La producţie de serie se gândesc să treacă în 2011, când vor fi destul de cunoscuţi pe piaţă. Nu se grăbesc, vor să facă lucrurile aşa cum trebuie. De altfel, pentru anul viitor au ca ţintă atingerea unei producţii de circa 900 de unităţi, care le-ar permite practic amortizarea investiţiei. Lucru care le este la îndemână. Poate acesta este şi motivul pentru care nu iau în calcul ofertele de preluare care au început să apară. Poate cel mult pe cele de franciză sau de parteneriate. Principalii concurenţi pe piaţă, cu o valoare de până la 100 milioane de euro, sunt italienii, însă nu există termene de comparaţie la nivel de randamente. Aşa că pot oricând să-i bată.

Hotel de business la Chiajna
Spirit întreprinzător, Iuliean Horneţ a intrat în afaceri încă din 1990, fiind primul care a depus o cerere de privatizare în Bucureşti, după cum îi place să se laude. Fostul şef de promoţie al Şcolii Militare de la Sibiu, a lăsat ‘’armata’’ de o parte, şi s-a apucat de business-uri proprii. A făcut de-a lungul timpului import de autovehicule şi utilaje de construcţii, transport internaţional, leasing sau construcţii. Acum, de exemplu, are în construcţie un hotel de patru stele în Bucureşti în zona Ghencea, după ce a dat deja drumul la cel de ‘’de business’’ de la Chiajna. În total, cele două unităţi presupusn investiţii de circa opt milioane de euro.

Subvenţii de la stat
Începând din acest an statul acordă bani pentru instalarea de panouri solare (până la 6.000 lei) şi pompe de căldură (până la 8.000 lei), precum şi pentru instalaţiile de producere a energiei termice pe bază de peleti, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice (până la 6.000 lei). Alocarea sumelor se realizează conform ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv instalatii pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.

Banii sunt acordaţi practic pentru achiziţia de instalati, dar acoperă şi cheltuielile cu montajul si punerea în functiune a sistemului, efectuarea, verificarea probelor şi încercărilor, dar şi TVA. Sunt eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finantare nerambursabilă. Solicitanţii trebuie să depună cererea la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului unde au domiciliul.

CV Iuliean Hornet
• născut în 1950, în Tudor Vladimirescu, judeţul Brăila
• absolvent Scoala Militara Gheorghe Lazăr din Sibiu, şef de promoţie – 1972
• are trei invenţii militare şi una civilă brevetate
Sursa foto: Financiarul

3 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 263 vizualizari | 4 voturi

  Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

  Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 4 voturi

  Producatorii romani, discriminati in tara lor

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics