Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Lucruri de stiut
Lucrezi la o firma cu datorii la stat? Ia-ti adio de la credit
Aciduzzul | 28 octombrie, 2009 | 0 comentarii | 219 vizualizari |
(1 voturi )

Ghiseu_bancaÎntr-un an dificil, băncile se uită şi la situaţia economică a angajatorului atunci când acordă un credit. Reprezentanţii mediului de afaceri spun că nu este vorba decât de un subterfugiu al bancherilor, care preferă să lucreze cu statul. Lucrezi la o firmă cu datorii la stat? Ia-ţi adio de la credit. Cine are ghinionul să lucreze la o firmă cu datorii cât de mici către stat se poate trezi că banca refuză să îi acorde un credit, chiar dacă întruneşte condiţiile de eligibilitate cerute. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât potenţialului client nu i se spune de la început că se va ţine cont şi de datoriile angajatorului, ba chiar i se comunică şi suma pe care o poate primi, în faza preliminară.

Verificarea bonităţii angajatorului este o practică absolut normală pe timp de criză, susţin bancherii, în timp ce reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cred că banca aruncă riscul numai asupra clientului. “Înţeleg îngrijorarea băncilor şi faptul că vor să se asigure că-şi vor primi la timp ratele. Problema este delicată, pentru că loveşti solicitantul pentru un lucru de care el nu este direct vinovat”, a declarat pentru Gândul Mihail Meiu, director în cadrul ANPC, care până acum nu a primit nicio reclamaţie pe această temă. Mai direcţi, reprezentanţii mediului de afaceri consideră că din punct de vedere legal ar trebui găsit un alt mecanism.

“Dacă societatea stă prost, ar trebui ca banca să ceară garanţii colaterale de la angajat ca să fie acoperită în cazul în care omul rămâne fără loc de muncă”, ne-a declarat Florin Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Cu ochii pe angajator

Verificarea situaţiei economice a unei firme se face simplu, prin consultarea site-ului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Şi nu o fac numai câteva bănci, ci majoritatea, confirmă pentru Gândul Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. “Într-o situaţie economică cu foarte multe vulnerabilităţi, este normal ca băncile să devină mult mai atente.

Ele se uită la angajator pentru a vedea în situaţia lui financiară perspectivele potenţialului client de a-şi plăti ratele”, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). E drept că, în caz de neplată, se poate trece la executarea garanţiilor, ceea ce înseamnă că, teoretic, datoria se poate recupera. Lucrurile stau cu totul altfel în practică, într-un an în care imobilele au pierdut aproximativ 50% din valoarea pe care o aveau în 2008.

Tranzacţiile imobiliare s-au împuţinat cu cel puţin o treime, iar băncile ezită să execute rău-platnicii, pentru că nu şi-ar mai vedea decât o parte din datorie, şi după ceva timp. Aşa se explică de ce, acum, bancherii preferă să ia în calcul şi bonitatea angajatorului. “Nu dăm bani pentru că vrem să luăm casa cuiva. Trebuie să te asiguri, pentru protecţia lui şi a ta, că are venituri suficiente pentru a le înapoia”, a spus Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România, la emisiunea “După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTV.

Statul, clientul ideal al bancherilor

Nu toate băncile se lovesc însă de argumentul datoriilor pe care le are angajatorul, ci în special cele mici, au declarat pentru Gândul surse bancare. “Bonitatea solicitantului e ceea ce contează la o bancă mare, care se uită numai la cazurile de faliment răsunătoare”, au explicat acestea. Până la urmă, nu există o abordare unică, pentru că fiecare instituţie bancară şi-a fixat anumite criterii de risc, discutate cu BNR, aşa cum nu există nici un prag de la care datoria este considerată “periculoasă”, au adăugat acestea.

De cealaltă parte, mediul de afaceri spune că, de fapt, băncile caută subterfugii ca să nu dea banii cu împrumut la populaţie, chiar dacă refuzul se bazează pe o logică economică. “Bancherii preferă să lucreze cu statul, cel mai sigur client, pentru că are garanţie suverană. Or, un angajat la o societate cu datorii este un potenţial şomer “, crede Florin Pârvu. La finele lunii septembrie, creditul guvernamental, respectiv banii împrumutaţi de bănci administraţiilor publice, s-a majorat cu 273,2% (255,7% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, adică suma împrumutată a crescut de aproape patru ori, arată datele băncii centrale.

Sursa: Gandul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 20 septembrie, 2019 | 1 comentarii | 193 vizualizari | 3 voturi

Mihael Duca Cartea mea “Evaluarea si motivarea elevului” a deschis numeroase campuri de dezbatere. Fiind o carte orientata spre anumite teme de cunoastere, am incercat sa nu alunec spre alte teme, pentru a pastra unitatea cartii si logica expunerii. Acolo unde a fost cazul am incercat sa ofer exemple prin care sa argumentez o anumita […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 473 vizualizari | 2 voturi

Oamenii de stiinta au descoperit de ce ne iubim cainii aproape la fel de mult ca pe propriii copii. Astfel, potrivit sciencealert.com, care relateaza concluziile unui studiu publicat recent, atunci cand ne uitam in ochii unui caine, atat in creierul oamenilor, cat si in cel al animalului se elibereaza oxitocina – ”hormonul iubirii/fericirii”. Mecanismul este […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 663 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 303 vizualizari | 1 vot

What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]

Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 292 vizualizari | 0 voturi

Indiferent de cât de buni șoferi am fi niciodată nu putem fi siguri că alți participanți la trafic nu vor comite vreun gest neașteptat, cum ar fi o frână pusă brusc sau trecerea la limită la semafor, care până la urmă ne-ar putea implica într-un accident rutier. Dar o regulă importantă, însă tot mai puțin […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics