Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Sobolanul de canal si soarecele de biblioteca
Aciduzzul | 29 aprilie, 2012 | 1 comentarii | 739 vizualizari |
(1 voturi )

Pentru prima oara de cind exista acest blog, ne vom abate de la tema lui predilecta – politica –, pentru a face putina zoologie. Mai exact, vom vorbi astazi despre doua animale strins inrudite, care apartin aceluiasi ordin – Rodentia (Rozatoare) –, aceluiasi subordin – Sciurognathi –, aceluiasi infraordin – Myodonta –, aceleiasi superfamilii – Muroidea – si, in sfirsit, aceleiasi familii – Muridae. Pe scurt, vom discuta despre sobolanul de canal si soarecele de biblioteca. Sobolanul de canal (vezi ilustratia de mai sus) este unul din cele mai dezgustatoare animale de pe Terra. Oricit am scotoci in regnul animal, ne-ar fi greu sa gasim o jivina mai scirboasa decit el. Rozator de mari dimensiuni (masoara, fara coada, intre 20 si 28 de centimetri, iar cu coada, pina la 50 de centimetri, si cintareste intre 200 si 550 de grame), universul lui este lumea subterana, intunecoasa, labirintica si pestilentiala a canalelor de scurgere.

In mediul acesta obscur si fetid, mustind de excremente, sobolanul de canal se simte in elementul sau. Aici, nevazut, necunoscut, la adapost de lumina cruda si fara echivoc a soarelui, el tese cele mai murdare intrigi imaginabile, planuindu-si asalturile asupra speciei umane. Animal de o rapacitate infioratoare, “inarmat” cu o dantura pe masura, care cuprinde 16 dinti – 6 molari superiori, 6 molari inferiori, 2 incisivi superiori, 2 incisivi inferiori –, sobolanul nu se da in laturi sa raspindeasca printre oameni ciuma, apoi sa rontaie, cu o satisfactie ticaloasa, cadavrele victimelor sale.

Dintre cele mai celebre epidemii de ciuma, provocate de aceste creaturi respingatoare, amintim: epidemia din 1347, care a bintuit prin toata Europa si a secerat, in numai citiva ani, intre o treime si jumatate din populatia acesteia; epidemia din Londra, din anii 1665-1666; epidemia din Marsilia, din 1720-1722; epidemia din Bucuresti, din 1813-1814, cunoscuta sub numele de “Ciuma lui Caragea”, pentru ca a coincis cu urcarea acestui domn fanariot pe tronul tarii Romanesti; si, in sfirsit, ciuma portocalie, izbucnita in Romania, la finele anului 2004, si care mai face ravagii si astazi.

Legenda care ii atribuie sobolanului de canal o inteligenta extraordinara este exact asta: o legenda. In realitate, faimoasa lui “inteligenta” se limiteaza la un instinct primar si animalic de supravietuire si de satisfacere a propriilor interese. Hidos, prost, rau, lipsit de maniere si de afectiune, incapabil sa se ataseze de oameni, ca alte animale (ciinele, pisica, pasarile…), sobolanul duce impotriva acestora o lupta neobosita si feroce, dar poate fi infrint printr-o metoda simpla: deratizarea. Aaa, si sa nu uitam: singurul mediu agreat de sobolan, in afara canalelor de scurgere, sint vapoarele, pe care, insa, le paraseste cu lasitate, imediat ce incep sa se scufunde.

Spre deosebire de sobolanul de canal, soarecele de biblioteca (vezi ilustratia de mai sus) este un rozator de talie mica: 4,5 – 12,5 cm lungime, la care se adauga o coada cam de aceleasi dimensiuni; de regula, atinge o greutate de 30 grame, specimenele de 60 de grame fiind exceptii. Soarecele de biblioteca nu are nimic din rapacitatea si caracterul respingator al sobolanului.

El este o creatura neinsemnata si inofensiva, care nu propaga molime si nu roade cadavre, preferind, in locul lor, hirtia. Lipsit de aspectul gretos si de obiceiurile grosolane ale sobolanului, soarecele de biblioteca ar putea fi considerat chiar dragalas, daca nu ar poseda, in schimb, o trasatura de caracter dezagreabila: infatuarea.

Caci, petrecindu-si viata printre carti si hirtoage, pe care le devora (la propriu), el ajunge, invariabil, sa se considere un intelectual de rasa si sa se creada buricul pamintului, capatind ifose deplasate si de-a dreptul enervante. Uneori, ingimfarea aceasta este urmata, in mod firesc, de ambitie. Convins de valoarea sa, sorecele de biblioteca crede ca are dreptul la mai mult, ca meritele lui trebuie neaparat recunoscute si rasplatite in mod public si, cuprins de un carierism furibund, incearca si el, asemenea sobolanului, sa cucereasca rasa umana.

Lipsit, insa, de forta, de brutalitatea si de viclenia rudimentara a confratelui sau mai mare, soarecele este, in principiu, sortit din start esecului. Atunci, singura lui sansa ramine aceea de a se pune in slujba sobolanului si de a actiona ca locotenent al sau, pentru a fi tras de acesta pe culmile pe care, citeodata, reuseste sa ajunga.

Asa stind lucrurile, nu trebuie sa ne lasam inselati de aparente si sa combatem numai sobolanul de canal, tolerindu-l, in schimb, pe “suavul” soarece de biblioteca. Cei doi fac parte din aceeasi specie si, uneori, se coalizeaza impotriva noastra. Uitati-va cu atentie la ei..

Totusi, sobolanul nostru mai are o sansa. Ultimele descoperiri ale stiintei il pot ajuta sa-si amelioreze capacitatile intelectuale. Cititi AICI.

Sursa: Lupta de clasa

Foto: Mediafax Foto

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 355 vizualizari | 5 voturi

  Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

  Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 432 vizualizari | 1 vot

  Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

  Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 138 vizualizari | 2 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 224 vizualizari | 2 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2023 © BadPolitics