Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Laserul de la Magurele sau cum vom deveni groapa de deseuri nucleare a lumii din 2017. Aplicatii imediate ale laserului ELI – epilarea pe picioare a taranilor-slapari de la Magurele si lobotomizarea civilizata a presei romane imbecile. Bonus VIDEO
Aciduzzul | 1 octombrie, 2012 | 17 comentarii | 3177 vizualizari |
(14 voturi )

Marius Serban
Presa romaneasca se zbate, dupa cum stiti, intre acumularea de puncte de rating, manipulare rudimentara, sablonata, pe masura ei, si imbecilitate platita cu salariul minim pe economie pe carte de munca. Dintre sutele de astfel de “stiri” tratate pe aceste coordonate s-a detasat recent una, prin spatiile largi acordate subiectului, exuberanta cu care a fost intors pe toate partile si uniformitatea informatiilor. Asadar, taranii echipati cu slapi si bermude din Magurele vor avea, in sfarsit, dupa zeci de ani de mizerie, momentul lor de glorie. Vor fi facuti toti cercetatori in lasere de mare putere, chiar la ei in comuna. Sau, macar asistenti ai strainilor care se vor inghesui sa vina aici ca mustele.

Logica Sindromului Stockholm

Cei 50 de ani de comunism si, mai ales, cei 22 de neokominternism au pervertit in ultimul hal sufletul taranului roman. L-au scos din el pe Dumnezeu si bunul sau simt ancestral si au pus in locul lui plasme, termopane si masini second-hand aduse din Germania.

Sa ne amintim “euforia” alimentata intens de televizunile-tonomat decerebrate in legatura cu “scutul” de la Deveselu. Sa ne amintim circul penibil pus in scena de kominternistul Miahai Tatulici care ii starnea pe tarani sa spuna cam ce asteptari au de la americani. Si toti aveau asteptari mari.

Americanii erau priviti, ca in desenele animate cu Tom&Jerry, aidoma unor pui rumeniti la rotisor, numai buni de bagat in burtile supradimensionate, hranite ani de zile cu parizer ieftin.

Niciun cuvant despre riscuri. Mucles total. Doar circ, mult circ! Si uite asa am vazut la televizor multe fetze de tarani exuberanti, in frunte cu un primar foarte colorat, care ii asteptau pe americani, care sa le vanda o vaca, care sa le dea porumb ieftin sau sa-si marite fetele.

Nimic despre faptul ca taranii de la Deveselu, odata cu scutul antiracheta s-au trezit cu o tinta atasata pe fund. Nimic despre refuzul altor state europene de a gazdui elemente ale acestui scut, primit cu o exuberanta oligofrena de Romania, nimic despre agentul de influenta, forta motrice a acestei “realizari”, cel mai mare tradator de tara din istoria milenara a acestei natii, domnul Traian Basescu. Taranii n-au nevoie sa stie. Si, oricum, nu prea inteleg ei mare lucru. Taranii au nevoie doar de circ. Si de Tatulici.

Sa dam laser la tot poporul

Dupa marele cadou, un pic cam grecesc, cu scutul de la Deveselu, a venit randul altor tarani sa fie exterminati…pardon, am vrut sa spunem binecuvantati. Cu o noua investitie: laserul de la Magurele, botezat emfatic ELI (Extreme Light Infrastructure). A fost o incantare sa urmarim reportajele (nu putine) pe acesta tema atat la televiziunile-tonomat cat si la cele “independente”. Materialele au abundat de oameni simpli (la creier) care isi exhibau in fata camerelor aspiratiile lor cu privire la laser si la felul in care la va schimba acesta viata. Ignoranta crasa, imbecilitate “laica” sau, pur si simplu, un nou caz de sindrim Stockholm dupa modelul Deveselu, de data asta, langa Bucuresti.

“Relatarile” televiziunilor s-au concentrat pe orice altceva, dar nu si pe scopul pentru care UE, in marinimia ei proverbiala, a aruncat cu sute de milioane de euro intr-un proiect asa de mare tocmai in fundul Europei intr-o vagauna numita Magurele.

Laser frate! Si DESEURI NUCLEARE, bonus

Nu a mirat pe nimeni acest gest brusc de marinimie. Costurile ELI-NP sunt de 356,231 milioane euro, finantarea UE fiind de 83%, statul roman urmand sa contribuie cu restul de 17%. Asadar, nimic nu este chiar gratis. Statul roman trebuie sa ia si el cateva zeci de milioane de euro de la gura mamicilor, somerilor si copiilor ca sa faca laserul de Magurele. Asta ca sa nu mai vorbim apoi de costurile imense care vor decurge din operarea acestuia, in special cele legate de consumul de curent cara va cocosa retelele invechite ale Bucurestiului. Dar, probabil, merita efortul.

Una peste alta, comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, este multumit. Se pare ca merita sa fie alocati atatia bani pe timp de criza daca scopul este atat de nobil: scaparea statelor occidentale de gunoiul nuclear acumulat in zeci de ani si tratatrea lui intr-un fund de Europa, la Magurele.

„Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa il vedem mai des in viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea și inovarea. Vrem sa lansam mai multe astfel de proiecte in viitor, cu o evidenta valoare adaugata, pentru a ne asigura ca fiecare euro este cheltuit in mod inteligent”, a declarat Hahn, care moare de grija plasarii Romaniei pe harta “cercetarii” europene si de migratia creierelor de la Magurele:

„Ne punem speranțe foarte mari in proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, România are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetarii europene, de a pastra in țara lucratori cu specializare foarte inalta, inversând fenomenul exodului creierelor și atragând noi societați in regiune.”

Hahn este doar un ecou al CE care, la randul ei, moare de grija cercetarii din Romania.

“Se preconizeaza ca ELI-NP va genera impulsul mult așteptat pentru cercetarea și dezvoltarea din România, ajutând țara sa elimine decalajele din domeniul inovației și sa favorizeze transferul de cunoștințe și tehnologie. Totodata, acest proiect ar urma sa mareasca in mod considerabil atractivitatea României ca regiune a excelenței in cercetare și a inovarii”.

Nimic, dar NIMIC, despre DESEURI NUCLEARE. Nimeni nu si-a pus intrebarea de ce a fost aleasa Romania pentru acest proiect si de ce nu l-au facut tot in Elvetia si Franta, asa cum s-a intamplat cu acceleratorul de particule CERN. De ce Romania?

Simplu. Pentru ca UE a ales pentru Romania un destin maret, girat de papusile gonflabile aflate la conducerea tarii. Romania va fi groapa de gunoi radioactiv a lumii. Nu ca este cool!?? La Magurele vor fi anulate deseurile nucleare provenie de la centralele nucleare din intrega lume. Si, ca sa vedeti cam de unde se vor scurge deseurile nucleare catre Magurele, trebuie doar sa aveti in vedere statele participante la acest proiect.

Printre acestea se numara tari cu numeroase centrale nucleare pe teritoriul lor, sau state care sunt pe cale sa renunte la energia nucleara, dar care au pe cap tone de deseuri nucleare de care nu prea mai stiu cum sa scape. Statele participante la proiect sunt Bulgaria, Franta (sic!), Germania (sic!), Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie (sic!), Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Spania(sic!), Ungaria, plus SUA si Japonia, cu statut de observatori.

Aceasta din urma, presupunem ca “va observa” asiduu dupa episodul Fukushima. Ca sa nu mai vorbim de SUA care trebuie “sa observe” intens, in urmatorii ani, neutralizarea focoaselor nucleare din timpul Razboiului Rece, care urmeaza sa fie scoase din uz. Practic, Romania este pe cale sa devina groapa de gunoi nuclear a lumii, deseuri care vor fi neutralizate, cu mai mult sau mai putin succes, cu ajutorul laserului ELI.

Timpul de injumatatire a izotopului de putoniu 242 comparativ cu durata evolutiei ontogenetice a lui Homo Sapiens

Comparatia grafica este cutremuratoare, chiar daca admitem ca inceputul evolutiei unor locuitori din Magurele ar putea precede aparitia lui HS

Cu siguranta ca, daca ar fi avut aceste cateva “informatii nevinovate”, taranilor-slapari din Magurele le-ar fi pierit zambetul de pe fetze. Dar e mai frumos ca ei sa stie ca vor veni strainii cu euro si dolari. Multi euro si dolari.

Agentii de influenta. Cam aceiasi tradatori

Niciun act de inalta tradare, in acest caz particular, de posibila exterminare a unor tarani romani de la Magurele nu se poate realiza fara agenti de influenta. In acest caz, au performat domnii Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene si Traian Basescu, presedinte al aproape tuturor romanilor, personaje cunoscute pentru atitudinea lor ostila intereselor Romaniei si servila fata de sefii lor de la Bruxelles si de peste ocean, carora le datoreaza, de altfel, intreaga cariera politica.

Iata cat de entuziast este domnul Orban de acest proiect:

“Aprobarea de catre Comisie a finantarii proiectului transmite un semnal important de incredere in ceea ce priveste capacitatea autoritatilor romane de a duce pana la capat, de a realiza acest proiect de mare importanta. Avem toate garantiile ca putem sa realizam la orizontul anului 2017 acest proiect de o importanta formidabila atat pentru comunitatea stiintifica, dar si pentru intreaga tara. Acest proiect va reprezenta cel mai mare laser construit vreodata la nivel global. Iar in masura in care acest proiect va fi dus pana la capat, Magurele va deveni in mod categoric un punct de atractie pentru comunitatea stiintifica nu numai din Europa, ci din intreaga lume”, a spus Leonard Orban.

Entuziasm dezinteresat la prima vedere, desi, noi stim ca nu e. Aceiasi nerabdare o regasim si la presedintele reales si reconfirmat:

“Maine o sa fac o vizita de lucru la Bruxelles, avand intalniri cu presedintele Consiliului European, van Rompuy, cu presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, si cu comisarul pentru justitie Viviane Reding. (…) Un subiect de interes particular e legat de finantarea proiectului de cercetare ELI, abrevierea de la Extreme Light Infrastructure, derulat de Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele. Pentru noi e de interes accelerarea procedurilor de aprobare a acestui proiect”, a declarat presedintele Traian Basescu.

Presa oligofrena si (dez)interesata. Evident, antinationala

Nu este o noutate pentru nimeni ca presa “romana e plina de minciuna”, dupa cum se exprimau revolutionarii de asta-iarna. Nu ar fi foarte grav sau surprinzator. Numai ca este mai mult de atat. Este si oligofrena si, oarecum, decerebrata de atata scris la comanda si de cantat in struna mogulilor neokominternisti. Haideti sa trecem in revista cam cum au reflectat acesta stire ziarele, televiziunile si principala agentie de stiri din Romania. Ne intereseaza doua aspecte: cam ce au spus baietii astia ca face acest laser, la ce e bun el adica si, pe de alta parte, cum vor beneficia de cuceririle stiintei taranii din Magurele.

Iata ce a inteles agentia Mediafax:

Dupa titlul bombastic: “Laserul ELI-NP de la Magurele, cel mai mare proiect stiintific din România, la linia de start. CE a aprobat finantarea cu 180 milioane euro”, care, nu-i asa, vinde stirea, Mediafax ne spune la ce e bun laserul asta. Undeva, la sfarsitul frazei, dupa informatiile irelevante, apar si cuvintele “materiale nucleare” si “deseuri radioactive”:

“ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean si va gazdui o gama larga de discipline stiintifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii. De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive”.

Titlul din Romania Libera (“La ce foloseste superlaserul romanesc”) ne-a facut inima sa stea in loc. Am crezut ca, cineva ne va spune la ce foloseste laserul. Ne-am inselat. Numai informatii irelevante. Le-a scapat, totusi, o declaratie interesanta:

„Intreaga aparatura va fi protejata intr-o hala cu pereti de beton grosi chiar si de peste un metru si jumatate, in special in zonele de interactiune radiatie-tinta. Va fi un nivel de protectie foarte bun, de exemplu, nivelul maxim al radiatiilor care ar putea sa scape este de trei ori mai mic decât la o constructie asemanatoare din Anglia”, a mentionat dr. Ion Morjan, de la INFLPR.

Intrebarea noastra ar fi: la ce bun atata protectie, domnule Morjan, ca, oricum, sunt doar niste tarani.

Cat despre utilizare:

„Se va face cercetare stiintifica, cercetare fundamentala. Sunt si diverse aplicatii, cum ar fi medicina, biologia, studiul materialelor si altele. Deocamdata e prematur sa discutam de neutralizarea deseurilor. inca nu exista o solutie in acest domeniu. Pot exista aplicatii de imagistica sau altele, dar neutralizarea deseurilor ramâne inca un domeniu de viitor”, a spus Florin Buzatu.

“Ziarul” Gandul este patruns de mandrie nationala (ca si autorul articolului, doamna Andrada Fiscutean, ca sa zicem asa) inca din titlul scris cu majuscule ca sa vada si taranii de la Magurele( CUM ARATa PROIECTUL CELUI MAI PUTERNIC LASER DIN LUME. SE CONSTRUIESTE iN ROMÂNIA SI COSTA 280 MILIOANE DE EURO)

Tot din “ziarul” Gandul aflam si la ce foloseste laserul: “Masinaria va avea dificila misiune de a transforma lumina in materie, dar va fi folosita si la terapii anticancer, experimente de fizica nucleara, sau la crearea unor dispozitive pentru radiografierea containerelor din aeroporturi si vami prin care nu patrund razele X”. No comment! Numai ca autorul a omis sa ne explice daca laserul de la Magurele bate pana la aeroportul Otopeni sau portul Constanta.

Si iata si la ce e bun laserul:

“Se vor realiza experimente de transformare a luminii in materie. Vor fi produse si studiate nuclee instabile, ce nu exista in mod natural pe Pamânt, pentru a raspunde unei intrebari esentiale in astrofizica: cum s-au format elementele grele in Univers. O alta aplicatie este legata de generarea unor pulsuri de radiatie extrem de scurte, ce vor permite filmarea proceselor din molecule si atomi, cu implicatii majore in chimie si biologie, dar si in stiinta materialelor”, spune dr. Daniel Ursescu, cercetator la Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei. Alte experimente vizeaza tratarea unor forme de cancer, domeniu in care laserii de mare putere si-au dovedit utilitatea, sau crearea unor dispozitive pentru radiografierea containerelor prin care razele X nu pot trece.

Undeva, mai jos, intr-o singura fraza scurta, aflam si esentialul:

“La Magurele se vor face insa si studii care vor avea ca scop neutralizarea substantelor radioactive”.

Si o veste buna pentru magureleni:

“In laboratoarele laserului de la Magurele vor lucra in jur de 200 de cercetatori, la care se adauga alti o mie care vor veni in fiecare an pentru a face anumite experimente. Se estimeaza ca 80-90% din oamenii de stiinta implicati vor fi straini (cu dolari si euro – n.bp).”

In acelasi registru de mandria nationala moguloida, prezinta fericitul eveniment si Jurnalul intr-un articol cu titlul: “Cel mai puternic laser din lume va fi construit in România. Comisia Europeana a aprobat alocarea a 180 de milioane de euro pentru complexul stiintific de la Magurele”. Dupa ce face un mic laudatio pentru domnul Orban, cotidianul foarte central ne spune in ultima fraza a materialului la ce este bun laserul ELI:

“Domeniile de cercetare de la complexul stiintific de la Magurele vor iclude fizica fundamentala, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor. Cercetatorii vor studia si noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive”.

De-a dreptul triumfalist si deplasat este oficiosul Evenimentul Zilei care, nici nu mai putea sa dorma pana nu afla cum sta treaba cu acest proiect: “E OFICIAL. Cel mai mare laser din lume, la Magurele. Proiect GRANDIOS care va stopa exodul creierelor” (sic!)

Si, iata cat de important este acest proiect:

“Cel mai mare laser din lume va aduce la Magurele crema cercetarii internationale in domeniul fizicii si al ingineriei. Vor fi cinci echipe de cercetare și toate posturile vor fi ocupate prin concurs internațional. Posturile vor fi anunțate inclusiv in marile reviste de știința. Cercetatorii seniori vor primi salarii de câteva mii de euro, iar pentru incepatori, conform legislației actuale, salariile nu pot fi mai mari de câteva sute de euro”.

In rest nimic nou. Laboratorul se va ocupa de stiinta vietii cu ajutorul cobailor-slapari de la Magurele.

“(ELI-NP) va avea rolul unui laborator paneuropean și va gazdui o gama larga de discipline științifice, care vor include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara și astrofizica, precum și știința materialelor și științele vieții. De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitați de tratare a materialelor nucleare și a deșeurilor radioactive”.

Si cateva cifre, cum altfel, in Financiarul.

Sa ne oprim acum asupra acestui subiect, reflectat la televiziunile noastre, tonomat si “independente”

La Pro TV, nimic. “Stiinta vietii” si “promovarea cercetarii nationale”.

“Proiectul urmareste sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul intreprinderilor”.

De la independentii si echidistantii de la DIGI aflam: “Cum se pregateste Magurele sa gazduiasca 1.000 de cercetatori”. Ce dragut!

Si, din ciclul “vesti bune pentru tarani”:

“Constructia va oferi locuri de munca pentru locuitorii din Magurele, iar cercetatori care se vor muta acolo inseamna tot atâtia clienti pentru afacerile din zona”.

Realitatea TV titreaza, insa, de-a dreptul ireal: “Cum schimba lumea LASERUL de la Magurele. CEL MAI MARE PROIECT stiintific din România FOTO si VIDEO” (uau!) E o mandrie sa fii magurelean.

Dupa acest mic derapaj, urmeaza, in schimb, cea mai completa si mai pertinenta explicatie pentru existenta acestui proiect costisitor. Asta da, soc si groaza:

“Un astfel de rezultat ar avea implicatii economice imediate. in timp ce uraniul 238 (un izotop al uraniului) este complet nefolositor, uraniul 235 (un alt izotop) este cel folosit in reactoare, pentru producerea de energie electrica, de exemplu.

Determinarea raportului intre uraniul nefolositor si cel folositor

Determinarea s-ar putea face cu ajutorul fasciculului de radiatii gamma. Uraniul 238 este mai greu, deoarece are trei neutrini in plus.

Mai mult, pe baza fasciculului de radiatii gamma s-ar putea gasi o metoda de a masura cantitatea de combustibil din barele de material radioactiv. Acum, aceste bare sunt schimbate periodic. La momentul scoaterii lor din productie, unele dintre bare si-au consumat de multa vreme combustibilul, in timp ce altele ar mai putea fi folosite ceva vreme.

Procesarea deseurilor radioactive – un timp de neutralizare mai scurt

Laserul ar putea fi folosit si in domeniul deseurilor nucleare. Aceste deseuri au un timp de neutralizare foarte indelungat, de mii de ani chiar. De aceea, aceste deseuri sunt tinute in depozite uriase si atent izolate. Cu laserul, cercetatorii pot transforma, prin iradiere, nucleele radioactive in nuclee cu un timp de injumatatire (in sensul neutralizarii) mai mic.
in România, deseurile radioactive rezultate din reactorul de la Magurele sunt depozitate la Baita Bihor. Combustibilul periculos a fost de asemenea transportat in Rusia. insa, state ca Germania, care au decis sa renunte in mare parte la energia nucleara, au mii de recipiente cu deseuri nucleare care trebuie depozitate”.

La rubrica “Tom & Jerry” castiga detasat tonomatele lui Felix (tonomat 1 si tonomat 3). Se pare ca fatuca cititoare de prompter pare sa realizeze dimensiunea enormitatilor pe masura ce le debiteaza. Enjoy!

“In citiva ani, tumorile canceroase sau bombele din vami si aeroporturi ar putea fi distruse de cel mai puternic laser din lume. Care va fi construit la Magurele”.

In final, niste tristi penibili:

Si alti tristi, electronici si straini de Romania, de data asta.

Si, iata si singura stire serioasa. Cu adevarat, serioasa.

Si o analiza cu adevarat documentata si pertinenta, din cu totul alt registru. A lui Eufrosin.

Sugestie: N-ar fi frumos sa-i lasam, totusi, sa-l construiasca, asa frumos cum apare in poze, si, ulterior, sa ne luam toate masurile de precautie sa nu intre in tara deseuri radioactive din lumea intreaga ca sa ne omoare taranii din Magurele?

In felul acesta chiar va folosi la progresul medicinei, stiintei si cercetarii din Romania, asa cum incearca sa ne manipuleze toti imbecilii si tradatorii. Oare, daca am interzice “importul” de deseuri nucleare pentru laserul ELI, acesti imbecili/tradatori (politicieni si “jurnalisti”) ar mai fi atat de dezinteresati si de nobili sustinatori ai stiintei?!

17 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

  Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

  Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

  Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

  Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

  Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

  Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

  Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

  Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

  Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics