Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Sanatate
Legatura clara intre maladia Parkinson si pesticide
Aciduzzul | 13 iunie, 2011 | 0 comentarii | 297 vizualizari |
(Fara voturi momentan)

Inhalarea sau ingerarea de pesticide creste riscul de imbolnavire de Parkinson, afirma in urma cu doi ani Pierre Burkhard, specialist in neuro-stiinta la Clinicile Universitare din Geneva, care analizeaza doua studii referitoare la legatura intre produsele chimice si bolile neuro-degenerative, scrie ziarul elvetian Le Temps. “Aceste doua piese importante completeaza puzzle-ul”, spunea acesta referindu-se la cele doua studii. Primul studiu, publicat la 4 iunie in revista Annals of Neurology, realizat de o echipa franceza (Inserm si Universitatea Pierre si Marie Curie), s-a concentrat pe agricultori. Cercetatorii au chestionat un grup de 224 de pacienti bolnavi de Parkinson, pe care i-au comparat cu un grup de 557 de persoane care nu sufereau de aceasta boala, de aceeasi varsta si sex si care locuiau in acelasi departament.

“Expunerea la pesticide pe toata durata vietii lor profesionale a fost atent reconstituita, conform unui comunicat. Participantii la studiu au furnizat un mare numar de informatii, precum suprafata exploatatiilor agricole, tipul de culturi si pesticidele folosite, numarul de ani si frecventa anuala de expunere sau metoda de imprastiere a ingrasamintelor”.

Rezultatul a fost urmatorul: agricultorii bolnavi de Parkinson folosisera mai des pesticide si pe o durata mai mare decat membrii grupului martor; riscul de imbolnavire de Parkinson a fost pana la 2,4 ori mai mare la cei care au folosit insecticide pe baza de organoclor (de exemplu, DDT, Lindan), o familie de pesticide foarte utilizata intre 1950 si 1990, interzisa in prezent.

Celalalt studiu, publicat la jumatatea lui aprilie in American Journal of Epidemiology, a fost realizat de cercetatori de la Universitatea UCLA pe un grup de 368 de persoane bolnave de Parkinson, care au stat timp de multi ani la o distanta de cel putin 500 m de suprafete agricole pe care fusesera raspandite pesticide intre 1974 si 1999. Aceeasi constatare: riscul de imbolnavire la acesti oameni a crescut cu 75%. Chiar mai rau, printre cei in varsta de 60 de ani sau mai putin, care au fost expusi foarte devreme la aceste produse chimice, factorul de risc era de 4 la 6.

Aceste doua studii se adauga numeroaselor cercetari facute anterior, chiar daca cifrele sunt putin diferite, deoarece expunerea umana la pesticide a fost si ramane greu de stabilit cu precizie. Unul din cele mai ample studii, efectuat in 2006 de Harvard School of Public Health din Boston, a vizat 143.000 de persoane; el a permis stabilirea faptului ca 70% din persoanele expuse riscau sa se imbolnaveasca de Parkinson.

“Ipoteza cea mai solida referitoare la cauzele bolii consta intr-o imbinare a factorilor de mediu si genetici, precizeaza Pierre Burkhard. Stim ca aproape 10% din cazuri sunt datorate mutatiilor genetice.’ Or, o alta pista a aparut recent, tot genetica: ‘S-a inceput identificarea unor gene, numite de ‘susceptibilitate’, care nu induc direct boala, dar confera anumitor indivizi o fragilitate mai mare la ‘agresori’ de mediu. ‘Stim ca in mediul rural exista mai multe cazuri de Parkinson decat la oras si, de asemenea, ca oamenii de la tara care au baut apa de izvor sunt mai expusi riscului de imbolnavire. In plus, conform experientelor, animalele de laborator expuse pesticidelor au dezvoltat o forma de Parkinson”.

Ce sa mai zicem de consumatorii care pot ingera pesticide atunci cand mananca fructe si legume! “O doza punctuala nu va cauza boala”, afirma medicul, dar dozele acumulate pe parcursul mai multor ani pot fi la originea unor cazuri de Parkinson si constituie o ipoteza adesea evocata.

Sursa: Informatia medicala

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 2 voturi

Numarul deceselor cauzate de noul coronavirus din China a ajuns la 25, iar numarul persoanelor infectate se ridica la 616, au informat autoritatile sanitare din aceasta tara, citate de Sky News, potrivit Mediafax. umarul deceselor cauzate de virusul misterios din China a crescut dramatic: risc major de epidemie globala China a confirmat marti sase decese […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 3 comentarii | 184 vizualizari | 2 voturi

Neurologul Dumitru Constantin Dulcan (76 de ani), cel care scria in 1981 „Inteligenta materiei“, o carte care a bulversat comunitatea stiintifica romaneasca, vorbeste despre medicamentele viitorului, dar si despre rolul nefast al stresului in viata noastra. Profesorul universitar doctor Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog si psihiatru, autorul unui numar mare de monografii, tratate, lucrari […]

Autor: Aciduzzul | 7 august, 2013 | 0 comentarii | 246 vizualizari | 2 voturi

Semnalat de George Valah

Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2013 | 1 comentarii | 375 vizualizari | 4 voturi

Un nou Caz Tecuceanu, soldat, la fel, din nefericire, cu moartea pacientului, s-a derulat zilele acestea la aceeasi institutie spitaliceasca, “Matei Bals”, care probabil ar trebui sa-si schimbe denumirea in Spital de Pompe Funebre. Indragitul actor Toni Tecuceanu a fost efectiv ucis, responsabilitatea medicala pentru moartea lui fiind plimbata de la Colegiul Medicilor la Tribunal, […]

Autor: Aciduzzul | 5 aprilie, 2013 | 0 comentarii | 289 vizualizari | 1 vot

JG Vibes Recently a team of scientists made a statement claiming that up to 40% of people are infected with brain parasites that have the ability to alter human behavior. Joanne Webster, professor of parasite epidemiology at Imperial College London, explains that many parasites favor the brain, “because it shelters them from the full fury […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics