Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Geopolitica
Kievul dinamiteaza pacea din Africa. Armamentul ucrainean ameninta pacea mondiala (Karadeniz)
Aciduzzul | 22 martie, 2010 | 0 comentarii | 190 vizualizari |
(1 voturi )

Statele din Europa de Rasarit sunt principalii furnizori de arme de calibru mic in punctele fierbinti din Africa, iar lider este Ucraina, care s-a dovedit ca are un surplus considerabil de astfel arme, a declarat Antonio Maria Costa, director executiv al Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate, citat de mass-media internationaka, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform Centrului de Informare al ONU, fiecarui soldat ucrainean ii revin 54 de unitati de arme de foc, in conditiile in care norma admisa este de doua unitati. Piata cea mai atractiva pentru traficantii de arme ramane Africa. In aceasta regiune cererea de arme ilicite este enorma, principalii clientii fiind bandele criminale, fortele paramilitare, insurgenti, precum şi statele aflate sub embargo al ONU privind achizitionarea de armament.

Reamintim ca potrivit obligatiilor anuale, asumate de autoritatile de la Bucuresti, Autoritatea Nationala de Control al Exporturilor (ANCEX) a inaintat recent Uniunii Europene un raport privind exporturile Romaniei de armament si munitie in primul semestru al anului 2009. In Africa, exporturile romanesti de armament au fost directionate doar catre cinci tari, valoare contractelor fiind mai mica de doua milioane de euro. Astfel, pentru Gabon exista o licenta de export in valoare de 1.060.231 euro pentru elicopter militar de transport, in Burkina Faso au fost vandute rachete nedirijate pentru aruncatoarele de rachete in valoare de aproximativ 700.000 de euro, in timp ce in Etiopia, Africa de Sud sau Mauritania s-au exportat produse de aproape 50.000 de euro.

Arme pentru teroristi

In pofida eforturilor comunitatii internationale, Ucraina continua sa livreze armament tarilor problematice, situatie favorizata de mafiotizarea totala a structurilor militare si de informatii ale fostei republici sovietice. Recent un avion ucrainean de transport cu arme la bord a fost retinut in Nigeria.

Conform unor date, citate de mass-media nigeriana, avionul ucrainean transporta armele la Malabo, capitala Guineii Ecuatoriale, insa din cauza unor defectiuni tehnice a trebuit sa efectueze o aterizare fortata pe aeroportul din orasul nigerian Kano.

Nu este primul caz cand armamentul transportat de Ucraina nu-si gaseste proprietarul. Reamintim cazul navei de transport „Faina”, capturata de piratii somalezi, la bordul careia se aflau tancuri si armament. Nava se indrepta spre Sudan, unde, trebuie sa mentionam ca livrarea de armament este interzisa de ONU, iar Kiev a negat ca are vreo legatura cu aceste incarcaturi. Insa atunci, dupa ce s-au exercitat presiuni, autoritatile ucrainene au fost obligate sa recunoasca ca armamentul ii apartine si ca armamentul se indrepta spre Kenya, stat afectat de mai multe conflicte etnice si religioase interne.

Trafic ilegal

Anterior, organizatiile nonguvernamentale implicate in monitorizarea comertului ilegal cu armament au atras atentia ca firma ucraineana “Progres”, filiala a intreprinderii de export strategic “Ukrspetexport” a vandut Chinei in 2000 si 2001 sase rachete X-55 si sase rachete de acelasi tip Republicii Islamice Iran, stat aflat sub embargou. Totodata, experti ucraineni sunt implicati in programul nuclear iranian, precum si in programul de dezvoltare a rachetelor intercontinentale, capabile sa transporte incarcaturi nucleare in orice punct al continentului european.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, impreuna cu serviciile de informatii occidentale, a descoperit si anihilat in 2004, pe teritoriul sau, un grup ilegal de traficanti de armament, din care faceau parte cetateni proveniti din Rusia, Ucraina si Australia. Atunci s-a stabilit ca, sub pretextul ca le duc in Rusia, acestia au exportat in perioada respectiva cele 12 rachete X-55 in China si Iran. Mai trebuie aratat faptul ca Ucraina a fost in repetate randuri subiect de scandal international privind traficul cu armament, cel mai celebru fiind cel din 2002, cand Kievul a fost invinuit ca a vandut Irakului radare “Kolciuga”.

Raport pesimist

Ucraina, unul dintre cei mai mari zece exportatori de armament din lume, care a reprezentat obiectul mai multor scandaluri, si-a imbunatatit sistemul de control al exporturilor in ultimii ani, dar ramane inca destul de expusa riscurilor de trafic. “Ucraina a facut progrese semnificative in ultimii ani in sensul ameliorarii controlului asupra exporturilor de armament”, a declarat anterior expertul Paul Holtom, de la Institutul international de cercetare pentru pace din Stockholm (SIPRI), citat de agentiile internationale de presa. “Dar daca vrea sa fie considerata un exportator de arme responsabil, atunci trebuie sa se asigure ca aceste arme nu vor fi deturnate spre gruparile rebele si folosite intr-un conflict”, a adaugat el.

Unu din cazurile citate de raportul institutului suedez este cel al vasului ucrainean, capturat de pirati somalezi, si care transporta tancuri modernizate, munitie si alte categorii de armament usor. Potrivit diplomatiei ucrainene si autoritatilor kenyene, incarcatura urma era destinata armatei kenyene, dar un purtator de cuvant al Flotei a V-a americane din Bahrein a declarat luni ca armele erau destinate Sudanului. La randul sau, premierul ucrainean Iulia Timosenko, citata de mass-media romana, a agravat situatia, declarand ca in Ucraina “au loc” au loc vanzari ilegale de arme, dar fara a da detalii.

Mostenire sumbra

Kievul, care producea inainte de obtinerea independentei, in 1991, aproximativ 30% din armamentul Uniunii Sovietice si care a mostenit un enorm arsenal militar din perioada sovietica, a fost clasat de SIPRI pe locul al zecelea in clasamentul celor mai mari exportatori de armament in perioada 2003-2007. Aproximativ o jumatate din exporturile ucrainene sunt destinate Comunitatii Statelor Independente (fosta URSS, cu exceptia tarilor baltice). Aproximativ 30% din exporturi merg in Asia de Sud-Est si Africa, iar 6% in Orientul Mijlociu, potrivit expertului ucrainean Mihailo Samus, de la Centrul pentru studiul armatei si dezarmarii din Kiev.

Intre anii 2006 si 2007, arme ucrainene, in special blindate, avioane de lupta, sisteme de artilerie si rachete, dar si servicii militare au fost furnizate oficial catre aproape 20 de tari. Astfel, valoarea exporturilor a crescut de la un miliard de dolari in 2006, la 1,2 miliarde de dolari in 2007, potrivit lui Samus. O cifra impresionanta, umbrita insa de mai multe scandaluri legate de presupusul trafic cu armament provenit din Ucraina.

Sursa: Karadeniz

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 558 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1198 vizualizari | 3 voturi

Serghei Malkov, membru la Academia Militară rusă, prezice începutul unui nou război mondial în următorul deceniu. Oamenii de ştiinţă de la Academia Militară au ajuns la această concluzie, bazându-se pe teoria ciclurilor Kondratieff (după numele savantului Nikolai Kondratieff). Ciclurile Kondratieff pot fi definite ca o succesiune regulată a modificărilor structurale din cadrul economiei moderne. Întinzându-se […]

Autor: Aciduzzul | 30 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi

Trăim un moment istoric. După treizeci de ani în care decidenţii de la Washington au avut posibilitatea să guverneze lumea după bunul lor plac, a venit timpul pentru a dinamita „consensul de la Washington”. Discursul lui Vladimir Putin din 18 martie 2014 a fost un epitaf pentru epoca Pax Americana. Fidelii papagali ai mass-media din […]

Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 59 vizualizari | 1 vot

Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 126 vizualizari | 2 voturi

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics