Astazi, la Ministerul Agriculturii a avut loc traditionala intalnire populista a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cu reprezentantii fermierilor, urmata evident de traditionala conferinta “de presa” la care au participat vreo doi jurnalisti si o turma de cornuted, unele imbecile, altele interesate, altele blazate. Printre multele abureli de pe agenda paralelela cu viata noastra a domnului “ministru” s-a aflat si o tema fierbinte – cumpararea terenurilor de catre straini, care oficial detin prin firme romanesti cam 10% din terenul arabil al Romaniei. Oficial, pentru ca in realitate, acesta suprafata este mult mai mare. Ne asteptam, evident, ca acesta sa fie principala tema abordata de ministru la intalnirea cu agricultorii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania(LAPAR) si capul de afis din conferinta de presa cu cornutele media. Numai ca surpriza! Pentru varanasul lui Felix, vanzarea pamanturilor catre straini este un act salutar care arata ca “Romania este interesanta pentru investitori”!?.
Cu siguranta, nici nu ar fi adus in discutie aceasta problema reala daca nu ar fi fost fortat de antevorbitorul sau la conferinta de presa, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR care s-a aratat ingrijorat de sumbra situatie ca romanii sa ajunga, in curand, argati pentru straini, chiar pe terenurile stramosilor lor. Presedintele LAPAR nu a solicitat altceva decat “alinierea” Romaniei la conditiile impuse de alte state din UE strainilor care ar indrazni macar sa viseze sa cumpere un strat de flori in tara lor, conditii atat de drastice incat, de exemplu, sa cumperi un teren cat de mic in Germania, Franta sau, hai, in Polonia, nu este altceva decat o dulce utopie.
Se are, astfel, în vedere „condiționarea celor care vor să cumpere terenuri agricole de experiența din domeniul agriculturii în statul din care solicitanții provin”, una care ar trebui sa fie de 3-5 ani, respectiv „obligarea cumpărătorului străin ca terenul achiziționat în România să fie păstrat în zona agricolă”.
Pana acum, “cumparatorilor” nu li se impunea nicio conditie, alta decat sa devina proprietari prin intermediul unei companii inregistrata in Romania. De la 1 ianuarie 2014, insa, dupa cum “au negociat” oficialii romani cu UE, persoanele fizice rezidente in UE vor putea cumpara fara nicio opreliste terenuri in Romania si in Bulgaria. Doar in aceste doua tari, pentru ca peste tot altundeva in UE reglementarile extrem de dure fac practic imposibila cumpararea de terenuri de catre straini.
Presedintele LAPAR a aratat ca nu se teme de un potențial aflux de străini care vor dori să cumpere terenuri agricole la noi în țară, de vreme ce mai mult de 10 la sută este deja în mâinile lor. El se teme totuși că, dacă vidul legislativ pe tema liberalizării pieței funciare va continua, pământul țării riscă să fie în mâinile altora decât românii.
„Mie nu-mi este teamă (n.r. – de liberalizarea pieței funciare din 2014). Nu mai are de ce să-mi fie teamă, atâta timp cât în ultimii 10 ani s-a cumpărat 10 la sută din suprafața agricolă a României. Vorbim de un lucru care s-a întâmplat deja și trebuie să ne gândim și la viitorul producătorilor din România. (…) Dacă lucrurile ar rămâne așa cum sunt acum (n.r. – din punct de vedere legislativ), există posibilitatea ca peste nu știu câți ani să avem proprietari de teren de oriunde altundeva, mai puțin din România. Atunci v-aș întreba cum se va mai numi România”, a mărturisit presei Laurențiu Baciu, presedintele LAPAR.
Baciu s-a aratat ingrijorat de faptul ca sistemul bancar local nu-i sprijina pe romani sa achizitioneze terenuri, creandu-se astfel, o situatie de concurenta neloiala intre romani si strainii care primesc tot felul de stimulente si de conditii de creditare avantajoase in tarile lor si de la bancile si guvernele lor pentru a cumpara terenuri in Romania si Bulgaria.
“Nu am dori ca să fie interzisă cumpărarea terenurilor (n.r. – de către cetățenii străini), dar să existe niște criterii pe care aceștia să le îndeplinească și care să nu-i dezavantajeze pe cumpărătorii din România. Le-am propus (n.r. – celor din Ministerul Agriculturii) să purtăm discuții la nivel național, cu băncile, privind găsirea unor soluții de subvenționare a unor dobânzi privind cumpărarea terenurilor agricole, așa cum și în alte state se practică”, a spus șeful LAPAR.
CITITI SI:
La scurt timp dupa declaratia presedintelui LAPAR in fata “presei” a venit si “ministrul” agriculturii Daniel Constantin pentru a sustine propria declaratie. Numai ca…surpriza! Desi toata lumea se astepta sa comenteze pe margina subiectului vanzarii trenurilor catre straini, Constantin s-a prefacut ca nu stie despre ce este vorba si a batut apa in piua zeci de minute despre scaderea TVA-ului la 9% la alimente, care, in treacat fie spus, nu este de real interes decat exclusiv pentru grupul de interese al Varanului Felix, tatucul lui Constantin. In plus, scadearea TVA la alimente nu are cum sa scada evaziunea fiscala, dupa cum incearca sa ne convinga Constantin, si, categoric, nu va ieftini painea, ci doar va ingrosa bine buzunarele catorva bolsevici “procesatori”.
Un alt subiect “de interes” a fost subventia pentru agricultori de 139 de euro de la UE si “cel mult” 27 de euro de la buget, prezentata ca un mare succes personal, desi stim cu totii ca subventia primita de agricultorii romani este de patru ori mai mica decat cea primita de germani, francezi sau spanioli, de exemplu, agricultori cu care fermierii romani ar trebui, cel putin teoretic, sa fie in competitie. In fapt subventia pentru fermierul roman, dupa cum “a fost negociata”, este cea mai mica primita de o tara din UE, mai mica chiar decat cea primita de vecinii bulgari.
“Ministrul” si-a incheiat apoteotic declaratia cu o informatie-bomba, primita cu entuziasm mai mult sau mai putin nedisimulat de cornutele media. Vom avea un “brand de tara pentru alimentele romanesti”. Uau! Asta n-am inteles cum vine. Pentru toate alimentele la un loc?! Adica pentru tuica si carnatii de Plescoi la un loc? Adica un fel de frunza a lui Udrea la Agricultura, platita, bineninteles, cu bani de la buget? Evident, acesta frunza de la Agricultura arata cu claritate cam care sunt preocuparile principale ale lui Constantin si care sunt prioritatile sale in materie de finantare.
Dupa toate aceste informatii capitale, ministrul a vrut sa-si incheie declaratia “uitand” de subiectul vanzarii pamantului catre straini. Numai ca au fost cativa acolo care n-au uitat si l-au intrebat care este opinia domniei sale cu privire la acest subiect “marginal” si “neinteresant”.
“Romania este o tara atractiva si ma bucura acest lucru (!!?). Ne bucram ca vin strainii ca aduc tehnologii noi”, a spus Constantin care a adugat cu o unda de regret ca “nu prea mai exista cine stie ce oferte pentru ca oamenii si-au dat seama de valoarea pamantului”.
Dupa acesta declaratie halucinata si cam demonetizata, cu strainii care aduc tehnologii noi(dupa cum am vazut ca au adus si-n alte cazuri, vezi Petrom, Mechel, RMGC, etc), Constantin a incercat sa arunce pisica in ograda altor partide(tipic pentru el si pentru grupul de crima organizata numit pompos USL).
„(…) Vreau să vă reamintesc că această chestiune se știa încă din anul 2005, când s-a semnat tratatul de aderare, că la 1 ianuarie 2014 se va liberaliza piața funciară. Din păcate, până acum, nu s-a luat nicio măsură de către guvernele precedente. Nici o măsură… și subliniez asta. Eu am spus de anul trecut că suntem în căutarea de soluții și că în anul 2013 le vom identifica, astfel încât de la 1 ianuarie 2014 să le implementăm”, a opinat vizavi de subiect, Daniel Constantin.
Chiar daca agricultorii au aratat ca este putin cam tarziu ca sa se mai poata face ceva pana in 2014, ca sa nu mai vorbim ca am pierdut deja pe timp de pace 10% din teritoriul arabil al tarii, caz fara precedent in istorie, Constantin a afisat un optimism imbecil.
„Anul 2013 este un an al consultărilor publice cu privire la măsurile pe care le vom implementa. Una dintre ele, care sper ca în această săptămână să fie certificată și prin semnături pe care le vom avea cu majoritatea băncilor, este să putem constitui gaj, atunci când vrem să cumpărăm un teren agricol chiar terenul respectiv”, a declara ministrul Agriculturii.
Evident, avand in vedere cam ce monstri compun peisajul TV din Romania, “conferinta” de presa s-a dovedit a fi un fel de cult al personalitatii Varanului si a clicii sale de imbecili. Asa se explica faptul ca atat Mediafax, cat si “televizunile de stiri” din Romania “au omis” mai mult sau mai putin abil subiectul vanzarii de terenuri. Acest subiect n-a fost atins de nicio televiziune prezenta la “conferinta”. Si erau toate.
Iata ce “au dat” fiecare in parte:
Singurul loc unde a aparut ceva despre vanzarea terenurilor catre straini a fost aici:
Concluzia o trageti singuri!
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 3 voturi
Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]
Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi
Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]
Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi
Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]
7 Comments