Cresterea usoara a veniturilor romanilor de pana acum un an a determinat o crestere a interesului acestora catre satisfacerea unor nevoi de ordin secundar. Astfel, dupa cumpararea unei case sau a unei masini le-au mai ramas ceva bani si pentru ingrijirea corpului si refacerea fizica si psihica. Datorita acestui fapt au aparut foarte multe saloane de masaj atat independente cat si asociate saloanelor de cosmetica si infrumusetare. De multe ori, pe langa salonul de masaj, in centrele multifunctionale functioneaza cabinet de coafura, cosmetica, manichiura-pedichiura, sauna, bai de plante, solarium sau sala de fitness/ aerobic.
Alteori, salonul de masaj este o afacere de famile care presupune, uneori, investitii semnificative. Aceste saloane sunt preferate, de regula, de oamenii de afaceri pentru intimitatea pe care o ofera.
Jumatate dintre saloanele de masaj s-au inchis in ultimii doi ani
Daca pana anul trecut, investitia intr-un salon de masaj parea sigura si promitatoare, numai in ultimii doi ani, pe fondul crizei economice, au fost inchise aproximativ jumatate dintre saloanele de masaj, in cea mai mare parte parte, afaceri mici, de familie.
“Piata a scazut cu 40-50% in ultimii doi ani pentru ca acesta afacere este foarte vulnerabila la oscilatiile veniturilor populatiei si, oricum, in Romania abia era pe cale sa se formeze o minima cultura in ceea ce priveste salanele de masaj”, sustine Catalin Dimofte, directorul general al salonului de masaj Santamia din Galati.
Parerea sa este impartasita de managerului unuia dintre cele mai mari centre de profil din Bucuresti, prezent in aproape toate sectoarele Capitalei, Kinetomedica, din Grupul Medical Dr. Nasoku.
“Sunt multi care nu au reusit sa faca fata crizei economice, asa se face ce aproximativ 50% dintre saloanele care existau inainte de criza acum s-au inchis”, a aratat Simona Nasoku, manager Kinetomedica.
Reprezentantii saloanelor de masaj sustin ca singura solutie pentru depasirea situatiei economice dificile este fidelizarea clientilor prin oferirea de servicii de o calitate foarte buna si concentrarea pe servicii de nisa care necesita o specializare accentuata.
“Chiar daca oferim toata gama de servicii de masaj, noi suntem recunoscuti in special pentru masajul pentru durerile de spate si pentru cel de recuperare in urma traumatismelor”, a aratat reprezentantul salonului Santamina.
De la masajul anticelulitic, la masajul pentru dezvoltarea musculaturii bebelusilor
Desi exista o anumita specializare, cele mai multe saloane de masaj practica o gama extinsa de astfel de servicii. Pe langa masajul de relaxare si cel anticelulitic, cele mai cunoscute forme, cabinetele ofera servicii de reflexoterapie, gimnastica pentru gravide, masaj pentru coloana vertebrala (spondiloza, scolioza, hernie de disc, discopatie lombara), masaj pentru drenaj limfatic, pentru recuperare dupa entorse si fracturi, electrostimulare, masaj pentru paralizii, pentru scleroza, dar si varietati de masaj pentru Sindromul Down, pentru deficient la copii sau chiar pentru dezvoltarea musculaturii la bebelusi.
Dintre toate aceste forme, chiar si in cazul cabinetelor ultraspecializate, masajul de relaxare ramane cel mai solicitat. Aceasta varianta este urmata de masajul anticelulitic, solicitat, evident, exclusiv de femei. Spre deosebire de masajul de relaxare, masajul anticelulitic are o dinamica sezoniera.
“Daca masajul clasic, de relaxare este cerut de clienti in egala masura tot timpul anului, masajul anticelulitic este sezonier. Femeile se prezinta in numar mare primavara si vara, atunci cand femeile se imbraca mai sumar sau urmeaza sa iasa la plaja, sa mearga la mare. Mai exista o situatie in care ne este solicitat masajul anticelulitic. Vin cliente la noi si ne spun ca vor sedinte intensive de masaj anticelulitic pentru ca au nunta in 2-3 saptamani”, a spus managerul salonului Santamia din Galati.
De multe ori sunt solicitate combinatii ale diverselor variante de masaj. O categorie aparte o reprezinta masajul pentru dezvoltarea musculaturii copiilor.
“Exista o categorie aparte de clienti, cei cu copii mici, cu varsta de pana la doi ani, care vin la noi pentru un program de masaj pentru bebelusi. Exista cazuri cand copii plang aparent fara motiv iar dupa o sedinta de masaj se potolesc. Se intampla asta pentru ca la copii mici oasele cresc mai repede decat muschii, lucru care le creaza un discomfort micutilor; prin masaj, ajutam la dezvoltarea muschilor copiilor mici”, a continuat reprezentantul Santamia.
Preturile pentru masajul somatic de relaxare variaza, in general, intre 30 de lei pentru o sedinta de masaj local de 30 de minute si aproximatic 100 de lei pentru o sedinta de 50 de minute de masaj complet, inclusive capilar.
In cazul masajului anticelulitic preturile incep de la 40 de lei pentru o sedinta de 30 de minute pentru abdomen si coapse si pot ajunge la 700 de lei pentru o sedinta de 50 de minute pe tot corpul.
Aceste variante de masaj pot fi asociate cu drenajul limfatic local/ general (30-50 lei), cu masaj pentru gravide de 40 de minute (50 de lei), cu masajul facial de 10-15 minute (25-30 lei), cu masajul complementar de 30 de minute – gat, cap, palme, talpi (35-50 lei) sau cu presopunctura (35-50 lei).
Masajul si gimnastica sugarului sanatos costa intre 35 si 50 de lei sedinta de 30 de minute.
Femeile, peste trei sferturi dintre clientii saloanelor de masaj; abonamente pentru managerii de la multinationale
Cea mai mare parte a clientilor saloanelor de masaj, respective peste 75% dintre acestia, sunt femei. In ceea ce priveste varsta acestora, aproape toti se incadreaza in intervalul 18-45 de ani, cu o concentrare mai mare pe plaja 30-40 de ani. De regula, acestia au studii superioare si venituri peste medie.
In ceea ce priveste veniturile clientilor, exista o mare discrepanta intre cei care frecventeaza saloane de lux, pozitionate ultracentral, si cei care au fost fidelizati de unitatile mici, cu dotari mai putin pretentioase, amplasate, de regula, in apartamente de bloc.
O categorie aparte de client este reprezentata de managerii de top si midlle management-ul de la multinationale care primesc printre bonificatii si abonamente la saloanele de masaj. Reprezentantii saloanelor spun, insa, ca aceasta categorie de client este slab reprezentata, mai ales in actualele conditii de piata, si neuniform distribuita, in sensul ca un contract de acest fel este incheiat de compania multinationala numai cu anumite saloane de masaj.
“Exista o categorie distincta de clienti, formata din top si midlle management-ul de la multinationale, care primesc de la companie, in special banci, firme din retail si IT, abonamente la saloanele de masaj. De exemplu, Metro si BCR fac astfel de abonamente pentru angajatii de top. Dar cu o floare nu se face primavara – suntem departe de situatia din Canada, de exemplu, unde angajatorii isi trimit in masa salariatii la saloanele de masaj pentru ca inteleg ca in acest fel le imbunatatesc performantele si ii pastreaza sanatosi fara sa mai fie nevoiti sa plateasca mii de euro pe asigurari de sanatate”, a precizat reprezentantul salonului Santamia.
El a mai arata ca exista unele companii care solicita servicii de masaj de relaxare la adresa lor pentru ca angajatii sa nu mai piarda timpul pe drum. In acest caz, maseorii se deplaseaza la sediul firmei si fac masaj de relaxare angajatilor pentru niste sume de circa 10 euro pe sedinta. Acesta se aplica, mai ales, angajatilor care desfasoara o munca sedentara, de birou.
Una dintre marile probleme cu care se confrunta saloanele de masaj este lipsa de cultura in domeniu a romanilor.
“Prin masaj, romanul intelege, de fapt, Fastum Gel cumparat de la farmacie. Avem o problema cu cultura publicului in acest domeniu”, a mai aratat directorul salonului din Galati.
O alta problema este legata de confuzia cu saloanele de masaj erotic care prospera chiar si in perioadele de criza.
Confuzie…
“Avem o mare problema pentru ca suntem confundati cu saloanele de masaj erotic chiar daca avem serviciile si orele de programare postate clar pe site. Stim deja cam ce fel de oameni suna cand suntem apelati dupa 6-7 seara. Cand vedem ca se fastacesc la telefon si nu prea stiu ce fel de servicii vor stim ce ei cauta, de fapt, salonul de masaj erotic”. (Catalin Dimofte, director salon Santamina, Galati)
Criza economica a responsabilizat personalul. Salarii de peste 1.000 de euro pentru maseorii exprimentati
Una dintre cele mai mari probleme era, pana anul trecut, ca si in alte domenii in perioade de crestere economica, fluctuatia de personal ca urmare a extinderii afacerilor de profil. Acum, insa, ca urmare a numeroaselor falimente, personalul a devenit mai stabil, mai responsabil si mai profesionist.
“Acum este mai usor sa gasim personal calificat. Inainte era mai greu pentru ca era dificil sa pastrezi oamenii care pur si simplu se plictiseau sau primeau oferte substantiale de la concurenta”, a aratat managerul salonului Kinetomedica din Bucuresti.
Una dintre marile probleme ramane, insa, slaba pregatire a absolventilor facultatilor de profil, fapt care duce la necesitatea pentru companii de a organiza cursuri intensive de formare.
“Exista maseori foarte multi pe piata, dar foarte putini pentru specialitatile de care avem noi nevoie chiar daca noi pregatim pe banda rulanta. Din pacate, vin absolventi de Kinetoterapie care, dupa trei ani de studii, nu stiu mai nimic si trebuie sa-i luam de la zero”, a adaugat managerul salonului Santamina.
In general, personalul necesar pentru un salon de masaj variaza intre 2 maseori, in cazul unei mici afaceri de familie si 6-8 specialisti in cazul unui complex integrat. Maseorii ultraspecializati, care au mai multe domenii de competenta, destul de rari pe piata, pot avea un salariu net de peste 1.000 de euro pe luna, in vreme ce salariul unui debutant cu experienta redusa variaza in jurul a 200 de euro.
Concurenta, promovarea si investitiile
Investitia initiala pentru un salon de masaj minim utilat este situata undeva in jurul a 10.000 de euro fara cheltuielile legate de spatiu pentru a sustine activitatea in primele luni de la deschidere, pana la formarea unui nucleu de clienti. Costurile pot depasi, insa, nivelul de 50.000 de euro daca se opteaza pentru un salon mai mare sau pentru o unitate pozitionata in segmentul de lux. O fereastra de oportunitate in perioade de criza economica, precum cea pe care o traversam in prezent, este faptul ca pot fi cumparate afaceri la cheie, saloane complet utilate la preturi de circa 10.000 de euro, care pot fi, insa, negociate. Anunturile din ziare sau de pe internet abunda in oferte de genul: vand salon de masaj, locatie de exceptie, pret negociabil…
Punerea pe picioare a unei astfel de investitii – achizitionarea echipamentelor, angajarea personalului, adaptarea spatiului si obtinerea avizelor dureaza minim 6 saptamani.
Echipamentele specifice, un capitol dinstinct al investiţiei iniţiale, pot costa pana la 10.000 de euro pentru un salon de dimensiune medie iar costurile totale cu consumabilele pentru primele câteva luni pot ajunge la 1.000 de euro.
Succesul unei astfel de investitii este strans legat de locatia aleasa, care trebuie sa fie accesibila si sa aiba vad, si de strategia de marketin adoptata – in special canalele alese pentru publicitate si de discount-urile oferite pentru fidelizarea clientilor.
Un aspect important se refera la nivelul competitorilor din zona si la calitatea si complexitatea serviciilor oferite de acestia. In acest sens, noul intrat pe piata trebuie sa gaseasca o nisa si sa vina cu niste servicii noi cu care sa atraga sis a fidelizeze o parte a clientilor competitorilor.
Specialistii recomanda pentru inceput folosirea tehnicilor traditionale de masaj si intretinere corporala, utilizarea exclusiva a produselor naturale (fara conservanti, parabeni, compusi de sinteza, etc), respectiv angajarea de personal specializat in cateva tehnici predate in scolile mai importante care conteaza in acest domeniu (Yumeiho, Shiatsu, Bowtech, Presopunctura, Do In, etc).
Un element important, recomandat de specialisti, este, pe langa tehnicile propriu-zise si promovarea unor principia de viata armonioasa, amenajarea unui spatiu intim in care sa poata fi purtate discutii cu fiecare client. Salonul de masaj este o afacere in care relatia cu clientii este puternic personalizata, se creeaza legaturi benefice si astfel numarul clientilor sporeste prin chiar recomandarile acestora.
Pentru promovarea eficienta a salonului trebuie delimitat, inca de la inceput, publicul ţintă, care, de regulă, este format din persoane cu venituri peste medie, promovarea vizezand, în mod special, acest grup. În funcţie de situaţia concretă, segmentul de clienţi poate cuprinde şi persoane cu venituri mai mici; în acest caz promovarea va ţine cont, evident, de acest lucru. În faza incipientă, promovarea verbală are un rol esenţial în atragerea clientelei. De asemenea, pe langa un site de internet, se poate recurge la mijloace de promovare ieftine (leaflet-uri, afişe stradale în apropierea unităţii) sau la anunţuri în presa locală.
Concurenţa este bine şi uniform reprezentată, atat in ceea ce priveste saloanele de lux, de regulă localizate ultracentral, dispunând de aparatură şi dotări dintre cele mai moderne şi de personal cu înalte calificări în domeniu, cat si referitor la unităţile de multe ori impropriu amplasate, în apartamente de bloc, care adesea nu respectă normele legale în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor igienico-sanitare.
Acestea din urmă reuşesc să atragă clienţii datorită tarifelor foarte mici în raport cu ceilalţi.
Salonul de lux: oamenii de afaceri cauta saloane cu atmosfera “de ceainarie”
Oamenii de afaceri prefer saloanele de masaj mici, intime si discrete, in detrimentul marilor centre Spa. Concurenta este acerba intre cei cativa jucatori pozitionati pe acest segment astfel ca, in acest caz, detaliile fac diferenta. Pentru fidelizarea clientelei, saloanele recurg la carti de poezie, muzica de relaxare, adica pe stimularea complete a simturilor prin aromaterapie, cromoterapie si meloterapie.
Serviciile variaza de la masaj cu pietre si impachetari cu lavanda si miere, ceai verde sau menta, pana la tratamente de detoxifiere cu alge terapeutice. Tendintele pentru tratamente spa merg catre texturile usoare pe baza de extracte din diverse plante tropicale.
Personalul salonului de masaj, in special in cazul celui de lux, trebuie sa aiba tot timpul in vedere ca aceia care le intra pe usa vor sa se rupa pentru cateva ore de lumea exterioara. In acest sens, li se recomanda, inca de la inceput, sa-si inchida telefoanele mobile.
Clientii vin la spa exclusiv pentru relaxare si vor sa se rupa de lumea exterioara. De altfel, acestora li se recomanda inca de la inceput sa isi inchida telefoanele mobile. Clientii sunt rugati sa vina cu 10-15 minute inainte de inceperea terapiei pentru a completa un formular cu intrebari legate de alergii, stilul de viata, consumul de lichide si asa mai departe, toate acestea pentru ca specialistii sa le poata recomanda cel mai potrivit pachet de terapii pentru nevoile lor.
Dupa ce sunt serviti cu ceai, clientii sunt directionati catre camera de terapie. Orice tratament se face numai insotit de muzica de relaxare si lumanari aprinse. La final, clientul se poate relaxa 10-30 minute intr-o zona special amenajata unde pot bea un ceai sau o cafea in timp ce citesc o carte si asculta muzica la alegere. Una dintre regulile unui astfel de salon de masaj este ca nu exista televizor.
Pe piata saloanelor si a centrelor spa de lux din Bucuresti activeaza firme precum Keiko Slim Spa, Miko Beauty Center, Onyx, Manifest sau Silhouette.
Forme de masaj de relaxare
Masaj suedez
Acest lucru este, de departe, de masaj cel mai cunoscut şi, probabil, cel mai frecvent practicate. Spa sau în mijloacele de masaj unitate va fi capabil de a utiliza de masaj suedez, printre alte tehnici. Masaj suedez sau masaj “Svensk” a fost în jurul anilor 1800 şi este popular pentru că de utilizare a tehnicilor de calmare, frământare şi munca percuţie întreg organismul. Acest lucru ajută la relaxarea articulaţiilor şi tensiunea musculară. Există 5 mişcări de bază. Există atingere, musculare frământare, frecare, percuţie şi vibraţii. Masaj este deseori însoţită de ulei de masaj sau de smântână, din cauza frecării posibile care ar putea fi creat. Acest tip de masaj să ia în considerare pentru un masaj mare împreună.
Masaj Deep Tissue
Un masaj profund tesut obiective muschii care au probleme cu tensiunea cronice situate adânc în muşchi. Nu sunt de aproximativ 5 straturi de muşchi şi de un masaj de lumină nu va afecta aceste muschi. Un masaj profund ţesutului implică atingeri directe şi lumina de pe cereale a musculare. Terapeutul va folosi degetele ei şi degetul mare de a face masaj, iar în unele cazuri, chiar si coatele lui. Acest tip de masaj este cel mai bine să ia în considerare pentru cei cu probleme persistente de spate sau de umăr.
Masaj Shiatsu
Shiatsu este o formă de masaj vechi japonez, un tip de presopunctura care se adreseaza insa punctelor profunde de pe meridianele energetice. Sintagma japoneza “shi” şi “atsu” înseamnă “presiune cu degetul”, de unde name”shiatsu. Japoneză cred că “qi” sau “Chi” este o forţă de viaţă sau de energie. Shiatsu implica tehnici de respiraţie profundă şi manipularea punctelor de presiune. Combina tehnici de masaj oriental cu notiuni moderne de anatomie si fiziologie. Beneficiul principal este starea de relaxare fizica si psihica pe care o induce. Shiatsu controleaza starea interna a organismului prin manipularea tesuturilor externe. Rezultatele sunt cunoscute si apreciate inca din antichitate, dar medicina moderna le acorda acum credibilitatea bine-meritata.
Masaj cald cu piatra
Masajul la cald cu piatra este foarte popular în hoteluri şi clinicile mai scumpe. Practic, acest masaj este un masaj suedez, cu pietre calde, in special roca de bazalt, piatra vulcanica care absoarbe si retine caldura. Odată ce pietrele pierd căldură lor, ele sunt înlocuite de alte roci mai calde. Caldura relaxează muşchii şi face masajul mai eficient. Deoarece acest tip de masaj dureaza mai mult preţul este mai mare, incepand de la 125 de euro.
Masaj Thai
Masajul Thai sau masajul thailandez yoga este o forma antica de masaj practicat de peste 2500 de ani. Originile acestui tip de masaj se regasesc in India antica devenind ulterior popular si in Thailanda. Este un tip de masaj care uzeaza de intinderea corpului. Clientul este intins, de obicei, pe o saltea pe podea, unde i se aplica o serie de tehnici care pot dura cateva ore. Masajul Thai implica tehnici de presiune şi de tracţiune ritmica.
Forme de masaj terapeutic
Masaj pentru gravide
Se adreseaza viitoarelor mamici ajutandu-le sa elimine disconfortul aparut in timpul sarcinii datorita modificarilor prezente in aceasta perioada (hiperlordoza, durere a coloanei vertebrale, edeme ale membrelor inferioare etc.) si sa depaseasca mai usor momentul sarcinii. Acest tip de masaj pentru gravide cuprinde membrele inferioare si zona lombara.
Masajul sugarului
Este o forma terapeutica de “joaca”, putand fi considerat ca unul dintre primii pasi facuti spre socializare; masajul, practicat cu regularitate il ajuta pe bebelus sa doarma, sa se hraneasca mai bine si sa se bucure de tot ce e frumos in primul an de viata. El reprezinta o stimulare psihomotorie si se asociaza cu exercitii corespunzatoare varstei sugarului.
Reflexoterapia (masajul terapeutic reflexogen)
Presupune stimularea punctelor reflexogene ale corpului ce corespund unor organe sau unor structuri ale organismului, avand drept scop reducerea tensiunilor, eliberarea karmelor energetice si inlaturarea stresului (factorul principal al declansarii multor boli), principalul sau beneficiu fiind relaxarea. Sedinta de reflexoterapie presupune , pe langa stimularea punctelor din talpa si pe cea a celor din palme si de pe coloana vertebrala.
Presopunctura (o forma de masaj terapeutic)
Consta in aplicarea in scop terapeutic a unei presiuni alternante pe unele puncte de acupunctura. Se vor apasa numai acele puncte superficiale sau foarte aproape de suprafata, este mai putin invaziva decat acupunctura care foloseste ace.
Tehnica Cyriax (masajul transversal profund)
Consta in palparea cu doua degete a zonei traumatizate si evidentierea punctului dureros; se executa o frictiune profunda tranversala cu doua degete, perpendicular pe directia fibrelor musculare sau ligamentare interesate de traumatism; se obtine eliminarea aderentelor fibroase dupa traumatismele aparatului locomotor (miozite, tendinite etc.); produce analgezie la locul de aplicare.
Masaj anticelulitic
Manevrele de masaj anticelulitic stimuleaza supletea si elasticitatea pielii si a tesuturilor subcutanate si activeaza fluxul sanguin. Acest tip de masaj se efectueaza local, in zonele afectate de celulita. Masajul se face de obicei pe solduri, picioare, fese, abdomen. Se folosesc creme reductoare sau uleiuri specifice, pentru a spori efectul anti-celulita. Influentele masajului anti-celulita asupra organismului se explica in buna masura prin actiunea directa asupra straturilor superficiale ale corpului. Exista o serie de produse naturiste care ajuta la eliminarea celulitei. Acestea sunt crema anticelulita C-Rx Cream, Chromium Max, Slim Formula si Citrimax and Chromium.
Sursa: All about Money
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 273 vizualizari | 4 voturi
Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 134 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]
Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]
Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi
Producatorii romani, discriminati in tara lor
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!
6 Comments