Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Army/Intelligence
Spionajul electronic – cea mai importanta arma a secolului al XXI-lea?
Aciduzzul | 17 mai, 2012 | 0 comentarii | 287 vizualizari |
(Fara voturi momentan)

Imaginea pe care fiecare dintre noi o are despre spioni a fost modelata in secolul al XX-lea de nume celebre care au schimbat soarta planetei, precum Mata Hari sau Kim Philby. Aceasta perspectiva asupra spionajului a fost consolidata de celebra serie de romane ce-l aveau ca protagonist pe James Bond, a carui reputatie de spion-model a fost consolidata de numeroasele ecranizari. in ultimele decenii, insa, imaginea romantata a spionilor devine tot mai indepartata de realitatea ce se contureaza gratie evolutiei tehnologice. Daca pe vremuri spionii obtineau informatii importante „tragand de limba” adversarii sau plasand microfoane ascunse, astazi spionajul electronic capata o importanta tot mai mare, printre victimele sale numarandu-se cele mai mari companii din lume, Pentagonul si chiar Dalai Lama.

Ciberspionajul a cunoscut o crestere accelerata in ultimii ani, facand victime in randul celor mai mari tari si companii de pe glob.

Un raport elaborat in octombrie 2011 de cea mai importanta organizatie de contraspionaj din SUA, Office of the National Counterintelligence Executive, anunta ca „spionajul industrial si economic realizat de agenti straini reprezinta o amenintare semnificativa si totodata una din ce in ce mai importanta la adresa prosperitatii si sigurantei nationale. Ciberspatiul – locul in care se desfasoara activitatea comerciala a companiilor si apar noi idei – amplifica aceste amenintari, permitand actorilor rau-intentionati sa fure cu rapiditate cantitati mari de date, ramanand totodata anonimi si greu de detectat”.

In raport se afirma ca „actorii chinezi reprezinta cei mai activi si cei mai perseverenti autori ai spionajului economic” si ca „numeroase companii americane si multi specialisti in cibersecuritate au identificat un numar masiv de atacuri informatice lansate din China”.

Ciberspionajul are un avantaj semnificativ fata de spionajul traditional: permite transferul rapid al unor cantitati imense de informatie. Pana de curand, spionajul economic necesita transmiterea unei cantitati mari de documente in forma fizica, fiind astfel mult mai usor de detectat. Pentru a ilustra acest lucru, raportul ofera exemplul lui Donfan Chung, un fost angajat al companiilor aeronautice Rockwell si Boeing, in cadrul carora a lucrat ca inginer la bombardierul B-1 si la navetele spatiale americane.

In 2010, Chung a fost condamnat la 15 de ani de inchisoare pentru spionaj dupa ce autoritatile au descoperit in casa lui 250.000 de documente importante, despre care oficialii americani cred ca au fost transmise industriei aeronautice chineze in perioada 1976-2006. Daca in forma fizica aceste documente erau dificil de predat beneficiarilor activitatii de spionaj, in format electronic toate aceste date ar fi incaput pe un CD sau pe un stick USB.

Activitatea spionilor chinezi se extinde in toate sectoarele economiei, fiind afectate companii din industriile petroliera, auto si chiar IT. in 2010, Google a fost victima unui atac informatic provenind din China si a carui sursa a fost identificata de VeriSign iDefense ca fiind chiar guvernul chinez. Gigantul american a sustinut ca autoritatile chineze au stat la baza furtului codului sursa, oficialitatile de la Beijing respigand aceasta acuzatie.

Cel mai cunoscut atac de origine chineza este cel supranumit de americani „Titan Rain”, operatiune in cadrul careia ciberspionii chinezi au penetrat retelele a numeroase institutii importante din SUA, printre care Lockheed Martin, Laboratoarele Nationale Sandia si chiar NASA.

Hackerii de origine chineza nu sunt singurii acuzati de ciberspionaj de catre oficialii SUA. Specialistii americani in contraspionaj au acuzat in acelasi raport si serviciile de spionaj ruse, sustinand ca acestea depun eforturi intense pentru colectarea de informatii economice si tehnologice din surse americane.

La randul lor, oficialii chinezi se tem ca ciberspionii SUA au acces in retelele lor. Adam Segal, unul din cei mai importanti experti pe probleme referitoare la China din cadrul Council of Foreign Relations a declarat pentru FastCompany ca „oficialii chinezi pornesc de la premisa ca NSA (Agentia Nationala de Securitate din SUA) are acces la toata reteaua lor. Chinezii sunt nevoiti sa apeleze la produse ale companiilor americane, precum Cisco sau Microsoft, si sunt convinsi ca acestea sunt dotate cu brese de tip backdoor ce permit agentiilor secrete americane sa le acceseze”. Segal considera ca banuielile oficialilor chinezi sunt intemeiate.

Care este impactul economic al spionajului electronic?

Oficialii americani nu sunt singurii care au tras un semnal de alarma. Serviciile de contraspionaj ale altor tari occidentale suspecteaza ca Rusia si China stau la baza multor atacuri informatice, folosind ciberspionajul pentru a obtine informatii si tehnologii care sa permita dezvoltarea industriilor proprii cu costuri reduse de cercetare si dezvoltare.

In Germania, Oficiul Federal pentru Protectia Constitutiei estimeaza valoarea daunelor provocate de spionajul economic companiilor germane la 30-70 milioane de dolari, consecinta acestora fiind pierderea a 30.000 – 70.000 de locuri de munca.

Si tarile industrializate din Asia sunt afectate de spionajul industrial. Coreea de Sud estimeaza ca in 2008 costul spionajului economic s-a ridicat la 82 miliarde de dolari, fiind de 4 ori mai mare decat in 2004. Conform oficialilor coreeni, peste 60% dintre companiile care au cazut victime spionajului erau de dimensiuni mici si mijlocii, iar mai bine de jumatate dintre cazurile de spionaj aveau ca sursa China.

Japonia este o alta tara in care se inregistreaza numeroase atacuri electronice. intr-un sondaj efectuat in 2007 de Ministerul Economiei japonez in randul a 625 de companii producatoare, mai bine de 35% dintre acestea au raportat ca au fost victimele unui atac ce a dus la pierderea unor date tehnologice importante.

Un raport elaborat in 2010 in Canada a indicat ca 86% din marile companii canadiene au fost victimele unui atac cibernetic, iar spionajul electronic ce are ca tinta companiile private din aceasta tara s-a dublat ca volum intre 2008 si 2010.

In Marea Britanie, celebrul antreprenor James Dyson (inventatorul aspiratorului fara sac si al ventilatorului fara elice) a avertizat in 2011 ca studentii chinezi fura secrete tehnologice si stiintifice din universitatile britanice. Una din tehnicile mentionate de el este plantarea de bug-uri in software-ul folosit de universitati, aceste anomalii permitandu-le spionilor chinezi sa obtina informatii chiar si dupa ce studentii parasesc universitatile.

O mare problema pe care o au companiile este identificarea actiunilor ciberspionilor. Richard Bejtlich, seful diviziei de securitate a companiei Mandiant, care a asistat Google si alte companii la curatarea retelelor dupa atacuri, sustine ca, in medie, un atac de ciberspionaj se desfasoara de-a lungul a 458 de zile pana este detectat de compania victima. Situatia este mai buna astazi in ce priveste durata atacurilor, a declarat Bejtlich pentru Wired, deoarece acum cativa ani nu era iesit din comun ca un atac sa dureze 2-3 ani inainte de a fi detectat.

Numeroase companii din SUA au aflat ca au fost victimele ciberspionajului abia dupa ce au fost informate de FBI. Un caz celebru a avut loc in 2010, cand Camera de Comert a SUA a fost instiintata de catre reprezentantii Biroului Federal de Investigatii ca servere situate in China copiau in mod neautorizat informatii de la patru dintre expertii sai specializati in Asia. Chiar si dupa ce au identificat scurgerea de informatii si au apelat la specialisti care au securizat reteaua organizatiei, angajatii Camerei de Comert au descoperit cu surprindere ca una din imprimantele din birou si termostatul aflat in unul dintre apartamentele detinute de organizatie transmiteau in continuare informatii catre o adresa de internet aflata in China!

Scott Aken, un fost agent FBI specializat in contraspionaj, a explicat pentru New York Times ca „ciberspionii chinezi sunt foarte buni in a-si acoperi urmele. in majoritatea cazurilor, companiile nu realizeaza ca au facut obiectul unui caz de spionaj electronic decat dupa cativa ani, atunci cand o companie concurenta de peste hotare lanseaza pe piata un produs identic, cu 30% mai ieftin”.

Ce ne pregateste viitorul?

Ritmul alert al evolutiei in domeniul IT va duce la aparitia de noi puncte slabe, ce deschid calea spre ciberspionaj. Specialistii estimeaza ca numarul dispozitivelor conectate la Internet – de la smartphone-uri la laptopuri – va fi dublu in 2015 fata de 2010. Numarul tot mai mare de potentiale tinte si diversitatea sistemelor de operare vor oferi noi oportunitati specialistilor in spionaj electronic.

De asemenea, specialistii prevad ca in viitorul apropiat numeroase companii vor opta pentru folosirea tehnologiei „cloud”, ceea ce va permite optimizarea costurilor prin administrarea centralizata a datelor. Tehnologia „cloud” confera numeroase avantaje companiilor, reducand costurile si permitand angajatilor sa acceseze reteaua companiei si sa lucreze oricand si din orice loc de pe glob. Ea prezinta numeroase avantaje si din punct de vedere al securitatii, permitand administrarea centralizata a serviciilor de acest tip, insa posibilitatea accesarii datelor companiei de oriunde ofera mai multe oportunitati ciberspionilor.

Toate aceste elemente sugereaza ca spionajul digital va continua sa creasca in acelasi ritm alert inregistrat in ultimii ani. in septembrie 2011, intr-o depozitie in fata Congresului american, un director al serviciilor secrete americane estima ca in 2010 ciberspionii au furat 867 de terabytes de date din SUA, adica de patru ori mai multe date decat exista in arhivele Bibliotecii Congresului. Mike McConnell, fost coordonator al serviciilor de informatii din SUA, a declarat pentru New York Times ca „aceasta cantitate de date este furata astazi intr-o singura zi. Volumul este uluitor”.

Asadar, pe masura ce lumea digitala va continua sa se dezvolte in urmatorii ani, pericolele asociate ei vor creste pe masura, aplicarea unor masuri de securitate complexe devenind o prioritate absoluta pentru desfasurarea activitatii companiilor si entitatilor in conditii de siguranta.

Sursa: Descopera via FrontPress

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 183 vizualizari | 3 voturi

Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 467 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 612 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 583 vizualizari | 6 voturi

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics