Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
MLNR 5. MLNR sub Gheorghe Comanescu
Aciduzzul | 8 octombrie, 2010 | 1 comentarii | 1259 vizualizari |
(2 voturi )

Voi incerca sa va prezint o scurta sinteza a celor 6 ani de mandat al lui Bebe Comanescu ca Mare Maestru al MLNR. Prin intermediul celor vazute personal si, mai ales, a celor traite si facute. Sper ca analiza pe care o voi face sa se dovedeasca utila mai ales celor interesati de destinul si dezvoltarea Ordinului in Romania. Trebuie sa ma justific pentru o impolitete observata de abia acum. Folosesc prea des diminutivul “Bebe” atunci cand ma gandesc si scriu despre Gheorghe Comanescu. Dar asa l-am cunoscut pe Domnul Comanescu. Am avut placerea sa-l intalnesc prima data in 1991, cand se angajase la firma de constructii a tatalui meu. Ei oricum erau prieteni vechi si tatal meu il aprecia enorm. L-am privit pe Bebe Comanescu si prin prisma acestui aspect. Implicarea lui in politica taranista a acelor timpuri nu mi l-a facut mai putin simpatic, in ciuda divergentelor, tocmai pentru ca a stiut sa ramana tot timpul un domn.

L-am privit tot timpul cu acest amestec de simpatie si respect, chiar si cand ne ciondaneam mult mai mult si mult mai public decat mi-ar fi permis oricine altcineva aflat in pozitia lui. Dar a stiut tot timpul ca aveam dreptate in afirmatiile mele si ca nu luptam pentru un interes personal. De aceea, pentru mine si pentru multi altii, Domnul Comanescu va ramane BEBE… unul dintre putinii oameni respectati si admirati mai ales in ciuda defectelor… pentru ca a stiut sa fie permanent un OM.

Revin la scurtul istoric al evolutiei MLNR sub conducerea lui Bebe Comanescu. Acesta devine Mare Maestru al MLNR in 1998, in urrma decesului lui Sever Frentiu. Interimatul fusese asigurat de Cornel Simion, de la Iasi, excesiv de incomod pentru gasca bucuresteana a MLNR din cauza atitudinii prea rigide legate de legalitatea functionarii MLNR. Voi reveni cu cateva randuri despre Fratele Simion in alt capitol.

Ceea ce putini stiu este faptul ca Bebe Comanescu sosise in MLNR din MLNUR, precum Chirovici sase ani mai tarziu. Alegerea lui nu a fost usoara si primii ani de activitate i-au fost marcati de o vizibila reticenta a membrilor vechi din MLNR de a colaboraa cu el. Simbolica ramane atitudinea lui Miky Totoescu, fost Mare Secretar al MLNR pe vremea lui Sever Frentiu, care ii solicita lui Bebe suma de 10.000 de dolari, in 1998, pentru a-i preda arhivele MLNR. Dar a fost doar varful icebergului din acea perioada. Opozitia lui Stefan Caltia, de la RL Nomine Mircea Sion, perceput si construit de apropiati timp de ani de zile ca un fel de reper moral al MLNR, nu i-a facut viata mai usoara lui Bebe.

Ce a preluat Bebe Comanescu la alegerea ca Mare Maestru? O Mare Loja cu circa 300 de membri, fara evidenta clara a Fratilor, confruntata cu lipsa recunoasterilor datorita existentei in spatiul romanesc a MLNUR, (ce beneficia de recunoasterile Frantei si Belgiei), cu sediul intr-un apartament de 2 camere ce servea si ca Templu si cu o contabilitate sublima pentru ca lipsea cu desavarsire. Imi povestea Bebe cum primise de la fostul mare Trezorier o cutie de carton in care se aflau aruncate cateva sute de chitante si facturi, orecum si un caiet de matematica in care era notata situatia cotizatiilor Fratilor. Bani nu mai existau in Trezorerie, dar datorii deja aveau.

Ce a lasat Bebe Comanescu la plecarea din functie, in 2003? O Mare Loja cu peste 4000 de membri activi (si circa 1500 in stare de adormire, conform evidentelor incomplete tinute de Horia Nestorescu), aproape 6 miliarde de lei in cont, toate datoriile achitate, obtinerea a peste 100 de recunoasteri, demararea procesului unic in lumea masonica numit Protocolul de la Sinaia (ingropat urgent de Chirovici pentru ca nu servea intereselor engleze si americane), sediu si Temple mai intai in Calea Victorie si la sfarsitul mandatului sau la Sala Palatului. A reusit si demonizarea MLNUR prin asocierea acesteia (fortata si nereala) cu tendintele de dezmembrare a statului national unitar roman. A deschis peste 100 de Ateliere. A atras in Ordin nu numai persoane dubioase (voi trata cateva dintre aceste personaje mai tarziu) ci si valori certe ale societatii romanesti: doctori deosebit de valorosi, parlamentari ai tuturor partidelor, academicieni, profesori, ministri, ofiteri superiori ai tuturor armelor.

Cum au fost cei 6 ani de mandat ai lui Bebe Comanescu? Pentru mine, superbi. Grei. Au fost o perioada in care am invatat, impreuna cu el de multe ori, ce inseamna Masoneria. A fost o perioada de constructie fantastica. Cum nu cred ca va mai cunoaste Ordinul nostru, indiferent cine va urma letargiei din perioada Chirovici. Ca orice perioada a inceputurilor, a fost o perioada marcata de numeroase erori. Dar perfect justificabile daca tinem cont de circumstantele acelui moment.

Voi enumera cateva dintre ele:

1. Schimbarea puterii politice si revenirea PSD-ului la guvernare. Va reamintesc ca Bebe Comanescu fusese deputat PNT-CD in perioada 1992-1996. Sprijinul pe care totusi il va primi de la Ion Iliescu si Adrian Nastase incepand chiar cu 2001 va fi de nepretuit in constructia a ceea ce inseamna astazi MLNR.

2. Trecutul lui Bebe Comanescu de fost detinut politic, de om supus permanent presiunilor Securitatii, de intelectual caruia i s-a refuzat nemotivat accesul la cunostinte, nu doar la functii. I-au reprosat multi Frati ca nu stia limbi straine. credeti ca le putea invata prin penitenciarele comuniste? Pana si eu i-am reprosat ca nu stia elementele de contabilitate primara, nu numai partea de sinteza economica. La aproape 70 de ani s-a apucat sa le invete, consultandu-se in primul rand cu sotia lui. Starea sanatatii nu ii era deloc grozava. Dar a facut anual mai muklte deplasari in interesul Ordinului decat a facut Chirovici in 6 ani. Cati pensionari de 70 de ani cunoasteti in stare de asemenea eforturi? De ce fel de Mare Maestru credeti ca am putea avea parte in asa fel incat sa poata face fata unei comparatii cu Bebe Comanescu?

Ce a mai promovat Bebe Comanescu? Contactele Fratilor cu cat mai multi membri ai cat mai multor Mari Loji. Ciudat pentru un om acuzat initial ca ar vrea sa monopolizeze contactele din MLNR in interes personal. nu credeti? Comparati cu perioada Chirovici si veti constata ca pe timpul lui Bebe Comanescu delegatiile MLNR erau constituite din zeci de Frati ce-si plateau singuri cheltuielile. Informatiile si contactele masonice cu care s-au intors acestia in tara au fost de nepretuit in evolutia MLNR. Comparati cei 6 ani sub Comanescu cu cei 7 ani deja sub Chirovici si veti constata ca nu am mai primit, noi si Ordinul nostru, nici un input de valoare din exterior ca urmare a vreunei initiative a Marelui Maestru. Raman cu atat mai meritorii initiativele personale ale unor George Rusu si Adi Stanciulescu (imi cer scuze daca nu ii enumar si pe altii, dar nu cunosc alte astfel de fapte ale Fratlor mei)

Greselile din timpul mandatului au fost aproape la fel de multe ca si realizarile. Si o voi enunta pe cea mai grava. Transformarea MLNR in masinarie de recrutare de membri pe bani. Pe bani multi. Nici macar eu nu-i pot reprosa lui Bebe Comanescu ca a luat el bani pentru a primi profani in Ordin. Dar a tolerat astfel de comportamente si a promovat si protejat pe unii care faceau asa ceva. Celebra va ramane RL Dale Woodward, masinaria de facut bani negri a Ordinului nostru.

Insa in cercurile inalte ale puterii politice romanesti celebru este Dinu Sararu drept spoliatorul-sef din Ordin. Creease un Atelier asa-zis al elitelor. Daca in Dale Woodward “taxa de initiere” se calcula in sute de dolari, rar de tot cateva mii, la Dinu Sararu nu se discuta sub 10.000 de dolari. Si am Frati care au fost abordati de el cu astfel de oferte si care pot depune oricand marturie. Rezultatul acestei politici murdare? Pierderea increderii nou-venitilor in Ordin in Fratii deja prezenti. Lucru care mi s-a intamplat si mie. Poate de aici inversunarea cu care am luptat si continui sa lupt pentru totala transparenta financiara a activitatii MLNR.

O a doua greseala poate fi catalogata ca sistemica, urmare a deciziei de crestere exploziva a numarului membrilor MLNR. Decizie justificata de scopul urmarit, si anume zdrobirea MLNUR si ocupare cat mai rapida a Vaii romane de catre MLNR. Dar proverbul romanesc “de a te face Frate cu dracul pana treci puntea” nu contine si urmarea…. efectele perverse ale fratiei satanice te vor urmari si odata puntea trecuta. La fel se intampla si in cazul nostru.

Pregatirea masonica a noilor membri a fost total deficitara. Dintr-un motiv simplu. NU au existat corpurile de ofiteri care sa o faca. Sa nu uitam ca Marile Loji traditionale considera un Frate demn de a fi Maestru Venerabil dupa ce a indeplinit un minim de 8-10 ani de activitate sustinuta in Loja si doar dupa ce a exercitat 4-5 functii de Demnitar al Atelierului. Noi ne-am trezit cu Venerabili ce erau Maestri Masoni de mai outin de 1 an si cu Demnitari si Ofiteri ai Atelierelor ce nu aveau nici anul de activitate masonica.

Lipsa de pregatire a corpului de Demnitari si Ofiteri ai Lojilor s-a reflectat imediat in nivelul de pregatire a Fratilor. Cei buni au preferat sa se fortifice in interiorul catorva Ateliere, cum ar fi Nomine Mircea Sion, George Washibgton si Carol Davilla, refuzand compromisul instalarii pe banda rulanta de noi Ateliere. Au devenit insa in foarte scurt timp minoritari si doar prezenta lui Cristi Dumitrescu si Nini Florea prrintre membrii Marelui Consiliu a facut ca vocea lor sa se mai auda in cand in cand. Dar si ei au disparut odata cu instalarea primului Mare Consiliu negociat rusinos de catre Chirovici si Tanasie.

Pregatirea masonica deficitara a Fratilor s-a datorat, in acea perioada, si lipsei de mijloace de informare credibile si in numar suficient. Doar ultimii 5 ani au marcat o activitate editoriala masonica mai sustinuta a mediului privat. Culmea, desi Chirovici este chiar el scriitor, si unul chiar foarte talentat, nu s-a implicat deloc in promovare editarii de tiparituri masonice in Romania. Dar stim cu totii ca, oricat am citi, viata masonica se desfasoara si se traieste in Atelier.

Efectul simultan al celor doua elemente, si anume lipsa cartilor de capatai si deficitul de pregatire al Corpului de Demnitari si Ofiteri ai Lojilor, a condus la actuala situatie in ceea ce priveste lipsa de cunostinte masonice a membrilor Ordinului. Aceasta situatie este vizibila indeosebi la nivelul Bucurestiului, unde absenteismul Fratilor de la tinutele rituale, sustinut si de un program profan mai intens decat cel din celelate Oriente, a dus la o scadere ingrijoratoare a calitatii activitatii noastre.

Au mai fost greseli? Da, evident. Au mai fost realizari? Si mai evident, da. Cum am putea sumariza perioada Bebe Comanescu? Eu o definesc astfel:

Perioada de consolidare a prestigiului MLNR, atat in interior cat si in exterior. Perioada de incepere a colaborarii cu structurile politice ale Romaniei in vederea realizarii unor obiective de interes national. Perioada de real “lucru impreuna”. Ceea ce, de fapt, ar trebui sa ne defineasca. Ne certam seara, ne desparteam suparati, iar dimineata eram iarasi Frati si ne continuam lucrul impreuna. Asa a fost cu Bebe Comanescu, asa a fost cu Nini Florea, tot asa a fost in acea perioada chiar si cu Tanasie. Ma incearca si acum regretul de a-l fi pierdut pe Danut asa cum il cunoscusem atunci. Poate ne vom regasi, precum atunci, odata trecuti amandoi la Orientul Etern….(Florin Ghiulbenghian, 24 august 2010)

Sursa: MLNR-Povesti Adevarate

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 353 vizualizari | 5 voturi

  Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

  Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 429 vizualizari | 1 vot

  Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

  Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 138 vizualizari | 2 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 224 vizualizari | 2 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2023 © BadPolitics