Prof. Ioan Scurtu
Dupa 1989, au fost publicate mai multe lucrari de sinteza privind istoria Romaniei din perioada 23 august 1944 – 22 decembrie 1989, dar, din pacate, aproape toate seamana mai curand cu un rechizitoriu, decat cu o analiza stiintifica. Cea mai semnificativa este Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste in Romania, editori Vladimir Tismaneanu, Dorin Dobrincu si Cristian Vasile (Bucuresti, Editura Humanitas, 2007, 880 p.). Comisia avea rolul de a condamna dictatura comunista, astfel ca a lucrat pe baza unor concluzii deja stabilite, iar membrii acesteia, numiti de presedintele Romaniei, erau, in majoritate covarsitoare, orice altceva, dar numai istorici nu. Insusi presedintele acestei comisii, Vladimir Tismaneanu, nu este istoric, singurul sau merit fiind acela ca si-a facut o „profesie” din a condamna comunismul.
Obiectivul politic a fost atins, presedintele tarii insusindu-si „concluziile” Raportului Final, pe care le-a prezentat in sedinta speciala a Parlamentului Romaniei din 18 decembrie 2006.
In fond, Tismaneanu face parte din aceeasi „fibra intelectuala” cu Mihail Roller. Ambii nu erau istorici, dar au primit misiunea de a da directive „frontului istoric”, ambii au ignorat cu nonsalanta vechiul adagiu, fundamental pentru cei care cerceteaza si scriu despre trecut: sine ira et studio.
Istoricii de meserie, care-si respecta statutul, au publicat volume de documente, studii, lucrari privind anumite aspecte ale istoriei Romaniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, care constituie o baza temeinica pentru realizarea unor sinteze credibile. Intre acestia, profesorul Dinu C. Giurescu, autorul unor lucrari esentiale privind guvernarea Radescu, alegerile parlamentare din noiembrie 1946, evolutiile politice din anul 1947. Iar urmatoarea treapta, a sintezei, a fost urcata in mod firesc de profesorul Giurescu, fara ostentatie si fara reclama prin mass media.
Pornind de la ideea ca „istoria nu poate fi nici rechizitoriul acuzarii, nici pledoaria apararii” (p. 11), profesorul Dinu C. Giurescu si colaboratorii sai au realizat o remarcabila sinteza privind evolutia istorica a Romaniei in perioada 23 august 1944 – 22 decembrie 1989.
Dupa prezentarea principalelor evenimente, intr-o abordare cronologica, sunt analizate, succesiv: Partidul Comunist Roman; Sistemul politic; Industrializarea socialista; Colectivizarea agriculturii; Invatamantul; Sistemul represiv; Politica externa; Armata.
Cartea se impune prin temeinica documentare si forta de argumentare a ideilor, prin maniera de abordare si echilibrul concluziilor formulate, prin acuratetea stilului si perfecta sistematizare a materialului.
Autorii demonstreaza ca, intr-un regim autoritar, bazat pe un singur partid politic, in care liderul are rolul decisiv, abuzurile si ilegalitatile au constituit fapte cotidiene, cu consecinte dintre cele mai grave asupra tarii si a cetatenilor ei. Animat de conceptia potrivit careia adversarul politic trebuia nu numai invins, dar si lichidat fizic, acel regim politic a aruncat in temnita personalitati precum Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Gheorghe I. Bratianu, Constantin Argetoianu, care au murit la Sighet, Aiud sau Ramnicu Sarat.
Sunt reliefate presiunile si violentele din anii colectivizarii agriculturii (1949-1962), restrictiile din ultimii ani ai regimului Ceausescu, ideologizarea invatamantului, epurarile din armata, presiunile exercitate de aparatul de represiune, mai ales de Securitate, asupra cetatenilor etc.
Analizand in spirit critic anii regimului socialist-totalitar, autorii nu ezita sa „arunce o privire” si asupra perioadei de dupa 1989, iar comparatiile sunt adesea dezamagitoare. Citam, cu titlu de exemplu:
– „Dupa decembrie 1989, urmarile negative ale crizei de sistem, simtite direct la nivelul individual si colectiv al opiniei publice, au fost proiectate asupra unitatilor industriale in sine, socotite dintr-odata ca «depasite», ca «un balast», ca «fier vechi» etc. Asemenea «calificative» au folosit unor grupuri restranse, care au falimentat si au demantelat sute si sute de uzine si capacitati de productie” ( p. 92).
– „Cat despre agricultura, peste 50% din nevoile alimentare ale populatiei sunt acoperite din import, ceea ce constituie un incredibil paradox si o adevarata bataie de joc in cazul Romaniei!” (p. 92).
– „In prezent, invatamantul «preuniversitar» trece prin multiple «reforme», nu asigura o pregatire la nivelul dinainte de 1989 si nici la acela al cerintelor contemporane” (p. 114).
– „Asistam treptat la o disolutie a identitatii nationale si a sentimentului de patrie. Sunt si exceptii, dar presiunea noii ideologii este tot mai apasatoare. Globalismul ideologic-cultural a luat locul marxism-leninismului si socialismului multilateral dezvoltat” (p. 185).
– „Libertatea, redobandita in decembrie 1989, cu sacrificiul a 1104 vieti, aproape toate foarte tinere, slujeste, in primul rand, unei minoritati” (p. 185).
O foarte bogata ilustratie intregeste si argumenteaza textul, oferind cititorilor posibilitatea de a „vizualiza” persoanele aflate in conducerea partidului si a statului, dar si pe cele imbracate in zeghe la Aiud, Sighet si Ramnicu Sarat, tribune oficiale, manifestanti, vizite „de lucru”, titluri de ziare si brosuri de propaganda, citate din documente, monumente istorice si de arhitectura, combinate industriale, masini si utilaje agricole, tancuri fabricate in tara, tabele statistice, bancnote, harti, medalii si ordine ale Republicii, lideri politici de talie mondiala care au venit in Romania, precum si vizite ale conducatorilor romani in diverse state, aflate pe mai multe continente etc.
Lucrarea contine succinte biografii ale unor lideri politici ai P.C.R. din anii 1944-1989. Intre acestea, si cea a generalului Iulian Vlad (p. 208).
In exemplarul pe care mi l-a oferit cu dedicatie, profesorul Dinu C. Giurescu a pus in paranteza urmatorul text:
„La 31 decembrie 1989, a fost arestat si condamnat la 25 ani inchisoare, pentru implicarea sa in represiunea de la Timisoara si Bucuresti, inaintea caderii regimului Ceausescu. A executat doar patru ani din sentinta, la inchisoarea de la Jilava, fiind eliberat in decembrie 1993″.
Profesorul Giurescu a scris cu pix de culoare neagra: „Editura a adaugat cu de la sine putere aceste randuri, inlocuind cele trecute de mine. Textul pus de mine la foto Iulian Vlad (p. 208) si scos de Editura, fara a ma anunta:
«In decembrie 1989, a dat ordin de consemnare totala a personalului in unitate. La 17 decembrie a comunicat col. Filip Teodorescu, aflat la Timisoara: ‛Nu mai iesiti din sedii, ca sa nu se puna pe seama voastra provocarile lor. Și sa nu-l puna pacatul pe careva, daca trebuie neaparat sa iasa, sa aiba arma asupra sa. Asta v-am spus-o de la inceput’. »”
In cei 50 de ani de cand public, niciodata vreo editura nu a efectuat vreo modificare a textului meu fara a-mi comunica in prealabil. Dinu C. Giurescu – 21 octombrie 2010″.
Aceste precizari, care-l onoreaza pe profesorul Giurescu, arata ca si la o editura serioasa, cum este Editura Corint, exista redactori care nu se pot dezbara de propaganda mass-media, inspirata din carti de tipul celor semnate de Tismaneanu.
Lucrarea Romania si comunismul. O istorie ilustrata se incheie cu un foarte util Index, precum si cu lista surselor foto.
Remarc grafica excelenta, tehnoredactarea ingenioasa si eficienta, precum si calitatea hartiei (cretata). Este o carte valoroasa din punct de vedere stiintific, cu infatisare frumoasa, in sensul cel mai propriu al cuvantului.
Consider ca aceasta lucrare poate si trebuie sa fie utilizata ca manual scolar de profesorii care aleg sa predea cursul optional privind istoria comunismului din Romania.
In prezent, profesorii au la dispozitie doar O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu (Iasi, Editura Polirom, 2008), aprobat prin Ordinul ministrului Educatiei nr. 37 444 din 4 august 2008, aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. Este un manual realizat in conformitate cu „tezele” din Raportul Final, adica extrem de politizat.
Recomandarea ca manual scolar si a lucrarii realizate pe Dinu C.Giurescu, Alexandru Ștefanescu si Ilarion Tiu ar oferi o alternativa, absolut necesara, intr-o societate democratica.
Romania si Comunismul
Dinu C. Giurescu, Al. Stefanescu, Ilarion Tiu
Editura Corint
Lucrarea isi propune sa arate – sintetic – componentele esentiale, sociale si politice, ale regimului democrat-popular si socialist, cu evolutia acestora in perioada 1944-1989. Am pornit de la constatarea, simpla, ca tinerii, de la 15 la 40 de ani si chiar peste, nu stiu azi mai ni mic despre regimul amintit, iar persoanele mai in varsta pot, in cel mai bun caz, sa relateze experiente strict personale, adesea fara legatura cu functionarea de atunci a sistemului.
Volumul de fata porneste de la menirea fundamentala a istoriei: aceea de a reconstitui, pe temeiul documentelor, ceea ce a fost; de a explica, de a raspunde la intrebarile “cum” si “de ce”. Aceste raspunsuri se cuvin date cu atenta cumpanire, fara manie sau partinire, asa cum ne-a indemnat Publius Cornelius Tacitus (cca 55-120 d.H.). Fiindca istoria nu poate fi nici rechizitoriul acuzarii si nici pledoaria apararii. Am socotit ilustratia o componenta obligatorie pentru intelegerea evenimentelor si a oamenilor epocii, de unde si subtitlul volumului: O istorie ilustrata. (Academician Dinu C. Giurescu)
Sursa: Clipa, Ziaristi Online
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 442 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 143 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 134 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 132 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]