Catedrala Mantuirii Neamului se afla amplasata pe un teren in suprafata de 110.000 metri patrati. Potrivit autorizatiei de construire, catedrala neamului se va desfasura pana la 16 metri sub pamant, dar va atinge 100 de metri inaltime deasupra cotei zero. B365.ro va prezinta in exclusivitate functiunile complete ale catedralei Manturii Neamului, asa cum rezulta din documentatia aprobata de autoritati pentru amplasamentul situat la intersectia dintre Calea 13 Septembrie si str. Izvor.
– Subsol 2 (cota minus 16 metri): sala polivalenta ce poate fi folosita, potrivit reprezentantilor Patriarhiei, activitatilor misionare, catehezelor si ca spatiu pentru conferinte sau agape. Sala polivalenta de 1.684 mp poate functiona si ca paraclis, in partea estica fiind amplasat un altar, cu dimensiunea de 117,7 mp. Tot la 16 metri sub pamant vor functiona altarul, sala de consiliu si mai multe cripte
– Subsol 1 (cota minus 11 metri): sala polivalenta de 2.307 mp, structurata in trei nave, spatiile fiind separate prin pereti “miscatori”. La acelasi nivel vor mai fi amplasate cripte, un cabinet medical, spalatorul de vase si depozitele de mobilier
– Demisol (cota minus 6,8 metri): expozitie cu vanzare de icoane si vesminte, chiliile, garderoba si vestiarul personalului, o autoservire cu cafenea si bufet plus bucatarie
– Parter: aici vor functiona pridvorul, pronaosul, naosul si altarul principal
– Cota plus 9 metri: balcoanele pentru coristi si galerii
– Cota plus 36 metri: aici se vor gasi muzeul de valori si sali de expozitii
– Cota plus 42 metri: sala de consiliu si galerii
– Cota plus 47,5 metri: sase turle identice
– Cota plus 51 metri: sase turle identice, sala de consiliu si apartamente
– Cota plus 54,5 metri: sala de consiliu si apartamente
– Cota plus 56 metri: expo galerie
– Cota plus 62 metri: spatii tehnice
– Cota plus 95 metri: lanternou (acoperis prevazut cu numeroase ferestre), belvedere.
Pentru exteriorul catedralei, prelatii au propus placaje cu piatra naturala de culoare deschisa, ferestre cu vitralii si acoperis cu tabla de cupru aurie. Interiorul constructiei va beneficia de elemente decorative cu caracter special, iar pardoselile vor fi din granit, avand motive decorative deosebite.
Patriarhul Daniel: “Catedrala nu va fi nici mica, nici mare, nici ieftina, nici scumpa”
Vizibil din orice punct al Capitalei, lacasul de cult va cost aproximativ 400 milioane de euro. O parte din bani provin din colecta nationala la care au contribuit inclusiv administratiile publice locale. De exemplu, Primaria Sectorului 2, condusa de primarul Neculai Ontanu de la UNPR, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai generosi contributori, alocand suma de 10 milioane lei anul trecut. Guvernul a contribuit, de asemenea, in acest an cu suma de 10 milioane lei.
Reprezentantii Patriarhiei Romane si-au propus ca edificiul sa poata adaposti 5.000 de enoriasi, dimensiunile lacasului de cult fiind impresionante: 100 de metri inaltime, 120 de metri lungime si 70 de metri latime, terenul aferent fiind in suprafata de 11 hectare.
“Catedrala Mantuirii Neamului nu va fi nici mica, nici mare, nici ieftina, nici scumpa, ci, speram, un simbol al sufletului romanesc in rugaciune inaltatoare la cer”, a declarat, de multe ori, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel cand a descris proiectul.
Chiar daca ideea construiriii unei catedrale a neamului a pornit inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, piatra de temelie a fost pusa pe Dealul Arsenalului abia pe 29 noiembrie 2007. Lucrarile edificiului au inceput, in mod oficial, pe 15 decembrie 2010, slujba de inaugurare a lacasului de cult urmand sa fie facuta in anul 2015, potrivit planurilor Patriarhiei Romane.
Catedrala poate fi vazuta din orice punct al Bucurestiului
Reprezentantii Patriarhiei Romane si-au propus ca edificiul sa poata fi vazut din orice colt al Bucurestiului si sa adaposteasca 5.000 de enoriasi, iar dimensiunile impresionante ale lacasului de cult, 120 de metri inaltime, 120 de metri lungime si 70 de metri latime, pot garanta aceasta propunere. ”Catedrala Mantuirii Neamului nu va fi nici mica, nici mare, nici ieftina, nici scumpa, ci, speram, un simbol al sufletului romanesc in rugaciune inaltatoare la cer”, a declarat, de multe ori, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel cand a descris proiectul.
Dupa cucerirea independentei de stat a Romaniei, in urma razboiului ruso-turc din 1877 – 1878, autoritatile si-au propus sa construiasca o catedrala impunatoare, demna de faptele marete ale poporului roman, care avea sa ii adaposteasca pe toti cei care ar fi vrut sa participe la slujbele oficiate cu prilejul sarbatorilor nationale sau in zilele marilor sarbatori religioase.
Trecerea timpului a sters insa aceasta propunere de pe agenda autoritatilor din acele timpuri, dar a fost reluata dupa aproape 50 de ani de catre primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, investit si inscaunat pe 1 noiembrie 1925. In calitate de intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, el a desfasurat o intensa activitate cultural-misionara si a militat pentru construirea unei catedrale a Patriarhiei in Bucuresti, pe Dealul Arsenalului, cel mai inalt si mai bun loc pentru acest lacas de cult. Biserica a fost botezata de catre regele Ferdinand: Catedrala Mantuirii Neamului.
Potrivit documentarului istoric facut de profesorul Gheorghe Vasilescu si publicat pe site-ul catedralaneamului.ro.
In 1927, dupa moartea regelui Ferdinand, demersul patriarhului de a pune bazele unei catedrale a neamului a fost bine primit de catre romani, in ciuda faptului ca si atunci criza economica isi facea simtita prezenta. Initiativa patriarhului Miron a fost infranata de criza economica acuta care a cuprins tara, doi ani mai tarziu. Astfel, fondurile necesare inceperii lucrarilor pentru catedrala nu mai puteau fi stranse din cauza recesiunii, iar autoritatile nu au sustinut financiar proiectul lacasului de cult.
Coincidenta istorica face ca proiectul propus de patriarhul Miron, initiat intr-o perioada de criza economica, sa fie dezvoltat, opt decenii mai tarziu, tot intr-o perioada de recesiune, numai ca, daca atunci autoritatile nu au sustinut financiar constructia catedralei, in februarie anul acesta, Guvernul a alocat 10 milioane de lei, Consiliul Local al Sectorului 2 a dat, anul trecut, 10 milioane de lei, in 2009 statul a mai virat 5 milioane de lei de la buget, iar Guvernul Tariceanu a dat 30 de milioane de lei din bani publici pentru construirea catedralei. Sumele acordate de autoritati, precum si solicitarile pecuniare ale patriarhului pentru sustinerea acestui proiect contrazic declaratiile initiale facute de reprezentantii Patriarhiei Romane, potrivit carora, Catedrala Mantuirii Neamului va fi construita doar cu bani din donatiile enoriasilor si din credit bancar.
Anterior, Patriarhul Daniel a precizat ca, in aceasta perioada grea, constructia unei biserici este un semn de speranta, si, ca sa isi argumenteze afirmatia, a facut trimitere la istoria tarii, sustinand ca, in trecut, cele mai frumoase manastiri si biserici au fost construite in vremuri in care tara a trecut prin perioade dificile.
Declinul economic si pregatirea pentru Congresul Uniunii Interparlamentare de la Bucuresti au tinut proiectul lacasului de cult pe loc si l-au determinat pe patriarhul Miron sa se ocupe de restaurarea vechii ctitorii a lui Constantin Voda serban de pe Dealul Mitropolei. Rolul bisericii, de catedrala a Patriarhiei Romane, era doar temporar, ”pana cand imprejurarile economice favorabile vor ingadui infaptuirea ideii de a zidi o mareata biserica a Mantuirii Neamului”, era inscriptionat la intrarea in edificiul de cult.
Declansarea celui de-al doilea razboi mondial, urmat de instaurarea regimului comunist pe plan local, a transformat Catedrala Mantuirii Neamului intr-un subiect tabu. Dupa ’89, discutiile cu autoritatile pentru construirea lacasului de cult au fost reluate, iar pe 29 noiembrie 2007 a fost pusa piatra de temelie a catedralei de pe Dealul Arsenalului.
Lucrarile edificiului au inceput in mod oficial pe 15 decembrie 2010. Franco Sticher, managerul de proiect, a declarat la demararea constructiei ca, in opinia sa, Catedrala Mantuirii Neamului va fi gata pana la finele lui 2014. Potrivit planurilor Patriarhiei Romane, slujba de inaugurare a lacasului de cult ar urma sa fie facuta in anul 2015.
Sursa: b365
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 351 vizualizari | 5 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 426 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 136 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 224 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]
2 Comments