Prestigioasa publicatie TIME atentioneaza într-un studiu că România, Ungaria, Bulgaria şi Spania ameninţă Uniunea Europeana cu un val de imigranţi din statele sărace. Decizia luată de patru state din UE, printre care România, de a facilita acordarea cetăţeniei pentru multe persoane din afara Uniunii provoacă din nou temeri legate de un aflux de mână de lucru ieftină pe piaţa europeană, comentează publicaţia TIME. Imigraţia a fost mereu o chestiune sensibilă în Europa, dar, în ultima vreme, având în vedere faptul că actuala criză economică alimentează temerile legate de creşterea şomajului, naţiunile europene sunt extrem de sensibile în ceea ce priveşte venirea unor străini care le iau slujbele cetăţenilor lor.
Aşa că nu este greu de înţeles de ce liderii din mai multe state UE sunt nemulţumiţi că omologii lor din patru naţiuni europene extind promisiunea acordării cetăţeniei către aproape cinci milioane de persoane – majoritatea venind din afara UE, scriu jurnaliştii americani.
România, Ungaria, Bulgaria şi Spania strică socotelile UE
Este o tendinţă în creştere din luna mai, de când Ungaria a decis să acorde cetăţenie maghiarilor din Slovacia, Ucraina, România şi Serbia care doresc acest lucru. Decizia a venit după ce Bucureştiul a decis în aprilie 2009 să faciliteze procedurile de acordare a cetăţeniei pentru peste un milion de persoane din R. Moldova. De asemenea, Bulgaria a luat aceeaşi decizie la începutul acestui an pentru aproape două milioane de persoane din Macedonia şi Turcia.
Şi totul a venit după ce Spania a anunţat, în urmă cu doi ani, că va acorda cetăţenie străinilor ai căror părinţi sau bunici spanioli au părăsit ţara din cauza războiului civil şi a dictaturii lui Franco. Circa 225.000 de persoane din Cuba, America Centrală şi America de Sud au cerut deja cetăţenia spaniolă conform acestei decizii, iar 117.000 deja au obţinut-o.
Estimările arată că numărul total al persoanelor ce ar putea beneficia de ofertele de cetăţenie este de cinci milioane, deşi multe persoane din acest total sunt deja cetăţeni UE – circa 1,4 milioane maghiari din România, de exemplu. Mai mult de jumătate dintre cei cinci milioane locuiesc în afara UE, dar mulţi – poate chiar majoritatea – dintre ei nu vor folosi şansa de a se muta în UE.
Mulţi dintre cei care vor accepta oferta de cetăţenie din partea Ungariei, României, Bulgariei şi Spaniei probabil vor continua să trăiască în ţările-mamă. Cu toate astea, acordarea cetăţeniei de către România, Ungaria, Bulgaria şi Spania pentru persoane din naţiuni mai sărace este privită de unii oficiali europeni drept “o extindere pe uşa din spate”.
UE se extinde pe ascuns spre est
Primii care au dat glas acestei temeri au fost jurnaliştii germani de la Der Spiegel, care l-au acuzat pe preşedintele Traian Băsescu, la mijlocul lunii iulie, că urmăreşte, dintr-un spirit patriotic, să crească numărul cetăţenilor din România (şi implicit din UE), prin acordarea cetăţeniei române locuitorilor din Republica Moldova. Din cauza preşedintelui român, UE se extinde pe ascuns spre est, fără vreun referendum sau vreun acord de la Bruxelles, Berlin sau Paris, au scris atunci jurnaliştii germani.
Subiectul a fost preluat ulterior de către două ziare britanice, The Daily Telegraph şi Daily Express, care au avertizat că mii de moldoveni ar putea cere beneficii sociale în Marea Britanie, şi asta doar din cauza generozităţii fără margini a României faţă de vecinii săi de peste Prut.
“România a deschis o uşă din dos a drumului către UE, care îi va îndreptăţi pe sute de mii de emigranţi din Moldova, o fostă republică sovietică săracă, să muncească şi să ceară beneficii sociale în Marea Britanie”, au scris jurnaliştii de la The Daily Telegraph, iar cei de la Daily Express au titrat că “Moldovenii tocmai au câştigat la loterie”.
Băsescu, acuzat de italieni că încearcă să recreeze România Mare
Şi jurnaliştii italieni de la Il Giornale au luat în vizor problema accesului moldovenilor la UE, acuzându-l pe Traian Băsescu că a păcălit Uniunea Europeană, care a ajuns, fără să-şi dea seama, la 28 de state membre. “Bucureştiul face cadou Uniunii Europene un nou, invizibil şi nedorit stat membru. Se adaugă şi numeroşi imigranţi.
Pentru a înţelege fenomenul, este suficient să mergi în cartierul ambasadelor din Chişinău, în R.Moldova, cea mai abandonată ţară europeană, un reziduu al fostului imperiu sovietic unde economia nu depăşeşte standardele din Sudan. Acolo, la ordinul preşedintelui român Traian Băsescu, s-au deschis frontierele unui nou El Dorado.
Acolo funcţionează din plin maşina perversului laborator destinat creării României Mari. Acolo se află la incubator noul flagel care va împinge în Italia şi în alte ţări UE o nouă hoardă de nefericiţi”, au scris pe 19 iulie jurnaliştii italieni.
Ghimpu şi Băsescu neagă acuzaţiile
Preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a calificat drept o falsă problemă comentariile din presa occidentală care critică România că ar introduce în Europa, pe uşa din dos, cetăţeni care n-ar avea ce căuta acolo. “Este o problema falsă şi vreau ca cei care o exploatează în continuare să înţeleagă un lucru: Noi suntem români, suntem de acelaşi sânge, şi dreptul naţional şi dreptul internaţional oferă dreptul cetăţenilor Republicii Moldova şi urmaşilor la cetăţenia română”, a delarat Ghimpu, în cadrul unui interviu pentru Hotnews.
La rândul său, preşedintele României Traian Băsescu a declarat că România acordă cetăţenia română celor care le-a fost luat acest drept prin hotărâri politice. “Sunt cetăţeni nedreptăţiţi. Nu cetăţeanul Dumitrescu din Cahul a vrut să îşi piardă cetăţenia, ci aşa a hotărât Stalin”, a declarat Traian Băsescu, potrivit realiatea.net.
Sursa: Agentia de Investigatii Media
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 555 vizualizari | 2 voturi
Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]
Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1195 vizualizari | 3 voturi
Serghei Malkov, membru la Academia Militară rusă, prezice începutul unui nou război mondial în următorul deceniu. Oamenii de ştiinţă de la Academia Militară au ajuns la această concluzie, bazându-se pe teoria ciclurilor Kondratieff (după numele savantului Nikolai Kondratieff). Ciclurile Kondratieff pot fi definite ca o succesiune regulată a modificărilor structurale din cadrul economiei moderne. Întinzându-se […]
Autor: Aciduzzul | 30 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 244 vizualizari | 4 voturi
Trăim un moment istoric. După treizeci de ani în care decidenţii de la Washington au avut posibilitatea să guverneze lumea după bunul lor plac, a venit timpul pentru a dinamita „consensul de la Washington”. Discursul lui Vladimir Putin din 18 martie 2014 a fost un epitaf pentru epoca Pax Americana. Fidelii papagali ai mass-media din […]
Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 59 vizualizari | 1 vot
Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 122 vizualizari | 2 voturi