Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
Mormantul lui Stefan cel Mare si Sfant intinat de locotenentii baronului PDL Gheorghe Flutur. Finantele din Suceava hartuiesc inadmisibil Sfanta Manastire Putna. Vedeti HARTA cadastrala a Manastirii vizata de atentatorii mafiei ARD
Aciduzzul | 6 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 349 vizualizari |
(1 voturi )

O judecata neterminata. Daca la sarbatoarea Sfintilor imparati Constantin si Elena de anul acesta, 21 mai 2012, aminteam romanilor cum Manastirea Putna este nevoita sa se judece inca cu statul roman pentru cele 14 hectare de teren ce formeaza vatra manastirii – cuprinzand biserica, mormintele, muzeul, gospodaria, arhondaricele si dependintele anexe –, iata ca acum apar primele rezultate ingrijoratoare ale acestei judecati. Precum se stie, Manastirea Putna si-a castigat proprietatea terenului daruit de Sf. stefan cel Mare prin decizia irevocabila a Tribunalului Suceava din 1 iulie 2011, intabulandu-se in cartea funciara la 20 iulie 2011 si radiindu-se astfel statul roman intabulat abuziv in urma decretului 273/1949.

Desi nu s-a prezentat la nici un termen, Directia de Finante Publice Suceava a introdus o contestatie in anulare impotriva hotararii Putnei abia la cinci luni de la pronuntarea ei, mai exact la 7 decembrie 2011.

Aceasta in conditiile in care Codul de Procedura Civila stabileste ca o contestatie trebuie depusa in termen de 15 zile de la luarea la cunostinta a hotararii, sau cel tarziu un an de la data ramanerii ei irevocabile. De altfel, oricine este citat intr-un proces trebuie sa-si arate interesul in primul rand prin prezentarea in fata instantei de judecata si sustinerea propriilor argumente la timpul si locul potrivit.

Este just sa uzezi de caile extraordinare de atac (contestatie in anulare sau revizuire) abia dupa ce ai depus tot interesul si efortul, in mod sincer si onest, in cadrul judecatii propriu-zise (fond, apel sau recurs). Exista o randuiala fireasca a lucrurilor in justitie, precum exista o randuiala fireasca a mersului la biserica, a organizarii muncii si a oricarei activitati umane in general. Nu poti face lucrurile mari inainte de a le fi facut pe cele mici.

Nu poti veni la tribunal fara sa ai hartiile pregatite, tot asa cum nu poti veni sa te impartasesti la biserica fara sa fii pregatit sufleteste prin post si spovedanie. Nu poti cere sa te impartasesti dupa ce s-a terminat Sfanta Liturghie, fiindca nu te-ai incadrat in timpul liturgic. Tot astfel, chiar daca sistemul de justitie lasa anumite portite, nu este firesc sa ceri redeschiderea judecatii dupa ce nu te-ai prezentat la nici un termen la care ai fost citat.

Aceste portite sunt lasate ca derogari exceptionale pentru oamenii de buna credinta, nu pentru cei care la folosesc cu viclenie si contrar spiritului legii.

Cu toate acestea, completul de judecata al Tribunalului Suceava a considerat ca cererea Directiei de Finante Suceava a fost introdusa in termen legal, respingand astfel exceptia tardivitatii – adica a actiunii care depaseste termenul stabilit – invocata de Manastirea Putna.

In 18 octombrie 2012, instanta a respins si celelalte exceptii invocate de noi – lipsa calitatii procesuale active si a calitatii de reprezentant – vizand procurile defectuoase si neconforme procedural prin care Ministerul de Finante a imputernicit Directia de Finante Suceava, respectiv consilierul ei juridic, sa il reprezinte in justitie.

Instanta a hotarat in final ca judecata sa fie continuata in ziua de 8 noiembrie 2012, ora 9.00, din pacate chiar de praznicul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Atunci se va trece la discutarea pe fond a argumentelor prezentate de Directia de Finante in contestatia sa, chiar si a celor absurde – precum acela ca Manastirea Putna „nu are calitatea de cult religios recunoscut in Romania”, sau ca cele 14 hectare de teren ale Putnei „apartin domeniului public al statului”.

Acest ultim argument repetat cu insistenta se bazeaza exclusiv pe o tentativa anterioara de intelegere amiabila intre Manastirea Putna si statul roman, prin care acesta din urma ar fi trecut de facto terenul Manastirii Putna in domeniul sau public, urmand ca de acolo sa-l transmita Putnei in folosinta gratuita si apoi in proprietate, prin hotarare de guvern.

Insa aceasta conventie-artificiu propusa de statul roman a fost incalcata tot de el, statul multumindu-se doar sa treaca vatra Putnei in domeniul sau public, fara s-o mai transmita apoi in proprietate definitiva. In aceste conditii ne-a devenit clar ca singura posibilitate de a face dreptate este de a obtine terenul manastirii prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, nesupusa capriciilor regimurilor politice.

La inceputul acestui an ne intrebam daca reprezentantii Directiei de Finante Suceava – directorul executiv (Petrica Ropota), seful serviciului juridic (Elena Dan) si consilierul juridic (Catalin Dascaliuc) – actioneaza din nestiinta sau cu rea-credinta. Ne intrebam daca inteleg pentru ce lupta, si daca s-au gandit la dreptatea unei actiuni care urmareste sa ia terenul pe care sta mormantul lui Stefan cel Mare din proprietatea ctitoriei acestuia – Manastirea Putna. Sau poate ca urmaresc sa repuna pe picioare un decret-lege abuziv al regimului comunist, Decretul 273/1949, prin care multe biserici si manastiri din Bucovina s-au vazut deposedate de pamantul de sub ele, la nivelul cartilor funciare.

In acest scop, folosindu-se cu rea-credinta de toate portitele pe care sistemul legislativ le-a creat pentru oameni onesti, din decembrie 2011 si pana in prezent, reprezentantii Directiei de Finante Suceava au inaintat actiune dupa actiune impotriva hotararii Putnei, folosindu-se de toate caile extraordinare de atac aflate la indemana: contestatie in anulare, revizuire (cu termen in 10 decembrie 2012), suspendare provizorie a executarii si chiar stramutare, cerand inaltei Curti de Casatie si Justitie trimiterea cauzei la o alta instanta si repornirea de la zero a judecatii.

In aceste conditii, ce valoare mai au declaratiile de pace facute de juristii Directiei de Finante Suceava? si oare cum poate fi pace cand de praznicul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, pe 8 noiembrie, ora 9.00, chiar in timpul Sfintei Liturghii, Manastirea Putna este nevoita sa se prezinte la Tribunalul Suceava si sa raspunda din nou la o intrebare absurda: „Al cui este pamantul de sub mormantul Sf. stefan cel Mare?” Oare se teme cineva dintre romani sa raspunda drept?

Sau exista poate reprezentanti ai statului roman care sunt deranjati ca Manastirea Putna si-a recastigat un drept istoric, asa cum si-au castigat si alte biserici si confesiuni din Romania pamantul care le-a apartinut? Aceasta teama sau neliniste sufleteasca in fata unui act de dreptate arata ca omul respectiv nu are o constiinta curata inaintea oamenilor si inaintea lui Dumnezeu. Daca asa vor sta lucrurile, atunci poate ar trebui sa le cerem reprezentatilor Directiei de Finante Suceava sa-si curete constiinta cu care actioneaza ca mandatari ai statului roman – adica ai nostri ai tuturor – si fie sa inceteze aceasta campanie nedreapta, fie sa lase locul unor oameni mai demni decat ei!

Indiferent ce se va intampla in sala de judecata a Tribunalului Suceava pe 8 noiembrie, le cerem tuturor romanilor cu frica de Dumnezeu sa fie alaturi de noi, cu sufletul si cu gandul, in rugaciune catre Nascatoarea de Dumnezeu, catre Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si catre Sfantul Stefan cel Mare, cel a carui ctitorie este amenintata de o judecata nedreapta si absurda. Pentru rugaciunile lor si ale tuturor sfintilor romani care au trait pe pamantul nostru, da-le, Doamne Iisuse Hristoase, acestor oameni un dram de intelepciune si dragoste de adevar! Amin!

Staretul Manastirii Putna,
Arhimandrit Melchisedec Velnic cu obstea
5 noiembrie 2012, la pomenirea sfintilor mucenici Galaction si Epistimi

Pentru documentare asupra razboiului dus impotriva Arhiepiscopiei de catre reprezentanti ai “statului roman” cititi aici un Documentar complex

Sursa: Victor Roncea

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 1 vot

– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 658 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 556 vizualizari | 6 voturi

Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1153 vizualizari | 2 voturi

La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics