Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
mai 22, 2022, 12:11 pm
Soare
Soare
23°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 46%
Vânt: 4 km/h N
Răsarit: 5:41 am
Apus: 8:44 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Francmasonerie
Masoneria salveaza Romania!? (Q Magazine)
Aciduzzul | 19 octombrie, 2010 | 0 comentarii | 487 vizualizari |
(3 voturi )

În planul percepţiei publice, Masoneria este un fel de ONG cu multiple activităţi esoterice, filantropice şi culturale. Ceea ce s-a uitat şi nici noi nu ne-am ostenit să reamintim este că România este un stat eminamente masonic. Unirea Principatelor de la 1859, ca de altminteri şi Marea Unire de la 1918 sunt opere esenţialmente masonice, sustine avocatul Remus Borza, mason cu state vechi. Masoneria Română, de la înfiinţarea primei Loji în 1734 la Galaţi şi până în 1937, când s-a autosuspendat, s-a manifestat plenar ca un modelator şi moderator social. Aceasta este menirea masoneriei, cu atât mai mult în zilele noastre, când România se confruntă cu o criză economică, socială, politică şi în primul rând morală. România este într-o dramatică criză de identitate. Şi-a pierdut reperele şi valorile.

Această lipsă de implicare a masoneriei, de activism public este condamnabilă. Masoneria reprezintă cărămida de temelie a României moderne. Masoneria nu s-a născut în 1993, atunci doar s-au reaprins luminile după 56 de ani de dictatură: Carol al II-lea, Antonescu, Ghe. Gheorghiu-Dej, Ceauşescu”. (…)

Q: Masoneria românească actuală mai are forţa, autoritatea şi credibilitatea masoneriei din trecut, pentru a-şi asuma rolul istoric de care vorbiţi?

R.B.: Acum nu. Şi asta deoarece este prea puţin cunoscută şi înţeleasă. Ne-am autoexilat în interiorul societăţii în care trăim. Pentru a sparge aceste bariere va trebui să promovăm o politică de transparenţă, deschidere şi comunicare cu societatea civilă. Altminteri înseamnă să fim percepuţi în continuare paradigmatic ca o organizaţie ocultă, atee şi antinaţională. Paradoxal, nu? Peste tot în lume masoneria tinde să devină publică. În schimb, noi cultivăm o secretomanie sinucigaşă. În era internetului şi a tehnologiilor de vârf, e inutil să te iluzionezi că poţi ţine secrete chiar ritualurile sau landmark-urile masonice. Evident, trebuie să protejăm ezoterismul iniţierilor, al ritualurilor în general, dar dezideratele şi acţiunile noastre trebuie să fie publice. Masoneria trebuie să stea cu faţa la popor, nu cu spatele. (…)

Q: Revenind la laitmotivul acestei discuţii, alegerea unui nou Mare Maestru. Care este candidatul cu cele mai mari şanse?

R.B.: Ceea ce am omis să precizez încă de la începutul discuţiei noastre şi vreau să subliniez acum: toate opiniile exprimate sunt strict personale şi nu reprezintă punctul de vedere oficial al M.L.N.R., cu atât mai puţin al vreunui candidat. Masoneria română, masoneria în general, trebuie reformată pentru a ţine pasul cu noile realităţi, dinamici şi tendinţe ale secolului XXI. Deşi iarăşi e o contradicţie în termeni: masonerie şi reformă.

Masoneria este o stare de fapt sau mai degrabă o stare de spirit. Puterea masoneriei stă în simbolismul şi umanismul pe care îl cultivă de secole. Or, aceste valori nu sunt susceptibile de reformă. Şi ele aşa vor şi rămâne: ingenue, intangibile şi imuabile. Reforma nu vizează esenţa, fondul masoneriei, ci forma, organizarea şi adaptabilitatea la noile realităţi, mentalităţi şi nevoi sociale. Masoneria română nu este un partid, un sindicat sau un club de socializare.

Masoneria română înseamnă mediul academic, universitar, bancar, financiar, politic, cultural, sportiv şi chiar confesional. Şi iarăşi nu este niciun antagonism. Primul Patriarh al României, Miron Cristea, a fost mason, şi nu a fost singurul. Masoneria nu este atee, dar în acelaşi timp nu este nici habotnică. Ateismul masonic nu este altceva decât o marotă a ignoranţilor care nu cunosc nimic legat de istoria, cutumele şi spiritul masonic.

Eu aş defini masoneria ca pe o religie. O religie a tuturor religiilor. Masoneria primeşte în rândurile ei deopotrivă creştini, musulmani, iudaişti, budişti, confucianişti etc. Condiţia esenţială este ca fiecare candidat să-şi mărturisească credinţa în existenţa Creatorului, indiferent cum s-ar numi el. Aşa că nu trebuie să vă surprindă că într-o lojă („Memento Mori” este un exemplu) găsiţi evrei, creştini şi musulmani trăind intens şi în deplină comuniune bucuria fraternităţii, a toleranţei şi a dragostei.

Nu o să treacă mulţi ani până când aceste bariere confesionale vor cădea. André Malraux spunea „Secolul XXI va fi un secol religios sau nu va fi deloc”. Eu împărtăşesc a doua teză. Indiferent de prozelitismul mai mult decât agresiv al Bisericii Ortodoxe (vezi cazul României) dar şi catolice, de fundamentalismul şi radicalismul islamist, religiile tradiţionale îşi cântă prohodul. (…)

Masoneria nu şi-a propus nici în trecut şi cu atât mai puţin nu îşi va propune nici în viitor să facă sau să desfacă guverne. Dar ea trebuie să îşi asume un anume activism social, în contextul în care România este lipsită de perspective, de orizonturi. Şi atunci, după modelul Clubului de la Roma, va trebui să constituim grupuri de lucru interdisciplinare pe o anumită tematică sau domeniu, care să elaboreze studii de impact, analize exhaustive, proiecte, să propună spre dezbatere publică politici de dezvoltare sectorială, direcţii, priorităţi şi programe naţionale.

Sursa: Q Magazine

Sursa Foto: Q Magazine

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 990 vizualizari | 2 voturi

Despre Florin Dumitru Prunariu, revista Forum Masonic, în numãrul 14, a dezvăluit faptul că acesta este mason. „Este Cavaler Templier, grad pe care l-a dobândit în Florida (SUA), deţine funcţia de Grand King în Marele Capitul de Masoni al Arcului Regal din România, are gradul 32 în Ritul Scoţian şi este maestru venerabil al Respectabilei […]

Autor: Aciduzzul | 22 noiembrie, 2014 | 1 comentarii | 987 vizualizari | 4 voturi

Marea Lojă Naţională Română 1880, Bucureşti, 17 noiembrie 2014, COMUNICAT DE PRESĂ General (r) Bartolomeu Constantin Săvoiu, Suveran Mare Comandor Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române 1880 şi Co-Preşedinte Executiv al Uniunii Mondiale Masonice Tradiţionale: “Salutăm cu entuziasm victoria Preşedintelui ales Klaus Iohannis” Duminică, 16 noiembrie 2014, cu o zdrobitoare majoritate, poporul român l-a […]

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1974 vizualizari | 4 voturi

BOARD: Mircea Geoana, president, Romanian Senator, Mircea Geoana is the President of Aspen Institute Romania and a prominent… Mariana Gheorghe, vice-president, CEO, OMV Petrom S.A., Chief Executive Officer, Responsible for Corporate Communications; Health,… Florin Pogonaru, vice-president, President, Romanian Businessmen’s Association, Florin Pogonaru is the coordinator of the “Central… Roberto Musneci, vice-president, Senior Partner, Serban & […]

Autor: Aciduzzul | 21 august, 2013 | 1 comentarii | 1691 vizualizari | 6 voturi

Autor: Aciduzzul | 13 august, 2013 | 0 comentarii | 1866 vizualizari | 5 voturi

Si in Zimbabwe…

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2022 © BadPolitics