Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
OMG/Initium
Noul porumb Dow – bomba cu ceas sau visul fermierilor?
Aciduzzul | 4 mai, 2012 | 0 comentarii | 268 vizualizari |
(1 voturi )

Un nou soi de porumb modificat genetic dezvoltat de catre Dow AgroSciences ar putea sa raspunda la rugaciunile fermierilor americani afectati de o epidemie foarte periculoasa de super-buruieni. Dar ar putea declansa un val de produse chimice periculoase, care ar face buruienile mai rezistente si astfel ar dauna altor culturi importante din SUA. Ambele variante sunt posibile. “Enlist”, care se afla in etapa finala de reglementare, a devenit ultimul punct fierbinte in dezbaterea cu privire la riscurile si beneficiile legate de tehnologiile agricole. Cu un termen limita la sfarsitul acestei saptamani pentru a prezenta comentarii publice privind propunerea Dow, mai mult de 5.000 de persoane si grupuri si-au expus punctul de vedere. Dow AgroSciences, o unitate a Dow Chemical Co (DOW.N), spera sa aiba produsul aprobat in aceast an si eliberat pe piata pana la inceputul anului agricol 2013.

Porumbul in sine nu reprezinta o problema. Mai degraba este vorba de componenta chimica 2,4-D a erbicidului folosit impreuna cu acest soi de porumb.

Noul tip de porumbul este proiectat sa reziste pulverizarii cu un erbicid dezvoltat de Dow care contine compusul periculos, de obicei folosit in tratamentul gazonului impotriva buruienilor si pentru curatarea de buruieni a terenurilor agricole inainte de a cultiva grau sau orz.

Enlist este primul dintr-o serie de noi culturi tolerante la erbicide, care vizeaza reaparitia super-buruienilor ce au dezvoltat rezistenta la erbicidul rival al Monsanto (MON.N), Roundup. Sustinatorii acestui erbicid spun ca este cheia pentru producerea de hrana suficienta sa hraneasca populatia in crestere la nivel mondial.

Dar, desi 2,4-D are o istorie lunga de utilizarea eficienta, natura chimica volatila a erbicidului ii ingrijoreaza pe ecologisti. Vantul, temperaturile ridicate sau umiditatea pot provoca migrarea pe distante mari a formelor traditionale ale erbicidului de la fermele unde se pulverizeaza producand astfel distrugeri asupra culturilor, gradinilor si copacilor care sunt neprotejati de agentul invizibil.

Ecologistii pun presiune pe guvern pentru a stopa inainte de a deschide usa la ceea ce spun ei ca ar putea fi o actiune distructiva.

Printre oponenti se numara si niste agricultori cu experienta care se tem ca utilizarea erbicidului 2,4-D ar putea provoca daune pe scara larga culturilor care nu sunt tolerante la acest erbicid. Acesta este atat de puternic incat utilizarea sa este strict restrictionata in anumite zone si in anumite perioade ale anului in unele state din SUA.

“Este o problema majora pentru agricultura tarii”, a declarat John Bode, un avocat ce reprezinta o coalitie de agricultori si companii alimentare care doresc reglementarea unor restrictii sau respingerea planurilor companiei Dow.

Bode, un asistent secretar pentru agricultura in administratia Reagan este de parere ca utilizarea de cantitati masive de 2,4-D poate provoca schimbari majore, care ameninta culturile de specialitate aflate la mile departare.

Mizele financiare sunt mari, de asemenea. Dow are in vedere o “valoare de miliarde de dolari” pentru o linie de produs. Este cea mai mare provocare de pana acum in conditiile dominatiei erbicidului Roundup si a semintelor modificate genetic Roundup Ready produse de compania Monsanto. Dow spera sa se extinda Enlist pentru soia si bumbac.

Expertii spun ca acolo unde inainte Roundup elimina buruienile usor, acum, chiar si prin utilizarea masiva de erbicide pe baza de glifosat nu se reuseste distrugerea super-buruienilor.

Noul erbicid diminueaza deplasarea

Unii oameni de stiinta care studiaza buruienile sustin Enlist. Bryan Young, cercetator la Southern Illinois University spune ca in sudul statului Illinois, unde se afla prima centura de porumb a tarii, infestarea cu buruienile invazive de canepa de apa s-au dublat in fiecare an in ultimii trei ani.

Intr-o scrisoare catre USDA, Young sprijina noul erbicid Dow si sustine ca dereglementarea porumbului tolerant la erbicide Enlist va extinde optiunile de cultivare si control a buruienilor problematice. Utilizarea acestuia sa dovedit a fi eficace in cercetarea sa.

Oficialii Dow spun ca sunt constienti de problemele 2,4-D in ceea ce priveste “devierea” si volatilitatea, si ca noul erbicid a fost conceput pentru a reduce foarte mult aceste elemente.

Dow spune ca in cazul in care fermierii utilizeaza noua versiune Dow a 2,4-D in mod corespunzator, devierea este redusa cu 90 la suta, iar testele arata ca noul produs are volatilitate ultra-scazuta.

Chiar si multi oponenti ai noului erbicid Dow spun ca acesta este imbunatatit fata de rivalii generici pe baza de 2,4-D. Dar, versiunea de erbicid Dow va fi suficient de scumpa pentru ca multi fermieri sa cumpere erbicide generice mai ieftine pentru a le pulveriza pe porumbul tolerant la 2,4-D.

Dow recunoaste acest lucru, dar spune ca va lucra pentru a-i directiona pe agricultori spre marca lor.

“Nu cred ca acest lucru se poate garanta vreodata, dar noi vom facem tot ce ne sta in putinta pentru a stimula si educa oamenii”, a declarat Tom Wiltrout, Director de strategie globala pentru seminte si trasaturi la Dow. Acesta mai sustine ca si ei au fost ingrijorati si ca a fost una dintre dezbaterile importante pe care le-au avut. Chimia este cheia, iar ei cred ca au gasit o solutie.”

David Simmons este un fermier din Indiana care creste porumb si soia, dar ingrijeste deasemenea o cultura de vita de vie si o mica fabrica de vin. Acesta spune ca vinurile sale mai tinere au suferit daune semnificative din cauza devierii erbicidului 2,4-D de la fermele invecinate. Acest lucru l-a fortat sa lupte pentru a-si recupera pagubele prin intermediul asigurarilor vecinilor agricultori.

Acum David se uita cinci ani inapoi si se intreaba daca va mai fi profitabil sa creasca struguri in conditiile in care continua sa aiba prejudicii in fiecare vara.

Datorita efectelor deja cunoscute provocate de devierea erbicidului, oponentii au solicitat stabilirea unui fond de despagubire pentru a plati pagubele cerute de fermele afectate de aplicatiile 2,4-D. Dow s-a opus acestei masuri de protectie.

Mize mari

Oponentii au coplesit Departamentul Agriculturii din SUA cu petitii si cereri fie pentru respingerea noului porumb Dow, fie pentru o reglementare stricta inainte de utilizarea erbicidului 2,4-D pe milioane de hectare din centrul zonei agricole din SUA. Mai mult de 90 de milioane de acri de porumb vor fi plantati in 2012.

Saptamana trecuta, coalitia Save Our Crops reprezentand mai mult de 2.000 de fermieri din SUA a depus petitii juridice catre USDA si Agentia de Protectie a Mediului prin care au cerut guvernului sa examineze planurile Dow mai indeaproape. Grupul a declarat ca ar putea intenta un proces pentru a incerca sa opreasca nou tip de porumb.

Steve Smith, director de agricultura al Red Gold din Indiana, cel mai mare procesator mondial de conserve de rosii, numeste problema 2,4-D o “bomba cu ceas”.

“Suntem toti producatori si persoane care nu au nici o problema cu tehnologia noua, dar vedem ca aceast nou erbicid are efecte secundare la care oamenii nu s-au gandit in mod corespunzator”, a spus Smith.

Altii se tem ca Enlist si 2,4-D pot fi doar doar inceputul unui nou val de produse chimice periculoase pentru agricultura. Corporatiile gigant BASF (BASFn.DE) si Monsanto vor sa lanseze in urmatorii ani culturi tolerante la un amestec dintre substantele chimice dicamba si glifosat.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca utilizarea intensa a substantelor chimice va provoca o rezistenta mai mare a buruienilor la erbicide in anii urmatori.

“Este o cursa a armelor chimice”, a declarat Andrew Kimbrell, un avocat de la Centrul pentru Siguranta Alimentara care se opune noilor sisteme de cultura. Acesta crede ca este un scenariu infricosator si ca nu vom fi capabili de a rezolva problema acestor buruieni decit cu macetele.

In loc sa foloseasca mai multe substante chimice in scopul de a planta porumb pe acelasi teren an dupa an, fermierii din SUA ar trebui sa roteasca culturile, o tehnica care s-a dovedit ca functioneaza pentru a face fata buruienilor, spun multi oameni de stiinta.

Dow spune ca in timp ce Enlist este cea mai buna optiune a fermierilor pentru acum, nu va fi singura solutie pe termen lung impotriva rezistentei la buruieni.

“Nu este nici un glont de argint aici”, a declarat Joe Vertin, liderul de afaceri la nivel global al Dow pentru Enlist.

Sursa: Reuters via Infomg

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 301 vizualizari | 1 vot

What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 183 vizualizari | 2 voturi

Russian President Vladimir Putin has signed the RF Code of Administrative Offences into law, including a new article establishing liability for the violation of mandatory requirements for the labeling of food products that contain GMOs. Putin signed the new bill on the last day of 2014 TASS news agency reported. The bill which was submitted […]

Autor: Aciduzzul | 5 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 211 vizualizari | 1 vot

Russia must protect its citizens from the use of foods derived from genetically modified organisms (GMOs), and this can be done in compliance with the country’s obligations under the World Trade Organization (WTO), Russian President Vladimir Putin stated Thursday. “We need to properly construct our work so that it is not contrary to our obligations […]

Autor: Aciduzzul | 19 aprilie, 2014 | 1 comentarii | 4195 vizualizari | 7 voturi

Ioana Florea Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstrează că fragmentele de ADN care provin din hrană conţin gene complete care intră în sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Există suspiciuni conform cărora cercetătorii corporaţiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism şi îl folosesc cu bună ştiinţă. Studiul […]

Autor: Aciduzzul | 7 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 129 vizualizari | 1 vot

Russia will not import GMO products, the country’s Prime Minister Dmitry Medvedev said, adding that the nation has enough space and resources to produce organic food. Moscow has no reason to encourage the production of genetically modified products or import them into the country, Medvedev told a congress of deputies from rural settlements on Saturday. […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics