Angela Anghel
Motto: „Societatea occidentala contemporana, in pofida progreselor sale materiale, intelectuale si politice, duce tot mai putin la imbunatatirea starii de sanatate mintala a fiintei umane si tinde sa submineze in individ securitatea personala, fericirea, ratiunea si capacitatea de a iubi” – Eric Fromm, psiholog si psihanalist A aparut initial in Japonia. Acolo mii de adolescenti si tineri se rup de lumea in care traiesc si refuza timp de mai multe luni, sau uneori chiar ani, sa iasa din camerele lor. S-a crezut initial ca este o tulburare specifica societatii si culturii japoneze. Aparitia unor numeroase cazuri in tarile cu cel mai inalt nivel de trai din lume: SUA, Australia, Canada si Marea Britanie face insa din aceasta tulburare o problema a civilizatiei moderne. Psihologii vorbesc despre sindromul retragerii sociale acute ca fiind boala “junglelor urbane” inalt tehnologizate si caracterizate de violenta, nesiguranta, competitie acerba si lipsa unor valori autentice.
Un articol publicat de revista americana “Pavement magazine” atrage atentia asupra acestui fenomen in continua crestere. «Sindromul apare doar la adolescentii din orase. Dintr-o data, acestia se inchid in camera lor si raman acolo – uneori, ani in sir. Daca parintii acestor tineri incearca sa intreprinda ceva pentru a-i impiedica, acestia ameninta ca se vor sinucide sau ca vor deveni violenti si ii vor ataca. in consecinta, parintii nu fac nimic.
Andy, un adolescent american de 17 ani nu si-a parasit camera de opt luni. El era tachinat in mod constant de colegii sai de liceu pentru ca in timpul pauzei de pranz cauta compania fetelor. “Ceilalti baieti sunt lenesi, imaturi si interesati doar de sporturi prostesti. Eu destest toate tampeniile astea. Ce poate fi mai prostesc decat sa te agiti ore in sir in jurul unui balon in care lovesti cu piciorul? Cu fetele poti vorbi despre lucruri mai interesante si sunt mult mai amuzante,” spune Andy. Si se pare ca si fetele ii apreciaza compania.
Dar exista mereu un pret de platit pentru nerespectarea regulilor sociale pe care grupul ti le impune. Ceilalti baieti rad de el, il numesc “fetita” si intr-o zi, dupa ora de sport, l-au inchis intr-un vestiar, l-au dezbracat cu forta si au inceput sa isi arunce hainele de la unul la altul, in timp ce el incerca disperat sa si le recupereze. Profesorul de sport a intrat si vazand scena l-a pedepsit pe Andy pentru ca a perturbat ora.
“Eu eram acolo dezbracat in fata tuturor si tot eu eram pedepsit pentru ca nu am spirit de echipa. A fost umilitor si nedrept. Nu vreau sa mai retraiesc asa ceva. A fost oribil,” povesteste Andy. “Camera mea e ca o biserica pentru mine. Ma simt aici mult mai in siguranta decat afara. Si nici nu prea mai vad rostul revenirii mele la liceu. Acolo domnesc atatea animozitati. Este foarte posibil sa nu mai ies niciodata. Nu e chiar asa de grav. Vreau sa spun ca uneori, este adevarat ca te cam plictisesti, dar in alte momente frizezi experienta spirituala,” continua el. De atunci au trecut mai multe luni, iar pe usa camerei din care Andy refuza sa mai iasa este un afis pe care scrie: “Ramaneti afara sau veti muri in chinuri atroce”!»
Ne-a atras atentia faptul ca Andy utilizeaza cuvintele “experienta spirituala”. Este adevarat ca de milenii au existat calugari, sihastrii, fiinte care se izolau in natura pentru a-L gasi pe Dumnezeu. Totusi, a compara aceasta retragere din social cu izolarea spirituala a eremitilor este ca si cum ai compara anorexia (boala care se manifesta prin perturbarea comportamentului alimentar si refuzul de a manca) cu realizarea constienta a postului complet doar cu apa.
Dupa cum vedem in cazul lui Andy retragerea se produce pentru a fugi de oamenii care l-au facut – in viziunea lui – sa sufere pe nedrept, din orgoliu ranit, din frica, din nesiguranta, din incapacitatea de a-si gasi locul in societate. Ce-i drept, intr-o societate care nu face mai nimic pentru a-l ajuta sa se adapteze. O societate care are ea insasi probleme din ce in ce mai mari si care ii respinge cu inversunare pe cei care indraznesc sa fie altfel decat “turma”.
Sindromul celor ce traiesc fara a avea grija zilei de maine
Retragerea sociala acuta ramane unul dintre cele mai enigmatice mistere ale psihologiei. Specialistii nu au cazut de acord daca este vorba despre o noua tulburare de comportament sau despre un fenomen social. Au reusit insa sa traseze cateva linii directoare.
Conform statisticilor, cei care sufera de aceasta tulburare sunt de obicei baieti provenind din familii cu o anumita situatie materiala, care le permite parintilor sa ii intretina si sa le ofere propria camera. Nu apar astfel de cazuri si in paturile sarace ale populatiei. Acolo copiii sunt obligati sa munceasca de timpuriu si cresc impartind aceeasi camera sau chiar acelasi pat.
Specialistii vorbesc despre acest sindrom ca fiind boala celor bogati, care traiesc fara a avea grija zilei de maine si isi pot plati anumite comoditati. Acesta este si motivul pentru care acest fenomen apare tocmai in tarile in care nivelul de trai este foarte ridicat si care au un nivel inalt de tehnologizare.
Un studiu guvernamental american publicat in 2002 defineste sindromul retragerii sociale acute ca fiind: “retragerea totala a individului din societate, timp de cel putin sase luni.” Conform acestui studiu au fost constatate in SUA 5.243 de cazuri in anul 2001 si dintre acestea 65% aveau varste intre 16 si 20 de ani.
In Japonia, tara cu cel mai inalt grad de tehnologizare, specialistii vorbesc despre peste 1 milion de cazuri de tineri si adolescenti care sufera de aceasta tulburare. Sunt numiti “hikikomori” si reprezinta 6% din populatia totala avand aceasta varsta si 12% dintre tinerii de sex masculin. Exista prin ei cazuri care refuza sa isi pareasca camera de mai bine de 10 ani.
In mass-media internationala acesti adolescenti retrasi din lume au fost calificati in repetate randuri drept un pericol social, drept sociopati violenti care ameninta comunitatea. Aceasta etichetare a lor de catre presa a aparut in urma unui caz din Japonia. Un tanar de 17 ani a deturnat un autobuz, a luat ostateci mai multi calatori si in final a omorat o persoana. in toate ziarele acest tanar a fost prezentat drept dovada a periculozitatii pe care tinerii care se retrag din societate o reprezinta, intrucat avusese la un moment dat o astfel de perioada. in realitate el fusese internat cu forta intr-o clinica de psihiatrie de parintii sai si facuse acest gest disperat “pentru a-i pedepsi”.
Specialistii arata in unanimitate ca violentele sunt rare in cazul acestei tulburari, mai degraba fiind prezente tendintele catre suicid, agorafobia (teama de spatii deschise), insomniile, comportamentele regresive sau amenintarile neduse la indeplinire.
Dintr-o lume dezumanizata intr-o lume virtuala
De cele mai multe ori elementul declansator pare sa fie un esec scolar, hartuirea de catre colegi sau finalul nefericit al unei povesti de dragoste. Unii psiho-sociologi considera acest fenomen ca fiind mai degraba o problema sociala, legata de crizele de maturizare specifice acestei varste, cand are loc trecerea de la rolurile de adolescent si tanar la rolul de adult intr-o lume tot mai contradictorie si mai exigenta.
Altii explica aceste cazuri prin lipsa acuta din societatea moderna a ceea ce literatura de specialitate numeste “ritualuri de trecere”. Acest termen a fost introdus de etnologul Arnold van Gennep pentru a descrie acele ceremonii care marcheaza modificarea statutului social sau sexual al unui individ. Maturizarea sexuala de la pubertate si adolescenta, casatoria, nasterea primului copil, menopauza, etc. sunt momente cheie din viata unei fiinte umane care implica adoptarea unor comportamente noi si renuntarea la cele familiare, exersate pana atunci, care ofereau o anumita siguranta.
Intrarea intr-un alt grup social implica asteptari diferite din partea celorlalti, iar adaptarea este mult facilitata de existenta unor modele care sa permita familiarizarea cu noul rol.
Ritualurile de trecere constau deci dintr-o ceremonie si o serie de probe care il ajuta pe individ sa acceada in mod constient la o noua identitate sociala. Adolescenta este din acest punct de vedere un moment critic, intrucat presupune transformari simultane pe multiple planuri: biologic (corporal), sexual, emotional, social si chiar juridic.
Acest fond de confuzie si instabilitate ii face pe adolescenti cei mai vulnerabili din toate categoriile fata de presiunile societatii moderne – numita deseori si “Meritocratie”. Banii, competitia, imaginea si succesul ca valori principale, lipsa unor modele autentice care sa ii ajute pe adolescenti sa isi accepte noua identitate, sunt in viziunea specialistilor factorii care ii determina pe acestia sa refuze o lume care nu le sprijina maturizarea. Tot societatea hipertehnologizata este cea care le ofera si cadrul in care sa se refugieze.
Aparitia la scara tot mai larga a unor lumi virtuale: jocurile pe calculator, internetul, televizorul, cinematografia, precum si incitarea mediatica a tinerilor sa consume tot mai mult astfel de produse, le ofera cea mai la indemana solutie.
Atunci cand realitatea ii dezamageste ei sunt tentati in mod automat sa isi gaseasca refugiul in astfel de spatii virtuale. in spatele unui “avatar” (aparenta pe care o adopta un internaut in universul virtual, deseori simbolizata printr-o imagine) ei pot avea acolo orice identitate doresc, fara a se simti expusi si fara a fi sanctionati.
Jerry Koepp, directorul Centrului de reabilitare pentru tineri din Orlando se intreaba, data fiind aparitia acestui fenomen exclusiv la oras: “Exista ceva din mediul urban care contribuie la problema? Un factor care ne scapa este ca pentru multi tineri modul de viata american, adoptat si in alte tari “civilizate” este teribil de plictisitor.
Chiar si pentru cei care au suficienti bani si masina personala, pur si simplu nu mai exista nimic interesant de facut si nici un loc de vazut. Iar cu viata de familie este chiar si mai rau, au modelul unor parinti nepasatori care nu pot comunica cu copii lor sau care refuza sa abordeze problema acestei apatii cu ei. Avem toti acesti copii care sunt constant supusi presiunilor vietii scolare sau care tin prea mult la reputatia si imaginea lor in fata grupului. Si in ciuda stradaniilor lor nu reusesc sa se identifice cu cultura de masa si sunt fortati sa suporte situatii academice sau de viata cotidiana care nu-i provoaca si nici nu ii implica suficient. si astfel aleg calea minimei rezistente, aceea de a sta inchisi in camera lor.”
Vorbind despre numarul tot mai mare de cazuri inregistrate in SUA, el adauga: “America risca sa devina o natiune care sufera de retragere sociala acuta – din cauza auto-centrismului sau si a racelii fata de straini. Este pur si simplu o consecinta a unui sistem social care s-a prabusit. Cum din ce in ce mai multi tineri refuza sa fie asimilati in curentul cultural principal si resping valorile centrale ale acestuia, riscam sa calcam pe urmele Japoniei. Cred ca numarul de cazuri de retragere sociala acuta va creste exponential in anii care vor veni.”
Biblografie:
1. Teen Hermits. Acute Social Withdrawal, Pavement Magazine, 2003
2. Japan: The Missing Million, BBC, no 20 October, 2002
3. Alexandre Huillet: Reclusion volontaire, le syndrome de retrait sociale aigu, Dossier
4. Le phénomène Hikikomori, Antithesis, 31 Octobre 2003
5. J. Watts: Public health experts concerned about “hikikomori”, The Lancet, volume 359
6. Sakamoto N, Martin RG, Kumano H, Kuboki T, Al-Adawi S.: Hikikomori, is it a culture-reactive or culture-bound syndrome? National Library of Medicine, 2005
Sursa: Yoga Esoteric
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 571 vizualizari | 3 voturi
Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]
Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 486 vizualizari | 2 voturi
Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]
Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 609 vizualizari | 4 voturi
Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]
Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 357 vizualizari | 3 voturi
Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]
Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1536 vizualizari | 9 voturi
Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]
One comment