Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
decembrie 9, 2021, 1:11 am
Parţial noros
Parţial noros
2°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 4 km/h VSV
Răsarit: 7:40 am
Apus: 4:36 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Nano Dosare
Miza “de suflet” pentru care Voiculescu ia Ministerul Agriculturii: 2.600 hectare din cel mai roditor sol al tarii
Aciduzzul | 5 mai, 2012 | 0 comentarii | 293 vizualizari |
(1 voturi )

Daniel Befu
Astazi se judeca un nou termen din procesul in care doua companii controlate de Dan Voiculescu incearca sa puna mana pe 2.600 hectare de teren de la stat pe care le exploateaza de mai bine de 10 ani. Voiculescu a fost sprijinit in trecut inclusiv de Academia Ro-mana care i-a concesionat suprafata la un pret derizoriu. Mai multe documente consultate de Romania Libera arata ca SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) S.A. se afla acum in proces cu Agentia Domeniilor Statului (ADS, subordonata Ministerului Agriculturii) pentru a pune mana pe doua loturi de teren, de 1.235 hectare (in Gostinu, Giurgiu), respectiv 1.424 hectare (in Baneasa, Giurgiu). In cazul in care presedintele PC, Daniel Constantin, va ajunge ministru al Agriculturii, acesta este obligat, teoretic, sa apere interesele statului, luptandu-se in tribunal cu fondatorul PC, Dan Voiculescu. Mai mult, viitorul ministru Daniel Constantin are pe langa subordonarea pe linie de partid fata de fondatorul PC si o datorie baneasca catre fermierul Voiculescu. Mai exact e vorba de 295.000 de euro, conform declaratiei de avere a celui din urma.

Firmele lui Dan Voiculescu au fost trimise in instanta de catre Ministerul Agriculturii, pentru „imbogatire fara justa cauza”, deoarece in sezonul agricol 2008-2009 a exploatat 2.499 hectare din terenul statului roman „fara titlu valabil”.

O sefa de departament din Agentia Domeniilor Statului, care a vrut sa-si pastreze anonimatul, a declarat pentru RL ca, in realitate, Dan Voiculescu se afla intr-o situatie mult mai delicata: „Voiculescu a pierdut cele 2.600 de hectare deoarece contractul cu el a fost reziliat, mi se pare, in decembrie 2011. insa la ora actuala tot el exploateaza terenul, dar fara titlu, fara contract. Asa stiu eu. Probabil ca va pune mana pe ele din nou. Presedintele ADS-ului, Ilea, a incercat sa scoata acum o luna la licitatie cele 2.600 de hectare tot cu redeventele scazute, desi exista o nota de control a ministrului Tabara legata de povestea respectiva. insa le-a fost frica si au renuntat la idee pe ultima suta”, sustine sursa RL.

In cazul in care Daniel Constantin devine ministru al Agriculturii, el va fi seful presedintelui Agentiilor Domeniilor Statului, institutia responsabila de „incheierea” unui contract cu firmele familiei Voiculescu pentru cele 2.600 de hectare.

Glasul pamantului

Iata istoricul ultimilor zece ani in care patronul Antenelor a avut relatii de afaceri cu statul in domeniul agriculturii:

2001 – Firmele lui Voiculescu incheie o asociere in participatiune cu Institutul de Cercetare si Inginerie Tehnologica pentru Irigatii si Drenaje (ICITID), o societate ce detinea in administrare de la ADS un teren de aproximativ 2.600 hectare in Baneasa-Giurgiu, obligandu-se sa exploateze terenul, pentru 10 ani in conditii extrem de favorabile.

2007-Academia Romanaa preia de la ADS cele 2.600 de hectare. Scopul incredintarii in administrare a terenului, specificat si in Protocolul de Predare-Preluare: „Aceste suprafete de teren agricol vor fi folosite de catre Academia Romana pentru realizarea in continuare a tematicii de cercetare stiintifica de interes national pentru dezvoltare rurala durabila, complexa a zonei”. Dupa o luna, Academia Romana arendeaza tot terenul catre Grivco, pe 20 de ani cu reinnoirea automata pe alti 20 de ani, la expirarea contractului initial. Scopul: „Terenul arendat va fi folosit de catre arendas doar in scopul desfasurarii de activitati de cercetare-dezvoltare agricola si productie agricola.” Arenda platita de GRIVCO catre Academie a fost una scandalos de mica: 100 de kg de grau la hectar pe an in primii sapte ani, urmand a creste la 300 kilograme de grau la hectar dupa aceasta perioada. in schimbul arendei mai scazute in primii sapte ani, Academia urma sa se aleaga cu proprietatea asupra utilajelor si investitiilor facute de GRIVCO. in realitate, tractoarele ar fi fost inutile pentru Academia Romana atat timp cat tot GRIVCO urma sa lucreze pamantul pentru urmatoarele trei decenii. La finalul contractului, reprezentantii Academiei Romane au imbracat afacerea cu grane cu masca cercetarii stiintifice: „Metodele folosite de GRIVCO sa respecte principiile de dezvoltare durabila a agriculturii in cadrul exploatarii solului”.

2008 – Ministerul Agriculturii constata ca Academia Romana, in loc sa faca cercetare pe terenul dat in folosinta de ADS, i l-a oferit lui Dan Voiculescu. Din aceasta cauza, Academia Romana pierde dreptul de folosinta a celor 2.600 de hectare. Voiculescu continua totusi sa exploateze terenurile.
2009 – ADS incearca fara succes concesionarea catre altcineva a terenului pentru redeventa minima de 972 kg grau/hectar/an.

2009 – ADS convoaca SC Grivco SA „pentru realizarea unei concilieri directe, pe baza faptului ca SC Grivco SA a exploatat abuziv, pe perioada 12.05.2008-14.05.2009, suprafata de 2.499,03 ha teren arabil ce s-a aflat in administrarea ICITID Baneasa, fapt pentru care datoreaza suma de 1.229.282,31 lei, reprezentand pretul exploatarii fara a detine titlu valabil. Acest calcul este facut plecand de la o redeventa minima/ha de 998 kg grau”. Procedura de conciliere esueaza, ADS dand in judecata Grivco pentru „actiune de imbogatire fara justa cauza”.

2010 – Grivco comanda un studiu al calitatii terenurilor agricole pe care le-a lucrat, document oficial din care rezulta ca cele 2.600 hectare sunt de o calitate mediocra, motiv pentru care redeventa ar trebui injumatatita, la 530 kg grau/hectare/an. Studiul OSPA, care a dus la acest rezultat, a fost intocmit in mai 2010 de catre Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului – ICPA Bucuresti, pentru un teren cu suprafata de 2.387,07 hectare in cadrul comunelor Baneasa si Gostinu, judetul Giurgiu. Ulterior, au aparut suspiciuni cum ca respectivul studiu al calitatii solului ar fi, de fapt, un fals. Indiciul in favoarea acestei ipoteze este ca, desi Grivco se judeca cu Ministerul Agriculturii pentru neplata unei redevente de o tona de grau la hectar, nu a adus niciodata acest studiu ca proba in instanta pentru a solicita diminuarea pretentiilor ADS.

2011 – ADS, condusa la acea vreme de Radu Cristescu, un apropiat al lui Dan Voiculescu, publica un anunt privind concesionarea prin licitatie publica cu strigare a 2.750 hectare de teren agricol aflat in administrarea ICITID Baneasa. La respectiva licitatie, ADS a stabilit nivelul redeventei luand de bune cifrele din controversatul studiu OSPA comandat de Grivco (cel cu redeventa de 530 kg grau/hectare/an). Pe 10 iunie 2011, se suspenda licitatia de concesionare.

Ce spune fostul ministru Tabara

Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabara a declarat pentru RL urmatoarele referitor la nominalizarea lui Daniel Constantin la portofoliul Agriculturii: „Voiculescu este extrem de interesat sa aiba influenta la Ministerul Agriculturii. in primul rand pentru suprafetele de la ADS, pentru ca toata lumea vrea sa puna mana pe terenurile statului. Nu numai pentru Baneasa, ci si pentru Institutul de Chimie Alimentara, care a fost privatizat dubios (in cazul ICA statul a dat firmele familiei Voiculescu in judecata, cerand daune de 60 milioane de euro – n.r.)”.

Tabara a explicat care sunt artificiile prin care, de-a lungul anilor, familia Voiculescu a incercat sa plateasca redevente infime statului: „Cand s-a incheiat contractul de concesiune cu Academia Romana, oficial terenurile au ramas tot la cercetare si culmea e ca s-au exploatat fara plata redeventei, sau cu o redeventa foarte mica, pentru ca cercetarea era scutita de plata redeventei. Pe urma s-a incercat reducerea inclusiv a redeventei pentru arenda prin faptul degradarea in scripte a notei de bonitare a terenului. E o chestiune neagra total acolo. Voiculescu a fost ajutat sa coboare notele de bonitare de specialisti in domeniu, desi zona Giurgiu e una din cele mai bune zone agricole ale tarii, cu productii si de 7.000 de kg de grau la hectar. Exact ca in Insula Mare a Brailei, unde, la fel, s-au declasat notele de bonitare, incat a ajuns sa fie incadrata la zone defavorizate, desi e cea mai performanta ferma a Romaniei si sa plateasca o redeventa de doar 500 de kilograme de grau/hectar, cantitate extrem de mica pentru conditiile de productie fabuloase de acolo”.

Ce s-a intamplat in guvernarea Boc

Valeriu Tabara afirma ca a incercat in van sa smulga din mainile lui Dan Voiculescu cele 2.600 de hectare: „Institutul mai exista sub o anumita forma, dar nu mai functioneaza cu teme de cercetare. De aceea s-a venit cu ideea ca Academia de stiinte Agricole si Silvice (n.r. – a nu se confunda cu Academia Romana) sa preia suprafata respectiva si sa o introduca in sistemul de cercetare, insa n-am putut salva Institutul de imbunatatiri Funciare pentru ca era intr-o alta subordine, nu a MADR. El a functionat ca Institut National de Cercetare si cand au facut Legea cercetarii, unii nu au vrut ca institutul sa intre in portofoliul Academiei de stiinte Agricole si Silvice (n.r. a nu se confunda cu Academia Romana)”. Potrivit lui Tabara , rezistenta de care s-a lovit a fost totala: „Premierul n-a vrut sa reactioneze, desi erau conditii sa facem o lege care sa fie adoptata sa le putem plati celor din institut bani de cercetare si atunci sa se preia si acest teren”.

Fostul ministru a mai incercat si o alta metoda, sa convinga conducerea ADS (adica pe subordonatii sai), sa transfere terenurile catre ASAS: „Academia de stiinte Agricole si Silvice are peste 10.000 de hectare de recuperat in aproape toate zonele Romaniei si trebuie sa se judece cu toti smecherii astia care au pus mana pe terenuri si unde ADS-ul poarta o mare vina, pentru ca majoritatea sunt terenuri publice care au fost concesionate etc. Academia de stiinte Agricole a facut nenumarate demersuri pentru a prelua aceasta suprafata de 2.600 hectare in contul suprafetelor pe care le-a avut in trecut ASAS si suntem in curs de recuperare in diferite instante judecatoresti, insa ADS-ul n-a vrut sa cedeze acest teren”.

Sursa: Romania Libera

Foto: Mediafax Foto

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 23 martie, 2013 | 1 comentarii | 723 vizualizari | 6 voturi

ZIUAnews a descoperit firele care leagă corporaţia miliardarului Mihail Prohorov de actualii acţionari ai Romaltyn Baia Mare: o firmă kazahă şi un fond de investiţii controlat de omul de afaceri Ion Sturza, cunoscut pentru implicarea sa în vânzarea Rompetrol către Kazmuna Gaz • Miza ruşilor este importul de steril din Siberia, pe care să îl […]

Autor: Aciduzzul | 21 martie, 2013 | 0 comentarii | 1049 vizualizari | 1 vot

Andrei Popescu Fotografia smecherului la tinerete. Cum cotizează sute de mii de şoferi la maşina lui de lux. Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Bucureşti s-a transformat, în ultimii ani, dintr-un serviciu public menit să fluidizeze circulaţia, într-o afacere de vânătoare a autovehiculelor parcate la limita legii. Cele trei firme pe care primăriile de sector le-au […]

Autor: Aciduzzul | 19 martie, 2013 | 0 comentarii | 595 vizualizari | 2 voturi

Pe cât de intransigent e guvernul cu sutele de mii de mici fermieri, pe atât e de indulgent cu “primul fermier al țării” – caracatița care căpușează Insula Marea a Brăilei de 20 de ani. În teorie, e corect ca toată lumea să plătească un impozit pe venitul agricol. În practică, după felul în care […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2013 | 0 comentarii | 2123 vizualizari | 5 voturi

Voichiţa Răşcanu Toată averea Casei Regale a României este sfâşiată de interesele politico-economice ale lui Traian Băsescu şi ale unui grup de evrei • Paul de România şi-a vândut toate drepturile pe patru milioane de euro • Gaşca Băsescu-Tal Silberstein profită de litigiul pe averea personală a lui Carol al II-lea şi vrea să obţină […]

Autor: Aciduzzul | 30 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 327 vizualizari | 4 voturi

Voturi
Vizualizari
Comentarii
18 Sep 2021 | 2 comentarii | 89 vizualizari | 5 voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
| comentarii | vizualizari | voturi
»
18 Sep 2021 | 2 comentarii | 89 vizualizari | 5 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2021 © BadPolitics