Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
La umbra campaniei contra Rosia Montana, rusii lui Putin exploateaza pe tacute, tot cu cianura, aurul romanesc de la Baia Mare
Aciduzzul | 11 februarie, 2012 | 7 comentarii | 710 vizualizari |
(2 voturi )

Ati auzit dede Polyus Gold? Dar de Mihail Prokhorov (foto stanga), ati auzit ceva? Unora, mai informati, poate le-a trecut pe la ureche ca este “contra-candidatul” lui Vladimir Putin (foto dreapta) la alegerile prezidentiale din Rusia din luna martie. De fapt, un iepure intors cu cheia de serviciile speciale rusesti pentru a fura din voturile rusilor care imbratiseaza teorii liberal-corporatiste si nu prea mai inghit autoritarismul lui Putin, aflat intr-o pedalare electorala inteligenta, in tandem cu papusarul de la Kremlin. Ceilalti “contra-candidati” ai lui Putin sunt social democratul Serghei Mironov si eternii Vladimir Jirinovski, populistul extremist, si Ghenady Ziuganov, liderul comunist. Deosebirea dintre Prokhorov si acestia este ca “politicianul” de aproape 47 de ani si de 2.03 metri, care si-a luat ca breloc la hobby-ul sau echipa de baschet New Jersey Nets, este al treilea miliardar al Rusiei si al 32-lea al lumii, cu o avere estimata in jur de 20 de miliarde de dolari (rusii isi evalueaza averea tot in dolari).

Tatal lui a fost seful Departamentului International al Comitetului Sovietic de Sport iar mama lui a lucrat in cercetare. Ambii au murit de atac de cord pe cand aveau in jur de 50 de ani si la vreun an diferenta unul de celalalt. Oligarhul Mihail Dmitrievici Prokhorov a absolvit Institutul de Finante din Moscova si poate fi considerat un produs perfect al Noului KGB si un posibil succesor al lui Vladimir Putin dupa urmatoarele mandate ale acestuia.

Printre companiile “fondate” si “conduse” de el, cum ar fi cea mai mare producatoare din lume de nichel si paladium – Norilsk Nickel -, se numara si Polyus Gold, cea mai mare producatoare de aur din Rusia si din Europa, intinsa pana in Kazahstan, unde a cumparat fosta KazakhGold Group Limited, care era proprietara a Romaltyn Mining, companie care a devenit, practic, un al doilea Rompetrol. Unde aurul negru e chiar aur si mai mult decat atat.

Polyus Gold este una dintre investitiile rusesti “tacute” din Romania. La umbra campaniei propagandistice virale contra Rosia Montana, Polyus Gold e gata de a extrage aur romanesc de la Baia Mare – si nu numai aur -, cu aceleasi metode ca si Gold Corporation – cianura, compania ruseasca nefiind stingherita insa de nici un “salvator” al “societatii civile” Soros sau de vreun “idiot folositor” de-al lui Lenin. Pentru cei care nu au inteles inca rolul brigazilor de “ecologisti” teroristi si intelectuali “curati” ai lui Soros le recomandam studiul anticomunistului ceh Jan “Honza” Malina, fost ofiter al fortelor aeriene cehe, refugiat in Statele Unite in anii ’80 – The Case Of George Soros.

Malina demonstreaza pas cu pas ceea ce noi am incercat sa aratam in mai multe articole de investigatie asupra razboiului secret impotriva Romaniei. Imbinate ca piesele unui puzzle, materialele noastre duc la aceeasi concluzie: George Soros este un agent sovietic de mare calibru (acum post-sovietic) care dubleaza activitatea serviciilor secrete rusesti prin ceea ce si-a auto-denumit ca fiind Reteaua Deschisa Soros (Soros Open Network), o rebranduire perestroikista ingemanata a Kominternului si Kominformului. Ca sa intelegeti mai simplu: Soros e un Pacepa-KGB la puterea a 10-a. Care actioneaza cu ofiteri civili de tipul lui Mircea Toma, Renate Weber, Monica Macovei, Smaranda Enache, Alina Mungiu, eiusdem farinae, cu totii antrenati in lupta lor eco-proletara de acelasi numitor comun: ura fata de Romania si poporul roman.

In cazul nostru, Rosia Montana, studiind istoria razboiului clandestin impotriva Romaniei, asa cum este documentata si prezentata de istoricul american Larry Watts in lucrarea sa “Fereste-ma, Doamne, de prieteni” (vol I si urmatoarele), vom afla cum in toata perioada comunista, incepand cu revolutia lui Bela Kun, Budapesta nu a actionat aproape niciodata fara acordul Moscovei. Orice jurnalist conectat la NATO stie ca, de fapt, adevaratul cal troian al Rusiei in Alianta nu este Bulgaria (desi si ea are elementele sale generatoare de vulnerabilitate), ci Ungaria, al carui fost sef al serviciilor de informatii insarcinat cu secretele nord-atlantice, Sandor Laborc, studiase opt ani la Academia Dzerzinski a KGB.

Arestarile spectaculoase de anul trecut ale fostilor capi ai serviciilor speciale ungare nu inseamna ca sistemul s-a drenat automat sau ca Ungaria nu mai este subordonata Rusiei prin toate retelele sale interconectate. Dovada se petrece sub ochii nostri larg inchisi, ca sa spunem asa. In timp ce atentia intregii opinii publice este canalizata pe nord-americanii de la RMGC, rusii de la Polyus Gold actioneaza in liniste. Dupa cum spunea Basescu ca isi doreau Iliescu si PSD sa actioneze, atunci cand se incerca suspendarea sa: “In liniste se fura mult mai bine”. O ancheta a Ziarului de Investigatii pe aceasta tema poate fi de folos pentru cei care isi propun sa iasa din capcana dezinformarii strategice ruso-maghiare:

Investitorii ruși exploateaza aurul de la Baia Mare

Un articol de Eugen C. Stoica
Polyus Gold, cel mai mare producator de aur din Europa (corporatia miliardarului rus Mihail Prokhorov) a pus mana pe aurul romanesc dupa ce a cumparat, in acest an, KazakhGold Group Limited (care detine 25% din industria aurifera din Kazahstan). Astfel „s-a pricopsit” si cu o subsidiara in Baia Mare: compania, descendenta a fostei uzine Aurul, numita apoi Transgold (cea implicata in accidentul ecologic transfrontalier din anul 2000).

In aparenta o parte infima, neglijabila, a tranzactiei, firma din Baia Mare este interesanta pentru Polyus Gold prin prisma faptului ca aici se poate relua productia de aur printr-o tehnologie extrem de rentabila: cianurarea. Procedurile au inceput in urma cu patru ani, de atunci desfasurandu-se o lupta surda (metoda fiind una controversata in Romania), dar care se afla intr-un stadiu avansat.

De 30 de ori mai mult aur decat cifrele oficiale
Prelucrarea cu cianuri a sterilului minier de catre Romaltyn Mining are o miza uriasa. La scurt timp dupa ce Polyus Gold a devenit proprietar al companiei baimarene, directorul tehnic, Benoniu Munteanu, a afirmat ca „SC Romaltyn Mining se bazeaza pentru procesare pe circa 8,5 milioane tone de steril din Iazul Central, singura resursa aflata astazi in patrimoniul sau”. Adevarul este altul!
Compania intrata in patrimoniul miliardarului rus Mihail Prokhorov nu urmareste prelucrarea sterilului doar din singura halda pe care o detine, cea din Tautii de Sus (implicata in accidentul ecologic din 2000), ci si din alte perimetre.

In noiembrie 2010, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale i-a acordat companiei Romaltyn patru licente de exploatare a “produsului rezidual minier”. Conform acestora, Romaltyn poate exploata sterilul din iazurile de decantare de la Flotatia Centrala, Meda, Aurul Sasar si de la Uzina de Preparare. Din cele patru “depozite de aur”, cel mai interesant concentrat piritos se afla la halda de steril de la Flotatia Centrala (situata intre Baia Mare si oraselul Baia Sprie). Acesta este, sustin sursele noastre, de cateva ori mai bogat in aur decat o spun cifrele date publicitatii.

Potrivit datelor comunicate de fiecare cand vreun oficial (deputatii Luca Stefanoiu – in 1999, Vlad Gabriel Hogea – in 2003 ori seful Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, in 2010) pirita arseno-aurifera din zona industriala de est a Baii Mari, depozitata in Uzina de Preparare Flotatia Centrala, ar avea un continut de aur de 0,4 grame/tona.

In realitate, compozitia chimica a piritei de Suior, stocate in incinta Uzinei de Preparare Flotatia Centrala, indica valori mult mai mari de aur, care le depasesc de aproape 30 ori pe cele publice. Conform unei expertize de specialitate care pana acum nu a fost facuta publica, concentratul piritos arseno-aurifer de Suior din Uzina de Preparare contine… 11,30 grame de aur/tona si 43,10 grame de argint/tona. Aceasta analiza de specialitate a fost comandata de Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase REMIN SA (proprietara haldei) si efectuata la singurul laborator atestat in acest sens din judet, fostul Institut de Cercetari si Proiectari Miniere Baia Mare, de firma SC Lorechim SRL, specializata in cercetare si extractie a minereurilor metalifere neferoase.

Ce mai scoate cianura din steril
De asemenea, analiza efectuata de specialistii in chimie si metalurgie de la Lorechim atesta faptul ca “pirita refractara cu continut de aur” mai contine: sulf (46,78%), arsen (2,30%), plumb (0,61%), zinc (0,73%), cupru (0,04%), dioxid de siliciu (14,40%), oxid de calciu (sau var nestins – 1,27%), oxid de magneziu (0,12%), mangan (0,02%), fier (36,4%), stibiu (antimoniu – 0,08%), cadmiu (0,002%) si seleniu (0,003%).

La Flotatia Centrala din Baia Mare sunt depozitate aproximativ 10,5 milioane tone de steril cu metale grele si 500.000 de tone de pirita arsenioasa (numit in limbaj mai putin tehnic: „steril aurifer”). Se estimeaza ca prin prelucrarea prin tehnologia cianurarii se obtin peste 5,65 tone de aur. Directorul tehnic al Romaltyn Mining, Benoniu Munteanu, a afirmat ca noii proprietari ai companiei din Baia Mare “doresc sa reia activitatea de procesare pana la inceputul anului 2011”.

Transgold ar fi „sterpelit” din Romania aur, wolfram si beriliu

Proiectul “Aurul” a debutat in 9 mai 1990, data la care a fost semnat acordul de principiu intre Esmeralda Ranger Exploration (Australia), Compania Nationala Remin Baia Mare si Geomin SA Bucuresti. Noua firma, SC Aurul SA, avea urmatorul actionariat: Esmeralda – 50%, Compania Remin – 44,5%, Geomin S.A. Bucuresti – 5%, altii – 0,5%, iar obiectul de activitate declarat era extractia metalelor neferoase din sterile de flotatie depozitate in haldele din jurul municipiului Baia Mare. Dupa aparitia companiei australiene in Maramures, la conducerea Remin s-au perindat trei oameni-cheie, care s-au regasit ulterior in structurile de conducere ale Transgold, firma care s-a infiintat dupa disparitia SC Aurul SA, disparitie fortata de catastrofa ecologica din 2000. Acesti oameni, care sunt si actionari la firmele cu care lucra Transgold, SC Transfigura SRL si SC Explorer SA, sunt Ioan Hudrea, Iuliu Chiorean si Staicu Balanescu (ultimul a fost si director general in Ministerul Industriilor si Resurselor).

Cei trei au pus bazele actualului Romaltyn, Hudrea regasindu-se si azi in conducerea firmei, indiferent de cine a fost stapanul „fabricii de aur” din jurul Baii Mari. In 2003, deputatul Vlad Hogea, care cita documente de arhiva de la unitatile miniere care au facut iazul Meda, iaz “drenat” de Transgold, spunea ca in zona ar fi fost extrase 45 de tone de aur si 300 de tone de argint. Pentru ca Transgold a refuzat prelucrarea in Baia Mare a minereului obtinut dupa prelucrari succesive ale haldei de steril si l-a transportat in Anglia, fara ca autoritatile vamale romane sa aiba posibilitatea tehnica de a verifica continutul real al aliajului, statul roman a fost pagubit intr-o afacere in care a intrat cu materia prima si a scos… mai nimic (redeventa anuala platita Romaniei a fost de 2% din productia de aur declarata de Transgold, dupa prelucrarea minereului in Anglia).

De altfel, una dintre disputele niciodata cercetate de autoritatile statului roman se refera la faptul ca, pe langa aur si argint, minereul trimis in strainatate continea metale rare si mai pretioase decat aurul: wolfram, cesiu, strontiu, radiu, beriliu, iridiu.

Tehnologia cu cianuri – lectie invatata?
Printre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru extragerea prin cianurare a aurului din sterilul minier, noul proprietar al Romaltyn Mining, Polyus Gold, trebuie sa construiasca si o statie de epurare performanta. “Inca din anul 2007 a fost finalizata procedura de solicitare a autorizatiei de mediu, dar pentru a primi aceasta autorizatie, fara care nu pot incepe productia, Romaltyn trebuie sa indeplineasca niste conditii, printre care finalizarea instalatiei de cianurare, prin care se reduce continutul din tulburele de steril pana la parametri legali”, a explicat seful Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan. Conform legii, concentratia cianurilor din apa ce urmeaza sa fie evacuata in raul Lapus trebuie sa fie sub 0,1 miligrame/litru.

Integral la Ziarul de Investigatii
Sursa; Ziaristi Online

7 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

  Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

  Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

  Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

  Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

  Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

  Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

  Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

  Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

  Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics