Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Mircea Platon: Scarbe de dreapta. De la Basescu si Orban la Neamtu si Papahagi cu Tismaneanu si Plesu intre ei. Dreapta in zigzag
Aciduzzul | 11 septembrie, 2012 | 0 comentarii | 496 vizualizari |
(8 voturi )

Mircea Platon
1. Acolo unde un inocent se indigneaza, un om trecut prin ciur si prin darmon se lehameteste. Inocentul respinge, indignat, lucrurile pe care refuza sa le contemple, sastisitul se scarbeste de toate cele pe care le-a facut, vazut, trait, de lucrurile prin care a trecut si care au trecut prin el. Te indigneaza ceea ce nu vrei sa inghiti si te scarbeste ceea ce ai consumat deja, poate fortat, in exces. Tocmai de aceea, dl Plesu prefera sastiseala. E lucru stiut deja. Un bun castigat al culturii romane. A scris si un articol dl Plesu, candva, impotriva indignatilor. Dl Plesu e deci scarbit de „gaunosenia” lui Crin Antonescu si de „tumbele” lui Victor Ponta. Dl Plesu are tot dreptul sa fie sastisit de tumbele altora de vreme ce vasta experienta in domeniu i-a permis sa deschida un colegiu de tumbe.

Verificati-i kilometrajul politic si ganditi-va apoi ce greu e sa parcurgi toata acea distanta facand tumbe. Ametesti. Si ti se face greata.

Si ce nevoie ar avea dl Plesu de adversari gaunosi atunci cand e inconjurat de discipoli gaunosi. La urma urmelor, omul care a dat tarii un ministru precum Adrian Cioroianu are tot dreptul sa simta ca si-a facut plinul de gaunosenie.

2. Alte stiri, aceeasi masa. Dl Adrian Papahagi ne anunta ca va actiona in judecata publicatia Cotidianul, pe directorul acesteia si pe autorul unui articol „defaimator” la adresa domniei-sale aparut in Cotidianul.[1] E, fara indoiala, dreptul dlui Papahagi sa caute a nu ramane cu onoarea nereperata. Dar ma intreb de ce, daca il da in judecata pe Spanu, nu l-a dat dl Papahagi in judecata si pe Neamtu, atunci cand acesta l-a umplut cu chinoroz.[2]

La urma urmelor, daca ar fi sa credem tot ce scrie Neamtu, dl Papahagi face parte dintr-o grupare specializata in „strategii impudice de autopromovare”. Poate fi considerata trimiterea in judecata a lui Spanu drept o astfel de strategie? si, mai important inca, ar putea oare „geniul graseiat” – iarasi, conform dlui Neamtu – al dlui Papahagi sa pledeze convingator impotriva unui om de felul lui Spanu? Nu putem fi siguri.

Ceea ce mi se pare insa evident e ca, de vreme ce e atat de iute la manie cu Spanu si atat de gales cu Neamtu, dl Papahagi considera ca, scriind cele de mai sus, Neamtu nu l-a jignit, ci i-a facut un compliment. Prin urmare, dl Papahagi a ales sa nu se scarbeasca de Neamtu, ci sa se indigneze de Spanu.

3. Nici dl Tismaneanu nu gaseste puterea de a se scarbi. si continua sa se/ne indigneze, intr-o noua carte: The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century. Nu stiu ce lectii vrea dl Tismaneanu sa ne mai predea, dar frunzarind cartea am tras invatatura ca nu pot sa cred nimic din ceea ce ne spune.

Judecati si dumneavoastra: intre patru ochi, Traian Basescu il denunta ambasadorului american pe Viktor Orban drept „ultimul mic nationalist dezgustator din Europa”.[3] Apoi, la Vocea Rusiei, dl Basescu declara: “Traditional, eu si Viktor Orban ne sustinem in alegeri. si eu am indemnat romanii din Ungaria, cetateni ungari de etnie romaneasca sa voteze FIDESZ-ul la alegerile trecute. in plus, trebuie sa recunosc, cu Viktor Orban am o relatie si in afara politicii.”
(http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/intalnirile-zv/vezi-ce-a-zis-traian-basescu-la-vocea-rusiei-114201.html)

Iata acum ce spune dl Tismaneanu despre Viktor Orban, in noua lui carte:

„The conservative-populist turn in Hungarian politcs under Prime Minister Viktor Orban after 2009 has resulted in bitter controversies regarding perceived limitations to freedom of the press and ethnocentric approaches to the nature of national identity.” (The Devil, 194). La pagina 216 a Diavolului citim ca, pentru a-si „subrezi adversarii liberali si socialisti,” Viktor Orban a apelat la aceleasi „strategii retorice” ca si Vadim Tudor sau Vladimir Jirinovski. La pagina 218 dl Tismaneanu scrie ca „reactiile furioase din Romania la condamnarea regimului comunist” de catre Presedintele Basescu sunt de aceeasi natura cu frustrarile si radicalismul care au alimentat „revolutia radicala” a fratilor Kaczynski in Polonia, miscarea lui Viktor Orban in Ungaria sau presedintia lui Putin in Rusia.

Asadar spiritul regimului Basescu e diferit de duhul – vrajmas: comunist sau fascist – regimurilor Kackzynski, Putin sau Orban. Cu toate astea, Basescu pretinde ca ne salveaza de Putin facandu-se frate cu Orban. Si dl Tismaneanu il sustine.

Dracu’ sa-i mai priceapa! Ca, doar, cu el se fac frati cei care vor cu orice pret sa treaca puntea. Facand tumbe cu “raul mai mic”, cu dracul pe care-l cunosc, si care-i sastiseste, nu cu dracul pe care nu-l stiu. Si care, deci, ii indigneaza.
Note

[1] http://www.contributors.ro/fara-categorie/cum-se-fabrica-ura-in-laboratoarele-puterii-studiu-de-caz-cotidianul-ro/
[2] http://focuriinnoapte.blogspot.ca/2012/09/dreapta-in-zigzag.html
[3] http://focuriinnoapte.blogspot.ca/2012/07/cleiul-de-cuvinte-si-prietenii-coeziunii.html

Dreapta in zigzag

Scria cineva despre “obscurul politician Mihail Neamtu”. O fi, dar Neamtu a devenit din ce in ce mai obscur pe masura ce s-a bagat, cu orice pret, mai in fata. Cand statea in fundal, chiar si in fundalul lui Plesu, era mai vizibil. Pentru ca avea “viitor”. Acum are doar un trecut. Considerat de comentatorii politici dubios. De om care da din coate in toate cele patru orizonturi.

Iata, de exemplu, dl Cristian Teodorescu se mira de capacitatea lui Neamtu de a-si tine respiratia. si de a sarja dupa batalie:

“In timpul rafuielii dintre baroni si reformistii din PDL Neamtu a tacut prudent, asteptind sa vada cine cistiga, pentru a-si lipi principiile de aripa victorioasa […] N-ar fi atacat-o pentru nimic in lume pe Elena Udrea pe vremea cind Baconschi si Paleologu isi declarau pe intrecutelea admiratia fata de ea. Pe atunci Neamtu tamiia nediferentiat PDL-ul. Cind a picat Udrea, nu s-a grabit sa-i aplice copita de gratie […] De-abia dupa ce s-a convins tinarul teolog ca PDL a ajuns pe mina lui Blaga, a luat-o pe Udrea in catare si a inceput s-o flageleze cu sfichiul crezului sau adaptat imprejurarilor. Cucernicul apucat s-a repezit la ea barbateste, sa-i faca vint cu anticipatie din alianta de centru-dreapta pe care-o vamuieste Blaga, gindind ca-i face de-o jubilatie sefului. insa, oricit n-o inghite Blaga pe fosta sefa a cancelariei lui T.B. […] ca sa nu-l intristeze pe revenitul la Cotroceni, s-a simtit dator sa-l canoneasca pe Neamtu si sa-i explice ca nu se face sa-si spele indispensabilii pe facebook. A intervenit si Monica Macovei sa anunte, impartiala, ca asta e asa o ciondaneala de inceput si ca intre cei doi se va asterne armonia. Pe scurt, daca-i ordin, lui Neamtu odata i-a trecut si agitatia si sacra indignare si astfel dreapta lui inocenta a intrat in parteneriat cu dreapta trecuta prin multe a Elenei Udrea.”

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/alianta-dreptei-inocente-cu-dreapta-trecuta-prin-multe-neamtuudre-83653.html

De obicei, in politica romaneasca, ori nu stim de unde a aparut cineva, ori habar nu avem cine il tine in brate. in cazul lui Neamtu, alegatorii par a nu sti de unde a aparut personajul pe care stim cine il tine in brate. Horia Neamtu lasa impresia ca s-a nascut, perfect antrenat pentru datul din coate, direct din capul lui Zeus. Dar nu e adevarat. Neamtu si-a exersat datul din coate mai intai in diviziile de tineret.

Acolo unde, acum cativa ani, ii placa pe aliatii sai de astazi, Adrian Papahagi si Toader Paleologu. Raspunzand in Dilema veche unui articol al lui Adrian Papahagi in care acesta, vorbind de o noua generatie de dreapta, comisese oroarea de a nu-l mentiona pe Neamtu, tanarul bavarez scria ridicandu-se pe varfuri:

“Cei obisnuiti cu strategiile impudice de autopromovare ale gruparii Badilita & Paleologu & Papahagi nu pot sa nu aiba de la inceput o vaga banuiala […] Adrian Papahagi ne anunta ca se pregateste pentru citeva ispravi domestice. Urmeaza ritualul deja impamintenit de tamiiere a operelor, pesemne marginalizate, semnate de doi mari exilati. E vorba de Cristian Badilita (campion recent al invectivei grobiene) si, din nou, Toader Paleologu (expert al necrologului autoreferential) […] Barbati “katehontici”, cei mentionati participa, pesemne, la un destin istoric nestiut “intr-o tara fara maestri”. Sa nu ne inselam. Chiar dupa zeci de foiletoane auctoriale, Cristian Badilita si Toader Paleologu n-au spus inca totul despre sine. Geniul lor graseiat are de predat inca o lectie de dirigentie. in plus, junii pedagogi ai natiunii invita acum la afilieri spontane.”

http://arhiva.dilemaveche.ro/index.php?cmd=articol&nr=&id=629

Daca astazi a intervenit diplomatic Vasile Blaga pentru a-i reaminti lui Neamtu farmecele de partid si de stat ale Elenei Udrea, la vremea polemicii lui Neamtu cu Adrian Papahagi a intervenit sectoristic Teodor Baconsky, care a intrebat sastisit “La ce bun?” atata zarva si i-a readus pe cei doi inapoi la “linia partidului”. Care nici nu era o linie, ci mai degraba un zigzag. E coloana vertebrala a celor care dau mereu din coate. si traiectoria agitata a celor care, pentru ca s-au dat de prea multe ori peste cap, raman muste si nu mai redevin Feti-Frumosi. [1]

Note

[1] Am afirmat candva ca, pentru mine, ”singura Romanie respirabila e Romania veche, neintegrata”. M-a luat la rost, tendentios, Mihail Neamtu: “Cat de veche? ne putem intreba. Romania in care propunerea numerus clausus interzicea studenților evrei sa invețe la Universitate?” Apologetul legionar Neamtu sarja, din nou, dupa batalie. Vezi intreg episodul aici: http://constiinte.ro/polemica-neoconservatorul-sintetic.

Sursa: Focuri in Noapte via Ziaristi Online

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 353 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 429 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 138 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 224 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics