Mai toata lumea a auzit de vinurile de Purcari, in special de Negru şi Roşu de Purcari. Putini stiu insa cu adevarat povestea lor. Vinăria de la Purcari este cea mai veche din Moldova, fiind fondată în 1827. Multa vreme vinul moldovenesc a avut ca destinatie principala Rusia, pana cand rusii au pus embargou. Acum piata este din nou deschisa, iar Rusia alaturi de tarile vecine, printre care se numara si Romania par sa fie tinta principala a exporturilor noilor proprietari de la Purcari, dupa cum spune Victor Bostan, directorul general al Vinăriei Purcari intr-un interviu din presa locala publicat in decembrie 2009.
Recent aţi reluat producerea renumitelor vinuri „Negru” şi „Roşu de Purcari”, care sunt pieţele ţintă pe care vor fi promovate?
Principala piaţă este, desigur, cea internă, unde vinul de Purcari este bine cunoscut, unde există o cultură a consumului. Dintre pieţele externe, în primul rând, vom pune accentul pe cele vecine – a României, Ucrainei şi Rusiei, dar vom activa şi pe piaţa Germaniei, Japoniei şi SUA, unde suntem deja cunoscuţi şi avem succes cu vinurile de Purcari „Cabernet- Sauvignon, „Merlot”, „Chardonnay”. În total, vinul de Purcari este vândut în 15 ţări.
Comparativ cu vinurile produse peste hotare, în ce clasă se plasează „Negru” şi „Roşu de Purcari”?
Aceste vinuri se plasează în categoria vinurilor de calitate, deoarece pe rafturile magazinelor ele ajung la un preţ de aproximativ 20 USD/sticla. Calitatea lor este influenţată de mai mulţi factori şi anume: calitatea excelentă a strugurilor aleşi, care sunt recoltaţi de pe plantaţiile viticole proprii, maturarea vinurilor timp de trei ani în butoaie de stejar franceze, după care, timp de încă jumătate de an, vinurile se află în sticlă, în condiţii ideale pentru maturarea în sticlă. Alţi factori ar fi tehnologia specială de preparare şi cupajare a acestor vinuri, producţia limitată orientată spre calitate şi nu cantitate. De exemplu, vinul „Negru de Purcari” este obţinut prin cupajarea vinurilor din strugurii Cabernet-Sauvignon, Rara Neagră şi Saperavi, şi se remarcă printr-un buchet intens şi complex, cu nuanţe de fructe dulci, prune coapte şi smochine, ce se dezvoltă în timp, dezvăluind arome fine de mirodenii şi şofran.
Vinul „Roşu de Purcari” este obţinut prin cupajarea vinurilor din strugurii soiurilor Cabernet-Sauvignon, Merlot şi Malbec. Se remarcă printr-un buchet complex, ce se dezvoltă în timp, dezvăluind arome dulci, discrete de vanilie.
Intenţionaţi să reluaţi negocierile cu Casa Regală din Marea Britanie pentru a livra vinurile „Negru” şi „Roşu de Purcari”?
Noi mai păstrăm încă în Vinăria Purcari un lot limitat de sticle cu vin din recolta anului 1984 cu etichetele originale ale vinurilor de Purcari, care erau livrate Curţii Regale până în anii ’90. Desigur, dorim să reluăm livrările. Acum trei ani într-o vizită de lucru a prinţului Michael de Kent am discutat despre acest lucru. Pe atunci producerea vinurilor „Roşu” şi „Negru de Purcari” era încă în fază de proiect, de aceea nu am putut vorbi despre negocieri propriu-zise. Care vor fi rezultatele acestei încercări, rămâne de văzut, noi vom depune toate eforturile pentru a reuşi.
Cum se descurcă Vinăria Purcari în condiţiile în care piaţa rusească este încă închisă?
În primul rând, piaţa Rusiei este deja deschisă, peste cel mult o lună vom începe deja livrările pe această piaţă. Până a se întâmpla acest lucru, însă, ne-am orientat şi am cucerit pieţe noi, vindem produsul nostru în Germania, SUA, Japonia, Coreea, Polonia, România etc.
În opinia DVS., ce ar trebui să facă producătorii locali ca să reziste pe piaţa externă?
Cel mai important factor pentru a avea succes şi a te menţine pe piaţa externă este raportul calitate-preţ al produselor. Contează foarte mult să ai o imagine bună în exterior, deci este nevoie de o bună strategie de promovare a produselor.
Care vinuri sunt cele mai solicitate de consumatorii de peste hotare?
Fiecare ţară îşi are preferinţele sale, de exemplu, consumatorii din ţările CSI preferă vinurile demidulci în proporţie de 85-90% în comparaţie cu cele seci. În Europa predomină vinurile seci, dar nu lipsesc nici cele demidulci, acelaşi lucru este valabil şi pentru piaţa SUA.
Cum se poziţionează Purcari pe piaţa vinului din Moldova?
Vinurile de Purcari sunt vinuri de calitate şi se poziţionează în segmentul Premium şi Ultra Premium, ocupând poziţia de lider la capitolul volum de vânzare a unui singur brand, calitate, preţ şi imagine.
Consideraţi că vinurile moldoveneşti ar trebui să fie protejate în vreun fel faţă de produsele similare de import?
Consumatorul de vin din R. Moldova este fidel produselor locale şi nu cred că ar putea prefera un vin de import în defavoarea unui vin moldovenesc. Vinurile de import de calitate costă mult mai mult ca un vin moldovenesc. De aceea nu cred că ar fi necesară o anumită protecţie.
Ce ar trebui să întreprindă autorităţile pentru a asigura creşterea durabilă a industriei locale a vinului?
În primul rând, este necesar de a proteja piaţa vinului de vodcă şi produsele alcoolice tari, care sunt comercializate la preţuri mici şi care au invadat piaţa. Acest lucru este de competenţa Guvernului şi a Parlamentului R. Moldova. Un alt moment important pe care ar putea să-l întreprindă Ministerul Sănătăţii, Agenţia Moldova-Vin şi producătorii de vin este acela de a promova produsele vinicole şi de a face cunoscută cultura consumului de vin, beneficiile pentru sănătatea omului.
În prezent, statul susţine înfiinţarea noilor plantaţii de vii. Noi ne-am dori ca acest program să fie valabil pe termen lung, iar subvenţiile de 25 mii lei alocate pentru fiecare hectar plantat cu vie să fie dublate. Acest program va fi de mare folos, deoarece plantaţiile vechi au o vârstă deja depăşită, o bună perioadă de timp nu au fost îngrijite şi viaţa lor este limitată, peste doar patru-cinci ani acestea vor dispărea.
Un alt punct esenţial în creşterea industriei vinului este să găsim şi să atragem fonduri speciale din donaţiile internaţionale pentru a promova imaginea ţării în exterior. Ar fi necesar să fie promovată R. Moldova ca ţară producătoare de vin de calitate, deoarece consumatorul din exterior nu cunoaşte acest lucru. Pentru aceste activităţi sunt necesari foarte mulţi bani de care întreprinderile vinicole nu dispun, mai ales după criza şi pierderile economice pe care le-au suportat ca urmare a embargoului impus de Rusia.
Care sunt, în opinia dumneavoastră, calităţile şi neajunsurile vinurilor moldoveneşti?
Potenţialul sectorului vinicol în R. Moldova este foarte înalt, aceasta ne permite să producem vinuri de calitate la nivelul vinurilor italiene sau franceze. Mai mult decât atât, vinul moldovenesc la gust şi compoziţie este foarte asemănător cu vinurile franceze. Un vin moldovenesc de calitate poate fi uşor confundat cu un vin francez şi nicidecum cu un vin spaniol sau argentinian.
Care este imaginea vinului moldovenesc pe piaţa externă?
O imagine bună şi de amploare vinul moldovenesc o are pe pieţele CSI, cum ar fi Ucraina, Bielarus, Rusia, Kazahstan. Pe unele pieţe vinul moldovenesc nu este cunoscut, este o noutate, deoarece sunt puţini acei care au avut posibilitatea să guste vinurile noastre. Pentru a forma o imagine bună despre un vin sunt necesare sute de ani, iar noi suntem prezenţi pe pieţele externe doar de cinci-şapte ani.
Pe ce se bazează succesul unei întreprinderi de vinificaţie?
Depinde de foarte mulţi factori, în primul rând, de calitatea excelentă a strugurilor care influenţează 60% din calitatea finală a vinului, de tehnologia specială de preparare şi cupajare a acestor vinuri care influenţează 15-20% şi, nu în ultimul rând, succesul depinde de echipa pe care o are o întreprindere vinicolă, care trebuie să fie una de profesionişti.
Ce planuri de viitor aveţi?
Avem un nou proiect la care lucrăm acum, intenţionăm să ne lărgim asortimentul şi să producem un vin de desert alb şi un nou vin alb sec de calitate Super Premium, care va sta alături de „Negru” şi „Roşu de Purcari”. Anul viitor mai intenţionăm să începem producerea unor vinuri spumante albe şi roşii (champanie) după metoda clasică. Acestea vor fi un produs nou în sortimentul nostru. …
Sursa: www.eco.md
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 30 august, 2015 | 0 comentarii | 413 vizualizari | 3 voturi
Vinurile rose sunt apreciate, in general de catre femei, iar cel mai adesea sunt asociate cu ciocolata. Nu inseamna insa ca nu se pot face si alte combinatii. Tocmai de aceea cand primesti o invitatie la o degustare de vinuri rose&gelato (Crama Oprisor&Gelato Mio),
Autor: Aciduzzul | 15 mai, 2012 | 0 comentarii | 382 vizualizari | 2 voturi
In limba romana este un cuvant obscen. In alte limbi, insa, defineste destinatii de vacanta, moneda locala sau chiar o colectie de vinuri. Am auzit deja toate bancurile cu destinatia “exotica” din Croatia sau moneda de nepronuntat din Botswana. Ei bine, se poate si mai mult. Si anume … vinul “Opula” din Italia. “Cu o […]
Autor: Aciduzzul | 13 mai, 2012 | 0 comentarii | 322 vizualizari | 1 vot
Intrarea investitorilor straini pe piata locala a vinului incepe sa se faca simtita tot mai mult. Dincolo de tehnologia moderna adusa de acestia, romanii afla acum multe lucruri pe care nu le stiau despre vin si, cel mai important, sunt conectati la ultimele noutati aparute la nivel mondial. Austriecii de la Lechinta – Compania amb […]
Autor: Aciduzzul | 29 aprilie, 2012 | 0 comentarii | 417 vizualizari | 3 voturi
Arta, pasiune sau doar meserie – o noua ocupaţie incepe sa -si faca simtita prezenta tot mai mult si in Romania. Cu doar 15 ani in spate, rezultatele sunt mai mult decat spectaculoase. Cei 15 ani de istorie a meseriei de somelier din Romania par hilari in comparaţie cu tradiţia de milenii din Franţa. Dar […]
Autor: Aciduzzul | 9 februarie, 2012 | 0 comentarii | 422 vizualizari | 1 vot
Este de ajuns o privire pe rafturile de vinuri ale supermarketurilor ca sa realizezi, si asta fara sa fii specialist, ca cel mai „popular” nume de vin folosit de producatorii romani este cel de Premiat. Mostenire a sistemului comunist, aceasta marca si-a pus atat de adanc amprenta asupra mentalului colectiv incat, de mai bine de […]