Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
Ne “mor” poetii si artistii!! Ducu Bertzi: Decizia CNSAS este nedreapta. Nu am facut politie politica. Din ciclul, “cand s-o impartit norocu’, fost-am eu dus la lucru, mai, mai”…
Aciduzzul | 3 martie, 2011 | 0 comentarii | 196 vizualizari |
(2 voturi )

Ducu Bertzi a declarat ca decizia CNSAS, care a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea lui de colaborator al fostei Securitati, este “nedreapta”, cantaretul precizand ca nu a facut politie politica, nu a facut rau nimanui si se va apara pana la capat. “(Decizia, n.r.) este nedreapta, iar materialul pe care mi l-au remis impreuna cu decizia contrazice decizia. De altfel, materialul a fost finalizat in septembrie 2010 si a trebuit sa treaca cinci luni si jumatate ca sa scoata decizia de colaborare”, spune Ducu Bertzi. Intrebat daca si-a pus la dispozitia Securitatii locuinta lui de la vremea respectiva, Ducu Bertzi a spus ca a fost “fortat de imprejurari” si “nu de buna voie” a facut acest lucru. “Eram angajat la IMUAB – fabrica de componente nucleare. Conform regulamentului intern, nu aveam voie sa am relatii cu strainii. In cazul unei intalniri cu o persoana straina, trebuia informat securistul care se ocupa de fabrica. Eu aveam prieteni straini, mergeam la ei in casa de ani buni. Nu aveam de ascuns treaba asta, dar nici nu am informat pe nimeni oficial.

In 1988, m-au strans cu usa. Puteam fi acuzat de spionaj sau manifestam o atitudine “prieteneasca”. Am ales a doua varianta, care s-a concretizat cu apelarea din cand in cand la garsoniera mea. In aprilie ’89, mi s-a cerut o nota despre unul din diplomatii straini.

Am scris-o si daca o veti citi veti vedea ca nu am scris absolut nimic rau despre aceea persoana. A fost singura nota pe care am scris-o, dupa care nu am mai fost cautat. Le-am spus prietenilor mei si, de altfel, am ramas prieteni pana azi”, a explicat Ducu Bertzi.

Un document CNSAS il prezinta pe cantaretul Ducu Bertzi ca informator al Securitatii, pe motiv ca si-a pus garsoniera, in care locuia in 1988, la dispozitia unor ofiteri si ca a dat o nota informativa despre un cetatean strain. Folkistul recunoaste legatura sa cu Securitatea, dar atrage atentia ca nu este vinovat de niciun act de politie politica.

Intr-un interviu acordat publicatiei „Puterea”, cantaretul de folk Ducu Bertzi discuta despre dosarul de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), institutie care l-a informat, saptamana trecuta, ca numele sau apare intr-un document care atesta colaborarea sa cu serviciul comunist.

„In aprilie 1988, lucram la Fabrica de Componente Nucleare, am fost contactat de ofiterul de securitate al intreprinderii, il stiam toti si mi s-a cerut sa pun la dispozitia Securitatii garsoniera in care locuiam. Securitatea Municipiului Bucuresti, prin ofiterul de la intreprindere, imi cerea uneori cheia de la garsoniera in timp ce eram la serviciu”, declara Ducu Bertzi, citat de „Puterea”.

Folkistul precizeaza, insa, ca nu stie ce anume se petrecerea in garsoniera lui in timpul in care ofiterii faceau uz de ea.

Dosarul CNSAS in care apare numele adevarat al artistului, Alexandru Bertzi, prezinta si o nota informativa pe care acesta a semnat-o cu privire la un cetatean strain, informeaza adevarul.ro.

„In aprilie 1989, fiind si eu supravegheat, (…) am fost contactat de acelasi ofiter care mi-a spus ca este foarte suparat pe mine, pentru ca s-a aflat ca am legatura cu doi diplomati straini si nu am raportat acest lucru organelor de Securitate”, povesteste folkistul. Potrivit acestuia, era vorba de doi functionari de la o ambasada: „Ii cunosteam si imi erau prieteni inca de la sfarsitul anilor ’70, de cand activam in Grupul Song”.

Amenintat cu acuzatii de spionaj impotriva sa daca refuza colaborarea, Bertzi a semnat o nota informativa referitoare la unul din diplomati. Artistul atrage atentia ca si-a dat semnatura pe un singur astfel de document: „Una singura, la 25 aprilie 1989, care viza exclusiv pe cetateanul strain, nota in care am spus ca acesta este un om asezat, linistit, neinteresat de problemele sociale, economice sau politice din tara noastra”.

Desi a recunoscut legatura cu structura comunista a regimului ceausist, Ducu Bertzi precizeaza ca nu poate fi acuzat de politie politica, fapt pe care intentioneaza sa-l demonstreze in instanta. „Vreau sa demonstrez judecatorilor ca nu am facut niciodata politie politica si in acest fel sa se incheie o data pentru totdeauna ce mi-au facut mie acesti oameni care m-au urmarit si santajat intr-o perioada a vietii mele”, a conchis artistul, potrivit publicatiei „Puterea”.

CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a cantaretului Ducu Bertzi, care si-ar fi pus locuinta la dispozitia Securitatii, informeaza Mediafax. Decizia de colaborare in cazul lui Alexandru (Ducu) Bertzi a fost data recent, iar in 24 februarie a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia de contencios administrativ si fiscal dosarul in care CNSAS cere constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a lui Ducu Bertzi.

Sursa: Starea Presei, Click

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 551 vizualizari | 1 vot

– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 657 vizualizari | 2 voturi

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 548 vizualizari | 6 voturi

Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1149 vizualizari | 2 voturi

La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics