Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Army/Intelligence
Romania second-hand. Achizitia de F-16 second hand etapa a doua: se asteapta un nou grafic al platilor propus de americani (InfoMondo Militar)
Aciduzzul | 4 martie, 2011 | 2 comentarii | 351 vizualizari |
(3 voturi )

SUA ar urma sa trimita Romaniei, in luna aprilie sau la inceputul lunii mai un document privind esalonarea unei eventuale plati pentru achizitionarea de avioane F-16 second hand, potrivit Mediafax, care citeaza surse militare. Acest lucru va permite ca, in cazul in care partea romana va fi de acord, sa fie transmisa oficial o noua oferta de achizitionare de avioane de lupta. Negocierea prealabila a desfasuratorului de plati intre cele doua parti este necesara pentru ca viitoarea oferta, transmisa spre aprobare Congresului SUA, sa fie una ferma si pusa in aplicare. CSAT a aprobat in martie 2010 propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F-16 second hand la pretul de aproximativ 1,3 miliarde dolari. Conform MApN cele 24 de avioane sunt varianta Block 25, revitalizate si complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative.

Emil Boc a declarat, insa, la inceputul lunii august 2010 ca Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, referindu-se la decizia de renuntare la achizitie ca: “A fost o decizie de natura pur economica. Fortele dumneavoastra aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi vroiam sa vindem F16, nu vroiam sa finantam vanzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem si tinand cont de “credit rating”-ul dumneavoastra nu am dorit sa facem acest lucru. Asa stand lucrurile, Romania a luat singura decizie pe care putea sa o ia – nu a cumparat F16″, a explicat ambasadorul.

Decizia neachizitiei a generat insa o problema de securitate grava: aviatia militara romana nu va mai fi in masura sa asigure securitatea spatiului aerian romanesc nici macar la nivel minimal prin serviciul de politie aeriana.

Ca urmare s-a luat decizia re-re-re-…- revitalizarii a 24 de MiG-uri aflate deja in dotarea aviatiei pentru suma de un milion de euro bucata.

In cursa pentru adjudecarea contractului pentru dotarea fortelor aeriene romane cu avioane multirol au fost inscrise cinci tipuri de avioane. Printre variante, s-a numarat: F-16 construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar si avionul Grippen al suedezilor de la SAAB si Eurofighter de la EADS.

Pe 16 februarie 2011, Emil Boc raspunde la o interpelare parlamentara adresata de vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru, ca “Optiunea pentru achizitionarea de avioane F-16 se circumscrie strategiei Statului Major al Fortelor Aeriene de realizarea graduala a capabilitatilor operatiunilor aeriene, care are ca obiectiv final intrarea in inzestare a avionului F-35 JSF (Joint Strike Fighter)”. Potrivit premierului, optiunea achizitiei de avioane F-16 second hand a avut in vedere indeplinirea misiunilor de aparare aeriana a Romaniei si a angajamentelor asumate in cadrul NATO, implicatiile epuizarii, in urmatorii ani, a resursei avioanelor MIG 21 Lancer, aflate in dotarea Fortelor Aeriene Romane, dar si faptul ca Romania nu dispune, in acest moment, de resursele financiare necesare pentru achizitionarea unor avioane multirol noi.

Scutaru mai sustine ca premierul Boc si Guvernul in ansamblu vor fi resposabili pentru diminuarea capacitatii de aparare a tarii, din cauza imposibilitatii de a gasi o solutie financiara pentru achizitia de avioane multirol.

Se pare ca decizia de a cumpara avioane second hand de la americani este mentinuta cu asiduitate de actuala guvernare cu toate ca din punct de vedere economic mai exista si alte oferte viabile.

Suedezii de la SAAB au facut o oferta de 24 de avioane multirol care prevede off-set de 100% si au promis crearea a 10.000 de locuri de munca in Romania. Oferta Gripen nu includea insa si costurile legate de armamentul care va fi pus pe aceste avioane, parte din acesta putand fi cel aflat pe MIG-uri. Mai mult, a existat o propunere din partea Gripen ca banii sa fie imprumutati de catre Guvernul Suediei, cu o perioada de gratie in care nu se plateste nimic si cu dobanzi foarte joase dupa aceea.

De asemenea, s-a facut si o referire legata de posibilitatea achizitionarii avioanelor Gripen in leasing, ceea ce inseamna ca toate obligatiile legate de piesele de schimb apartin furnizorului.

Si italienii de la Alenia Aeronautica, una dintre firmele producatoare ale avionului Eurofighter, ofereau Romaniei 24 de avioane in uz, produse in 2003-2004 si care se afla in dotarea Fortelor Aeriene Italiene, la acelasi pret cu avioanele F-16 second hand, adica un miliard de euro, insa fara armament.

Sursa: InfoMondo Militar

2 Comments

    Adauga un comentariu!

    Nume (necesar)

    Website


    *

    Editoriale din aceeasi categorie

    Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

    Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 183 vizualizari | 3 voturi

    Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]

    Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 467 vizualizari | 5 voturi

    “Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

    Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 612 vizualizari | 1 vot

    Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

    Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 583 vizualizari | 6 voturi

    Ofera o donatie
    Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
    fii aproape de noi
    Conferinta_AGROstandard
    PUB
    web design profesionist
    Red Moon Media
    CAMPANII bp
    Atitudine Contemporana
    Televiziunea Copiilor
    Le Pre
    1984 George Orwell
    Televiziunea Copiilor
    piata BIO
    alimente organice
    internet manipulation techniques
    Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
    bad politics

    2009 - 2025 © BadPolitics