Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
Reteta de succes in lupta cu “criza”: de la “bolnavul Europei” la “miracolul Europei”. Islanda a aruncat la gunoi guvernul corupt si apoi a arestat toti bancherii supusi familiei Rothschild
Aciduzzul | 18 octombrie, 2012 | 0 comentarii | 236 vizualizari |
(3 voturi )

„Problema noastra nu este nesupunerea civica. Problema noastra este obedienta civica. Problema noastra este ca oamenii din intreaga lume s-au supus ordinelor unor lideri si milioane dintre ei au fost ucisi din cauza acestei obediente. Problema noastra este ca oamenii din intreaga lume sunt obedienti in fata saraciei si infometarii si prostiei si razboiului si cruzimii. Problema noastra este ca oamenii sunt obedienti atunci cand inchisorile sunt pline de hoti marunti si marii hoti ne conduc tara. Asta este problema noastra !” Howard Zinn (1922-2010)

Inca din secolul trecut marea majoritate a americanilor a visat sa spuna NU criminalilor bancheri corupti condusi de familiile Rothschild si Rockefeller, dar nimeni nu a indraznit sa o faca. De ce? Daca numai jumatate din natiunea americana si 1% din cei care platesc taxe si impozite ar fi spus „AJUNGE!”, atunci guvernul s-ar fi schimbat. De ce este oare atat de greu pentru unii oameni sa inteleaga ca printr-un simplu REFUZ de a plati taxele catre un sistem corupt se poate obtine mult mai mult decat prin violenta?

Cu alte cuvinte, URMARESTE SA DESCOPERI UNDE AJUNG BANII TAI! E chiar atat de greu?

Adevarul in aceasta privinta este ca doar islandezii au fost in stare sa o faca… deocamdata. Nu numai ca au reusit sa rastoarne un guvern corupt pana in maduva oaselor, dar au pus bazele unei Constitutii corecte care va asigura ca toate aceste dezastre nationale nu vor mai putea sa se repete niciodata.

Dar asta nu e totul… Ei bine, islandezii AU ARESTAT DEJA toti bancherii supusi lui Rothschild si Rockefeller, care s-a dovedit ca sunt raspunzatori de haosul si prabusirea economica a Islandei.

In iunie 2010 au fost arestate 9 persoane in Reykjavik si Londra pentru fapte de criminalitate financiara care au determinat prabusirea economica a Islandei in anul 2008, criza profunda care a facut sa apara o REACtIE PUBLICa FaRa PRECEDENT care schimba destinul tarii.

In Islanda s-a desfasurat o REVOLUTIE FARA ARME, tara cu cea mai veche democratie (anul 930), si ai carei cetateni au reusit sa impuna schimbari fundamentale (nu doar de fatada) prin demonstratii ferme.

Dar de ce oare restul tarilor occidentale nu au auzit nimic despre asta? Mass-media oficiala occidentala este sub controlul Cabalei criminale, asa ca nu e de mirare ca exista aceasta cenzura stricta.

La presiunea cetatenilor islandezi, nu numai ca guvernul a demisionat, dar s-a demarat elaborarea unui proiect pentru noua Constitutie, iar acum se incepe procesul penal prin care bancherii vinovati de declinul economic al tarii vor fi pusi sub acuzare.

Acest proces revolutionar linistit, fara violenta, isi are originile in anul 2008 cand guvernul islandez a decis sa NATIONALIZEZE cele mai mari 3 banci din tara (Landsbanki, Kaupthing si Glitnir) ai caror clienti erau in principal englezi si americani.

Dupa aceasta masura, moneda locala (krona) s-a devalorizat puternic, iar bursa financiara islandeza a fost inchisa temporar atunci cand scaderea ajunsese la 76 %. Islanda devenise falimentara, si pentru a salva situatia FMI a oferit 2,1 miliarde USD, iar tarile nordice au oferit in plus 2,5 miliarde USD.

In timp ce bancile si autoritatile cautau solutii la situatia economica dezastruoasa a Islandei, cetatenii islandezi au iesit in strada si au manifestat pasnic zeci de zile in sir in fata Parlamentului Islandei, astfel ca primul ministru Geir Haarde a demisionat. Cetatenii au cerut in plus alegeri anticipate, si au reusit! in luna aprilie 2012 a fost aleasa o coalitie de guvernamant, formata din Alianta Social Democrata si Miscarea Verde de stanga, iar prim ministru a fost numit Johanna Siguroardottir.

Pe parcursul anului 2009, economia Islandei a continuat sa fie intro stare precara, dar Parlamentul a propus ca tara sa plateasca Angliei si Olandei suma de 3,5 miliarde de EURO, esalonata pe 15 ani, la o dobanda de 5,5 % !!!

Aceasta propunere a aprins din nou scanteia populara in Islanda, oamenii s-au intors pe strazi cerand ca aceasta decizie sa fie supusa unui referendum. In martie 2010, acest referendum a avut loc si 93 % din populatia Islandei a REFUZAT sa plateasca datoria in conditiile propuse.

Asta a determinat creditorii sa isi re-gandeasca strategia si sa o imbunatateasca, oferind o rata de numai 3 % si esalonarea pe o perioada de 37 de ani.

Ei bine, nici asta nu a mers. Actualul Presedinte al Islandei, vazand ca Parlamentul aprobase propunerea cu o marja foarte mica de voturi, a decis sa nu o ratifice, si a chemat poporul islandez din nou la referendum pentru ca oamenii sa aiba ultimul cuvant.

Bancherii tremura de frica

Revenind la situatia tensionata din anul 2010, in timp ce islandezii refuzau sa-si plateasca datoriile catre rechinii financiari fara sa fie consultati, coalitia de guvernare a lansat o investigare financiara care sa determine responsabilitatile legale pentru criza economica brutala ce a afectat tara, astfel ca a arestat deja cativa bancheri si directori executivi care erau implicati in operatiuni financiare de mare risc.

Intre timp, Interpolul a emis un mandat de arestare international pe numele lui Sigurdur Einarsson, fostul presedinte al uneia dintre banci. Aceasta situatie a facut ca bancherii si directorii speriati sa paraseasca tara in masa, ca sobolanii.
In acest context de criza, a fost aleasa o adunare care sa puna bazele unei noi Constitutii care sa reflecte lectiile invatate si sa o inlocuiasca pe cea in functiune, fiind inspirata de Constitutia Daneza.

Pentru asta, in loc sa apeleze la experti si politicieni, Islanda a decis sa apeleze direct la popor, din moment ce poporul are putere asupra legii, si nu invers.

Mai mult de 500 de islandezi s-au prezentat ca si candidati pentru a participa in acest exercitiu de DEMOCRATIE DIRECTA si a scrie o noua Constitutie. Au fost alesi 25 dintre ei, fara niciun fel de afiliere politica, printre acestia fiind studenti, avocati, jurnalisti, fermieri si sindicalisti.

Una dintre prevederile importante ale acestei noi Constitutii este protejarea expresa a libertatii de informare si de expresie, avand numele de Initiativa Mediei Moderne Islandeze (IMMI), o lege care are scopul sa faca din Islanda un paradis pentru jurnalismul de investigatie, pentru libertatea de informare, in care sursele, jurnalistii si furnizorii de internet care gazduiesc site-uri de stiri, sunt protejati prin aceasta lege.

Oamenii decid din nou viitorul Islandei, in timp ce politicienii si bancherii vor privi de pe margine transformarea acestei natiuni.

Islanda este un exemplu curajos pentru toate natiunile lumii.

Cum s-a transformat Islanda din cosmar in succesul Europei

Din statul care a trecut prin una dintre cele mai abrupte prabusiri din lume, Islanda a devenit acum tara cu una dintre cele mai rapide cresteri economice din Europa. In urma cu trei ani, in octombrie 2008, Islanda devenea prima tara europeana care intra in criza. Sistemul bancar s-a prabusit, tragand dupa el intreaga economie nationala.

Acum, in timp ce Uniunea Europeana se lupta sa gaseasca o solutie pentru a opri extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro, Islanda a revenit la crestere economica (estimata la 3% pentru 2011), rata somajului scade, la fel si costurile de imprumut ale statului.

In timp ce state europene mari precum Portugalia si Grecia sunt retrogradate de agentiile de rating la categoria „junk”, perspectiva ratingului acordat Islandei de catre Standard & Poor’s a fost modificata de la „negativa” la „stabila”. Totul prin aplicarea strategiilor „de manual” pe timp de criza, spun economistii.

La sfarsitul anilor ’90, islandezii au decis ca vor sa-si dezvolte economia cu ajutorul sistemului bancar. Zis si facut! S-au uitat catre Elvetia si Luxemburg, si-au privatizat sistemul bancar si, cu sprijin puternic din partea statului, acesta a ajuns sa detina active cu o valoare de 11 ori mai mare decat Produsul Intern Brut al tarii (care s-a ridicat, in 2007, la aproximativ 12 miliarde de dolari).

Au „uitat” insa sa organizeze si un sistem eficient de reglementare, iar asta i-a costat, in final, intregul sistem. Bancile s-au afundat intr-un vartej de practici neortodoxe, imprumutandu-se masiv una pe alta. Institutiile financiare din UE ramaneau reticente fata de grupurile bancare islandeze, asa ca acestea din urma au inceput sa se confrunte cu o lipsa acuta de lichiditati.

Atunci au inceput sa ofere unele dintre cele mai ridicate dobanzi din Europa (de pana la 10%) pentru a atrage cat mai multe depozite personale. Totul a functionat o perioada. 400.000 de cetateni britanici si olandezi si-au deschis conturi de economii la Icesave, cea mai mare banca a tarii. Dezechilibrele din sistemul islandez erau insa atat de mari incat, la doar cateva saptamani dupa ce gigantul bancar american Lehman Brothers a intrat in faliment, principalele trei banci din tara au ajuns in pragul colapsului si au fost nationalizate.

Inflatie de 17,1%

Guvernul de la Reykjavik a preferat sa lase bancile sa intre in faliment si sa nu-si plateasca datoriile decat sa le salveze cu banii contribuabililor. Insa, odata cu bancile s-a prabusit si moneda nationala, coroana islandeza. Cum mica insula din Atlantic se bazeaza pe importuri pentru aproape toate bunurile – de la alimente la materiale de constructii – toate preturile au explodat. Inflatia a atins un prag-record de 17,1% in noiembrie 2008.

Mai mult, cum populatia fusese incurajata sa se imprumute (mai ales in valuta), islandezii s-au trezit peste noapte cu credite de doua sau chiar de trei ori mai mari. Din cauza creditelor, multe firme au intrat in faliment. Rata somajului a crescut, salariile au scazut, veniturile statului s-au redus si cheltuielile cu beneficiile sociale au crescut.

A urmat apoi un imprumut de urgenta de la Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 2,1 miliarde de dolari, care a mers exclusiv catre controlarea cursului. Politicienii au decis sa permita o depreciere controlata a coroanei. In acelasi timp, acestia au hotarat sa ridice un zid de protectie in jurul beneficiilor sociale, care nu au fost afectate de masurile de austeritate. Totodata, taxele si impozitele au fost micsorate pentru cei cu venituri mici si majorate pentru cei cu venituri ridicate.

“Revenirea economica a Islandei arata avantajele de a nu fi in zona euro.” Paul Krugman, laureat Nobel pentru Economie

Fara interventia FMI

Pentru ca banii de la FMI au mers exclusiv catre controlarea cursului, creditorul international n-a avut niciun cuvant de spus in strategia anticriza a guvernului. Acesta a ales sa lase bancile sa dea faliment si sa consolideze sistemul de beneficii sociale.

Politicienii vor ca populatia sa plateasca. Islandezii spun „Nu!”

Britanicii si olandezii se numara printre cei mai mari pagubiti de pe urma prabusirii sistemului bancar islandez. Fonduri de pensii din cele doua tari investisera masiv in Icesave, cea mai mare banca din Islanda, care a dat faliment. Guvernul si Parlamentul de la Reykjavik au aprobat in mai multe randuri planuri de rambursare a acestor fonduri catre cele doua tari.

Populatia le-a respins insa de fiecare data printr-o majoritate covarsitoare la referendumurile organizate in acest sens. Pana la urma, problema a fost inaintata Curtii de Justitie a Asociatiei Europene de Liber Schimb (EFTA), o instanta internationala sub jurisdictia careia intra toti membrii EFTA. Aceasta a decis ca Islanda trebuie sa plateasca datoriile incepand cu 2016 si pana in 2046, cu o dobanda anuala de 3%. Parlamentul islandez nu recunoaste insa decizia.

Intre timp, strategia de iesire din criza pare sa dea roade. Deprecierea masiva a coroanei a ajutat Reykjavik sa devina acum unul dintre cele mai aglomerate orase europene, noteaza jurnalistii BBC. „In timp ce toata lumea salva de urgenta bancherii si forta populatia sa plateasca pentru asta, Islanda si-a lasat bancile sa dea faliment si chiar a consolidat plasa de beneficii sociale”, noteaza Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, intr-un editorial publicat in „The New York Times”.

Crestere economica de 3% in 2011

„Revenirea economica a Islandei arata avantajele de a nu fi in zona euro”, continua acesta. Rata somajului ramane ridicata, la 7%, insa a inceput sa scada. Inflatia a ajuns la 6%, iar economia a trecut de la o contractie de 10% in 2009 la o crestere de estimata la 3% in 2011.

Comparativ, media cresterii economice in UE a fost de 0,2% in cel de-al treilea trimestru al acestui an. Situatia Islandei nu poate fi insa comparata cu actuala criza prin care trece UE, avertizeaza analistii. „In timp ce Islanda s-a confruntat cu o criza bancara din cauza extinderii sectorului, Europa trece acum printr-o criza bancara cauzata de datoriile de stat”, explica Jon Bjarki Bentsson, analist la banca Islandbanki.

Primul premier doborat si judecat din cauza crizei

Fostul premier islandez Geir Haarde este primul sef de guvern care si-a pierdut functia din cauza crizei. In ianuarie 2009, la doar cateva luni de la izbucnirea crizei, a fost fortat sa accepte organizarea de alegeri legislative anticipate. Atunci cand acestea au avut loc, in aprilie, a fost inlocuit de Johanna Sigurdardottir.

Apoi, in septembrie 2011, Haarde a devenit si primul politician care raspunde in fata tribunalului pentru esecul de a proteja tara de criza. Acesta este acuzat ca stia de dezechilibrele din sistemul bancar, dar a ales sa nu actioneze.

Sursa: Adevarul, Active Information Media

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 372 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9894 vizualizari | 9 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 604 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics