Chit ca ne place sau nu, incepem sa intelegem de ce vinul romanesc nu este laudat peste hotare. Unii dintre producatori isi fura singuri caciula si, in loc de licoare din struguri, vand amestecuri de apa, zahar si alcool. Expertii laboratorului oficial al Uniunii Europene au prelevat probe de la cinci companii, iar concluzia este amara: noua sortimente sunt falsificate. Candva vinul romanesc era facut din struguri. Astazi pana si unii dintre marii producatori il fabrica din apa, zahar si alcool. Un fel de “punch” care nu-i deloc pe gustul expertilor europeni. Specialistii de la Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Viti-vinicol au testat mai multe sortimente din hipermarketuri. Rezultatele laboratorului oficial al Comisiei Europene arata ca producatorii vindeau la sticla, pe post de vin, apa exogena si alcool din trestie de zahar sau porumb.
Potrivit raportului neoficial, sortimentele contrafacute sunt vinuri de masa demiseci. “Stramosesc” si “9 poloboace” produse de SC Vinexport Trade Mark Focsani contin zahar in proportie de 30, respectiv 40% si sunt suspectate ca ar avea si apa. “Perla Dunarii” produs de SC Vinton Galati are zahar in proportie de 100% si apa in proportie de 80%.
“Probele analizate de Comisia Europeana nu provin din depozitele noastre“, se apara cei de la Galati. Urmeaza “Buchet“, vin de masa demisec rosu si alb produs de Casa de Vinuri Zoresti Buzau, care contine zahar adaugat in proportie de 30, respectiv 20%. Reprezentantii companiei comenteaza ca 2010 a fost un an capricios pentru vita de vie si ar fi cerut o derogare de la Ministerul Agriculturii ca sa adauge 34 de grame de zahar la litrul de vin.
Pe lista apare si “Babanul“, un vin de masa rosu si alb, produs de Murfatlar. Autoritatile anunta ca ar avea in compozitie 60% adaos de zahar, 40% adaos de apa. Producatorii nu au dorit sa comenteze. Testele au aratat si ca “Alb Nobil“, un vin de masa demisec alb, fabricat de SC Rom Cas Srl Dambovita, este facut din zahar adaugat in proportie de 100% si 60% apa. In urma verificarilor, unele firme risca, pe langa amenzi, sa li se ridice sau chiar sa li se suspende licenta.
<iframe src=’http://www.stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=60491550§ion=3&video_section_id=’ frameborder=’0′ style=’width: 400px; height: 350px; scrolling: no;’></iframe>
Sursa: Pro TV
Sursa foto: Bizoo
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 30 august, 2015 | 0 comentarii | 413 vizualizari | 3 voturi
Vinurile rose sunt apreciate, in general de catre femei, iar cel mai adesea sunt asociate cu ciocolata. Nu inseamna insa ca nu se pot face si alte combinatii. Tocmai de aceea cand primesti o invitatie la o degustare de vinuri rose&gelato (Crama Oprisor&Gelato Mio),
Autor: Aciduzzul | 15 mai, 2012 | 0 comentarii | 382 vizualizari | 2 voturi
In limba romana este un cuvant obscen. In alte limbi, insa, defineste destinatii de vacanta, moneda locala sau chiar o colectie de vinuri. Am auzit deja toate bancurile cu destinatia “exotica” din Croatia sau moneda de nepronuntat din Botswana. Ei bine, se poate si mai mult. Si anume … vinul “Opula” din Italia. “Cu o […]
Autor: Aciduzzul | 13 mai, 2012 | 0 comentarii | 322 vizualizari | 1 vot
Intrarea investitorilor straini pe piata locala a vinului incepe sa se faca simtita tot mai mult. Dincolo de tehnologia moderna adusa de acestia, romanii afla acum multe lucruri pe care nu le stiau despre vin si, cel mai important, sunt conectati la ultimele noutati aparute la nivel mondial. Austriecii de la Lechinta – Compania amb […]
Autor: Aciduzzul | 29 aprilie, 2012 | 0 comentarii | 417 vizualizari | 3 voturi
Arta, pasiune sau doar meserie – o noua ocupaţie incepe sa -si faca simtita prezenta tot mai mult si in Romania. Cu doar 15 ani in spate, rezultatele sunt mai mult decat spectaculoase. Cei 15 ani de istorie a meseriei de somelier din Romania par hilari in comparaţie cu tradiţia de milenii din Franţa. Dar […]
Autor: Aciduzzul | 9 februarie, 2012 | 0 comentarii | 422 vizualizari | 1 vot
Este de ajuns o privire pe rafturile de vinuri ale supermarketurilor ca sa realizezi, si asta fara sa fii specialist, ca cel mai „popular” nume de vin folosit de producatorii romani este cel de Premiat. Mostenire a sistemului comunist, aceasta marca si-a pus atat de adanc amprenta asupra mentalului colectiv incat, de mai bine de […]
One comment