Poate noi, ca de obicei, credem ca lumea sta pe loc pentru a ne lasa noua timp de certuri si ciorovaieli interne politice dambovitene, de parca intreg mapamondul s-ar invarti in jurul unor lideri politici de mucava care s-a dovedit de fiecare data ca habar nu au pe ce lume traiesc, iar in inconstienta lor continua sa se creada centrul deciziilor mondiale, confundand scena puterii mondiale cu parlamentul Romaniei permanent lipsit de cvorum. Din pacate pentru ei, dar si pentru noi, globul terestru se invarte nu in functie de sedintele fara noima sau fara cvorum ale parlamentului roman, ci dupa cu totul alte coordonate, fata de care alesii nostri se dovedesc la fel de absenti sau necunoscatori.
Inconstienta sau incompetenta, rezultatul este identic. Asta deoarece in timp ce noi stam prostiti la televizor sa vedem cine si cui ii mai da in cap politicianist si electoral, lucruri grave se petrec in jurul nostru si chiar aici, in curtea noastra. Politicienii parca habar nu au, dar batalia geopolitica continua, nu se opreste si nu face vreo pauza pentru ca la noi va incepe campania electorala, dupa cum cred si spera unii din concetatenii nostri.
Iar despre cei neinformati, din pacate majoritatea populatiei, ei habar nu au ca exista vreo batalie geopolitica in plina desfasurare. Vorba Scripturii, Fericiti cei saraci cu Duhul…
Din fericire, Romania inca nu este chiar un sat fara caini, se mai gasesc oameni care isi fac datoria, asa cum pot, cu mijloacele rudimentare cu care ii dotam. Nu ma refer aici la armata tarii, care are nevoie de o gramada de inzestrari, ci de serviciile secrete, in cauza la SRI, cel care are in grija problema contraspionajului.
Sa vedem pe scurt evenimentele:
La 19 octombrie la un control de rutina pe aeroportul Henri Coanda (Otopeni) este depistat si impiedicat sa paraseasca tara un cetatean rus suspectat de spionaj economic. Ulterior, la cererea ambasadei ruse care specifica termenul retinut, s-a specificat ca acel cetatean nu este retinut, ci doar i s-a pus interdictie de a parasi Bucurestiul pentru 30 de zile.
La 20 octombrie, tot in urma unui control de rutina, o masina de corp diplomatic a ambasadei ruse la Bucuresti este oprita.
Conducatorul refuza sa sufle in fiola, asa ca i se intocmeste dosar penal.
La 21 octombrie un alt diplomat rus accidenteaza pe o trecere de pietoni o tanara si refuza si acesta alcooltestul si face uz de imunitatea sa diplomatica. in zilele urmatoare este scos rapid din tara de ambasada rusa, la fel ca si in cazul puscasului marin american care l-a accidentat mortal pe basistul Teo Peter.
Ultimul caz este de fapt un accident nefericit, fara vreo legatura cu primele, dar care a avut darul sa atraga atentia asupra evenimentelor din jurul ambasadei ruse. Nu mai mentionez apetitul pentru bautura la volan, apetit caracteristic rusilor, dovedit din refuzul de a sufla in fiola in doua cazuri, dar aceste trei evenimente au darul sa ne ridice multe semne de intrebare fata de activitatea diplomatilor acreditati pe la ambasada rusa din Romania.
Nimeni nu pune la indoiala faptul ca o mare parte din diplomatii de la oricare din ambasadele din lume au si alta treaba in afara diplomatiei, de fapt principala lor preocupare este alta, respectiv acesti diplomati sunt spioni cu acte in regula, acoperiti de imunitatea diplomatica. As a fost de cand exista ambasade si diplomatie si asa va fi in continuare. La fel, si in cadrul ambasadelor noastre de peste hotare sunt unii diplomati sub acoperirea imunitatii diplomatice care de fapt sunt agenti SIE (Serviciul de Informatii Externe). Ei isi fac treaba, iar contraspionajul tarii gazda ii urmareste si monitorizeaza.
Acesti diplomati sunt supravegheati in permanenta de contraspionajul tarii gazda, in cazul de fata de catre SRI.
Contraspionajul tarii gazda, in speta SRI, nu poate face nimic impotriva acestor diplomati care se ocupa cu spionajul, acestia fiind protejati de imunitatea diplomatica, dar rolul lor este altul. Nu ei patrund in miezul secretelor bine pazite, nu au cum, fiind straini. Rolul acestor spioni oficiali, sub protectia ambasadei proprii, este cel de recrutare si coordonare a retelelor de agenti care sa patrunda in secretele tarii gazda.
Aici vorbim de cei recrutati care sunt, in majoritate, cetateni ai tarii gazda, dar care nu beneficiaza de imunitate. Contraspionajul urmareste diplomatii cu activitati de spionaj pentru a-i identifica si monitoriza pe membrii retelei de spionaj cu care acesta incearca sa ia legatura, pe care ii coordoneaza si de la care asteapta rezultatele muncii de spionaj.
Sa nu ne facem iluzii, toate mijloacele lor de comunicatii, respectiv telefoane mobile, telefoane, faxuri, emailuri sunt inregistrate si monitorizate, nu numai pentru a descifra continutul lor, in cazul in care sunt incriptate, ci mai ales pentru a identifica interlocutorii cu care comunica, cu care acest diplomat ia legatura.
Iar acestia din urma sunt imediat pusi sub supraveghere si ascultare. E logic si normal, nimic nelalocul sau, asa se procedeaza de cand lumea, peste tot in lume. Dar ce se observa in ultima vreme este escaladarea actiunilor de spionaj rusesti in lumea intreaga, mai ceva ca in timpul Razboiului Rece, de exemplu vezi cazul spionilor rusi din SUA, cu celebrul caz Anna Chapman.
Unii dintre cei ce se pricep la aceste chestiuni se vor fi intrebat de ce s-a procedat asa. In sensul ca, de obicei, odata ce ai depistat un spion care vinde secretele tarii, ideal este nu sa-l arestezi, ci sa-l folosesti pentru intoxicarea cu informatii false, in speta i se pun la indemana informatii false care sunt luate de bune de catre destinatarul informatiilor. Sau se fac niste expulzari discrete, fara tam-tam, pentru a nu agita apele prea tare. Da, de obicei asa se procedeaza. Cu o exceptie: cand vrei sa transmiti un mesaj. Fie altora tentati, fie aliatilor, fie adversarilor destinatari ai informatiilor furate.
Sa ne amintim de cazul din martie 2009 al spionului Floricel Achim, cadru MAPN care fura informatii si le vindea bulgarului Zikolov Marinov care el dadea mai departe unor tari nealiate. S-a speculat si s-a dat de inteles ca era vorba de Ucraina care le transmitea mai departe Rusiei, trei diplomati rusi si doi atasati militari ucraineni, iar Achim si Marinov au fost condamnati la cate 12 ani si 6 luni inchisoare.
Prin trasnmiterea informatiilor catre presa s-au dat mai multe semnale, inclusiv aliatilor. Ne amintim ca la summitul NATO de la Bucuresti din 2008, parte din aliati erau foarte dornici sa acorde Ucrainei lui Iuschenko MAP (Member Action Plan) pe fondul simpatiilor prooccidentale ale acestuia.
Prin faptul ca Ucraina spiona NATO in favoarea Rusiei Romania a atras atentia aliatilor din NATO ca nu se puteau baza pe Ucraina, fapt ce s-a demonstrat la urmatoarele alegeri cand Ianukovici a ajuns presedinte si a inchinat cu totul tara Rusiei (baza navala de la Sevastopol, colaborare pana la identificare intre serviciile secrete ale celor doua tari etc). Dar cu pretul unui scandal de spionaj Romania a atras atentia aliatilor cu mai bine de un an inainte ca acestea sa se petreaca.
In acest context trebuie inteles si scandalul de spionaj de astazi, prin transmiterea unui semnal catre Rusia in primul rand. Mai ales ca activitatile de spionaj, inclusiv spionaj industrial, ale acesteia s-au intetit foarte mult in ultimii ani, ajungand la cotele din timpul Razboiului Rece.
In ideea ca am lamurit problema cat de cat problema spionilor sub acoperire diplomatica si a spionilor propriu-zisi, sa trecem mai departe.
Cuprul, gazul si metalele rare
Cetateanul rus oprit la Snagov pe nume Alexei Bulanov s-a dovedit a fi secretar III la ambasada Rusiei (denumirile de secretar sau atasat cultural sunt de fapt denumiri de acoperire ale spionilor oficiali inca din timpul Razboiului Rece, inca de atunci se stia ca secretarii si atasatii sunt de fapt din KGB) si destul de apropiat de domeniul informatiilor, in cazul de fata de informatiile asupra zacamintelor de cupru si metale rare din Romania.
Cetateanul rus oprit pe aeroportul Otopeni, identificat sub initialele de O.M., asa zis reprezentant al unei firme elvetiene interesate de privatizarea zacamintelor, este acuzat de procurori ca ar fi incercat sa scoata din tara documente si harti geologice continand date clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare de la zacamantul Moldova Noua, vezi aici comunicatul SRI.
Foarte interesant, dar aceste documente si harti geologice nu puteau fi obtinute decat prin intermediul unor cetateni romani ce lucrau acolo, aici vorbim deja de reteaua de spionaj a cetateanului rus O.M. sau a lui Alexei Bulanov. in mod sigur ca cercetarile sunt extinse si in aceasta zona, dupa cum a transpirat prin presa despre audierile in acest caz.
Multi se vor intreba, ce secrete ar mai putea exista in lumea noastra atat de tehnologizata si globalizata, in care gasesti tot ce vrei si nu vrei pe internet. Ei bine, exista, si sunt al naibii de importante, ca si in acest caz.
Voi incepe cu cuprul, pare mai la indemana.
Guvernul precedent a incercat concesionarea zacamintelor de cupru si a exploatarii lor pentru un numar de ani unei companii occidentale. in urma scandalului politic iscat si a caderii guvernului, afacerea a cazut. Este logic si normal ca in curand sa fie reluata, cu o noua licitatie, mai ales ca pretul cuprului este in crestere pe burse.
Iar cine detine datele exacte asupra zacamintelor si potentialului de exploatare nu are cum sa nu fie in poll position, sa aiba atuuri suplimentare in negocierile cu statul roman, deoarece e mai bine sa stii cate prune are in traista c el cu care discuti. Iar rusii au reusit pana acum sa puna mana pe intreaga industrie de aluminiu romaneasca si pe altele de acest gen, dar din pacate managementul lor este dezastruos, de tipul celui practicat in Rusia de oligarhii puterii. Iar daca treaba nu merge cum ar vrea, urmeaza lichidarea ca si in cazul devenit clasic de la Campia Turzii.
Sunt sigur ca romanii patrioti se intreaba si in ziua de astazi cum de nu este posibil ca o firma romaneasca, cu actionarat roman, sa nu poata prelua de la stat o astfel de companie strategica si sa o transforme intr-o companie transnationala de succes, care sa investeasca in strainatate si sa fie ea, compania romaneasca, cea care preia alte companii straine, chiar daca numai prin vecini. Buna intrebare, dar raspunsul este crud.
Orice companie de stat romaneasca este folosita de politicieni ca si un fel de vaca de muls, indiferent de cine este la putere. Sunt pusi in functii de conducere niste incapabili, dar pe criterii politice, care o mulg cat pot de mult in beneficiul partidului, apoi o lasa urmatorilor la schimbarea de putere. Rezultatul este falimentul clar, impiedicat doar de infuzii de la bugetul de stat, adica din banii nostri, ai tuturor. Se schimba puterea, sistemul continua.
Ca sa va dovedesc ca nu vorbesc prostii, va dau doua exemple. Petromul era pe pierdere inainte de privatizarea sa catre OMW, azi este contributor de baza la bugetul de stat. Privatizarea s-a facut cum s-a facut, dupa parerea mea a fost o tradare a intereselor nationale, dar acesta este rezultatul. De ce? intrebati-i pe cei ce au guvernat tara pana atunci.
Al doilea exemplu, Combinatul Siderurgic Galati, care avea pierderi de un milion de dolari pe zi inainte de privatizare datorate firmelor capusa conduse si coordonate de managerii de stat. Astazi este pe profit si da bani la bugetul statului, nu ii ia.
De ce la noi a trebuit sa fie altfel ca de exemplu in Polonia? Unde managerilor companiilor de stat li s-a promis un pachet de actiuni in cazul in care isi aduc compania de stat pe profit, in asa fel incat sa fie privatizata cu un pret cat mai mare pentru statul polonez? Rezultatul il vedem astazi, sunt companii poloneze care cumpara firme romanesti, dar nu exista reversul. Asta am votat douazeci de ani, asta avem, frati romani!
Cu gazele situatia este mai delicata. Rezervele descoperite in Marea Neagra aduc Romania in postura viitoare de exportator de gaze, in dauna Rusiei care detinea monopolul in zona. Romania importa gaze doar pe timp de iarna, necesarul ei fiind de circa 20% din consumul total, de aceea un embargo rusesc ca si cel de acum cativa ani asupra Ucrainei nu prea ne-ar afecta. Dar in viitor, pe langa sustinerea proiectului Nabucco, pe langa participarea in proiectul AGRI, posibilitatea ca Romania sa devina exportator net de gaze le da frisoane rusilor.
Inchipuiti-va ce ar insemna geopolitic ca Moldova sa nu mai ia nici un metru cub de gaze rusesti, Bulgaria si Serbia la fel, toate fiind aprovizionate exclusiv din Romania. Pentru Kremlin, o catastrofa!
As vrea sa vorbesc putin de metalele rare. Multi nici nu stiu ce sunt aceste metale rare, de aceea ar trebui subliniata importanta acestora. Cu numele generic de metale rare sunt denumite 15 elemente din sistemul periodic la care se adauga scandiumul si itriumul. De ce sunt atat de importante? Deoarece ele se intalnesc in tot ce exista astazi sub numele de componente electronice. Aveti un telefon mobil, nu? Ei bine, el contine in circuitele sale si acele metale rare, si se numesc rare deoarece nu prea se gasesc. De aici valoarea acestora. De ce credeti ca astazi se fac fel de fel de promotii de genul „vino cu telefonul vechi si iti dam unul nou la pret scazut” etc?
Aceste metale rare sunt atat de rare, dupa cum le spune numele, incat pretul lor este enorm, de aici si ideea de recuperare a lor, iar cine are astfel de rezerve sta pe o mina de aur. De fapt nu de aur, deoarece aceste metale rare sunt mai scumpe ca si aurul.
95% din productie o detinea pana de curand China. 99% din populatia lumii nu ar fi stiut de existenta acestor metale rare pana acum cativa ani cand SUA a protestat fata de reducerea de catre China a exportului de aceste metale rare. Abia atunci lumea a aflat cu adevarat de existenta si importanta acestora.
Iar competitia pentru aceste metale rare s-a intensificat tot mai mult, cercetarile pentru descoperirea lor a luat avant in SUA, Australia, Brazilia, Canada, Africa de Sud, Tanzania si chiar Gronelanda. Iar astazi aflam despre potentiale rezerve de metale rare in Romania! Oameni buni, stam poate pe o mina de diamante, mai ceva ca diamantele, si noi habar nu avem! Sa ne mai miram de interesul altora asupra tarii noastre?
Sa ne mai miram de faptul ca suntem teatrul de confruntari geopolitice, iar marea majoritate a populatiei doarme cu ochii pironiti pe televiziunile care le spala creierii? Mergeti pe strada si intrebati din om in om ce sunt metalele rare si veti vedea ca 99,99% habar nu au. Ca sa nu zic 100%. Parca incepem sa intelegem interesul rusesc in exploatarile miniere romanesti.
Acum incepeti sa intelegeti, dragi romani, de ce rusii ne spioneaza si se baga mereu in ciorba noastra? Dar asta nu este tot, va trebui sa ridicam capul si sa privim imaginea de ansamblu. Deoarece trebuie sa ne desprindem de conceptia din timpul comunismului, cand eram convinsi ca ce se intampla in afara tarii nu are cum sa ne afecteze, deoarece noi sub Ceausescu tot asa o duceam. Nu numai globalizarea, dar si geopolitica joaca un rol tot mai important in asezarea si reasezarea pieselor pe mapamond.
Din nou Basarabia
Rusiei nu trebuie sa i se explice, ea stie. Noi nu intelegem, dar Rusia stie si intelege mult mai bine ca si noi. si de aceea actioneaza. si o face bine de tot. La 13 octombrie trimisul special al ministerului de externe rus a spus la Tiraspol fara echivoc: in cazul in care Republica Moldova isi va pierde suveranitatea sau statutul sau de neutralitate „Federatia Rusa va lua in considerare implementarea dreptului de auto-determinare al Transnistriei”. Deci clar, fara alte interpretari.
Ca sa intelegem despre ce e vorba, aceasta declaratie este de fapt un raspuns la aderarea Moldovei la Initiativa Operatiunilor Globale pentru Pace condusa de SUA, care are drept scop sustinerea dezvoltarii si implementarii capabilitatilor de mentinere a pacii ale diferitelor tari, in cadrul acestei initiative centrul de antrenament de la Bulboaca primind suma de 1,6 milioane dolari pentru imbunatatirea infrastructurii de pregatire a militarilor in aceste scopuri. Iar asta este un semnal de alarma pentru rusi, transnistrenii acuza ca Bulboaca se va transforma in baza NATO.
Cata ipocrizie, Tiraspolul este baza ruseasca, trupele de mentinere a pacii sunt toate rusesti, iar Tiraspolul acuza o unitate moldoveana care primeste fonduri occidentale este acuzata ca va deveni baza NATO?
Este normala reactia rusofonilor si a rusilor, ei simt cum Basarabia le scapa din mana, vad ca tot mai multi basarabeni devin constienti de apartenenta lor romaneasca, in ciuda uriaselor fonduri aruncate pentru a-i convinge de contrariu. Basarabia le scapa din mana pe zi ce trece, marsurile pentru unire doar evidentiaza acest lucru.
Ce poate face Rusia, si ce va face in acest context, cand stie ca Basarabia ii aluneca din mana? Deoarece inevitabil, unirea se va produce. Vrea Rusia sau nu vrea, Basarabia se va uni cu Romania in curand, deja nu mai exista vreo indoiala. Dar Rusia, ca imperiu, va reactiona. Cum o va face?
Se vad primele semne, primele declaratii, pe care le-am mentionat mai sus. Si primele actiuni. Rusia isi inarmeaza trupele de mentinere a pacii (poate pentru prima data in istorie trupele de mentinere a pacii sunt si cele care au fost parte in conflict, ma refer aici la conflictul din 1992) cu lansatoare de grenade si pusti cu luneta.
La protestul ministrului apararii moldovean Vitalie Marinuta care insista ca acest tip de armament nu are ce cauta in dotarea unei trupe de mentinere a pacii, partea rusa sustine ca a fost vorba de o greseala (sa fim seriosi). Pe de alta parte, numarul relativ redus de armament de acest tip (sase lansatoare automate de grenade si noua arme pentru lunetisti) ne face sa ne dam seama de faptul ca este vorba doar de o simpla testare a reactiei, in cazul in care partenerii occidentali ar fi trecut-o cu vederea, ar fi urmat o inarmare mult mai masiva in acest sens.
Dar mai sunt si alte evenimente care devin ingrijoratoare in teritoriul transnistrean. Exercitii militare comune intre trupele transnistrene si rusesti cu noi scenarii posibile, precum si investitiile ruse pentru modernizarea si extinderea aeroportului militar Tiraspol. Aceste investitii sunt de fapt directionate pentru a transforma facilitatile aeroportului in asa fel incat sa poata receptiona transporturi aeriene militare grele (heavy lift) in caz de nevoie.
Sa ne amintim faptul ca si inaintea razboiului din Georgia din 2008, rusii au modernizat liniile ferate din Abhazia, pe care le-au folosit la greu in timpul conflictului (vezi Conflictul Ruso-georgian II).
Ce ar castiga rusii dintr-un conflict militar scurt si victorios in Transnistria? E suficient sa vedem ce au castigat in 2008 in Georgia. In primul rand, s-ar stopa avansul spre UE al Moldovei, partenerii europeni fiind mai grijulii, la fel cum s-a intamplat in Georgia dupa 2008. Vocile prooccidentale ar fi reduse la tacere, la fel ca si cererile occidentale pentru inlocuirea trupelor ruse de mentinere a pacii cu trupe ONU sau de alta natura. in curand, la fel ca si in Georgia, alegerile vor fi castigate de prorusi, amanand cu ani sau cu zeci de ani posibila lor integrare in UE sau posibila reunire cu Romania.
Rusii asteapta si se pregatesc de un razboi scurt si victorios in Transnistria din aceste considerente, dar si pentru a-i reface prestigiul sifonat de protestele interne al liderului suprem Vladimir Putin, cel care si-a anulat intalnirea anuala televizata cu cetatenii se pare din aceste considerente.
In acest context ar trebui sa privim ultimele evenimente din Romania, ca un semnal, dar restul depinde de vointa si alegerea noastra. si alegeri urmeaza sa fie.
Sursa: Cristian Negrea via Ziaristi Online
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi
Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]
Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi
Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]
Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 611 vizualizari | 4 voturi
Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]
Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 360 vizualizari | 3 voturi
Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]
Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1552 vizualizari | 9 voturi
Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]