Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Biografia saptamanii
Paul Singer, “vulturul” de la Fondul Proprietatea
Aciduzzul | 23 noiembrie, 2011 | 4 comentarii | 655 vizualizari |
(4 voturi )

„Vulturul“ de pe Wall Street care vrea Fondul Proprietatea. Putini romani au auzit de firma de investitii Manchester Securities din New York pana de curand cand a fost raportata pe Bursa de la Bucuresti drept cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea (FP), cu o detinere de 6,61% din capital la inceputul lunii octombrie. Dupa o luna o alta raportare prezinta structura actionariatului FP cu Manchester Securities din nou pe primul loc cu o detinere mai mare, de 8,65% din capital, semn ca firma americana a continuat sa cumpere actiuni FP la un pret de chilipir. Participatia valoreaza in prezent pe bursa peste 120 milioane de euro. Statul roman a mai ramas cu doar 2,74% din FP. In spatele Manchester Securities se afla fondul american de hedging Elliott Associates, care controleaza integral firma de investitii.

Fondul poarta numele fondatorului Paul Elliott Singer, care detine si functiile de CEO si director de investitii la Elliott Management Corporation, firma prin care sunt gestionate activele de 17 miliarde de dolari ale celor doua fonduri de hedging marca Elliott – Associates si International.

Fondat in 1977, Elliott Management este unul dintre cele mai longevive fonduri de hedging de pe Wall Stret, cu un randament anual de peste 14% de la infiintare pana in prezent, peste performant a indicelui american Standard & Poor’s 500.

Un imperiu de 17 mld. dolari cladit din datoriile statelor sarace

Paul Elliott Singer, in varsta de 66 ani, si-a castigat o reputatie de investitor activist cu influente in sfera politica, nesfiindu-se sa isi incerce puterile cu guvernele din Congo si Peru, cu marile corporatii precum P&G si Motorola si implicandu-se in campania electorala a lui George W. Bush si Rudolph Giuliani (fostul primar al New York City).

Absolvent de Harvard, Singer a parasit banca de investitii Donaldson, Lufkin & Jenrette pentru a fonda Elliott in 1977 cu 1,3 milioane de dolari de la rude si prieteni, potrivit cotidianului britanic The Telegraph. Publicatia americana The New York Times il numeste “unul dintre cei mai venerati” manageri de fonduri de hedging (fonduri cu capital speculativ – n. red.), livrand un randament anual compus de 14,6% de la infiintare. Aceste cifre au fost obtinute printr-o strategie care a facut din Elliott cel mai eficient fond din categoria celor care profita de activele devalorizate si de datoriile suverane.

O mostra despre cum si-a castigat Singer reputat ia de “vultur”: in 1996 Elliott a cumparat obliga tiuni de 11 milioane de dolari emise de Peru si in urma unor lupte purtate in instanta i-au fost achitat i 58 milioane de dolari.

Tot la inceputul anilor 2000 el a mai cumparat si obligatiuni de 10 milioane de dolari emise de Republica Congo, a mers in instanta pentru 400 milioane de dolari, castigand la final 127 milioane de dolari.

Temutul manager Paul Elliott Singer si-a pus fondul sa traverseze Atlanticul pentru Fondul Proprietatea inca din 2008, cand au aparut primele informat ii neoficiale cu privire la achizitiile facute de americani. Fondul american a intrat in actionariatul FP cand actiunile se tranzactionau la un pret de 0,2 lei/titlu pe piata gri si a continuat sa cumpere si in acest an de pe bursa la un pret de circa 0,45 lei/titlu, cu 60% mai ieftin decat valoarea activelor nete.

Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai ieftine active din regiunea Europei Centrale si de Est, tranzactionandu- se la un discount de peste 60%, desi are active in portofoliu extrem de valoroase si strategice pentru economia romaneasca, cum ar fi actiuni la producatorii de energie Nuclearelectrica, Hidroelectrica, la producatorul de gaze Romgaz, perle energetice nelistate pe nicio bursa si astfel inaccesibile investitorilor.

Stilul de actiune: cumpara ieftin, dezbina si apoi vinde

“Putine lucruri starnesc asa de multa teama in inima unei companii listate ca intrarea in actionariat a unui investitor activist”, spun jurnalistii de la publicatia britanica The Telegraph, descriind situatia in care se afla compania britanica de transport National Express la care fondul Elliott este actionar cu 17% din capital.

Elliott e un investitor activist, care se implica in conducerea companiei la care detine actiuni, isi numeste proprii oameni in consiliile de administratie, isi impune cu pumnul in masa planurile de restructurare sau de eficientizare care de cele mai multe ori coincid cu o despicare a activelor pe bucati si vanzarea acestora sau relocarea lor. De obicei, investitorii activisti isi aleg tinta cu atentie, cu lungi perioade de inactivitate.

In cazul companiei britanice de transport National Express, cu o flota de 1.600 de autobuze si printre cei mai mari transportatori din Europa, Elliott a avut nevoie de doi ani ca sa ajunga la o participatie de 17,5% din capital, cumparand actiunile de pe bursa londoneaza.

Strategia Elliott la National Express este de a vinde catre un investitor strategic activele cheie, o fuziune sau relocare a activelor pentru a investi in SUA, mai scrie cotidianul The Telegraph.

Astfel ca in cazul Fondului Proprietatea, cu active de 2,6 miliarde de euro si participatii la perlele energetice ale Romaniei, nici administratorii Franklin Templeton si nici Guvernul nu ar trebui sa ramana indiferenti la faptul ca Elliott detine indirect 8,65% din capitalul fondului.

Maine, 23 noiembrie, are loc Adunarea Generala a Actionarilor la Fondul Proprietatea, prilej cu care se vor contura noile sfere de influenta din actionariatul fondului.

De la listarea din 25 ianuarie fondurile straine de investitii aproape ca siau triplat detinerile la FP, ajungand sa detina cumulat 40% din capital. Miza zilei de 23 noiembrie este ridicata pentru ca administratorii Franklin Templeton cer acordul actionarilor sa le fie extinse atributiile astfel incat sa hotarasca singuri in privinta participatiilor din portofoliul fondului, in limita a 20% din active. Daca actionarii vor fi de acord, Templeton ar putea decide singur tranzactii de pana la 700 mil. euro pe an.

Tot miercuri actionarii sunt chemati sa voteze ridicarea restrictiilor de vot. In prezent doar statul roman poate vota cu toate actiunilor, drepturile de vot ale actionarilor privati cu peste 1% din capital fiind limitate. Daca sunt ridicate restrictiile de vot, atunci se vor putea vedea vulturi survoland Fondul Proprietatea.

Sursa: Ziarul Fiananciar

4 Comments

    Adauga un comentariu!

    Nume (necesar)

    Website


    *

    Editoriale din aceeasi categorie

    Autor: Aciduzzul | 6 decembrie, 2012 | 4 comentarii | 1738 vizualizari | 6 voturi

    A scrie despre viata lui Dan Desliu, nu este o provocare. Doar titlul ar fi mai stufos: “Despre viata si opera lui Dan Desliu”, adica despre nimic. Dan Desliu a avut o viata ca o fotografie intoarsa cu susu-l in jos si o imagine falsa in fata cititorilor. In anii ’50-’60 cei care-i citeau in […]

    Autor: Aciduzzul | 4 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 613 vizualizari | 6 voturi

    In ”Zile de lagar”, Zaharia Stancu acest profitor al diferitelor regimuri (culminand cu parvenirea totala din perioada comunista), care nu a luptat pe front nici macar o zi, isi permite, tocmai pentru a scuipa laturile de pe trecutul sau duplicitar si a se ”curata” de mizeria burgheza in fata comunistilor, sa-l descrie pe martirul poet […]

    Autor: Aciduzzul | 12 noiembrie, 2012 | 1 comentarii | 979 vizualizari | 2 voturi

    Nu cred sa existe in istoria literaturii romane un clasic mai oportunist ca Mihail Sadoveanu ! Marele scriitor a reusit sa adune, pe langa o avere uriasa, un munte de gesturi lingusitoare, volume rusinoase, opere dezonorante. Dar ce a insemnat cuvantul “onoare” pentru omul Sadoveanu? Semnificatiile lui au fost total straine, daca nu chiar dusmanoase […]

    Autor: Aciduzzul | 8 noiembrie, 2012 | 0 comentarii | 896 vizualizari | 5 voturi

    Incep un serial despre “personalitatile” care au implementat regimul bolsevico-comunist in Romania. Voi prezenta, in urma unei documentari aprofundate, numele, pseudonimele si faptele celor care incepand cu 1944 au distrus, ingenunchiat si umilit un popor bland si iubitor de Dumnezeu. Poporul Roman! Pentru toate crimele, pentru toata batjocura, pentru generatiile pervertite si indepartate diabolic de […]

    Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2011 | 5 comentarii | 5480 vizualizari | 11 voturi

    BIOGRAFIA ROMANTATA: Traian Basescu (n. 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judetul Constanta) este un politician roman, actualul presedinte al Romaniei. Pana in decembrie 2004 a fost liderul Partidului Democrat. Intre 2000 si 2004 a fost primar al Bucurestiului. In 2004 a candidat pentru presedintie din partea Aliantei D.A. (PNL-PD), castigand alegerile si devenind presedinte […]

    Ofera o donatie
    Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
    fii aproape de noi
    Conferinta_AGROstandard
    PUB
    web design profesionist
    Red Moon Media
    CAMPANII bp
    Atitudine Contemporana
    Televiziunea Copiilor
    Le Pre
    1984 George Orwell
    Televiziunea Copiilor
    piata BIO
    alimente organice
    internet manipulation techniques
    Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
    bad politics

    2009 - 2024 © BadPolitics