George Roncea
Ruşii au fost dintotdeauna mari amatori de criptologie, de şarade, pană şi jucăria lor tradiţională, celebra matrioşkă ilustrand un model de gandire tipic rusesc, în care o aparenţă ascunde o altă aparenţă în care se ascunde altceva şi tot aşa. Ieri, Rusia ne-a trimis un mesaj, unul public, care ascunde mai mult ca sigur şi alte jucărioare. Scoaterea la lumină a afacerilor de spionaj include o întreagă scenografie, este o piesă de teatru pregătită cu grijă, fiecare detaliu este meticulos gandit. Ruşii mai ales, cu o înclinaţie specială pentru balet şi teatru, transformă o astfel de dramoletă într-un show în toată regula. Sceneta cu James Bond-ul roman arestat de FSB nu a făcut excepţie. În jocul scenic al mesajelor publice, ruşii se pare că au introdus un mesaj mai mult sau mai puţin criptic. Un mesaj clar pronunţat.
Mesajul secret al FSB-ului adresat Bucureştiului
Serghei Ignatcenko, şeful Secţiei Centrale de Comunicaţii a Serviciului Federal de Informaţii, se referă în intervenţia sa telefonică la data de 16 APRILIE, ca dată a reţinerii diplomatului Gabriel Grecu, şi nu la cea de 16 august. În cazul celor de la FSB nimic nu este întamplător. Iar Aprilie sună complet diferit de August. De unde „scăparea“ de limbaj a ruşilor?
Filmările de filaj ale FSB-ului şi momentul reţinerii acestuia de gealaţii kaghebişti arată că arestarea diplomatului roman a avut loc acum, vara, nu în aprilie, cand la ruşi era un frig de crăpau pietrele. Cea mai simplă variantă de interpretare ar fi că „ruşii e proşti“ şi nu ştiu nici măcar să elaboreze un simplu comunicat fără să greşească din primele randuri tocmai esenţa mesajului, comiţand o eroare de comunicare copilărească, specifică eventual unui crainic de la Radio Erevan.
Greu de crezut, mai ales că pentru ruşi momentul acesta are semnificaţia unei palme întoarse Vestului, nu doar Romaniei. După ce abia s-au sfarşit ecourile scandalului ruso-american de spionaj, cu un fel de Mata-Hari, atrăgătoarea Anna Chapman – care s-a încheiat cu o fabuloasă scenă de canţonetă cantată la comun de Putin şi spionii săi readuşi la rodina, ţara mamă, că a fost introdus în scenă de ruşi, la schimb, şi un James Bond.
Dacă Anna Chapman a primit o ofertă americană de a se umple de bani recalificandu-se în vedetă de filme porno, James Bond al nostru nu are mari perspective de recalificare, în cel mai bun caz în retailul de produse farmaceutice, dacă avem în vedere activitatea sa modestă anterioară de angajat a unei firme de produse farmaceutice cu un bilanţ mai mult decat firav.
Din perspectivă rusească, oricum am lua-o, pare hilară povestea de spionaj cu romanul nostru fioros care prejudicia arsenalul militar al Rusiei, trecand printr-o puchinoasă căsuţă poştală impersonală dintr-o gară jegoasă, marile taine ale Armatei Roşii. Cel mai probabil diplomatul nostru a căzut într-o capcană întinsă de ruşi, metodă de vanătoare specifică ruşilor. Iar referinţa la luna Aprilie are talcul ei.
Capcane ruseşti
Nu este singura capcană made in Rusia întinsă românilor. Presa de specialitate din Ucraina a comentat în amănunţime recentul scandal de spionaj care l-a făcut celebru pe Floricel Achim, militarul român care s-a făcut vinovat de trădare şi transmitere de secrete militare din foame’n gât, vânzând pe sume penibile, de câteva sute de euro, tot ce-a putut şterpeli de la servici – sistemul de comunicatii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale unor subunităţi şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare şi planuri de apărare. Acareturile ciugulite de Floricel erau plasate unui bulgar, pe numele său Marinov Zikolov, iar acesta le-ar fi livrat unui diplomat ucrainean acreditat la Bucureşti.
Scandalul a ieşit pe ţeavă anul trecut, în februarie au fost arestaţi complicii, în aprilie le-au fost prelungit mandatele de arestare, afacerea a făcut ceva vâlvă, iar apoi a fost trecută în contul ucrainenilor şi bulgarilor. Un diplomat ucrainean a fost retras de la post şi cu asta s-a pus capac poveştii.
Însă portalul ucrainean Glavred şi Agenţia UNIAN citând surse din serviciile de spionaj de la Kiev au lansat o ipoteză interesantă: „scandalul de spionaj din Romania a fost organizat de Rusia cu scopul de a discredita eforturile Ucrainei de aderare la NATO“. În acest sens era citată şi afirmaţia generalului Mihai Mărgărit, fost şef al Direcţiei de Informaţii a Armatei din Romania. „Mulţi nu vor să vadă Ucraina în structurile NATO“, a spus Mărgărit. Se ştie că România a militat pentru atragerea în NATO a Ucrainei, iar cei mai interesaţi de menţinerea Ucrainei în afara razei de influenţă NATO sunt ruşii.
Unul dintre obiectivele urmărite de spionajul militar rusesc ar fi, în opinia Glavred, provocarea unor certuri între membrii „noi“ şi „vechi“ al Alianţei Nord-Atlantice, precum şi incitarea Romaniei şi a Bulgariei la un conflict cu Ucraina, ca potenţial membru al NATO. De asemenea se dezvăluie că agentul bulgar Zikolov ar fi avut în trecut relaţii cu diplomaţi militari ai Rusiei care se „dădeau drept agenţi militari ucraineni“. Practica recrutării sau a activării sub steag străin este veche şi dragă ruşilor, iar teoria prezentată de publicaţiile ucrainene cu surse în serviciile de informaţii este foarte posibil să fie adevărată.
GRU a preluat sarcinile principale informative pe România
Cel mai interesant amănunt livrat însă de portalul Glavred este însă o trecere în revistă a activităţilor spionajului militar rusesc pe teritoriul Românei: „În ultima vreme «tema romanească» a devenit una din priorităţile Direcţiei principale de informaţii de pe langă Statul Major al armatei ruse (GRU) şi a Serviciului de spionaj al Flotei Rusiei din Crimeea/sudul Ucrainei. Înainte de toate aceasta se referă la culegerea de informaţii detaliate despre obiectivele militare şi economice ale Romaniei. De aceste sarcini se ocupă nemijlocit unităţi din structura Direcţiei de informaţii a Flotei Rusiei de la Marea Neagră, cu baza pe teritoriul ucrainean.
O importanţă mult mai mare o are însă reţeaua de agenţi a Rusiei în Romania, care şi-a intensificat activitatea în ultimii ani“, menţionează portalul citat, cu referire tot la surse din SBU.
Aşadar armata rusă îşi intensifică la scară mare activitatea de spionaj şi îşi pune la muncă mai mult ca niciodată agentura, instalată la vârf în România, după cum se ştie, iar în paralel, pentru a se da victimă a românilor la scară mondială, îi întinde o capcană unui modest funcţionar, transformat în James Bond made în Romania. Bună lucrare, meşter cârmaciul. Totuşi, ce a vrut să ne comunice FSB-ul referindu-se la luna Aprilie?
Luna Aprilie – o obsesia rusească…
Fără a avea pretenţia dezlegării şaradei ruseşti, propunem un hint după ce am extras din declaraţiile cu iz agresiv ale Rusiei toate acele ieşiri publice ce includ luna Aprilie şi România. Citez chiar din articolul „Basarabia, Unirea şi agenţii Moscovei (II)“ din „Curentul“, unde, la subtitlul „Ruşii, obsedaţi de «spionii romani»“ se reiau acuzaţiile Rusiei la adresa României, văzută drept vinovată de evenimentele din Aprilie de la Chişinău, din 2009.
„Este o acuzaţie lansată la nivel oficial de autorităţile ruse, prin Serghei Prihodko, consilierul pe probleme de politică externă al lui Medvedev, care în mai 2009, la Habarkovsk, la summitul UE-Rusia, a afirmat că tinerii studenţi care l-au izgonit pe Voronin de la putere, în urma demonstraţiilor de stradă soldate cu morţi şi răniţi, din aprilie 2009, ar fi fost agenţii Romaniei: „serviciile secrete ale Romaniei sunt la originea manifestaţiilor de la Chişinău din 7 Aprilie 2009“. Pe surse, Prihodko şi-a manifestat disponibilitatea la vremea aceea de a ajuta Chişinăul lui Voronin cu o escadrilă de Mig-29 pentru aerodromul din Mărculeşti şi Tiraspolul cu o escadrilă (18 bucăţi) de Suhoi 27 plus o brigadă de T-80 (cam 100 de tancuri noi-nouţe) – pentru a se apăra de „invazia romanilor“.
Desigur, nu exclud nici varianta că Serghei Ignatcenko, şeful Secţiei Centrale de Comunicaţii a Serviciului Federal de Informaţii, este cretin şi se bâlbâie, pronunţând greşit „Aprilie“, în loc de „august“, ceea ce nu schimbă nimic din ce s-a stabilit deja în materie de iubire a ruşilor pentru România.
La încheierea ediţiei am aflat că MAE anunţă expulzarea unui spion rus, în contrapartidă cu expulzarea diplomatului nostru. „Curentul“ a aflat în premieră din surse care doresc să-şi păstreze anonimatul că numele cartiţei ruseşti care va fi trimisă plocon Moscovei, înapoi la Bază, este Ion Iliescu.
Sursa: Curentul
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi
Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]
Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1198 vizualizari | 3 voturi
Serghei Malkov, membru la Academia Militară rusă, prezice începutul unui nou război mondial în următorul deceniu. Oamenii de ştiinţă de la Academia Militară au ajuns la această concluzie, bazându-se pe teoria ciclurilor Kondratieff (după numele savantului Nikolai Kondratieff). Ciclurile Kondratieff pot fi definite ca o succesiune regulată a modificărilor structurale din cadrul economiei moderne. Întinzându-se […]
Autor: Aciduzzul | 30 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi
Trăim un moment istoric. După treizeci de ani în care decidenţii de la Washington au avut posibilitatea să guverneze lumea după bunul lor plac, a venit timpul pentru a dinamita „consensul de la Washington”. Discursul lui Vladimir Putin din 18 martie 2014 a fost un epitaf pentru epoca Pax Americana. Fidelii papagali ai mass-media din […]
Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 59 vizualizari | 1 vot
Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 124 vizualizari | 2 voturi