Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Army/Intelligence
Orientul Mijlociu – prea multi protagonisti, prea multi decidenti, prea mari interese
Aciduzzul | 26 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 166 vizualizari |
(1 voturi )

Corneliu Vlad
Razboiul de opt zile din Orientul Mijlociu reaminteste – pentru a cata oara? mai era nevoie? – ca indelungatul conflict dintre Israel si unele state/miscari musulmane din zona poate erupe imprevizibil in orice clipa, asemenea unui vulcan. Cinic vorbind, “micile razboaie”, ca “prelungire a politicilor” in regiune, le dau celor implicati ocazia de a se evalua reciproc, mai exact de a-si masura fortele si vulnerabilitatile, de a-si surprinde intentiile si de a-si putea stabili intr-o mai mare cunostinta de cauza politicile si strategiile viitoare. Iar daca am apela din nou la o comparatie, aceste “mici razboaie”, in care mor “doar” sute si mii de oameni, dar in majoritatea lor covarsitoare civili, sunt precum cutremurul, dupa care placile tectonice ( geopolitice, in speta) se reaseaza intr-un nou echilibru, si el precar.

Duelul ucigas intre rachetele palestinienilor si salvele de artilerie/bombardamentele armatei israeliene numara, de aceasta data, cinci morti in Israel si peste 150 in Fasia Gaza. Pe acest tribut de vieti, analistii se grabesc sa extraga “invatamintele” tragediei, intre care:

– in conflict sunt implicati tot mai multi subiecti. Ceea ce a fost initial conflict israeliano-arab a devenit conflict palestiniano-israelian (dupa ce Egiptul si alte state arabe au optat pentru o pozitie mai moderata). Iar tabara palestiniana s-a scindat si ea intre Fatah (in Cisiordania) si Hamas (in Gaza). In sfarsit, de catva timp, in Gaza actioneaza alaturi de Hamas si Jihadul Islamic, cu o pozitie mai dura. Nici cealalta tabara, israeliana, nu este omogena. si atunci, cine – si cu ce greutate – sa actioneze si sa decida la eventuale tratative?

– marile puteri mondiale raman aproape inertial pe aceleasi pozitii ca in timpul razboiului rece. Pozitii traditionale, fidele insa nu atat unor aliati, ci unor interese proprii, indeosebi energetice. Un relativ dezinteres este, totusi, vizibil la superputerile de altadata: America e interesata mai nou de Asia-Pacific, iar Rusia mai degraba de Siria decat de palestinieni.

– puterile regionale, in schimb, se repozitioneaza spectaculos. Turcia a rupt zgomotos bunele relatii cu Israelul, Egiptul inca nu, dar sunt temeri ca si-ar putea abandona rolul de mediator in conflict, iar Iranul se arata tot mai interesat de evolutiile din imediata sa apropiere, sprijinind mai mult sau mai putin deschis combatantii (dupa unii – teroristii) palestinieni. Trei puteri regionale – Iranul, Turcia, Egiptul – care au avut relatii foarte bune sau macar binevoitoare cu Israelul isi joaca acum propria carte in acest joc tot mai complicat.

Orientul Mijlociu – prea multi protagonisti, prea multi decidenti, prea mari interese. Vrand-nevrand, Israelul are de infruntat o sfidare existentiala.

Sursa: Curentul/ Ziaristi Online

Foto: Sabbah Report

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 181 vizualizari | 3 voturi

Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 466 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 583 vizualizari | 6 voturi

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics