Intr-un articol precedent, pe langa importanta luptelor pentru constiinta oamenilor si neutrilor ca si pregatire psihologica pentru un posibil viitor conflict, pe langa importanta internetului ca si camp de batalie In acest scop si contributia esentiala a acelor luptatori anonimi care apara onoarea si istoria Romaniei In mediul virtual (vezi Dreptul istoric, starea de fapt si bataliile internetului), am vorbit si despre cutremurele geopolitice In contextul acestor batalii ale internetului, mare parte destinate sa urneasca din loc In constiinta masei consumatorilor de informatie perceptia asupra dreptului istoric pentru a schimba cu prima ocazie starea de fapt. Cel mai propice moment pentru a transforma o situatie de fapt, de multe ori In ciuda dreptului istoric este cel cauzat de evenimente numite cutremure geopolitice. Am facut atunci o scurta incursiune In ceea ce reprezinta un cutremur geopolitic, si ma simt dator sa revin, mai ales ca sunt semne din ce In ce mai clare ca suntem deja martorii fazei incipiente a unui nou cutremur geopolitic major, dupa unii analisti reputati suntem deja angrenati In acesta.
Cutremure si cutremure geopolitice
Cutremurul este un fenomen natural, In majoritatea cazurilor, desi pot exista si cutremure antropice, create de mana omului, de mai mica intensitate, cum ar fi cazul exploziilor subterane sau prabusirii unor galerii de mina. Dar In cea mai mare parte sunt fenomene naturale cu un mare potential de distrugere. Cauza acestora este acumularea de tensiuni la nivelul scoartei terestre, In placile tectonice care se freaca una de alta, tensiuni care In momentul eliberarii bruste transmit o unda de energie In sol care framanta suprafata pamantului, Incepand cu epicentrul (punctul de suprafata de deasupra hipocentrului, punctul de la adancime) pana cand energia acumulata se elibereaza. In cazul unui cutremur submarin, descatusarea de energie are ca rezultat formarea de valuri tsunami, care pot fi devastatoroare.
La fel se Intampla si In cazul cutremurelor geopolitice, atata doar ca In loc de placi tectonice, trebuie puse mase de oameni, fie ca vorbim de state, natiuni, popoare, religii si civilizatii. Iar un astfel de cutremur este tot rezultatul unor tensiuni acumulate In timp si dezlantuite brusc, cu efect devastator. Ca si cutremurul clasic, care se petrece In cateva secunde sau minute, un cutremur geopolitic se petrece Intr-un timp relativ scurt la scara istorica, rastimpul catorva ani. Iar dupa un astfel de cutremur geopolitic, situatia devine de nerecunoscut, In sensul ca se petrec schimbari geopolitice de asa natura Incat nimeni nu si-le-ar fi putut Inchipui Inaintea acestui cutremur, ca si cum nimeni nu putea sti cum va arata Japonia dupa cutremurul si tsunamiul din 11 martie 2011, inclusiv centrala nucleara de la Fukushima fiind afectata.
Rezultatele unui cutremur geopolitic sunt la fel de imprevizibile ca si In cazul unui cutremur clasic. In astfel de cazuri, poti doar Incerca sa prevezi unele schimbari, dar nu ai cum sa le prevezi pe toate, deoarece de multe ori nici nu-ti dai seama ca un cutremur geopolitic se petrece sub ochii tai decat atunci cand este prea tarziu.
Deci cutremurele geopolitice implica schimbarea brusca a situatiei geopolitice, o schimbare Intr-un timp relativ scurt care afecteaza mai mult sau mai putin pe toata lumea. Aceste cutremure geopolitice pot fi majore, cu efecte pe Intreg globul, sau minore, regionale, de multe ori ca si replici ale celor majore.
Am mai comparat In articolul mentionat rolul vitezei cu care se petrec modificarile geopolitice cu acceleratia, modificarea vitezei unui corp Intr-un timp scurt: „Un vehicul, pornit de pe loc, respectiv de la viteza de 0 km/h la viteza de 100 km/h. Aceasta accelerare se poate face lent, In zece minute de creștere Inceata a vitezei, și nimeni nu simte impactul acestei creșteri. Sau se poate face rapid, ca și In cazul mașinilor performante, In trei secunde. In cazul unui avion de lupta In mai puțin de o secunda. Mai trebuie sa dau exemplul navetelor spațiale?
La fel și cutremurul geoplitic. Inchipuiți-va schimbarea realitaților geopolitice In timp ca și trecerea de la 0 la 100 km/h In trei secunde. Timpul este prea scurt, nici nu va dați seama ca s-a schimbat ceva. La 0 km/h puteți deschide portiera și puteți coborI din mașina fara vreun pericol. Trei secunde mai tarziu, nu v-aș sfatui sa faceți asta. La fel se Intampla cu realitatea geopolitica In cazul unui cutremur geopolitic. Cel mai important, ca și cutremurul clasic, și cel geopolitic este urmat de o o sumedenie de replici, dar In cazul celui geopolitic acestea sunt destinate sa reașeze situația locala sau regionala dupa forțele principale implicate.”
Cutremurele geopolitice In istorie
In trecut, pana In timpurile moderne, toate cutremurele geopolitice au fost regionale, dar pentru acea vreme pot fi considerate majore, deoarece se rasfrangeau asupra Intregii lumi cunoscute la acea vreme, desi pentru noi, la ora actuala, pot parea regionale. Sa luam un exemplu. Caderea imperiului roman la 476 a fost un cutremur geopolitic major, a afectat profund Intreaga lume cunoscuta de atunci, care se limita la bazinul mediteraneean si regiunea Inconjuratoare. S-a produs Intr-un rastimp mai Indelungat, deoarece comunicatiile mergeau atunci cu viteza calului si nu cu viteza internetului, iar accesul la informatie Il avea un procent destul de mic de Invatati sau factori responsabili.
Un chinez din acei ani nu avea de unde sa stie ca acest imperiu exista, asa ca nu avea cum sa-l afecteze. In schimb, cucerirea Chinei de catre mongolii lui Kublai Khan a fost un cutremur geopolitic major pentru acea regiune, si daca nu ar fi fost Marco Polo acolo, europenii ar fi aflat de asta poate peste cateva sute de ani. Au aflat peste cativa ani, dar aceasta nu i-a afectat In vreun fel, deoarece nu prea existau contacte si schimburi esentiale la nivel major Intre cele doua parti ale lumii. Dar atunci cand au venit In contact, cum a fost cazul In timpul navalirilor migratoare, Europa s-a cutremurat sub cutremurele geoplitice.
Un alt cutremur geopolitic a fost revolutia franceza de la 1789, care a zguduit din temelii lumea moderna. Intreaga Europa a intrat In valtoarea consecintelor acesteia, una dintre ele fiind chiar ascensiunea lui Napoleon. Din aceleasi motive cutremurul a ramas Intre granitele europene, desi s-a simtit si In afara ei, dar mai putin, totusi, au fost influente In cadrul imperiilor coloniale sau posesiunilor asiatice ale Rusiei. Dupa Infrangerea si exilarea lui Napoleon, statele mari ale Europei constituie Sfanta Alianta tocmai pentru a evita o noua revolutie, un nou cutremur geopolitic.
Majoritatea cutremurelor geopolitice, ca si cele clasice, Incep cu o perioada de acumulare de tensiuni, de energii, ca si placile tectonice care se apropie si Incep sa preseze. Preseaza din ce In ce mai tare, uneori intra una sub alta prin subductie, dar tensiunile se acumuleaza si la un moment dat rabufnesc violent, schimband pentru totdeauna suprafata pamantului In jurul epicentrului. Munti se prabusesc, paduri sunt facute una cu pamantul, cratere ca si niste vai adanci rasar dintr-o data, apele Isi schimba cursul, valurile tsunami izbesc tarmurile schimbandu-le Infatisarea.
De exemplu, razboaiele religioase din trecut, dintre care si razboiul de 30 de ani (1608 – 1648), a Inceput printr-o perioada de acumulare mai lunga de 50 de ani, In care ideile Reformei au patruns treptat, apoi tensiunile s-au descarcat sub forma unui razboi care a pustiit Europa.
Dar odata cu trecerea timpului, cu progresul tehnologic, cu noile mijloace rapide de transport, de comunicatii, cu profundele transformari pe care modernismul le-a adus In toate aspectele vietii individuale, facand ca Intregul Pamant sa devina un sat global, cutremurele geopolitice predominante sunt cele majore, cele regionale fiind In majoritatea cazurilor replici ale acestora. Din aceste motive, secolul trecut a cunoscut trei mari cutremure geopolitice, majore, care s-au resimtit In fiecare coltisor de pe Terra locuit de oameni.
Cutremurele geopolitice ale secolului XX
Primul cutremur geopolitic al secolului XX s-a petrecut Intre anii 1914 – 1918, de fapt anul 1918 este recunoscut ca si an crucial, de varf, unii si identifica acest cutremur geopolitic doar cu anul 1918. De fapt asa si este, punctul culminant a fost 1918, sfarsitul primului razboi mondial. Acest cutremur geopolitic putea Incepe mai devreme sau mai tarziu, dar era inevitabil In urma tensiunilor deja acumulate. Putea Incepe In 1905, In timpul crizei Marocului, si atunci omenirea a fost la un pas de declansarea unui razboi Intre cele doua blocuri militare.
Daca arhiducele Franz Ferdinand nu ar fi fost ucis la Sarajevo la 28 iunie 1914, un alt eveniment ulterior ar fi dus la declansarea macelului. Cert este ca acest cutremur geopolitic s-a petrecut si Intamplarea a facut ca sa fie In 1918. Patru imperii s-au prabusit, cel german, austro-ungar, rus si turc. Au aparut noi state nationale, totul s-a schimbat din temelii, o lume noua s-a cladit pe ruinele celei vechi. Ca sa vedeti profunzimea modificarilor, priviti o harta a Europei la 1914 si una la 1919. Razboaiele locale sau regionale care au urmat au fost doar replici si consecinte ale acestui cataclism geopolitic major.
Al doilea cutremur geopolitic major, 1939 – 1945, cu varful, desigur In 1945. Unii sustin ca Inceputul acestui seism a fost In 1938, odata cu anexarea Austriei de catre Germania, sau In 1939, cu pactul de la Munchen, dar toate indiciile duc spre 1939, primul semn fiind pactul Ribbentrop – Molotov, cand Intreaga arhitectura de securitate europeana, ce a mai ramas din ea, s-a prabusit. O saptamana mai tarziu Incepea al doilea razboi mondial. Anul 1945 aduce un nou context geopolitic, de nerecunoscut fata de cel interbelic. Doua blocuri ideologice fata In fata, lumea devenise peste noapte bipolara. Mare parte din conflictele postbelice sunt de fapt replici sau tensiuni Intre cele doua blocuri, replici sau consecinte directe ale seismului geopolitic major din 1945.
Al treilea cutremur geopolitic al secolului trecut a avut loc In anii 1989 – 1991, cu varful In 1991, disolutia Uniunii Sovietice, cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX, dupa cum spunea Vladimir Putin. Desi unii sustin ca Inceputul a fost In 1986, politicile de glasnost si perestroika ale lui Mihail Gorbaciov, totusi, anul 1989, cel al revolutiilor esteuropene ramane punctul de Inceput al seismului. La fel, harta lumii era total schimbata In 1991 fata de 1988, iar mare parte din conflictele din anii imediat urmatori au fost replici, fie ca vorbim de Iugoslavia, Tadjikistan, Cecenia sau Georgia. Iar acum, cu regret, trebuie sa-i informez pe cei naivi care cred sau credeau ca totul e frumos In lume, suntem deja In plin cutremur geopolitic, primul cutremur geopolitic al secolului XXI.
Noul cutremur geopolitic
Ceea ce putem spune despre un cutremur geopolitic este ca multa lume simte ca se va Intampla sau este posibil sa se Intample, dar la fel ca In cazul unui cutremur normal, nimeni nu știe cu exactitate cand se va Intampla, unde se va Intampla, cat va dura și care vor fi efectele sale. La fel ca și In cazul cutremurelor, sunt zone și regiuni care sunt predispuse unor astfel de evenimente, cum este Cercul de Foc al Pacificului. La fel, In geopolitica sunt zone predispuse la conflicte, cum ar fi Orientul Mijlociu. Ca și In geologie, și In geopolitica tensiunile acumulate pot rabufni cu efecte devastatoare.
Liderii politici, cei responsabili, se feresc ca de foc și se tem de apariția unui cutremur geopolitic deoarece acesta nu poate fi gestionat, iar consecințele sale pot fi imprevizibile, lecțiile istoriei fiind elocvente In acest sens. De aceea vedem ca toate declarațiile, deciziile, rezoluțiile ONU sau ale oricarui organism internațional responsabil se circumscriu acestui deziderat, pastrarea status quo-ului, a starii de fapt, orice modificare considerata a fi necesara Intr-o regiune sa se faca lent, treptat, pentru a putea fi gestionata și consecințele sa fie previzibile, astfel Incat sa fie suficient timp pentru a acționa Inainte ca situația sa ia o turnura de neoprit.
Pentru asta liderii politici, negociatorii, organismele internationale, serviciile de informatii, think tankurile, toti Incearca sa monitorizeze situatia globala pentru a prinde vreo miscare care ar putea marca semnele Inceputului unui nou cutremur geopolitic, la fel cum statiile de ascultare, seismografele, Incearca sa monitorizeze miscarea scoartei Pamantului.
Un cutremur geoplitic nu este de dorit, nimeni nu dorește sa se petreaca, credeți ca Wilhelm, kaiserul german ar fi pornit razboiul la 1914 daca ar fi știut consecințele de la 1918? Sau Hitler, daca ar fi știut ca va sfarși In buncar, ar fi atacat Polonia In 1939? Lecțiile istoriei se Invața, dar numai de catre cei ce doresc sa le Invețe. Dar problema majora este ca odata și odata acest cutremur geopolitic se petrece, indiferent ca vrem sau nu vrem. Este la fel ca și cutremurele clasice, nu le dorim, Incercam sa le evitam, dar pur și simplu se Intampla, oricat am Incerca sa le prevenim cumva.
Vestea proasta este ca acest cutremur geopolitic, primul din secolul XXI, a si Inceput. Cand a Inceput, nu s-a stiut, nimeni nu avea de unde sa prevada ca este cu adevarat vorba de un cutremur geopolitic. Framantari pe plan international au mai fost si vor mai fi, dar nu toate duc spre acest deznodamant. Astazi, privind retrospectiv, putem concluziona, noul cutremur geopolitic a Inceput In 2008 si astazi suntem deja In plina dezvoltare a lui. Peste ani, analistii vor putea sa vorbeasca despre cum a Inceput si cum s-a desfasurat primul cutremur geopolitic, la fel cum noi vorbim despre anii 1914 – 1918, 1939 – 1945 sau 1989 – 1991.
Nu toate razboaiele sunt la fel, la fel cum nu toate cutremurele geopolitice se petrec la fel. Un cutremur geopolitic poate fi Insotit de un razboi sau consecinta unui razboi care l-a declansat, dar nu este obligatoriu ca un cutremur geopolitic major sa fie consecinta unui razboi, cum nu este obligatoriu ca un razboi sa fie In urma unui cutremur geopolitic. Este adevarat ca de multe ori, cutremurele geopolitice sunt Insotite de razboi. Cazurile din istorie sunt relevante, cele doua cutremure geopolitice majore din secolul XX au aparut strans legate de cele doua razboaie mondiale, dar al treilea nu. Nu un razboi mondial.
In 1989, toate revolutiile est-europene au fost pasnice, cu o exceptie, Romania. Prabusirea Uniunii Sovietice s-a petrecut pasnic, fara vreun razboi mondial, dar au fost razboaie, In Georgia, Tadjikistan, Moldova si ca o consecinta, Cecenia si Caucazul de Nord. Un sistem poate sa cada oarecum pasnic sau violent, dar de cele mai multe ori o face violent.
Dar avertismentele In acest sens sunt clare, chiar liderii europeni au spus ca prabusirea Uniunii Europene va fi urmata In zece ani de un razboi, dar dupa viteza cu care merge lumea In ziua de astazi, va fi vorba de mai putin. Revenind, cutremurul geopolitic pe care Il traim a Inceput In 2008 odata cu declansarea crizei economice mondiale. Daca criza ar fi fost depasita Intr-un an sau doi, am fi putut rasufla usurati. Dar nu numai ca nu a fost depasita, ci se adanceste, ajungand la nivelul statelor. Bancile au fost salvate, cele care au putut fi salvate, de catre state, dar au iesit slabite.
Problema este ca aceleasi banci sunt creditoarele altor state si nu mai pot sustine creditarea lor In continuare. Grecia este un caz, dar mai sunt si altele, Irlanda, Portugalia, Spania, Italia, o iesire a Greciei din zona euro ar antrena si restul tarilor cu probleme, iar moneda euro s-ar prabusi si ar disparea In scurta vreme. Iar tarile mentionate revenind la monedele proprii ar fi lovite de o inflatie astronomica si o criza fara precedent. In foarte scurt timp, lideri nationalisti ar accede la putere, iar existenta UE s-ar masura In zile din acest moment.
Dupa prabusirea UE, In cat timp se va prabusi si NATO? Nu mai mult de sase luni. Iar de aici, vom reveni nu In secolul XX, ci In secolul XVI, fiecare pentru el. In cat timp va izbucni urmatorul razboi In Europa? Celor care sustin ca un razboi In Europa este imposibil, le-as reaminti ca dintre toate continentele din lume, Europa a fost teatrul celor mai cumplite razboaie, celor mai cumplite masacre, In Europa s-a inventat termenul de genocid.
SUA sunt si ele In criza, au preocuparile lor. Incep sa se repozitioneze pe plan global, era logic si normal sa o faca, din moment ce razboaiele din Afghanistan si Irak le-au directionat atentia si resursele primordial spre aceste zone si teatre de operatiuni. Dar cu Osama bin Laden mort, este clar ca islamistii radicali nu au cum sa atace din nou teritoriul american la fel ca si la 11 septembrie 2001. Au trecut mai bine de zece ani de atunci si nu s-a mai petrecut niciun atac islamist pe teritoriul american, de aceea, odata cu moartea lui bin Laden, prioritatile politicii externe americane se vor schimba, iar centrul de convergenta nu va fi Europa, ci Pacificul.
Ultimul cutremur geopolitic major, cel din 1989 – 1991, a definit o lume, lumea post Razboi Rece. Atunci s-a prabusit imperiul sovietic, dar tot atunci a devenit clar sfarsitul miracolului economic japonez, tot atunci au fost Impuscati tinerii chinezi In piata Tienanmen, care a definit clar viitorul Chinei de economie de piata, dar tot sub obladuirea comunistilor, si tot atunci s-a semnat tratatul de la Maastricht, care a pus bazele Uniunii Europene.
Acum, In zilele noastre, asistam la punerea sub semnul Intrebarii a Uniunii Europene, iar faptul ca economia Chinei Isi Incetineste cresterea si In curand se va opri ne duce cu gandul la comparatia cu miracolul japonez. Dar implicatiile geopolitice sunt mult mai vaste si mai grave. Economia si cresterea economica chineza se bazeaza pe forta de munca ieftina a unei populatii de miliard si trei sute de milioane de locuitori, din care majoritatea traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi. O forta de munca extrem de ieftina care face ca exporturile chinezesti sa fie atat de competitive. Dar criza din SUA si din UE a lovit si aici, cererea a scazut proportional, la fel ca si Incasarile Chinei. Iar chinezii vor Incepe sa nu se mai multumeasca cu atat cat primesc, din moment ce au beneficiat timp de 20 de ani de Incasarile din exporturi, mai mult sau mai putin.
Ca sa facem o comparatie, sa ne amintim de anii 90 de la noi din tara. Pe atunci eram croitorii Europei, pretutindeni Isi desfasurau activitatea fabrici de textile care lucrau In sistemul lohn. Materia prima venea din strainatate, designul, totul, la noi se facea manopera si apoi produsul finit era exportat pe pietele occidentale. Era logic, produse cu valoare adaugata mica, avantajul competitiv era forta de munca ieftina, un muncitor era platit cu o suta de dolari pe luna. Dar pe masura ce Romania crestea economic, si a crescut, aceste fabrici deschise de investitori italieni In cea mai mare parte, s-au mutat spre est, catre Moldova si Ucraina. Era normal, Incercati In Romania de astazi sa angajati vreo textilista pentru o suta de dolari pe luna, ca nu vine nimeni.
Cresterea economica, cresterea veniturilor si-a spus cuvantul. Acelasi fenomen se petrece si In China In ziua de astazi, dar problema lor este ca nu au solutii, cresterea veniturilor aduce cu ea si cresterea pretentiilor, de asemenea scaderea avantajelor competitive ale economiei chinezesti. Iar acest lucru aduce nemultumire, care este Indreptata asupra conducerii reprezentata de partidul comunist unic. De aici poate urma o miscare de contestare a monopolului puterii acestui partid. Scaderea cererii pe pietele internationale In urma crizei va fi doar catalizatorul nemultumirilor. Adaugati aici si problemele nationaliste, chestiunea Tibetului fiind marcata inclusiv cu prilejul jocurilor olimpice de la Beijing, precum si problema provinciei Xingjiang, majoritar musulmana, ca sa obtineti un vulcan gata sa erupa.
Samuel Huntington este cunoscut mai mult datorita studiului sau despre Ciocnirea civilizatiilor, In urma unui articol din Foreign Affairs din 1996. Dar prea putini cunosc un alt studiu al sau mai vechi, din 1968, Ordinea politica a societatilor In schimbare, In care arata ca societatile sunt predispuse la tulburari nu atunci cand sunt sarace sau sunt bogate, ci atunci cand acumuleaza bogatie, dupa perioade de cativa ani de crestere economica. China este tocmai coapta pentru asa ceva, iar Incetinirea cresterii economice inevitabil va pune la Indoiala capacitatea de conducere unica a Partidului Comunist. Si miscarile de contestare politica ar putea face autoritatile sa actioneze cum au mai facut-o In 1989, In Piata Tienanmen, dar s-ar putea de data asta sa nu reuseasca, si de aici China ar putea intra Intr-o perioada din care ar putea iesi sifonata serios, daca nu chiar rupta.
In cadrul cutremurelor geopolitice anterioare, principalul catalizator al modificarilor strategice a fost razboiul, In cazul ultimului, cel rece, dar tot un fel de razboi poate fi numit. In cazul cutremurului actual, criza este catalizatorul, dar reasezarile s-ar putea sa fie facute tot prin razboi.
Sunt puncte mai predispuse sa devina epicentre ale unui cutremur geopolitic, la fel cum sunt puncte sau regiuni predispuse unor cutremure propriu-zise. Centura de Foc a Pacificului, de fapt puncte de contact ale faliilor tectonice, este o astfel de regiune care include Japonia si Indonezia. Orientul Mijlociu, din cauza mixajului de popoare si religii, a istoriei Incarcate, este o astfel de regiune probabila pentru a deveni epicentrul unui cutremur geopolitic. In articolul de la Inceputul anului, Transnistria si anul geopolitic 2012, am mentionat potentialele pericole din zona Orientului Mijlociu pentru acest an.
Dar si zona fostei Uniuni Sovietice are un potential ridicat de a se califica ca si un epicentru al unui cutremur geopolitic. Chiar daca mutatiile geopolitice nu vor Incepe din Orientul Mijlociu sau fosta URSS, In mod sigur se vor rasfrange si vor produce schimbari majore In aceste regiuni, tinand cont de caracteristicile lor.
De exemplu Ucraina, care este deja In pragul falimentului economic si politic, se mai poate astepta la o salvare numai din partea Rusiei, dar care va negocia dur si va lua tot ce se mai poate lua pentru niste bani care nu vor face altceva decat sa amane scadenta, deoarece fara schimbari economice si politice profunde, Ucraina nu are cum sa iasa la liman. Un faliment economic va pune In discutie inevitabil si viitorul politic al tarii, viitorul Ucrainei ca tara. Estul va dori sa mearga cu Rusia pentru o oarecare siguranta economica, In sensul ca le pot fi garantate salariile si pensiile atat cat sunt, decat deloc, In ideea ca Rusia mai are petrol si gaze, In schimb partea vestica doreste o apropiere de UE.
O astfel de tendinta divergenta majora si adanc structurata In societatea ucraineana nu are cum sa mentina statul Intreg, mai ales cand vorbim de criza si faliment. Problema este cum se va face disolutia ucraineana, pasnic, ca si In cazul Cehoslovaciei, sau violent ca si In cazul Iugoslaviei (vezi Romania si disolutia Ucrainei. Provocari, perspective si amenintari). Caucazul de Nord, o rana pe harta Rusiei, poate oricand sa ridice nivelul gherilei de joasa intensitate, si o va face imediat ce va simti o cat de mica slabiciune In Rusia.
Pe cei care Inca nu sunt convinsi ca traim deja miscarile unui nou cutremur geopolitic, Ii invit sa priveasca la statele din nordul Africii, In mai putin de un an si-au schimbat nu numai conducerea, ci si forma de guvernamant, de la dictaturi la regimuri cu orientari mai democratice. S-ar putea ca prin vot liber sa ajunga islamistii la putere, asa cum s-a Intamplat In Gaza, dar nu ai ce face, vor trebui sa Invete democratia pe pielea lor, si nu este sigur ca vor reusi. Si noi am facut-o din 1990 Incoace si am reusit. Dar cutremurul geopolitic este In plina desfasurare si multe evenimente se vor petrece Intr-un timp scurt, de cativa ani.
Legile naturii sunt universal valabile, ca ne place sau nu. Poate nu ne place ca ploaia cade de sus In jos, dar nu avem ce face. La fel, nu trebuie sa fim de acord cu faptul ca se petrec cutremure, dar acestea se petrec indiferent de vointa sau dorinta noastra. La fel si cu legile geopoliticii, ele se aplica, cutremure geopolitice au fost si vor fi, fie ca ne place sau nu, fie ca dorim asta sau nu.
Noi si cutremurele geopolitice
Toate cutremurele geopolitice majore ne-au afectat direct si indirect, este normal, deoarece geografic suntem Intr-o zona de confluenta si tranzitie Intre Est si Vest, Nord si Sud. Istoria ne-a fost facuta de geografie, fiind In calea tuturor rautatilor, dupa cum spuneau marii nostri carturari. Toate cutremurele geopolitice ale secolului trecut ne-au lovit fara crutare.
Cel din 1918 ne-a lovit, dar am realizat Romania Mare, profitand de prabusirea imperiilor din jur. Atunci ne-am batut cu toti vecinii, am pornit lupta Impotriva Austro-Ungariei, am continuat Impotriva germanilor, bulgarilor si turcilor, ca apoi sa luptam Impotriva rusilor bolsevizati, de asemenea Impotriva ucrainenilor. Aliati ai Antantei, eram prea departe de Anglia si Franta, iar Rusia ne-a lovit pe la spate, comportandu-se ulterior ca si un dusman, cei mai apropiati aliati ai nostri fiind sarbii, dar si ei scosi din tara lor si siliti sa lupte pe un front departat, la Salonic. In 1919, am fost aliati cu cehoslovacii si polonezii, Impotriva bolsevicilor unguri si a celor rusi. Am iesit victoriosi la final, dar cu pretul dezastrului economic si umanitar, unul din cinci barbati mort, ranit sau disparut, populatia civila ravasita de foamete, tifos si gripa spaniola.
Al doilea ne-a izbit mai tare si ne-a lasat fara Romania Mare, Basarabia, Bucovina de Nord, Cadrilaterul si Insula Serpilor fiind pierdute de atunci. Totusi, am luptat si am sangerat cu un pret enorm, am reocupat Basarabia si Bucovina de Nord si apoi le-am pierdut, am reocupat Ardealul de Nord. Am fost Invingatori, sfarsitul razboiului ne-a prins cu arma In mana, dar efectele cutremurului geopolitic ne-a aruncat sub robia bolsevica, din care ne-am revenit atunci cand al treilea cutremur geopolitic a scuturat lumea si comunismul a fost aruncat la lada de gunoi a istoriei. Totusi, noi am platit cu sange si In acest cutremur geopolitic, atat In decembrie 1989, cat si pe linia Nistrului, razboiul din Transnistria.
Ar trebui, ca patiti, sa fim macar o data pregatiti. Suntem? Nici poveste, ignoranta si miopia strategica a elitelor politice este devastatoare. La fel ne vom trezi din nou, ca si In 1916, fara artilerie pe un front mai lung decat Intregul front de est sau de vest, sau ca si In 1940, cu o armata insuficient pregatita si Inzestrata cu tancuri si artilerie pentru necesitatile unui razboi de asemenea anvergura. Ganditi-va ca astazi nu avem nici macar avioane de lupta!
Iar politicienii nostri se bat acum pe guvernare, fara sa bage de seama pe ce vulcan sta lumea Intreaga. Din toata pleiada de politicieni cu functii, am auzit un singur avertisment, si acela destul de palid, din partea omului care ar trebui sa fie cel mai bine informat din tara, presedintele, care a spus ceva de genul ca „dupa criza asta nimic nu va mai fi cum a fost”. A Inteles cineva la ce se referea? Poate si la reasezarea lumii.
Niciun indiciu nu arata cum ca Romania ar putea fi crutata de efectele unui nou cutremur geopolitic, ba dimpotriva. Prea le stam la toti In gat. Putin chiar ne-a amenintat direct In 2008, pe chestiunea transilvana. Este normal ca ungurii sa Incerce sa profite oricand de vreo dificultate a Romaniei, asa au facut si In 1940 si de cate ori au avut ocazia. Chestia asta cu autonomia tinutului secuiesc prea vine la anumite momente. Sarbii nu ne iubesc nici ei din cale afara, nu-i iubesc nici pe romanii care traiesc pe teritoriul lor, dovada ca trag cu armele In casele lor.
Au luat o treime din Banat (vezi Noi si sarbii), dar tinand cont ca au ajuns de la Iugoslavia la Serbia, apoi au pierdut si Muntenegru si Kosovo, s-ar putea sa nu le displaca reajustari favorabile In Banat. Tocmai acum au mai dat o lovitura minoritatii romane prin recunoasterea natiunii si limbii vlahe de catre Consiliul Europei, astfel ca romanii au ramas divizati Intre romani si vlahi, pierzand dreptul de reprezentare In politica sarba. Astfel, pe langa poporul si limba moldoveneasca, ne-am trezit si cu poporul si limba vlaha. Cu Ucraina, ce sa mai vorbim. Daca ar putea, ar pretinde Intreaga Bucovina, Maramuresul si Delta Dunarii, iar confruntata cu propria tendinta separatista interna In urma falimentului, s-ar putea sa Incerce inventarea unui conflict de granita care sa distraga atentia de pe plan intern, iar cea mai favorabila zona ar fi tocmai mult disputatul canal Bastroe.
Si ganditi-va ca nu avem avioane de lupta. Incurajata de lipsa de reactie sau de reactia neadecvata, Ucraina ar putea face un pas mai departe, spre un conflict limitat. Ori, avioanele ucrainene Mig-29 ar putea strabate adanc In teritoriul nostru, Mig-urile 21 Lancer nefiind prea In masura sa le stea In cale. Un scenariu probabil, dar devenit posibil In conditiile unui cutremur geopolitic major, In care noi din nou ne gasim nepregatiti si neatenti, preocupati doar de ciorovaiala noastra interna. Cat timp va trebui sa ne bazam apararea noastra pe ideea ca pilotii lor sunt mai slabi decat ai nostri?
Fiindca deja suntem In mijlocul unui cutremur geopolitic major, primul din secolul XXI, iar efectele sale vor fi devastatoare, mutatiile geopolitice de neimaginat. Liderii importanti ai lumii stiu deja asta, se negociaza In draci, liderii europeni Intre ei, cei occidentali cu cei rusi, toti Incearca sa tina lucrurile sub control, germanii negociaza cu rusii inclusiv pe tema Transnistriei, In premiera, dar la un moment dat ceva se va rupe si va deveni fiecare pentru el. Dar pentru noi, cine, din moment ce nici noi nu suntem pentru noi, prinsi In paruiala politica interna?
Cristian Negrea
Sursa: Ziaristi Online
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 558 vizualizari | 2 voturi
Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]
Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1198 vizualizari | 3 voturi
Serghei Malkov, membru la Academia Militară rusă, prezice începutul unui nou război mondial în următorul deceniu. Oamenii de ştiinţă de la Academia Militară au ajuns la această concluzie, bazându-se pe teoria ciclurilor Kondratieff (după numele savantului Nikolai Kondratieff). Ciclurile Kondratieff pot fi definite ca o succesiune regulată a modificărilor structurale din cadrul economiei moderne. Întinzându-se […]
Autor: Aciduzzul | 30 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi
Trăim un moment istoric. După treizeci de ani în care decidenţii de la Washington au avut posibilitatea să guverneze lumea după bunul lor plac, a venit timpul pentru a dinamita „consensul de la Washington”. Discursul lui Vladimir Putin din 18 martie 2014 a fost un epitaf pentru epoca Pax Americana. Fidelii papagali ai mass-media din […]
Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 59 vizualizari | 1 vot
Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 126 vizualizari | 2 voturi