Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Army/Intelligence
Rachete de croaziera supersonica chineza YJ-12
Aciduzzul | 16 martie, 2013 | 0 comentarii | 243 vizualizari |
(1 voturi )

CM-400AKGLa sfarsitul anului trecut China a anunta ca va exporta pentru prima oara, racheta sa supersonica antinava CM-400AKG, catre Pakistan. Aceasta racheta se presupune a fi versiunea de export a YJ-12 racheta care se crede ca a intrat in dotarea chinezilor cu zece ani in urma, dar care a fost vazuta pentru prima oara de curand. Despre YJ-12 nu se stiu foarte multe lucruri. Teoretic este o racheta care poate fi lansata atat de pe navele de razboi ale marinei, cat si de le sol sau de pe avioanele JH-7, are o raza de 250 kilometri, dispune de un sistem de ghidare pe baza de GPS/inertial, are de asemenea camera de luat vederi la bord pentru vizualizarea si identificarea tintelor si mai dispune si de un radar de bord. Principala sa aparare in fata sistemelor antiracheta a navelor atacate este, ca si in cazul Brahmos cu care are destule similaritati, viteza. Vanzarea catre Pakistan a variantei sale de export poate fi interpretata ca o tesatre a pietei in vedere evaluarii daca o investitie substantiala pentru dezvoltarea CM-400AKG merita facuta.

CM-400AKG/YJ-12 este, spun specialisti, foarte similara Brahmosului indiano-rus, avand o masa de 3 tone, fata de 3,2 tone Brahmos, o raza de 300 km si o incarcatura de lupta de 300 kilograme. Ambele rachete, Brahmos si YJ-12, folosesc viteza extrordinara pentru a evita masurile antiracheta ale inamicului, ambele rachete reusind performata de a atinge o viteza aproiata de 1km/s, mai rapide decat multe tipuri de gloante. Sistemul de ghidare, inertial si GPS, ajuta racheta sa ajunga in zona tintei, apoi incadrarea si ghidarea in faza terminala este preluata de radarul de bord.

Brahmos este la randul ei o dezvoltarea a “sovieticei” SS-NX-26 (Yakhont), care la sfarsitul URSS, in 1991, era inca in faza de dezvoltare, iar acum, odata ce Brahmos a ajuns la maturitate, cele doua tari spera la un export viguros, estimat la aproximativ 2000 de bucati. Din pacate, cel putin deocamdata, nu s-au aratat prea multi doritori, poate si datorita pretului: o racheta Brahmos atinge 2-3 milioane de dolari, in functie de versiune.

YJ-12 Cu toate acestea rusii si indienii sunt hotarati sa investeasca si in Brahmos II, o racheta care va atinge5-6000 de kilomteri pe ora, fiind asadari prima racheta operationala hipersonica si care va folosi un motor de tip scramjet, reusind astfel sa dubleze viteza atinsa in present de Brahmos I.

Daca ne uitam cu atentie in zona asiatica, atat China, cat si India sau Rusia, isi pun banii pe rachete antinava/croaziera, supersonice, iar in viitor hipersonice, rachete care pentru a fi interceptate la asemenea viteze, necesita pur si simplu mult noroc. In tot acest timp europenii si americanii continua sa construiasca si sa foloseasca rachete antinava care par niste biete jucarii pe langa Brahmos sau YJ-12. Astfel americanii trag in continuare de subsonica Harpoon, in timp ce in Europa RBS-15 si Exocet, tot subsonice, fac legea.

Este foarte adevarat ca pentru ca o racheta antinava sa aiba succes, cel mai important lucru este electronica de la bordul ei, iar in opozitie, cea mai buna aparare in fata unei rachete, este bruiajul, dar cu toate acestea, nu cred ca electronica rachetelor rusesti, indiene sau chinezesti, mai este atat de slaba, sau ca va ramane la nivelul de azi, iar daca tinem cont ca pachetul electronic poate fi inlocuit oricand, ne intrebam cat vor mai folosi vestici acelasi tip de rachete subsonice?!

O racheta Harpoon sau Exocet poate avaria serios o nava de lupta, dar aceasta nu este scufundata in mod obligatoriu dupa o singura lovitura. Dar acum ganditi-va ce fregata sau distrugator european poate rezista unei lovituri in plin din partea unei Brahmos, care pe langa viteza de impact de 3000km/h, adauga si masa de cateva tone, basca capul de lupta de 300 kilograme?!

Cat de performante sunt masurile de bruiaj ale navelor NATO?! Pot ele garanta ca in cazul unei salve Brahmos asupra unei flote de distrugatoare si fregate, pot bloca toate rachetele lansate?! In cazul unui schimb de salve, rusii sau chinezii pot lansa de doua-trei ori, pana cand lentele rachete Exocet si Harpoon sau RBS-15 ajung sa ameninte flota chineza/rusa, si atunci?!

Sursa: Strategypage via Rumania Military

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 182 vizualizari | 3 voturi

Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 467 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 583 vizualizari | 6 voturi

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics