Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Preturi bune pentru floarea-soarelui
Aciduzzul | 9 octombrie, 2011 | 0 comentarii | 2630 vizualizari |
(4 voturi )

Agricultorii români au obtinut productii bune de floarea-soarelui in acest an, dar si preturi superioare celor de anul trecut. Si la nivel mondial oferta este neobisnuit de mare, chiar daca Turcia si SUA, doi cultivatori traditionali de floarea-soarelui, au inregistrat productii mai mici din cauza conditiilor meteo defavorabile. Rusia si Ucraina au anuntat in schimb productii record. Marian Nedu, un agricultor care administreaza câteva mii de hectare de teren agricol si care detine functia de presedinte al Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Ialomita, sustine ca a obtinut in acest an o productie medie de 3.000 kg de floarea-soarelui de pe cele 400 ha cultivate. Nedu a vândut o parte din productie cu 1,4-1,5 lei pe kilogram, fata de 1,2-1,3 lei anul trecut, la procesatori precum Expur Urziceni sau Agricover. Fermierul este multumit de pret, insa acest fapt nu l-a impiedicat sa mai pastreze in silozuri circa 300 de tone de seminte. Nu se asteapta neaparat la o majorare a pretului in urmatoarele luni, dar daca va fi sa se intâmple in mod sigur nu o sa-i para rau.

Chiar daca productia de floarea-soarelui din acest an este mai mica pe ansamblu, in judetul Ialomita in ciuda ploilor din iunie-iulie si secetei din august care au afectat cu pâna la 10% productia, agricultorii au si motive sa fie multumiti pentru ca au obtinut preturi mai bune la vânzare fata de anul anterior.

In Teleorman insa media la hectar a fost de circa 2.200 kg, potrivit datelor comunicate de conducerea Directiei pentru Agricultura Teleorman. Dupa recoltarea a circa un sfert din suprafata totala de 87.960 de hectare cultivate, media la hectar se ridica la aproape 2.190 kg/ha, ceea ce reprezenta una dintre cele mai bune productii din ultimii ani.

De altfel, purtatorul de cuvânt al Directiei pentru Agricultura Teleorman, Stelian Gaina, declara ca in 2011 floarea-soarelui detine in premiera cea mai mare suprafata intre culturile prasitoare ca urmare a preturilor bune obtinute de agricultori la seminte. Fata de 2010, la nivelul intregului judet, suprafetele sunt mai mari cu circa 16.000 de hectare.

Si Aurel Plachinschi, cunoscutul producator din localitatea Tiganasi, judetul Iasi, unde administreaza circa 4.800 ha de teren agricol, sustine ca a obtinut o medie de 3.000 kg la hectar de pe cele 150 ha cu floarea-soarelui comerciala insamântate (a cultivat si floarea-soarelui de hibridare). Spune ca este o productie buna, dar recunoaste ca altadata recolta si mai mult. Semintele le-a vândut deja la procesatori gen Agricover sau Prutul, nu le-a depozitat in silozuri in asteptarea majorarii pretului. Silozurile le foloseste pentru depozitarea soiei (a avut 400 ha cultivate) si porumbului.

De asemenea, Ion Enache, un agricultor din Arges, a obtinut o medie de 1.900 kg la hectar, cu putin peste media multinationala, de pe cele 200 ha cultivate cu floarea-soarelui. Agricultorul a vândut deja o parte din productie la un pret superior celui de anul trecut, dar a mai pastrat si in silozuri, mai ales ca se asteapta ca pretul sa mai cresca in urmatoarele luni. Chiar daca nu vrea sa divulge pretul de vânzare, Enache sustine ca acesta este diferit in functie de contract, iar de multe ori valoarea obtinuta tine si de abilitatile de negociere ale ofertantului.

Suprafete in crestere

In România, suprafetele cultivate cu floarea-soarelui se ridica la circa 800.000 ha, in crestere usoara in ultimii ani, dar departe de anul 2003 de exemplu, când România avea semanate peste 1,1 milioane de hectare. Chiar si asa, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, vorbeste de un record istoric, respectiv de o productie de 1,6 milioane de tone. El spune ca in aceste conditii de recolta bogata – nu numai la oleaginoase – se poate discuta despre „o prima asezare in normalitate a pietei agricole“.

„Exista si distorsiuni legate de cerere, de mersul economiei. Nu agricultura e vinovata de ceea ce inseamna preturile produselor agroalimentare. Nu voi accepta sa facem presiune pe producatorul primar. A actiona asupra lui, a-l face sa vânda mai ieftin, in conditiile in care speculantii au lucrat ani de zile in sistemul acesta, ar fi o grava eroare“, a precizat Tabara.

Cererea in crestere la nivel mondial, pe fondul interesului tot mai mare pentru biocarburanti, ar putea fi un motiv de atragere a agricultorilor. Nu in ultimul rând, si evolutia ascendenta a preturilor din ultima perioada ar putea stârni interesul pentru aceasta cultura. Principalii procesatori la nivel intern sunt Bunge, Argus, Agricover, Expur Urziceni, Prutul Galati si Ulvex Vaslui. Acestia si cumpara de altfel productia de floarea-soarelui de la agricultori.

Productii record in Rusia si Ucraina

Analistii apreciaza ca in acest an productia mondiala de ulei de floarea-soarelui va creste cu 9,8%. Oferta de ulei va fi neobisnuit de mare ca urmare a productiei bune in general, desi au fost si tari precum Turcia si Statele Unite, doi dintre cultivatorii traditionali de floarea-soarelui, care au avut recolte mai mici. Pe de alta parte, Rusia si Ucraina au anuntat niveluri record la productia de floarea-soarelui, iar acest lucru va influenta mai mult ca sigur pretul la ulei. Cele doua state au anuntat productii de circa 16 milioane de tone, fata de 12 milioane de tone obtinute in anul anterior. Potrivit estimarilor actuale, rezervele mondiale de ulei de floarea-soarelui se ridica la doar 1,1 milioane tone, cel mai scazut nivel din ultimii trei ani. Fata de sezonul precedent, si stocurile s-au redus cu 0,2 milioane tone (15,4%).

Sursa: Lumea Satului

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 253 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 128 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 184 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics