Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, se pronunta categoric impotriva cultivarii plantelor modificate genetic (organisme modificate genetic-OMG) in Romania. Fermierii romani si reprezentantii mediului academic sustin ca nu exista baze stiintifice pentru a interzice aceste culturi. Potrivit unui comunicat al formatiunii politice, consumul alimentelor care contin aceste OMG-uri poate avea in timp consecinte negative asupra sanatatii oamenilor. „Verzii” se bazeaza in sutinerea acestor acuzatii pe o serie de experimente efectuate pe animale, contestate insa de o parte a comunitatii stiintifice. In Romania, Academia de Stiinte Agricole si Silvice si Academia Romana s-au exprimat in favoarea utilizarii biotehnologiilor, pentru ameliorarea plantelor cultivate. Ce sunt organismele modificate genetic? Organismele modificate genetic sunt plante sau animale al caror material genetic a fost modificat, folosind tehnicile ingineriei genetice. Pe scurt, se folosesc gene din diverse surse, pentru a modifica ADN-ul unui anumit organism care capata astfel noi proprietati.
In agricultura, prin inginerie genetica, se pot obtine plante rezistente la conditii improprii pentru „planta mama”. De pilda, s-a obtinut soia si porumb rezistente la ierbicide puternice, orez bogat in vitamina A sau ardei rezistenti la un virus foarte raspandit ce distruge culturile traditionale.
Riscuri ale utilizarii plantelor modificate genetic. Pro si contra
Partidul Verde atrage atentia asupra efectelor negative ale alimentelor care contin organisme modificate genetic, cum ar fi: efectele alergice – genele nou inserate pot produce proteine care la unele persoane determina alergii. Cele mai frecvente alergii sunt cele fata de lapte, oua, peste, cereale si soia; modificari la nivelul metabolismului – prin inserarea de gene noi, se pot produce alterari la nivelul totalitatii genelor continute de catre un organism, cum ar fi scaderea cantitatii de substante nutritive si cresterea nivelului de toxine in organismul gazda, precizeaza Partidul Verde.
Cu toate acestea, fermierii europeni isi hronesc animalele cu soia modificata genetic. Animale de la care populatia Uniunii Europene consuma, apoi, laptele si carnea. „Din moment ce toate fermele de animale din Europa, inclusiv din Romania, importa soia modificata genetic din SUA si Brazilia, se pare ca aceasta nu este periculoasa si ar trebui sa se aprobe cultivarea ei si la noi. Reluarea cultivarii OMG ar fi o solutie importanta si cea mai eficienta daca vrem sa salvam agricultura romaneasca si asigurarea alimentatiei populatiei. Pierdem enorm si vom continua sa pierdem, pentru ca noi importam ceva ce putem produce”, spune fermierul Marcel Cucu, reprezentant al Ligii Producatorilor Agricoli (LAPAR).
Nu doar fermierii, ci si oamenii de stiinta impartasesc acelasi punct de vedere. „Toti am consumat la un moment dat si consumam, cu stiinta sau fara stiinta, alimente cu ingrediente ce provin de la plante modificate genetic. ASAS si Academia Romana si-au prezentat inca de anul trecut punctul de vedere in ce priveste organismele modificate genetic si anume ca nu prezinta risc pentru sanatatea oamenilor si pot fi promovate avand in vedere avantajele”, a declarat Gheorghe Sin, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice si membru corespondent al Academiei Romane.
Ministerul Agriculturii, acuzat ca sustine marile corporatii
Partidul Verde sustine ca actualul guvern, ca si celelalte precedente, nu au avut o politica agricola coerenta, care sa sprijine productia locala si micii producatori. Interesul actualului guvern, in speta Ministerul Agriculturii, este sa sprijine marile companii-multinationalele, cum ar fi Monsanto si Pioneer, care au acaparat pietele agricole din toata lumea prin politica agresiva prin care isi impun plantele agricole modificate genetic, cum ar fi soia, porumbul, graul.
Secretarul general al Partidului Verde, Silviu Dumitru, este nemultumit de decizia Ministrului Agriculturii, care doreste sa produca in Romania soia si porumb modificate genetic. “Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara nu vine cu solutii de incurajare a agriculturii locale, traditionale, ci ne propune transformarea agriculturii intr-o industrie agricola bazata pe OMG-uri, sub controlul marilor corporatii in domeniu, Monsanto si Pioneer”, a adaugat Silviu Dumitru.
Valeriu Tabara ii acuza pe ecologisti de „nestiinta” si le recomanda sa citeasca mai mult. Potrivit ministrului, opozantii cultivarii organismelor modificate genetic (OMG) nu au baza stiintifica si sunt stimulati de interese economice si politice. “Exista in spate o lupta teribila in acest domeniu. Sunt interese politice foarte multe pentru necultivarea OMG. Pe de alta parte, sunt si interese economice. Ati vazut, atunci cand vorbesti de milioane de tone de pesticide care nu se vor mai aplica, inseamna un sector intreg”, precizeaza Valeriu Tabara.
Ce spune legislatia comunitara: Cultivarea organismelor modificate genetic este alegerea statelor membre
Eurodeputatii reuniti pe 13 aprilie in comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara au sustinut joi propunerea conform careia statelor membre le este permis sa decida interzicerea sau restrictia cultivarii plantelor modificate genetic. „Propunerea noastra ofera statelor membre o baza solida si legala pentru a actiona in acest mod”, explica autoarea raportului, Corinne Lepage (Franta) din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa. Eurodeputatii cred ca aceasta propunere ofera protectie si siguranta din punct de vedere legal impotriva provocarilor referitoare la restrictiile de cultivare ale plantelor modificate genetic, venite prin Organizatia Mondiala a Comertului.
Ce schimbari va aduce aceasta propunere?
In primul rand, statele membre vor putea restrictiona sau interzice cultivarea acestor plante, pe motive care tin de siguranta agricola si a mediului inconjurator (de exemplu rezistenta la pesticide, raspandirea anumitor recolte si amenintarea biodiversitatii). Cu toate acestea, statele membre nu vor avea putere de decizie atunci cand vine vorba de probleme legate de sanatatea publica.
Noua lege nu va schimba procedura de acordare a autorizatiilor pentru cultivarea acestor plante (care presupune analiza facuta de Comisa Europeana pe baza evaluarii formulate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara cu privire la riscurile presupuse de aceste culturi), care se va desfasura in continuare la nivel european in concordanta cu deciziile luate de statele membre.
Parlamentul catre Consiliu si Comisie.
Autoare raportului, Corinne Lepage (Franta) din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, explica nevoia unei astfel de reglementari: „Acest vot este un semnal clar al Parlamentului catre Consiliu si Comisie: sistemul european de acordare a autorizatiilor trebuie sa fie in continuare valid, insa trebuie sa fie recunoscut faptul ca anumite efecte asupra agriculturii si asupra mediului inconjurator, precum si efectele socio-economice relationate cu acest tip de contaminare, pot fi invocate de statele membre pentru a justifica interzicerea sau restrictia cultivarii plantelor modificate genetic
Sursa: Bioproduct
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 301 vizualizari | 1 vot
What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]
Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 183 vizualizari | 2 voturi
Russian President Vladimir Putin has signed the RF Code of Administrative Offences into law, including a new article establishing liability for the violation of mandatory requirements for the labeling of food products that contain GMOs. Putin signed the new bill on the last day of 2014 TASS news agency reported. The bill which was submitted […]
Autor: Aciduzzul | 5 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 211 vizualizari | 1 vot
Russia must protect its citizens from the use of foods derived from genetically modified organisms (GMOs), and this can be done in compliance with the country’s obligations under the World Trade Organization (WTO), Russian President Vladimir Putin stated Thursday. “We need to properly construct our work so that it is not contrary to our obligations […]
Autor: Aciduzzul | 19 aprilie, 2014 | 1 comentarii | 4197 vizualizari | 7 voturi
Ioana Florea Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstrează că fragmentele de ADN care provin din hrană conţin gene complete care intră în sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Există suspiciuni conform cărora cercetătorii corporaţiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism şi îl folosesc cu bună ştiinţă. Studiul […]
Autor: Aciduzzul | 7 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 129 vizualizari | 1 vot
Russia will not import GMO products, the country’s Prime Minister Dmitry Medvedev said, adding that the nation has enough space and resources to produce organic food. Moscow has no reason to encourage the production of genetically modified products or import them into the country, Medvedev told a congress of deputies from rural settlements on Saturday. […]
One comment