Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Politica interna
Securistii din familia lui Oprescu m-au determinat sa plec din Romania
Aciduzzul | 11 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 765 vizualizari |
(2 voturi )

Dialog cu doctorul Florin Matrescu din Germania. Conflictul cu socrul lui Sorin Oprescu-Schmayer: Domnule doctor,o intrebare normala,pe care o pun toti cei care raman celor care au plecat: nu v-a placut salamul cu soia,de ce ati plecat din Romania? Erati deja un medic consacrat, ce va lipsea?- Raspunsul e foarte simplu. Momentul decisiv l-a reprezentat amplificarea conflictului meu cu Vasile Fica, socrul lui Sorin Oprescu. Fica era director general al Spitalului Municipal si general de securitate. Sigur fiica lui Fica a divortat pana la urma de Sorin Oprescu, dar si Oprescu e fiu de general de securitate. De altfel vorbim de tovarasul Schmayer, adevaratul nume al lui Oprescu.

-Unii sustin ca generalul Oprescu-Schmayer s-a ocupat de detinutii de la Canal. Ce puteti spune?

– Nu am informatii directe, dar se vehiculeaza. A lucrat cu sotia lui in spionaj, in perioada Gheorghiu-Dej. Sorin Oprescu face parte din echipa KGB reactivata in Romania, cum afirma si Andreea Pora. Eu vorbeam contra comunismului si il contram pe Vasile Fica pentru unele comportamente nesociale sau antisociale fata de studente, de personalul mediu. Se imbata si-si pierdea cumpatul, avea un limbaj necivilizat. Ne fura cursurile si le dadea drept creatiile lui. Eu n-am suportat acest regim si protestam, alaturi de studenti si de personal. Fica a profitat de toleranta mea scazuta fata de aceste abuzuri. Totul a culminat cu o sedinta unde am dezvaluit in public tot ce face el. Atunci a inceput un razboi inegal si nimicitor.

Eram injurat zilnic. Cel mai ingrijorator era ca acest comportament al meu se datora unei boli psihice. Am tolerat zvonurile pana cand, din trei surse diferite-inclusiv un capitan de securitate (Dobrescu), medic, insa, si care facea stagiul la noi si care, vazand cum decurg lucrurile si facand deosebirea intre mine medicul si Fica nemedicul, s-a destainuit ca el conduce un lagar de detinuti in Baltile Brailei. Acolo se aflau numai medici. Mi-a spus ca acei doctori ajung acolo cand vrea Securitatea, prin inscenare de mita sau prin surprinderea momentului cand primesc ceva. Ma avertiza ca trebuie sa-mi iau masuri de precautie, dupa ce a inteles raporturile mele cu Vasile Fica.

Chiar a inceput sa-mi fie frica. S-au alaturat si zvonurile ca n-as fi tocmai sanatos psihic. Intentionam sa ma leg cu lanturi in fata Intercontinentalului. Aveam niste studenti straini, care puteau anunta Europa Libera. Sotia mea,ca toate femeile, avea o gandire mai clara in asfel de momente. Mi-a spus sa facem ceva pentru plecarea legala din tara, daca Fica nu ma mai poate suporta. Au venit alte avertismente si de la fata unui colonel de securitate, o femeie extraordinara- Geta Tiron. Toti acesti oameni aveau bune intentii sau poate erau mesageri ai Securitatii, dar toti voiau sa ma convinga sa plec.

Geta Tiron mi-a spus clar: ” Ei sunt intr-o confrerie, pot omori oameni si se acopera apoi unii pe altii, iar dumneavoastra puteti castiga batalia dar nu razboiul”. Este o alta categorie de drame din perioada comunismului. Din nefericire, existau oameni printre activisti, dar si in Securitate, care desi trebuiau sa apere interesele nationale, facea tot posibilul sa-i convinga pe specialistii de elita din diverse domenii sa paraseasca tara. Foloseau diverse tertipuri, inclusiv amenintari, pentru a-i determina sa cedeze.

– Nu cumva acesti indivizi din Securitate erau racolati de alte servicii secrete starine?

-E foarte posibil, dar eu nu stiu daca erau aparatorii altor interese. Asemenea scenarii s-au aplicat in toate fabricile importante, in toate institutele de cercetare si in spitalele mari din tara. Erau tintiti specialistii care dadeau performante, inventatorii din diverse domenii, erau convinsi prin toate mijloacele sa plece. E foarte posibil. Fara acest sentiment de frica eu nu plecam. Nu mi se reprosa orientarea politica, atitudinea anticomunista. Ma temeam ca voi deveni un simplu detinut in Balta Brailei sau un nesanatos psihic de la Poiana Mare.

Doctorul Stefan Enache dadea injectia letala

-Ati cunoscut medici care au fost dusi in Balta Brailei sau la Canal?

Nu. E posibil sa fi fost unii pe-acolo si, de frica, nu au relatat nimic.

-Ce ati aflat despre metodele psihiatrice, folosite in anchetele Securitatii din acea perioada?

-Stiu un lucru concret. Un coleg de promotie, Stefan Enache, era chiar executorul, cel care dadea injectia finala la Poiana Mare. Acolo diagnosticul final era: bolnavii s-au incaierat intre ei, iar trupurile lor erau duse la Universitatea de Medicina din Craiova pentru necropsiere si pentru material didactic. Acolo am vorbit cu medicul legist, care le facea necropsia si efectua lucrari didactice pentru studenti. Se intampla asta pana in 1980.

– S-au folosit socuri electrice in anchetele Securitatii? Ati cunoscut medici care au practicat asemenea metode?

-Sigur ca da. Cea mai cumplita executanta care-i chinuia pe detinuti in saloanele de psihiatrie era vestita Vrabie de la Spitalul 9 din Bucuresti, agent KGB. Era celebra pentru cruzimea ei. Se pricepea sa bata la testicule inclusiv cu vergele metalice. La Poiana Mare, Enache Stefan dadea doza letala, dupa care se aplicau contuzii pentru ca moartea sa para ca a fost cauzata de niste incaierari.

– Ce substante foloseau?

-Cele mai frecvente erau cele din grupul diazepamelor, narcotice care dau stop respirator si care omoara imediat. Mi-era frica sa nu devin un detinut de drept comun si am facut cerere de emigrare. Ulterior aveam sa aflu ca cel mai infocat luptator pentru obtinerea pasapoartelor pentru mine si pentru sotie a fost chiar Vasile Fica. A avut loc o sedinta la Centrul Universitar, unde Fica a fost apostrofat pentru fuga mea, iar el a replicat: “Tovarasi, nu va dati seama ce periculos era doctorul Matrescu pentru institutia noastra”. Acesta a fost alibiul lui.

-De ce nu ati cerut sa lucrati in alte spitale din Romania?

-Am incercat, am tatonat si mi s-a spus ca am usile inchise peste tot. Devenisem o oaie neagra, asa cum, dupa publicarea Holocaustului Rosu, eu ma consider mort civic, din moment ce s-a omis orice prezentare a cartii.

Ion Ratiu: “Fara legionari”

-Cu exceptia revistei Lumea…Si totusi, de ce va mirati? La Consiliul Europei nu s-a putut candamna comunismul, iar cand Adunarea Parlamentara a OSCE a pus semnul egalului intre stalinism si nazism, au iesit scantei. Ce eminente cenusii ati cunoscut in exil?

-Intre cei care faceau ceva pentru exilati in zona Koln era Alexandru Suga, un legionar. El organiza aniversarile importante: Unirea Principatelor, diverse comemorari, demonstratii anticomuniste. Era socotit un bun cunoscator al vietii din Germania. Fugise acolo imediat dupa caderea guvernului legionar din 1941, cu trenurile organizate de Berlin. Ei bine, acest om imi spunea, in 1985, ca “imperiul sovietic va cadea”. Sigur, circulau zvonuri, erau carti, dar totul ni se parea o fantezie. Atunci domnul Suga mi-a spus ca stie ce stie de la serviciile secrete elvetiene, dar avea legaturi si cu serviciile secrete germane. Erau oameni care traisera in estul Europei si puteau furniza informatii interesante. “Cei de la KGB au facut primele liste de 250 miliardari dupa prabusirea imperiusui sovietic”. Vazand acum in ce fel au aparut oligarhii, mi se pare perfect adevarat ce mi-a spus Suga. In 1985, serviciile secrete stabileau deja listele cu oligarhi.

-Cum v-ati organizat lupta in exil?

-Congresul Mondial Romanesc s-a format oficial ca o federatie a romanilor din exil, in 1988.

-Aveati vreo legatura cu Ion Ratiu?

-Nu. Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi a fost creata de Ratiu, la Geneva.

Printre conditiile puse de el a fost “Fara legionari”. Or “Fara legionari”, insemna sa ai in sala 10 oameni. Asa erau relatiile. Congresul Mondial Romanesc a fost foarte permisiv. Pantazi a vrut asa, iar eu am vrut o organizatie care sa-i reprezinte pe romanii anticomunisti. Congresul a luat fiinta in 1988, la Paris, In 1987, la initiativa mea, pe strada Jean de Beauvais, unde era sediul biserici Romano-Catolice din Paris, s-a stabilit locul de adunare a romanilor din capitala Frantei, unde au venit Comaniciu, fost legionar trecut la taranisti, Ion Ratiu, Doru Novacovici, Tudor Bompa, devenit apoi presedinte al Congresului Mondial Romanesc. Inaintea congresului, isi face aparitia un personaj care s-a prezentat drept “profesorul Martinescu”.

Avea o fata mai mult de securist, decat de profesor. El ne-a povestit cum a ajuns in RFG pe aeroportul din Berlin, cum a sarit niste obstacole. Parea incredibil. A venit tinta la mine: auzise ca sunt un bun organizator, ca as fi un lider. Afland ca mergem la Paris, m-a intrebat daca poate calatori cu mine cu masina. Am acceptat. Mai erau cu mine sotia, Andrei Makarov, un luptator din Bucovina. Am ajuns la Paris. Incepea adunarea.

-Cam cati romani stransesera?

-Cam 150 de persoane. Cei mai reprezentativi, care doreau sa ne organizam si sa ne opunem solidari la tot ce faceau comunistii si agentii. Ratiu avea o atitudine destul de “constipata”, nu-i convenea ce se intampla. Nu dorea o asemenea organizatie, fiindca se crease deja Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi, iar el considera ca e suficient. Noi voiam o federatie care sa cuprinda organizatii, formatii, nu numai indivizi, sa-i dam aspect de miscare nationala. Asa s-a facut in 1988: 66 de organizatii politice, culturale, religioase din Europa, America de Nord si Australia. O federatie nu este organizatie! Ratiu nu voia sau se facea ca nu intelege. In mijlocul acestei adunari, cere cuvantul Martinescu. Se aseaza in genunchi in fata salii, spre stupefactia privitorilor, si cere sa pastram un moment de reculegere si de rugaciune pentru cei trei martiri ai neamului romanesc: Iuliu Maniu, Maresalul Ion Antonescu si Corneliu Zelea Codreanu. Eu stiam ce va spune, dar inima lui Ratiu se facuse cat un purice. Acesta era foarte prudent, si nu era cotat, in exil, ca un om de dreapta. Era considerat liberal, se stia ca a fost nepotul lui Viorel Tilea de la Londra si il banuiam de cochetarie cu masoneria. N-aveam dovezi, dar stiam ca nu-i de-al nostru, nu-i ca noi.

Moment de reculegere pentru Corneliu Codreanu


-In exil, toata lumea banuia pe toata lumea. Nu-l banuiati pe Ion Ratiu de cochetarie cu securitatea, asa cum am auzit?

-Multi il banuiau. Cand Martinescu a propus sa ne rugam pentru cei trei martiri ai neamului romanesc, multi au fost contrariati: cand au auzit de Maresal, multora din sala nu le-a placut. Sa ne rugam pentru Iuliu Maniu era o propunere acceptata mai usor, mai ales ca erau pe acolo si cativa taranisti. Dar a urmat lovitura de ciocan: “sa ne rugam pentru Corneliu Zelea Codreanu”. La care Ratiu a albit, n-a mai putut sa scoata o vorba.

– Dar chiar erau toti trei niste martiri. De ce sa albeasca?

-Era vorba nu de o estimare istorica corecta, ci de un limbaj politic corect. Iar punerea celor trei martiri alaturi pentru un moment de reculegere, nu le-a premis nici lichelelor din sala sa riposteze.

-Este semnificativ faptul ca nici unul din acessi martiri nu a avut parte macar de un mormant.

– Ca dovada ca sunt martiri…Eu am fost la Pitesti si am propus realizarea unei placi comemorative cu cei omorati acolo, pentru a spala macar o parte din rusinea ca acolo nu exista un monument al Maresalului, iar strada unde s-a nascut si a trait Ion Antonescu, se chiama Strada Zmeurei! Asa ne cinstim martirii!

S-a pastrat momentul de reculegere pe stupoarea lasata in sala si nimeni nu stia cum sa reactioneze. S-au gangurit cateva lucruri si adunarea si-a reluat lucrarile. La sfarsitul adunarii, acelasi Martinescu vine la mine: “Domnu’ doctor vreau sa vorbesc cu dumneavoastra ceva pentru ca sunteti fermentul acestei dorinte de coagulare a exilului romanesc”. El a facut un test in adunare. A vrut sa vada cum organizez lucrurile. Adusesem oamenii, desi nu eram o personalitate, dar nimeni nu putea nega bunele mele intentii. ”Trebuie sa reflectati la un scenariu pe care vi-l prezint. In curand vor avea loc in tara mari miscari, iar exilul trebuie sa organizeze la granita Ungariei cu Romania o mare demonstratie anti-Ceausescu”.

”Noi suntem in legatura cu cercuri ale Securitatii”

-Exact ce avea sa faca Ion Ratiu.

-Da. ”Domnu’ profesor, poate noi ne-om duce, pentru ca suntem suficient de patrioti, dar cum ne vor lasa sa trecem atatea tari si ce va face Ungaria cand vom lansa o asemenea demonstratie la frontierele ei?”. ”Ne ocupam noi…” ”Sa zicem ca va ocupati, dar ce certitudini avem ca se intampla ceva in aara? Va fi un efort financiar mare si un risc sporit”. ”In acelasi timp in mai multe orase vor fi mari demonstratii”. Era Decembrie 1987-am venit pe zapada de la Paris.

”Noi suntem in stransa legatura cu cercuri ale securitatii”, ale armatei si chiar ale Partidului Comunist Roman. In tara se aprinde flacara, in timp ce dumneavoastra demonstrati la granita cu Ungaria. Actiunile trebuie conjugate, pentru a arata ca romanii din tara si cei din strainatate s-au saturat de regimul Ceausescu”. Scenariul mi s-a parut extraordinar. Era ceva fabulos, incredibil si m-am confesat lui Doru Novacovici. Aveam relatii foarte bune cu el. Lucrase la Spitalul Brancovenesc ca inginer,dupa ce a facut detentie politica. El a renovat Spitalul Bancovenesc dupa ce l-a demolat Ceausescu.

El nu stia cine era Martinescu, un nume de inprumut. ”Ma dapaseste, e costumul prea mare,dar voi vorbi cu cei de la serviciile secrete franceze. Am sa te sun la o cabina telefonica”. Securitatea venise deja la mama si la sora mea, le ameninta ca se stie unde sunt si cum uneltesc eu contra Romaniei. Securistii stiau exact unde stateam, la un hotel periferic din Paris. ”Frantujii mi-au spus ca acest individ ori e nebun, ori Securitatea si cei care conduc la Bucuresti pregatesc rasturnarea lui Ceausescu. Stam cu ochii pe el”. Asa s-a terminat episodul Martinescu.

-Pana cand insusi Mitterrand a facut campanie in URSS pentru inlaturarea lui Ceausescu de la care primise bani grei in campania electorala prezidentiala…

Exact. Prin urmare, episodul Martinescu aduce o dovada peremptorie, nu suplimentata, ca oameni, nu din inalte structuri ale complotului care a organizat apoi asa-zisa revolutie, dar oameni de la periferia complotului erau implicati intr-o marsavie care se pregatea. A fost-n-a fost complot in Decembrie 1989? Cum auzim la televizor. Este o copilarie. Fara indoiala ca ei au pregatit ani de zile aceasta spontana porcarie, iar pe Tokes nimeni nu-l crede ca nu era racolat, inafara de copii si de oligofreni. El a facut totul pentru incitarea serviciilor secrete, a lojilor masonice. Cazul Martinescu este un nou argument foarte clar pentru mine ca a fost un complot in Decembrie.

Sursa: Ion Coja

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 429 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 138 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 224 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 129 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 128 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics