Primii 100 cei mai importanti producatori de armament din lume, cu exceptia celor chinezi, au vandut in 2009 marfa in valoare de 401 miliarde de dolari, cea mai mare parte a vanzarilor revenind SUA, unde cererea administratiei a fost sustinuta, potrivit unui raport al SIPRI, citat luni de AFP. “Vanzarile totale de arme ale celor mai importante 100 de firme de armament (Top 100) au crescut cu 14,8 miliarde de dolari” in 2009, in raport cu 2008, adica o crestere de 8 la suta, potrivit Institutului international de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI). In cursul anului trecut, vanzarile de arme din acest Top 100 au atins suma de 401 miliarde de dolari (295 de miliarde de euro), din care 247 de miliarde (61,5 la suta) in beneficiul a 45 de companii cu sediul in Statele Unite.
“Cheltuielile in bunuri si servicii militare ale administratiei Statelor Unite sunt un factor determinant al cresterii vanzarilor de arme ale firmelor americane (…) si ale firmelor din Europa Occidentala prezente pe piata americana”, subliniaza specialistul pentru industria de armament din cadrul SIPRI, Susan Jackson.
Grupul de aparare american Lockheed Martin s-a clasat pe primul loc in 2009, cu vanzari de 33,3 miliarde de dolari, devansand BAE Systems, din Marea Britanie, cu 33,3 miliarde de dolari. Vanzarile celor doua companii reprezinta fiecare 8,3 la suta din total.
Doar filiala americana a BAE a vandut arme contra sumei de 19,3 miliarde de dolari, ceea ce ar plasa-o pe locul 7 la nivel mondial, subliniaza raportul.
Europa este reprezentata in Top 100 de 33 de grupuri cu sediul in noua tari (Germania, Spania, Finlanda, Franta, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Suedia si Elvetia) si ale caror vanzari cumulate s-au ridicat la 120 de miliarde de dolari, adica 30 la suta din total.
In afara de BAE Systems, aflat pe locul doi la nivel mondial din punct de vedere al vanzarilor, grupul european EADS se claseaza pe pozitia a saptea, cu 15,9 miliarde de dolari (4,0 la suta), iar grupul italian Finmeccanica pe locul al optulea, cu 13,3 miliarde de dolari (3,3 la suta).
Din cele zece companii cu cele mai mari vanzari de arme, celelalte sapte sunt americane: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon, L-3 Communications si United Technologies.
SIPRI nu a luat in calcul China deoarece, “chiar daca se stie ca mai multi producatori chinezi de arme sunt destul de importanti pentru a figura in Top 100, ne este imposibil sa ii includem din cauza unei lipse de date comparabile si suficient de precise”, a explicat Jackson.
Dar Asia este reprezentata in clasament de zece grupuri (patru in Japonia, trei in India, doua in Coreea de Sud si unul in Singapore), iar Orientul Mijlociu de cinci (trei in Israel, unul in Kuwait si unul in Turcia). Cele doua regiuni au totalizat in 2009 vanzari de arme in valoare de 24 de miliarde de dolari, potrivit raportului.
SIPRI defineste vanzarile de arme ca fiind vanzarile de bunuri si servicii militare catre clienti din domeniul militar, pe piata interna, precum si pentru export.
Creat in 1966, SIPRI este un institut international independent cu sediul la Stockholm, finantat in proportie de 50 la suta de statul suedez si specializat in conflicte, armament, controlul armelor si dezarmare
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 183 vizualizari | 3 voturi
Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]
Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 467 vizualizari | 5 voturi
“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]
Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 612 vizualizari | 1 vot
Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]
Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 583 vizualizari | 6 voturi