Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Martirii Liceului “Radu Negru”
Aciduzzul | 12 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 286 vizualizari |
(2 voturi )

63 de ani de la arestarea elevilor de la Liceul Radu Negru. Volumul ,,Experimentul Tirgsor“ scris de Victor Rosca, fost detinut politic arata viata si chinurile elevilor din aceasta inchisoare comunista. Lansarea cartii a avut loc la sediul Fundatiei Negru Voda de sarbatoarea Sf. Petru si Pavel

. La mijlocul veacului trecut, Liceul Radu Negru forma elitele Romaniei. Absolveau cele mai bune clase de elevi care ajungeau studenti la facultatile din toate colturile tarii. Instalarea regimului comunist n-a ocolit nici elevii si nici pe dascalii lor de la Liceul Radu Negru. Promotia 1948 a fost arestata de pe bancile examenului de bacalaureat. Au fost multi elevi din acea promotie care au infruntat ororile noii Sigurante devenita Securitate. Inchisoarea Tirgsor i-a adunat pe toti elevii de la liceele de elita din tara pentru a le ,,corecta“ comportamentul.

Printre cei care au fost incarcerati la Targsor si supusi unui experiment de dezumanizare a fost si Victor Rosca din Riusor. Unul dintre cei mai buni elevi din liceul fagarasean. A excelat la matematica si a promovat intr-un an doua clase. Inteligenta, ambitia si eforturile lui au fost stopate brusc si inuman de regimul comunist. Dupa 63 de ani de la acea arestare, Victor Rosca, stabilit din 1988 in Canada, a scris toate ororile de atunci.

Volumul ,,Experimentul Targsor“ lansat la Fagaras, miercuri, 29 iunie a.c.,este dedicat elevilor de liceu chinuiti in acel penitenciar al cruzimii. La lansare au participat colegii de suferinta de atunci. Niste persoane cu timplele albe, dar cu privirile agere. Unii dintre ei s-au revazut acum prima data dupa sase decenii. ,,Am scris aceasta carte ca pe un omagiu adus generatiei de adolescenti, elevi de liceu, care au avut curajul sa se opuna dictaturii comuniste si sa refuze colaborarea cu diavolul, atunci cind cea mai mare parte a populatiei se supunea cuminte, cedind in fata fortei brutale. Am surprins aici aventurile lor carcerale, in momente de viata si de moarte.

Unele fragmente sint amuzante, altele nu sint in stare sa va faca sa visati. Fara sa simtiti, sinteti purtat prin multiple hauri ale urii umane, unde riscul de a va cutremura este real“ a spus Victor Rosca, autorul volumului, el insusi inchis la Tirgsor.

Al doilea volum despre ororile regimului comunist

,,Experimentul Targsor“ este al doilea volum al lui Victor Rosca dupa ,,Moara lui Kalusek“ publicata in 2007. ,,Aceasta carte are o istorie lunga, inceputa in urma cu 60 de ani. In urma cu 5 ani am ingrijit volumul ,,Moara lui Kalusek“ a d-lui Victor Rosca si de atunci se preconiza un nou volum despre elevii de la Liceul Radu-Negru arestati in anii ’48-’49 si care au ajuns apoi in inchisoeile de la Targsor, Gherla, Aiud. Este o carte hibrid care nu se adreseaza doar specialistilor ci tuturor. Este un roman care te prinde, o carte tragica, lectura ei te pune pe ginduri. Este ca acel sirop de patlagina pe care-l luam cind tusim, este dulce, dar si trateaza. Si aceasta carte are darul sa vindece“ a spus Cosmin Budeanca, editorul cartii.

Au fost arestati copii de 8-9 ani

,,Salut un astfel de eveniment care completeaza memorialistica editata despre acea perioada. Peste ani si ani, alti cercetatori care nu vor mai avea avantajul de a vorbi cu eroii rezistentei care astazi mai sint printre noi, vor lua dosarele din arhivele fostei securitati unde sint foarte multe neadevaruri si vor consulta si cartile de memorialistica pentru a vedea adevarul. Aceste carti vor fi din ce in ce mai rare pentru ca nu sint bani pentru editarea lor.

Toti le-am tiparit cu bani din buzunoarele noastre care si asa sint foarte putini. Am studiat si au arhivele CNSAS si am aflat lucruri incredibile. Au fost anchetati de securitate si elevi de 8-9 ani. Este un record mondial. Cit am putut sa fim de ticalosi. Am constatat ca niciunul dintre noi nu a cazut in ghiarele securitatii decit prin tradare. Cei de la Tirgsor au primit 7-10 ani fiecare, au intrat in inchisori inainte de revolutia din Ungaria.

Toti au fost adevarate jaloane ale onoarei. Nu pot sa nu-l amintesc pe Aurel Strimbu de la Sinca Veche. A purtat primnele lanturi pe mozaicul de la inchisoarea Codlea. Nu-l pot uita pe invatatorul Octavian Popaiov din Sambata de Sus care s-a stins la doar 52 de ani din cauza bolilor survenite din cauza suferintelor din inchisoare. De cite ori trec pe la Sambata opresc la cimitirul din sat sa aprind la mormintul lui o luminare. De astfel de oameni ar fi avut nevoie tara. De asta a ajuns tara in asa hal. Acum spalam vasele italienilor, taiem lemnul pentru turci si alte natii. De 20 de ani exportam tineretea si inteligenta romaneasca, asa conducatori avem. Nu sintem in stare sa ne cinstim eroii“ a spus presedintele AFDPR, Octav Bjoza.

Primarii Fagarasului pusi doar pe capatuiala


,,Aici in leaganul rezistentei anticomuniste nu exista un monument. Pe toti care s-au perindat la conducerea orasului Fagaras nu i-a interesat decit capatuiala. N-au fost in stare sa edifice un monument pentru cei care au fost ucisi in lupta anticomunista. M-am intilnit si cu actualul primar, dar n-a fost interesat de istoria zonei. Nu ne-a repartizat o locatie pentru a ne face noi monumentul.

Ba ca este linga Cetate, ba ca este in centru, ba ca este prea aproape de biserica. Niciunde nu era potrivit acest monument. Dar oamenilor, cum sa fie prea apropae de biserica? Noi pentru ce am luptat, pentru credinta. Aceasta ne-a tinut in viata de-a lungul anilor in cruntele inchisori comuniste. Nici hunii, nici turcii, nimeni n-a pradat tara asta precum romanii in ultimii 20 de ani. Noi ne-am iertat calaii, dar suferinta noastra nu s-a terminat dupa decembrie 1989. Nu m-am simtit umilit in inchisorile comuniste cum m-am simtit atunci cind m-au angajat la munca de joc, dupa eliberarea din inchisori in 1964, si m-au supravegheat niste incompetenti. Memoriile lui Corneliu Ursu zac la mine in birou la AFDPR pentru ca n-a avut bani sa le publice.

Nimeni, nici primarie nici alte foruri n-au vrut sa se ocupe de astfel de actiuni. Parlamentul nu este decit o fauna de rechini si caracatite. Niste cameleorni care isi schimba locul in functie de culoare. Asta se intimpla azi. Vreau sa amintesc un nume: Nistor Man. Dosarul lui m-a impresionat, taria lui de a infrunta gardienii inchisorilor si izolatorul dar nu si-a tradat camarazii. Astazi nu mai intilnim oameni ca el“ a mai spus Octav Bjoza, presedintele AFDPR. 

,,Cit rau ne-au facut?“

,,Am venit de la Tg-Mures pentru a fi alaturi de colegul meu de suferinta, Victor Rosca. M-am aflat printre cei care au trecut prin Targsor si alte inchisori. Am fost arestat de doua ori cu 13 ani de detentie. Am avut acasa doua ceremoniale de inmormintare. Dar iata-ma aici, acum. Se spune ca orice cuvinte rostite se inregistreaza undeva in eternitate si vor fi auzite cindva. De aceea trebuie sa fim atenti la tot ceea ce spunem si rostim pentru ca, la un moment dat, ele vin inapoi.

Generatia de la Targsor a fost o generatie a onoarei, a sacrificiului. Eram constienti ca trebuie sa raspundem chemarii. Instinctul national de aparare a natiunii romane ne-a urmarit tot timpul. Conducatorii au reusit sa distruga toate valorile, sa inlocuiasca notiunea de bine, de frumos, statutul de drept cu ura, delatiunea. Au distrus notiunile de familie, de credinta, adevarul. Cit rau ne-au facut? Greu de spus. Un filozof grec din miile care au fost a spus ca ,,raul este fara limita, iar binele este putin, ordonat si luminos“ — a sustinut in luarea sa de cuvint Nistor Man, fost detinut politic. 

Comunismul a fost condamnat in declaratii, dar nu intr-un proces

,,Presedintele tarii a condamnat comunismul, dar n-a fost niciun proces. De ce nu s-a mers pina la capat? Pentru ca sint si acum in frunte acei culpabili. Doar cind ei dispar se va face procesul de condamnare a comunismului. Vreau sa punctez citeva situatii despre ceea ce am trait noi in inchisorile comuniste. In nicio inchisoare nu s-a facut foc pe timp de iarna. Dubele cu care eram transportati de la o inchisoare la alta erau adevarate etuve ale mortii. Hainele cu care am fost imbracati ani de zile in inchisori erau putrezite pe noi, imbibate de praf, transpiratie, mizerie.

Primul martir pe care eu l-am cunoscut a fost un copil arestat la 15 ani care a murit trei ani mai tirziu din cauza chinurilor din inchispoare. La doar 18 ani s-a stins. Cit rau a putut face acel copil regimului? In cartea lui Victor Rosca este descrisa evadarea de la Targsor care a fost urmata apoi de o luna de teroare. Sistemul de reeducare de la Pitesti, Gherla a fost de nedescris. Nemes a dat ordin lui Dumitrescu, directorul de la Pitesti, sa imparta detinutii in doua parti: cei care accepta reeducarea si cei care nu accepta.

Au fost citiva detinuti care au acceptat-o printre care Turcanu. Greva foamei in inchisori s-a facut pentru lucruri simple precum respectarea regulamentului inchisorii: miscare zilnica, hrana. O metoda de exterminare a nostra a fost infometarea. Foamea a fost crunta, nu insemna doar senzatia de foame ci toate organele, osul, unghia sufereau de foame“ a mai spus Nistor Man de la Tg-Mures.A 60-a aniversare a promotiei 1948

Lansarea cartii ,,Experimentul Targsor“ a fost si un bun prilej pentru a se reuni colegii de clasa de la Liceul Radu Negru, promotia 1948. Atiti citi mai sint in viata. Din 42 de elevi citi au fost arestati din timpul bacalaureatului, mai traiesc azi vreo 10. Toti au sarbatorit a 60-a aniversare la Fagaras, la sediul Fundatiei Negru-Voda. Si-au amintit de toti colegii care au pierit in inchisoare sau dupa eliberare.

Le-au rostit numele, au vorbit despre ei dupa care au facut o fotografie de grup. Gicu Stanici, prezent la eveniment, a inminat autorului volumului o diploma sub titulatura ,,Coleg de onoare“ si l-au felicitat pentru activitatea derulata in clasa lor, mai ales la matemtica unde a fost cel mai bun. Victor Roasca a fost seful Fratiilor de Cruce de la Radu Negru, iar colegul sau, Ioan Glajar, a fost secretarul organizatiei. Pentru comunisti, detinutii politic erau considerati animale


,,Au venit aici colegii de suferinta de la Targsor. N-a contat distanta si au venit de la Tg-Mures, Sibiu, Brasov, Sighisoara. Am scris cartea pentru miile de elevi de liceu. Eram la inchisoarea Targsor elevi intre 12 si 21 de ani. Cind m-au arestat eram la bacalaureat. Stam in gazda cu Mogos si Mazilu. I-au ridicat si pe ei si pe Iulius Scorei, Stanici, Tutu Stroia si altii. Am relatat suferintele in primul meu volum ,,Moara lui Kalusek“ unde m-am referit la moara de tortura practicata de seful Sigurantei din Brasov, Kalusek. Am cerut la CNSAS sa-mi studiez dosarul, avea 800 de pagini. In Romania a fost unic faptul ca elevii au fost inchisi.

Erau inchisori de copii. Au fost doua experimente, Pitesti unde au fost dusi studentii, iar Targsor elevii. Demascarea de la Pitesti a distrus pentru toata viata mii de tineri. La Targsor eram copii. Au folosit metoda Pavlov care aducea avantaje si penalizari. Daca recunosteai primeai pachet lunar, plimbare, citeai carti comuniste. Cei care nu recunosteau mergeau la izolator, la pedepse crunte. Comunistii pornau de la ideea ca omul este animal, nu are constiinta si face totul din interes. Vreau sa-i amintesc aici pe Ion Barcutean, Ion Glajar, Ion Rosca. Mina mea dreapta era Glajar.

In grupul nostru am fost la inceput doar noi, dupa care intr-un an am ajuns la 21. Nu toti au fost descoperiti de securitate, dar pe noi ne-au aflat. La Targsor au adunat spuma elevilor din tara. In Fagaras au existat 8 grupuri totalizind 65 de tineri din care 60 elevi. Primul grup avea 15 elevi, al doilea sase elevi, al treilea 18 elevi si cinci tineri printre care a fost Ioan Rosca din Riusor. Un alt grup a fost format din elevii care studiau la Brasov printre care Gheorghe Sofonea, Pavel Borzea, Gheorghe Sovaiala, Cirje din Oltet. Era grupul din Toderita in care era Cornel Vlad condamnat 15 ani. Erau elevii din Ohaba printre care era si Cornel Comaromi si altii care au fost denuntati de Liviu Boer, un om al Securitatii“ a spus autorul Victor Rosca. Apostolii suferintei

,,Ne-am intilnit astazi de sarbatoarea Sf. Petru si Pavel. N-a fost intimplator pentru ca apostolii au vazut moartea martirica pe vremea lui Nero, iar noi reliefam azi lupta si jertfa grupurilor anticomuniste. Apostolii erau corifeii din vremea lor, detinutii politici au fost fruntasii liceelor si facultatilor din tara in care au studiat. Se alegeau elevii care aveau rezultate foarte bune la invatatura si care aveau onoare si demnitate. Victor Rosca a fost un elev de elita, fruntas la matematica. A absolvit doua clase intr-un an sacolar. Regimul comunist a vrut exterminarea elitelor intelectuale“ a spus protul Ioan Glajar, promotia 1948 de la Radu Negru, fost detinut politic.

Sursa: Ion Coja, Monitorul de Fagaras

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 353 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 429 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 138 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 224 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics