Schimbarea guvernului in vederea recastigarii credibilitatii pierdute de catre actuala coalitie majoritara este un deziderat si cam atat, avand in vedere propunerile partidelor pentru componenta viitorului cabinet. Daca PDL a aplicat tactica schimbarii totale de garnitura la Palatul Victoria, UDMR si UNPR nici macar nu s-au obosit sa faca vreo analiza a mandatelor pe care le detin la nivelul executivului si au mers pe varianta statu quo-ului. In ceea ce priveste PDL, desi multi s-au batut cu pumnul in piept ca si-au sacrificat mandatele de dragul partidului, conducerea democrat-liberala nu a facut un efort minim pentru a propune in viitorul cabinet persoane asupra carora sa nu planeze nicio umbra de indoiala. Astfel, persoane controversate din cadrul PDL, care au intrat fie in atentia presei fie in atentia diferitelor institutii ale statului, au fost mandatate prin vot sa reprezinte partidul in viitoarea echipa de guvernare.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului: Cristian Petrescu a primit peste un milion de euro de la ministerul pe care urmeaza sa-l conduca
De departe probabil cea mai controversata alegere este cea a deputatului PDL de Bucuresti, Cristian Petrescu, desemnat sa ocupe portofoliul dezvoltarii regionale si turismului, lasat liber de Elena Udrea. Potrivit CV-ului postat pe site-ul personal, Petrescu a absolvit Liceul Industrial nr. 37 din Bucuresti in 1989, iar 15 ani mai tarziu, in 2004, a absolvit Facultatea de Educaţie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Ecologice.
In perioada 1989 -1991, Petrescu a lucrat ca „mecanic utilaj calcul“ la I.I.R.U.C. S.A., intre anii 1991- 1992 a fost mecanic masini si utilaje la A.C.R.O. S.A., iar in anii 1992 si 1993 a fost instructor sportiv la F.R. Modelism. Ulterior a lucrat in Ministerul Tineretului si Sportului si la primaria colegului sau de partid Liviu Negoita.
Ce il recomanda pentru functia de ministru al dezvoltarii regionale si turismului e greu de spus, avand in vedere educatia si experienta sa profesionala. Lipsa de competenta in domeniul dezvoltarii regionale nu reprezinta singura problema a lui Cristian Petrescu. Domnia sa va trebui sa clarifice relatiile sale cu Ionut Vasile , un personaj care, potrivit surselor noastre, este implicat in fraudarea licitatiilor cu fonduri europene la Ministerul Mediului.
Contactat de ziarul Curentul, deputatul Petrescu ne-a transmis ca „il cunoaste pe domnul Ionut Vasile“, dar ca „nu stie despre ce fraude este vorba“. In numerele viitoare ale ziarului Curentul il vom lamuri pe domnul deputat atat in legatura cu fraudele domnului Ionut Vasile cat si cu privire la firma Origami , cu care Cristian Petrescu ne-a declarat ca nu are nicio conexiune. Mai mult, in calitatea sa de presedinte al Asociatiei Profesionistilor de Turism din Romania, Cristian Petrescu a primit de la ministerul pe care ar urma sa-l conduca fonduri europene nerambursabile de aproape 1,7 milioane de euro, pentru finantarea a 7 proiecte.
In vara anului trecut, trei proiecte primisera deja banii – aproximativ 700.000 de euro. Este vorba despre promovarea a trei obiective turistice, „Drumul vechilor cetati dobrogene“, „Traseu turistic Maramures-Bucovina“ si „Trasee turistice si de agrement din Transilvania“. Printre celelalte proiecte, care asteptau inca sa primeasca banii alocati, se numara „Drumul domnitorilor in tinuturile moldovenesti“ si „Traseele naturale in zonele carstice din Vestul Muntilor Apuseni“.
E greu de crezut ca si in cazul in care isi va da demisia din fruntea Asociatiei Profesionistilor de Turism din Romania, viitorul ministru al turismului Cristian Petrescu nu va favoriza aceasta Asociatia atunci cand va veni vorba despre banii europeni. In schimbul banilor, asociatia lui Petrescu ar urma sa se ocupe, printre altele, de tiparirea a 70.000 de ghiduri turistice si a 210.000 de pliante sau de realizarea a 70.000 de DVD-uri multimedia. Deputatul Petrescu este bine racordat si la banii ministerului transporturilor, prin intermediul sotiei sale. In 2011, Cristian Petrescu a mentionat in declaratia de interese trei contracte de asistenta juridica incheiate de cabinetul de avocatura al sotiei sale Agripina Vintilescu cu Compania Nationala de Autostrazi.
Potrivit declaratiei, cele trei contracte, obtinute prin selectia de ofera, insumeaza 1,5 milioane euro. La rubrica „tipul contractului“, deputatul a mentionat: „Reprezentare si asistenta juridica in procedura de expropriere pentru A2 si A3“. Contractele au fost incheiate in 2004 si 2006 si ele sunt inca in derulare dupa cum a precizat Cristian Petrescu.
Ministrul Comunicatiilor: Razvan Serban Mustea si casele „uitate“ din Miami
Un alt nume controversat aflat pe lista ministeriabililor PDL este cel al deputatului Razvan Serban Mustea, presedintele Organizatiei de Tineret, nominalizat pentru functia de ministru al comunicatiilor, dupa ce Cristian Boureanu si seful ANCOM, Catalin Marinescu, au refuzat aceasta pozitie.
Desi se doreste a fi un promitator tanar democrat liberal are probleme mari cu declaratiile de avere. Ziarul Curentul a dezvaluit in luna mai a anului trecut faptul ca deputatul PDL Razvan Mustea a uitat sa declare niste case aflate departe, tocmai in Statele Unite ale Americii, tara in care a facut studiile si in care tatal sau locuieste o mare parte din vreme.
Potrivit dezvaluirilor facute de ziarul nostru, numele deputatului Mustea apare in baza de date a Block Shopper, unul dintre cei mai mari agenti de real-estate din Statele Unite ale Americii. Aceasta agentie ofera pe Internet informatii relevante despre proprietatile care s-au vandut in orasele importante din SUA. Doua proprietati apar a avea legaturi cu deputatul Mustea si familia sa. Conform informatiilor oferite de Block Shoppers LLC, pe 17 ianuarie 2003 Ionel Serban Mustea, Marcela Serban Mustea si fiul lor, deputatul Razvan Serban Mustea, au cumparat de la Samy Botton o proprietate situata in Miami pentru suma de 440.000 de dolari, cu 90.000 de dolari mai mult decat platise americanul pe casa respectiva cu doi ani mai inainte.
Acelasi site cu informatii imobiliare din Statele Unite ale Americii indica faptul ca la data de 11 mai 2010 familia Mustea (mama, tata si odrasla deputat) au vandut o alta proprietate detinuta tot in Miami catre Sonia Malka pentru suma de 545.000 de dolari.
Intrebat despre aceste achizitii si vanzari imobiliare care nu se regasesc in declaratiile sale de avere, deputatul a negat vehement anul trecut informatiile: „Nu detin nicio proprietate in afara celor mentionate in declaratiile mele de avere, deci nici proprietatea aflata la adresa 21150 Point Pl, Unit 2502, Aventura, FL 33180 si nici pe cea aflata la adresa 21200 Point Pl, Unit 1801, Aventura, FL 33180“, ne-a transmis Mustea prin intermediul unei scrisori in care subliniaza faptul ca nu a luat parte la nicio vanzare de proprietati in tara sau in strainatate din momentul in care a devenit parlamentar, adica din 2008 incoace.
In scrisoarea trimisa de catre deputatul democrat-liberal se specifica faptul ca raspunsurile sunt referitoare la el si la sotia sa, Aura Serban Mustea. „Parintii mei sunt intreprinzatori privati, nu ocupa demnitati publice, deruleaza afaceri transparente si corecte si isi investesc profiturile, respectand legea, in tara sau strainatate“, spune deputatul in epistola sa, in care nu aminteste de afacerile tatalui sau cu binecunoscutul Gigi Kent.
De asemenea, Mustea nu a putut sa ne lamureasca motivele pentru care o agentie imobiliara din SUA i-a trecut numele in dreptul unei proprietati, daca el nu are nicio legatura cu aceasta proprietate. El a incercat sa ne sugereze faptul ca numele sau a aparut pe Internet din greseala si ca o importanta agentie imobiliara de peste ocean nu reprezinta o sursa de incredere.
Ministrul Mediului si Padurilor: Laszlo Borbely, acuzat de familie de spalare de bani
UDMR nu s-a folosit de prilejul oferit de schimbarea echipei de la Palatul Victoria pentru a scapa de ministrul Laszlo Borbely, acuzat de spalare de bani chiar de catre propria familie, dupa cum a aratat ziarul Curentul in urma cu cateva zile.
Scandalul de coruptie declansat la jumatatea anului trecut, dupa ce procurorii DNA au descoperit ca un om de afaceri din Satu Mare impreuna cu un consilier al ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, au fost implicati in renovarea unui apartament din Capitala al cuscrei ministrului, s-a rezumat, in esenta, la gasirea si pedepsirea unor tapi ispasitori pentru o operatiune cu o miza mult mai mare decat cea intens mediatizata atunci. Ancheta procurorilor DNA a scos la iveala informatii surprinzatoare si este extrem de ciudat ca, pana astazi, ele nu s-au concretizat intr-un rechizitoriu la adresa celui care si-a vandut influenta.
Asta deoarece beneficiar si autor real al infractiunilor grave retinute sau acoperite in acest caz este chiar ministrul Laszlo Borbely. Acest lucru rezulta inclusiv din declaratiile depuse la dosarul 35/P/2011, instrumentat de Serviciul Teritorial Oradea al DNA, dosar in care martorii audiati se contrazic intre ei acuzandu-l direct pe ministrul Laszlo Borbely de spalare de bani si fals in inscrisuri oficiale.
Ziarul Curentul a prezentat informatiile contradictorii dar acuzatoare extrase din declaratiile a doua persoane extrem de apropiate lui Borbely, adica sotia Aurelia Melinda Borbely, si cuscra acesteia, Maria Vincze (mama sotiei fiului din prima casatorie a doamnei Borbely), aceasta din urma acuzandu-l indirect pe ministrul de spalare de bani si fals in declaratii.
Cu personaje politice de calibrul celor mentionate mai sus, ambitiile coalitiei de guvernare de a puncta decisiv la capitolul credibilitate odata cu schimbarea echipei de la Palatul Victoria vor ramane la stadiul de dorinte. Iar primele deconturi vor veni la localele din vara.
Ministrul Agriculturii: Stelian Fuia, fost director al MONSANTO, gigantul ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC!
Deputatul democrat-liberal Stelian Fuia (44 de ani) este propunerea PDL pentru sefia Ministerului Agriculturii, in locul lui Valeriu Tabara. Deputat de Calarasi, Stelian Fuia este din septembrie 2010 presedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Parlament.
Potrivit CV-ului publicat pe contul sau de Facebook, Stelian Fuia a absolvit Liceul Agricol Fundulea, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, in 1999 a devenit doctor in Stiinte Agricole, dupa care a urmat mai multe cursuri de specializare la Harvard University (USA), Kellog University (USA) sau Preston University (USA). A urmat cursuri interne ale companiei Monsanto (USA), dupa care a detinut functia de manager de vanzari la Monsanto Romania SRL (1995-1996), business development manager pentru Europa Centrala si CIS la Monsanto Europe SA, Belgia (1996-1999) si functia de director comercial la Monsanto Romania (1999-2002).
Unul dintre principalele “atu-uri” ale lui Stelian Fuia e faptul ca a fost director comercial la Monsanto Romania. Adica al filialei principalului producator de organisme modificate genetic (OMG) din lume. Producator cu care, de altfel, se afla in legatura și deja (putem sa-i spunem) ex-ministrul Valeriu Tabara. Cu alte cuvinte, a fost schimbat un sustinator infocat al OMG-urilor, Valeriu Tabara, cu altul la fel de spalat pe creier, dar mai tanar.
Așadar, lobby-ul in favoarea uneia dintre cele mai controversate corporații multinationale ramane ”asigurat” in Guvernul Romaniei. Și cum UE a dat anumite semne de relaxare in domeniu (lasand guvernelor nationale optiunea acceptarii anumitor culturi modificate genetic) o prima sursa de conflict intre guvern și societatea civila/ micii producatori agricoli se poate anticipa deja.
Ministrul Finantelor Publice: Bogdan Dragoi, un apropiat al lui Adrian Videanu, cu o cariera exclusiv la stat
Un ministru milionar, latifundiar, cu Jaguar, de sase ani in functii publice si in consilii de administratie ale unor societati cu capital de stat, prieten de familie cu un stalp al PD-L, Adrian Videanu. Domnul Bogdan Dragoi, viitorul ministru de Finante pare foarte calificat in domeniul sau, atribuindu-i-se negocierea unor imprumuturi avantajoase pentru Romania, pe piata financiara americana, dar si in colectionarea de CA-uri, care-i aduc sute de mii de lei anual.
Si-a permis un gest filantropic si a varsat in contul „Solidaritatea” veniturile astfel obtinute pe opt luni, in 2010.
Pustiul inca bezmetic in materie de finante este cel care a semnat hartiile pentru ca grupul Mitall Steel sa scape de o ultima plata de 20 de milioane de dolari catre statul roman. De fapt, o multime dintre consuli, consilieri, secretari si consilieri personali au aparenta unor recompense acordate cu generozitate de Adriean Videanu pentru prietenii sai de vacanta.
El este fiul lui Dan Dragoi, un om de afaceri extrem de puternic, dar discret, de la inceputul anilor ‘90, fiind “mana dreapta” a lui Victor Stanculescu, generalul care alaturi de Ion Iliescu si Silviu Brucan l-au dat jos pe Ceausescu si au preluat conducerea ţarii.
Numele lui Dan Dragoi se leaga foarte mult de grupul Balli, traderul de metale cu radacini iraniene, care desfasura afaceri in Romania la inceputul anilor ‘90 in domeniul petrolului, otelului si a altor metale neferoase.
Dan Dragoi, prin legaturile sale, avea “intrare” oricand la Ion Iliescu sau la cei care au condus Romania intre 1990 si 1997. La un moment dat, Dan Dragoi a stat si in spatele infiintarii bancii RoBank care i-a dat credit lui Ion Iliescu sa-si cumpere apartamentul din vila in care sta de peste 20 de ani si a companiei de asigurari Asigurarea Anglo-Romana.
Dupa ce “gasca” lui Iliescu a pierdut puterea in 1996, influenta lui Dan Dragoi a inceput sa scada in Romania. Acesta, impreuna cu grupul Balli au vrut sa cumpere combinatul siderurgic Sidex Galati. Dan Dragoi a iesit din peisaj, dar in lumea afacerilor a ramas la fel de puternic.
Incepand cu anii 2000 Dan Dragoi a intrat in grupul lui Adriean Videanu, cei care preluasera puterea alaturi de Traian Basescu in Partidul Democrat.
De altfel, peste ani familia Dragoi a ramas la fel de apropiata grupului din jurul lui Videanu, unde ii mai regasim pe Gheorghe “Bebe” Ionescu, Sorin Creţeanu (proprietarul Comnord), Raul Doicescu (proprietarul BogArt) si Puiu Popoviciu (proprietarul mallului Baneasa si a complexului imobiliar din zona). “Bebe” Ionescu, fost director general la FPS (Fondul Proprietaţii de Stat, actualul AVAS) la mijlocul anilor ‘90, a fost numit de Videanu ca reprezentant al statului in consiliul de administraţie al Petrom, unde este si astazi.
Ministrul Educatiei: Catalin Baba ramane ”umbra lui Boc la Palatul Victoria”
”Meritele deosebite” ale acestuia constau in faptul ca a stiut sa fie mereu langa cei aflati la Putere. Mai intai langa Andrei Marga, a carui ”creație” este, acesta promovandu-l de la statutul de agronom la cel de decan al Facultații de Stiinte Politice a UBB Cluj si ducandu-l cu el la Ministerul Educatiei (in perioada in care a fost ministru). Cand Andrei Marga a fost tradat si s-a despartit de Emil Boc (pe care il sprijinise in lupta pentru Primaria Clujului – detalii aici), Catalin Baba a schimbat tabara.
Iar Emil Boc l-a recompensat pentru asta cu diferite posturi in Guvern (la un moment dat fiind șef al desfiintatei Cancelarii a primului ministru). Catalin Baba a fost, initial, unul dintre apropiatii actualului rector al UBB, Andrei Marga, care l-a numit in 1997 propriul consilier dupa ce a ajuns ministru al Educaţiei in guvernul CDR. In 2001, Catalin Baba a fost purtator de cuvant al UBB, susţinut de rectorul Marga, dar, ulterior, relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat, astfel incat s-a ajuns ca Baba sa fie acuzat de catre conducerea UBB de fapte de coruptie.
In 2009, dupa numirea lui Baba in functia de secretar de stat la Ministerul Educatiei, Colegiul Senatului si Consiliul Academic al UBB au elaborat o declaratie in care acesta era acuzat de nepotism.
“A incercat sa-si promoveze fara justificare rudele in funcţii didactice si a fost oprit de catre Rectorat. S-a asociat cu fostul rector de la Universitatea «Bogdan Voda» pentru a-i promova nepotul, acesta luandu-i la doctorat sotia. Si-a adus in Facultatea de Stiinţe Politice, Administrative si ale Comunicarii cumnatul, care este medic, cu care isi scrie lucrarile, acestea fiind de fapt lucrari din domeniul sanatatii publice”, se preciza in comunicat.
De asemenea, conducerea UBB l-a acuzat pe Catalin Baba ca nu are lucrari de unic autor (articole, studii, recenzii etc), “puţinele sale scrieri fiind in colaborare cu alţi autori”.
“Desi norma didactica a lui Catalin Baba cuprinde discipline din domeniul stiinţelor politice si politicilor publice, el se ocupa de discipline de sanatate publica, calificarea sa fiind de medic veterinar”, se mai arata in document.
Baba a mai fost acuzat de conducerea UBB si ca, in anul 2005, cand deţinea funcţia de decan al Facultatii de Stiinţe Politice, Administrative si ale Comunicarii a UBB, a solicitat o derogare de medie, astfel incat sa fie acceptate unele candidaturi pentru mai multe posturi in facultate, printre persoanele vizate fiind si viitoarea sa sotie, Alina Chereches.
Intr-un alt comunicat al UBB din 2010, Catalin Baba era acuzat ca isi foloseste cumnatul pentru a-i suplini cursurile de Stiinte Politice, desi acesta este absolvent al Facultaţii de Medicina.
Ministrul Transporturilor: Alexandru Nazare e omul care a fost mai tot timpul linga Boagiu
Pare totusi prea tinar pentru a fi impins in fata intr-o slujba infernala, cea de la Transporturi. Pare mai mult o conventie prin care Boagiu isi continua mandatul.
Sursa: Curentul, Adevarul, Razboi intru Cuvant
Foto: Mediafax
Cabinetul Ungureanu:
Ministerul Comunicatiilor: Razvan Mustea, PDL
Ministerul Muncii: Claudiua Bochicevici, PDL
Ministerul Educatiei: Catalin Baba, PDL
Ministerul Finantelor: Bogdan Dragoiu, PDL
Ministerul Afacerilor Externe: Cristian Diaconescu, UNPR
Ministerul Justitiei: Catalin Predoiu, independent
Ministerul Apararii: Gabriel Oprea, UNPR
Ministerul Sanatatii: Ladislau Ritli, UDMR
Ministerul Economiei: Lucian Bode, PDL
Ministerul Transporturilor: Alexandru Nazare, PDL
Ministerul Afacerilor Interne: Gabriel Berca, PDL
Ministerul Culturii: Kelemen Hunor, UDMR
Ministerul Dezvoltarii: Cristian Petrescu, PDL
Ministerul Afacerilor Europene: Leonard Orban, independent
Ministerul Mediului: Laszlo Borbely, UDMR
Ministerul Agriculturii: Stelian Fuia, PDL
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 413 vizualizari | 6 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 462 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 150 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 234 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]
One comment