Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
Panica in zona euro (PressEurop)
Aciduzzul | 12 noiembrie, 2010 | 1 comentarii | 263 vizualizari |
(1 voturi )

Niciodata o tara nu a parut atat de vulnerabila in fata pietelor financiare, niciodata de la criza greceasca din primavara anului trecut. In timp ce se profileaza deja ideea unei salvari in extremis a Irlandei, presa europeana se ingrijoreaza asupra consecinetlor pe care aceasta masura ar putea sa o aiba pentru celelalte state membre ale UE. “Irlanda se indreapta spre o noua criza financiara”, anunta Frankfurter Runsdschau. Si in fiecare zi, soarta economiei irlandeze, slabita de datorie si de dobanzile din ce in ce mai mari, pare din ce in ce mai alarmanta pentru intreaga zona euro. “Refrenul sfasietorului act II al crizei monedei euro a fost dirijat de Wolfgang Schäuble”, constata Berliner Zeitung. Ministrul german de finante cere ca in viitor, detinatorii de obligatiuni sa-si deschida pungile atunci cand un stat membru al zonei euro trebuie sa fie salvat de catre celelalte. “Pentru investitori, este o noua melodie”, comenteaza cotidianul.

“Pana acum, ei presupuneau ca zona euro isi va rascumpara membrii. […] Acum, ei cred ca trebuie sa ia un risc, deci vor dobanzi mai mari”. Ziarul a citat un membru al consiliului de administratie al Bancii Centrale Europene (BCE), care prevede ca “planurile germane vor conduce inevitabil la atacuri speculative care vor adanci criza”.

“Cresterea ratelor dobanzilor ar putea impinge Irlanda si Portugalia sa ceara ajutorul european”, scrie Diario de Noticias, la Lisabona.

“UE se pregateste sa ajute Irlanda, a carei rata de dobanda pentru datorie a depasit 9%. Si daca pietele nu se calmeaza, Portugalia ar putea fi urmatoarea la nevoie”. Pentru Portugalia, “posibilitatea de a scapa de o astfel de cerere se micsoreaza in fiecare zi”, daca nu se schimba perceptia riscului de catre piete, previne economistul Antonio Nogueira Leite, citat de catre cotidian. “UE este gata sa salveze Irlanda”, asigura la randul sau La Vanguardia, adaugand ca “Spania si-a atins nivelul maxim de risc”.

La Seul, in timpul reuniunii G20, José Manuel Barroso a declarat ca totul este pregatit pentru salvarea Irlandei “daca este necesar”, dar declaratiile presedintelui Comisiei Europene, care doreau calmarea pietelor, “au declansat noi speculatii”. Cotidianul subliniaza ca aceasta preocupare este amplificata “de black-out-ul asupra informatiei, instaurat la Bruxelles, care aminteste de zilele dinainte de salvarea greceasca” din mai. Diferenta astazi este faptul ca zona euro dispune de mecanismul european de stabilitate financiara, adauga La Vanguardia.

Pentru a stavili criza, optiunea cea mai credibila ar fi ca “Franta si Germania sa restabileasca increderea investitorilor”, afirma Virginia Romero, din societatea de investitii Ahorro Capital, care subliniaza de asemenea faptul ca, in caz de salvare a Irlandei, situatia ar fi mai rea decat cea creata cu salvarea greceasca, deoarece “am trece de la exceptie la generalizare”. Marea temere ar fi deci “o contagiune generalizata, chiar si dincolo de tarile periferice”, conchide La Vanguardia.

“Este o mare neintelegere”, spune Financial Times Deutschland. Cotidianul economic considera ca “politica si investitorii actioneaza dupa obiceiurile lor – nu prea se inteleg”.

Pentru ca, daca politica, mai ales europeana, se taraste la ritmul compromisurilor si majoritatilor, finantele vor viteza si baze solide pentru a lua decizii. “Primavara trecuta, Europa a experimentat cu durere unde se poate ajunge atunci cand aceste doua principii incompatibile se intalnesc”. Criza greceasca se transformase atunci in criza a monedei euro din vina unei politici prea lente. De unde apelul in prima pagina a FTD: “Acum grabiti-va!”.

La Dublin, zilele par chiar si mai numarate. “Statul irlandez este insolvabil: datoriile sale depasesc de departe orice mod realist de a le rambursa”, scria la inceputul acestei saptamani economistul Morgan Kelly, intr-un articol din Irish Times care continua sa genereze numeroase reactii in Irlanda.

Este o tragedie in doua acte, explica acesta. Primul a fost planul de salvare a bancilor toxice de 70 de miliarde de euro, in contul caruia “va merge fiecare banut din impozitele voastre pentru urmatorii doi sau trei ani”. Urmatorul va fi o criza a imprumuturilor imobiliare, ale carei simptome sunt deja aparente. “Oamenii merg foarte departe; nu-si platesc facturile si imprumuta enorm de la parinti pentru a-si rambursa datoriile”.

Iar intre timp, ironizeaza Morgan Kelly, “pietele aduc un omagiu gestiunii calme si hotarate a crizei de catre Guvern si Banca Centrala, punand datoria irlandeza in acelasi grup de risc cu tari precum Ucraina sau Pakistanul, doua trepte deasupra nivelului de gunoi al Argentinei, Greciei si Venezuelei”.

“Din septembrie, o echipa permanenta de observatori de la BCE si-a stabilit resedinta la Ministerul de Finante”, dezvaluie de asemenea economistul. “Desi este compus din functionari de mai multe nationalitati, acestia sunt porecliti ‘nemtii'”. Ca reactie la acest fel de tutela, cotidianul ceh Lidové Noviny isi exprima ingrijorarea cu privire la redefinirea termenului “solidaritate europeana”, in care “contribuabilii irlandezi sunt fortati sa munceasca din greu, si sunt sacrificati numai in numele viziunii franco-germane a politicii monetare europene”.

Sursa: PressEurop

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 364 vizualizari | 5 voturi

  Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

  Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi

  Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

  Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9888 vizualizari | 8 voturi

  Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

  Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 604 vizualizari | 3 voturi

  Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

  Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

  Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics