Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Ortodoxism si cultura (Rapcea)
Aciduzzul | 19 februarie, 2011 | 2 comentarii | 240 vizualizari |
(1 voturi )

Postez un material primit de la un cititor, care m-a intrebat daca este suficient de interesant pentru a fi postat. Imi voi asuma “riscul” de a posta un text – cel putin la fel de controversat ca si precedentele – pe tema Ortodoxiei, publicate pe site-ul meu. In ciuda animozitatii pe care recunosc ca mi-a trezit-o acest text -fata de opiniile autorului, nu am putut totusi sa nu recunosc justetea lor. Daca cineva are argumente sa il contrazica, sa o faca. Eu nu am gasit prea multe… Imi cer scuze pentru forma necorectata a textului, asa l-am primit, e citibil si pastreaza o anumita savoare a scriiturii la foc automat, spontane. De o vreme stau si ma intreb unde este cultura nationala. Sau mai bine zis de unde a pornit si ce a facut ca ea sa fie asa stravezie. Anemica. Ani de zile am studiat cultura occidentala si virfurile ei. In tot acest timp un gand saciitor ma sfredelea.

Dar noi de ce nu am avut asa ceva? In prima faza m-am tot gandit ca bai, tot navaleau turcii si tatarii peste noi; cind sa mai “faci” si cultura? Era prioritar sa dai foc la fantini si, mai ales, sa pitesti fecioarele in munti! DAR, dincolo de raidurile astea, care nu cred ca erau asa frecvente pe cit am fost obisnuiti sa credem, alt gand imi aparea…

Germania, Italia, Franta si tot occidentul a avut o istorie cu mult mai singeroasa ca a noastra. La ei, periodic, era un razboi, si din ala grav, nu ca veneau unii pe cai si le furau acareturile. Deci treaba asta nu sta in picioare. E ceva mai mult de atat. Si asta cu turcii e doar o scuza ca sa acopere un adevar.

Iar adevarul e destul de simplu si inclin sa cred ca si de bun simt…Biserica ortodoxa. Aici sta buba si refuz sa cred ca nimeni nu a luat in considerare lucrul asta. Sau poate cei care au stiut de ce suntem din punct de vedere cultural in starea asta au preferat sa taca lasindu-si capul in jos sub frica unei posibile anateme.

Dar ce ar avea ortodoxismul cu cultura? Pai are o foarte mare importanta.

In 1054 a avut loc marea schisma. Din acel moment biserica s-a scindat in doua ramuri, fiecare sustind ca ar fi prima. Neinteresant din punctul meu de vedere. Mult mai interesant este cum au evoluat lucrurile separat in ceea ma face sa scriu acum si anume, in ceea ce priveste cultura.

Catolicismul, inca de la separare, a avut un drum total diferit. Manastirile au devenit centre de cultura unde in numele domnului se producea arta. In acel moment termenul asta nu exista; era doar un mestesug. Se scriau poezii, se picta si se sculpta in numele Domnului.

Toate marile manastiri au devenit astfel de centre unde productia de a devenit aproape de masa. Exact aceasta “masa” a fost baza renasterii si momentul in care artistul si-a intrat in rol si nu a mai fost un mestesugar oarecare. O mare contributie in iesirea artistului de sub tutela bisericii au avut-o nobilii, care, sedusi de frumusetea unei picturi sau vers, au inceput sa cumpere oferind mai multi bani si au creat adevarate centre de arta pentru creatori. A aparut mecenatul iar de aici cred ca mai toata lumea cunoaste ce s-a intamplat.

Cultura a devenit pandemica pe mai tot cuprinsul Europei catolice.

Dar ce a facut ortodoximul? Mai nimic. Nu a dat nastere la nici un fel de creatie; totul s-a pastrat intr-un purism bazat pe canonul bizantin. Adica nu trebuia decit sa reproduci cu cit mai mare fidelitate si ce au facut cu sute de ani altii. Icoane. Si acelasi gen de biserici schimbat abia la venirea la putere a lui Constantin Brancoveanu.

Literatura? Pai, daca ne uitam putin la ce s-a scris… Grigore Ureche, Letopiseţul Ţarii Moldovei, care acopera perioada 1359 – 1594 codicele de la Ieud-1391(contestata de unii cercetatori), Tetraevangheliar slavon -1405, prima carte tiparita – tot in slavona la 1508, scrisoare lui Neacsu-1521, Psalmii lui Dosoftei-1673, Biblia de la Bucuresti-1688, Descriptio Moldaviae (in latina) -1769 si Hronicul vechimii romano-moldo-vlahilor(sic), Incrementa atque decrementa aulae othomanicae toate trei de Dimitrie Cnatemir.

Am ajuns la 1800. Aproape 800 de ani in care “cultura romana” a fost reprezentata de tot atatea scrieri cate degete am eu la maini. Accept si ideea ca poate inca zece scrieri s-au pierdut. Sa zicem douazeci. Asta cu generozitate, pentru ca sunt roman. Si, iar ma chinuie acel DAR? Dar pictura unde este? Sculptura? Muzica? Arhitectura?

E simplu. Nu au existat. Pictura insemna iconoana, sculptura troita iar de poezie chiar n-am idee. Iar ca reper architectural ni se spune ca Voronetul este o culme a arhitecturii romanesti. Zau? Se spune cu mandrie ca a fost facuta in patru luni jumatate,140 de zile mai exact. Ca idee doar, Notre Damme-182 de ani, domul din Milano -501 ani, ce sa mai zic de catedrala din Koln care a fost terminata in vreo 632 de ani. Iar vesticii continua in acelasi mod si azi. Vezi Sagrada Familia, la care se lucreaza de la moartea lui Gaudi…

E cineva destul de curajos sa faca o comparatie?

Eu nu voi mai face comparatii de acest gen. Insa arunc o privire si la tarile care au avut ca religie oficiala ortodoxismul. Belarus, Bulgaria, Georgia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Serbia, Muntenegru si Ucraina. Daca faci o mica cautare in istoria lor culturala vei vedea aceiasi cultura mai mult decat firava si care a capat o oarece amploare dupa 1750. Aceiasi situatie in ceea ce priveste cultura, cu un plus pentru rusi la capitolul arhitectura.

Din tot ce am enumerat pana acum, pentru mine se impune o concluzie destul de clara. Biserica ortodoxa a fost o mare frana in dezvoltarea culturala a oricarei tari in care a ajuns biserica de stat. Adevar care ma intristeaza intr-o oarecare masura pentru ca stiu ca o tara cu o cultura puternica are alte valente sociale si chiar economice ca una in care …lah, blah, stiti foarte bine ce voi zice, traiti si voi linga mine in aceiasi tara.

Sursa: Rapcea

2 Comments

    Adauga un comentariu!

    Nume (necesar)

    Website


    *

    Editoriale din aceeasi categorie

    Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

    Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

    Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

    Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

    Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

    Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

    Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

    Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

    Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

    Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

    Ofera o donatie
    Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
    fii aproape de noi
    Conferinta_AGROstandard
    PUB
    web design profesionist
    Red Moon Media
    CAMPANII bp
    Atitudine Contemporana
    Televiziunea Copiilor
    Le Pre
    1984 George Orwell
    Televiziunea Copiilor
    piata BIO
    alimente organice
    internet manipulation techniques
    Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
    bad politics

    2009 - 2024 © BadPolitics