Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Rumania Military: se deschid relatiile cu Rusia? Sa ne bucuram?
Aciduzzul | 13 iulie, 2013 | 5 comentarii | 706 vizualizari |
(4 voturi )

Dupa vizita recenta a secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, zilele acestea ministrul de externe al Romaniei s-a aflat in vizita in Rusia unde s-a intalnit cu omologul sau, Serghei Lavrov, o voce de prim calibru a Rusiei, alaturi de presedinte si prim ministru. Si au discutat de una, de alta, ca ambele parti vor o amplificare a relatiilor, ca vor deschide centre culturale, ca rusilor nu le place faza cu Deveselu, ca vor relua activitatea comisiei pentru tezaur, ca ambele parti sustin suveranitatea Moldovei si integritatea ei teritoriala, ca poporul ei suveran va fi singurul care va decide, ca poate vor elimina intermediarii din contractele pentru gaze si, poate, vor scadea preturile la gaz. In presa romaneasca laudatorii de serviciu ai Moscovei (agenti de influenta si/sau simpli idioti utili) s-au si napustit sa laude deschiderea istorica, reorientarea curajoasa, marile castiguri ce vor veni, gaze ieftine la toata lumea, salvarea de sub opresiunea UE si SUA, viziune, curaj si multe alte imbecilitati.

Cam ce a transmis Moscova, prin cuvintele lui Lavrov?

In primul rand a avertizat ca nici vorba de unire. Vor sprijini in orice conditii suveranitatea Moldovei. Vreti unire, iese cu scandal si ciomageala in Transnistria. Adica mai usurel cu adusul Basarabiei acasa.

In al doilea rand, cand spune ca sprijina integritatea Moldovei, Rusia intelege cu totul altceva decat intelegem noi. Intr-o eventualitate a aderarii Moldovei la UE, asta se va face cu tot cu Transnistria dar cu liderii acesteia avand un rol major in deciziile Moldovei, inclusiv dreptul de veto pe problemele cele mai importante pentru Moscova. Transnistria, de la infiintarea ei, in perioada interbelica, si pana la zi, a constituit un centru KGB-GRU, un instrument de control asupra politicii si economiei Moldovei iar rusii nu vor fi fraieri sa renunte la un asemenea instrument.

Din contra, vor sa introduca acest instrument in interiorul UE. Cat timp va exista dreptul de veto pe deciziile UE, Rusia va beneficia de un puternic mecanism de blocare a deciziilor europene daca nu-i vor conveni. Germania stie si ea asta dar n-o deranjeaza pentru ca, oricum, se coordoneaza cu Rusia in problemele UE-Rusia mai mult decat se coordoneaza cu partenerii europeni. O Moldova, membra a UE si teleghidata de la Moscova, va servi atat interesele Moscovei cat si pe cele ale Germaniei.

In rest, obisnuitul moloz al discutiilor romano-ruse:

– despre tezaur se vor relua discutiile in comisie. Si ce daca? Se vor relua apoi se vor opri si asa mai departe. Problema tezaurului ne este fluturata pe la nas pentru a ne obtine sprijinul pentru proiectul Moldova+Transnistria in UE;

– despre investitiile rusesti tocmai am vazut Mechelul sau cum poti sa pui pe butuci o industrie strategica. Nu numai ca au pus pe butuci intreprinderi care aveau piata imediata (Campia Turzii) dar au ingropat si singurul combinat de oteluri speciale (Targoviste). Mai mult, prin inchiderea unor unitati cu foc continuu, s-a dezechilibrat si mai tare sistemul energetic national;

– despre extinderea schimburilor comerciale putem spune doar atat: cu cat ai un nivel mai ridicat al schimburilor economice cu Rusia, cu atat esti mai vulnerabil in fata reactiilor neprevazute ale Moscovei. Rusia nu este o economie de piata functionala, totul functionand sub controlul Kremlinului, si orice dezacord pe o tema bilaterala sau pe teme internationale va aduce cu sine blocarea exporturilor romanesti (sub diverse pretexte), generand pierderi imense unor ramuri industriale. Rusia practica intens acest sistem, inclusiv cu UE, si nu se va jena niciun moment sa-l aplice contra Romaniei;

– reducerea preturilor la gaze: sa fim seriosi, preturile vor scadea (daca vor scadea) prin acord politic, apoi vor creste din motive “strict tehnico-economice”;

– eliminarea intermediarilor: in primul rand, intermediarii sunt firme ruso-germane. Doar nu-si vor strica parteneriatul de dragul Romaniei. In al doilea rand, poti sa vinzi mia de metri cubi de gaz cu 300 $, prin cinci intermediari, sau poti s-o vinzi cu 500$, fara niciun intermediar. Asta e o tema falsa;

As fi curios daca, pe langa cele facute publice, Rusia a transmis vreun mesaj Romaniei in problema gazelor de sist si a exploatarilor din Marea Neagra. Imposibil sa nu fi transmis ceva pentru ca asta e problema care-i doare cel mai tare. In special productia si livrarea de gaze de sist (mai ieftine) ar pune pe butuci South Stream-ul pentru ca vor trebui sa scada preturile de livrare. A promis Rusia ca-si da acordul pentru aderarea Moldovei la UE (cu tot cu Transnistria, of course) daca mai intarziem 5-10 ani deschiderea exploatarilor?

Ce ar trebui sa faca Romania?

In primul rand, trebuie sa fie extrem de prudenta in a raspunde propunerilor Moscovei. Rusia a fost si este cel mai periculos adversar al Romaniei din ultimii 250 de ani. Ne-a fost aliat tradator atunci cand nu ne-a fost dusman pe fata.
Romania trebuie sa sprijine decuplarea Moldovei de Transnistria.

Trebuie sa facem un efort sa ne conectam retelele de energie electrica si de gaze pentru a elimina dependenta Moldovei de centrala electrica din Transnistria (Cuciurgani) si pentru a reduce dependenta lor de gazele rusesti. In acesta a doua problema trebuie sa avem pregatita varianta B deoarece reteaua de transport gaz din Moldova e controlata de rusi si s-ar putea sa fim nevoiti sa ne ducem cu conductele de gaz pana la distribuitorii locali din Chisinau si celelalte localitati importante.

Trebuie impusa linia Nistrului ca viitoare granita a UE, fara Transnistria. Un membru UE cu drept de veto si cu urechea spre Moscova este un vis urat. Trebuie convinsa populatia sa renunte la constructia artificiala cu Transnistria si sa accepte integrarea in UE, pana la Nistru. Va fi dificil sa-i convingi pe cei care au luptat in 1992 si, in general, pe romanii din Transnistria si, pentru asta, Romania va trebui sa fie pregatita sa sprijine Moldova, inclusiv financiar, pentru a-i prelua, in dreapta Nistrului, pe cei care vor dori sa se mute.

Va trebui sa gaseasca inclusiv solutii pentru a-i aduce in Romania pe cei care vor dori acest lucru (locuinte, locuri de munca, locuri la scoli si gradinite, pensii). La recensamantul din 2004 figurau, in Transnistria, cca 178.000 de romani, populatia a mai scazut de atunci, multi au si plecat in vest, dar ar trebui sa fim pregatiti pentru o mutare, in dreapta Nistrului si/sau in Romania, pentru cca 100.000 de persoane (probabil ca multi batrani si cei care lucreaza in aparatul de “stat” vor refuza sa plece).

In acest moment este in interesul Romaniei ca Transnistria sa ramana decuplata de Moldova, avand in vedere ca mai avem un vecin-problema dar asta o voi dezvolta in alt material.

Cresterea sprijinului pentru integrarea europeana a Moldovei

Trebuie sa acceleram puternic pe solutia realista, a integrarii Moldovei in UE, cu sprijin diplomatic, experti, consultanta, realizare de programe de finantare, instruire functionari si orice este nevoie. Odata Moldova intrata in UE vom avea timp sa decidem, impreuna, ce e de facut in privinta reunificarii.

Cresterea generatiei urmatoare

Cresterea numarului de burse pentru elevi, studenti, masteranzi, doctoranzi pentru toate domeniile de activitate incepand de la domeniul economic, administrativ, politic, militar. Ei vor fi cei care vor conduce Moldova peste 10-15 ani.

Cresterea interdependentei

Includerea universitatilor moldovene in programele de cercetare derulate de universitatile noastre, includerea institutelor de cercetare din Moldova in proiectele in derulare in Romania, schimburi de studenti, profesori, cercetatori.

Cresterea schimburilor culturale, cu turnee ale teatrelor, orchestrelor, interpretilor, de o parte si de alta a Prutului, schimburi de actori, regizori, cooptarea teatrelor din Moldova in proiectele europene ale teatrelor din Romania.

Deschiderea in Moldova a unor filiale ale universitatilor romanesti, studiouri ale posturilor de radio si TV din Romania, publicatii zonale ale marilor ziare si reviste din Romania.

Dotarea bibliotecilor din Moldova cu carte romaneasca, inclusiv prin donatii particulare.

Accelerarea procesului de redobandire a cetateniei romanesti.

Imbunatatirea contactelor dintre reprezentantele diplomatice romanesti si diaspora moldoveana din UE. S-a facut un pas cu legea privindu-i pe romanii de pretutindeni dar trebuie aplicata concret.

Deschiderea de investitii romanesti in Moldova sau macar in cooperare cu firme occidentale, cresterea schimburilor comerciale, cooptarea firmelor moldovene la actiunile de promovare romanesti in UE (targuri, expozitii).

Cresterea frecventei si importantei contactelor cu armata si structurile de securitate din Moldova, organizarea de exercitii si operatiuni comune, cursuri de instruire.

Multe din aceste lucruri se fac deja dar trebuie facute la scara mai mare daca vrem sa obtinem acel curent de opinie favorabil care sa permita o reunificare fara convulsii majore. Convulsii vor fi, in special din partea minoritatilor rusa si ucraineana, dar pe masura ce generatiile mai vechi se vor stinge iar cei tineri vor intra in contact cu realitatile europene aceste probleme se vor diminua.

Cresterea rolului de nod energetic al Romaniei in zona

Revitalizarea proiectului AGRI si dezvoltarea lui prin cooptarea de firme americane importante in compania de proiect. Fara o prezenta americana solida, tarile participante la proiect nu vor avea greutatea politica, economica si militara pentru a asigura finantarea proiectului si securitatea rutei de transport. In plus, implicarea americanilor in proiect va oferi o alta forta la negocierile cu Turcia, daca vom dori sa aducem la Constanta GNL din Golf, Israel sau Ceyan, stiuta fiind reticenta turcilor de a permite trecerea metanierelor prin stramtori.

Accelerarea procedurilor de concesionare a perimetrelor din Marea Neagra. Este bine ca OMV si Exxon au gasit gaz dar este bine sa mai gaseasca si altii pentru a nu le oferi primilor o pozitie dominanta la negocierile privind taxe, redevente, preturi si nici posibilitatea de a santaja, prin intarzieri ale programelor, in vederea obtinerii unor conditii mai bune la negocieri.

Trecerea peste circul ecologisto-gazpromist al mitingurilor impotriva gazelor de sist si demararea in forta, dar sub control strict de mediu, a explorarilor si exploatarilor. Gaze de sist exista, recent un reprezentant al Romgaz spunea ca inca de acum 17 ani au gasit gaze de sist si au facut testari pe metoda de fracturare hidraulica. Trebuie date in exploatare pentru ca sunt mai ieftine decat gazele conventionale. Pe langa obtinerea independentei energetice a Romaniei, se poate obtine, prin exporturi in zona, o scadere a dependentei altor state de livrarile de gaze rusesti.

Realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda dar cu aceeasi tehnologie CANDU (eventual imbunatatita) pentru ca avem posibilitatea sa furnizam echipamente si combustibil din tara. Daca chinezii au bani de investitii se pot baga la Tarnita sau alte proiecte de infrastructura, nu ne apucam sa facem 2 reactoare pe o tehnologie si 2 pe o alta unde vom fi total dependenti de furnizori externi.

Realizarea conexiunilor retelelor de gaze, in dublu flux, cu Bulgaria si Ungaria, pentru realizarea unor posibilitati multiple de export dar si de sprijin in caz ca se mai supara rusii si taie gazele.

Pe scurt, trebuie sa spunem “da, da, discutam” dar sa ne vedem de interesele noastre. Rusia nu a insemnat nimic bun pentru Romania si tot asa va fi si de acum inainte, dincolo de declaratii pompoase si de exaltarile unor idioti. Eroul Bula

Sursa: Rumania Military

Foto: Victor Roncea

5 Comments

    Adauga un comentariu!

    Nume (necesar)

    Website


    *

    Editoriale din aceeasi categorie

    Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 574 vizualizari | 3 voturi

    Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

    Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi

    Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

    Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 611 vizualizari | 4 voturi

    Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

    Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 360 vizualizari | 3 voturi

    Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

    Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1552 vizualizari | 9 voturi

    Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

    Ofera o donatie
    Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
    fii aproape de noi
    Conferinta_AGROstandard
    PUB
    web design profesionist
    Red Moon Media
    CAMPANII bp
    Atitudine Contemporana
    Televiziunea Copiilor
    Le Pre
    1984 George Orwell
    Televiziunea Copiilor
    piata BIO
    alimente organice
    internet manipulation techniques
    Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
    bad politics

    2009 - 2024 © BadPolitics