Purtatorii de cuvant, atat cei guvernamentali cat si cei ai industriei atomice (precum reprezentantii Atomic Energy Control Board – AECB), sustin adesea ca o cantiate de 120 de grame de izotop radioactiv de plutoniu (239PuO2 [plutoniu-239] si 238PuO2 [plutoniu-238]), suficienta pentru derularea testelor nucleare curente, este mult prea mica pentru a provoca preocupari legitime pentru sanatatea oamenilor. Evident, astfel de remarci au doar rolul de a manipula opinia publica. In fapt, nu conteaza atat de mult MASA sau VOLUMUL de plutoniu cat extraordinara lui TOXICITATE. Probabilitatea producerii unui accident care sa implice scurgeri semnificative de Plutoniu este redusa, insa, in cazul in care s-ar produce totusi, consecintele ar fi dezastruoase si de lunga durata pentru simplul motiv ca Plutoniul-239 are o durata de injumatatire de 24.000 de ani. Asadar, contaminarea cu Plutoniu va fi permanenta.
In acest context, a pretinde ca nu exista riscuri pentru populatie nu inseamna, in fapt, decat o tentativa ridicola de inselare a opiniei publice.
Mai mult, spre deosebire de alte material radioactive, rezervele de Plutoniu sunt extrem de atractive pentru teroristii internationali, acesta fiind, dupa cum se stie, elementul primordial ce intra in componenta bombelor atomice.
Caile de iradiere cu Plutoniu si consecintele aferente:
Inhalarea de particule radioactive in cazul unei deversari in atmosfera. Institutul de Cercetari Toxicologice (Inhalation Toxicology Research Institute) a derulat in anul 1960 o serie de teste privind contaminarea cu Plutoniu realizate, in special, pe soareci si caini care au fost contaminati atat prin inhalare de scurta durata cat si prin injectare de particule slab radioactive. Principalul efect pe termen mediu si lung a fost dezvoltarea de diverse tipuri de cancer. Studiile au fost realizate de cercetatorii Bruce A. Muggenburg, Fletcher E Hahn, Raymond A. Guilmette, Joseph A. Diel, Bruce B. Boecker, David L. Lundgren, Mark D. Hoover de la Lovelace Respiratory Research Institute.
In ciuda studiilor realizate pe animale, nu exista analize amanuntite cu privire la efectele contaminarii oamenilor, cel putin nu oficiale si nu in spatiul occidental.
In cazul participantilor la Proiectul Manhattan, care au fost monitorizati timp de mai multe decenii, nu au fost identificate schimbari semnificative ale starii lor de sanatate. Situatia este similara si in cazul cercetatorilor care lucreaza la unitatea nucleara de la Rocky Flats.
Cu toate acestea, o serie de studii realizate in fosta Uniune Sovietica, au indicat ca expunerea unor populatii la iradierea cu plutoniu a condus la dezvoltarea generalizata a unor fibroze pulmonare care au degenerat, in unele cazuri, in cancer pulmonar.
Studiile cu privire la iradierea cu Plutoniu au aratat ca acesta este slab absorbit la nivel gastro-intestinal si patrunde greu prin piele, cu conditia ca aceasta sa fie intacta.
Asadar, principalele cai de iradiere cu Plutoniu sunt:
1. Prin inhalare
2. Prin intermediul ranilor si ulceratiilor pielii
Studiile s-au axat pe cateva elemente importnate:
1. Toxicitatea izotopilor de Plutoniu 239PuO2 [plutonium-239] si 238PuO2 [plutonium-238];
2. Importanta distributiei omogene la nivelul intregului plaman
3. Comparatii cu privire la afectele inhalarii de Plutoniu in cazul diverselor specii
4. Importanta varstei subiectului in momentul expunerii
Primele efecte vizibile in cazul inhalarii de Plutoniu in doze peste limita maxima admisa sunt inflamarea si producerea de echimoze pe suprafata si in profunzimea plamanilor si scaderea semnificativa a numarului limfocitelor din sange.
In cazul expunerii la un nivel relativ redus de izotopi de Plutoniu, efectul pe termen mediu si lung este aparitia cancerului, efect observant cu precadere in cazul izotopului 239PuO2 [plutoniu-239], care s-a dovedit a fi mai periculos decat izotopul 238PuO2 [plutoniu-238];
Studiile realizate pe caini, sobolani si soareci au aratat ca expunerea acestora la doze peste limita maxima admisa conduce, in cazul tuturor speciilor, la aceleasi efecte, respectiv la aparitia cancerului, fapt care a permis realizarea de predictii in cazul oamenilor.
In ceea ce priveste receptivitatea la iradiere in functie de varsta, s-a constatat o sensibilitatea mai mare fata de dioxidul de Plutoniu in cazul cainilor batrani comparativ cu cainii tineri sau cu puii. Cainii batrani dezvolta ulceratii grave ale plamanilor la doze mai mici si la un timp de expunere inferior celor necesare pentru producerea unor efecte similare in cazul cainilor tineri sau al puilor.
(”Publications of the ITRI, Nuclear Toxicology Program: 1960-1996” ITRI-149, Inhalation Toxicology Research Institute, Lovelace Respiratory Research Institute)
TABELE – CANTITATE PLUTONIU/ IRADIERE PESTE LIMITA MAXIMA ADMISA:
In principle, using AECB’s regulatory limits, how many ”civilians” can be overdosed by 100 grams of plutonium?
0.1 micrograms can overdose one civilian
multiply by one million
0.1 grams can overdose one million civilians
multiply by ten
1 gram can overdose ten million civilians
multiply by one hundred
100 grams can overdose one billion civilians
600 grams can overdose six billion civilians
If there is a serious accident involving 120 grams of plutonium (in the form of MOX), how many civilian overdoses could, in principle, result?
if NONE of the plute is safely contained there is a potential for one billion two hundred million civilian overdoses
if 90 percent of it is safely contained there is a potential for one hundred and twenty million civilian overdoses
if 99.9 percent of it is safely contained there is a potential for one hundred and twenty thousand civilian overdoses
if 99.999 percent of it is safely contained there is a potential for one thousand two hundred civilian overdoses
In principle, using AECB’s regulatory limits, how many ”atomic radiation workers” can be overdosed by 140 grams of plutonium?
1.4 micrograms can overdose one atomic worker
1.4 grams can overdose one million workers
14 grams can overdose ten million workers
140 grams can overdose one hundred million workers
560 grams can overdose four hundred million workers
If there is a serious accident involving 600 grams of plutonium (in the form of MOX), how many worker overdoses could, in principle, result?
If NONE of the plute is safely contained there is a potential for four hundred twenty-five million worker overdoses
if 90 percent of it is safely contained there is a potential for forty-two and a half million worker overdoses
if 99.9 percent of it is safely contained there is a potential for forty-two and a half thousand worker overdoses
if 99.999 percent of it is safely contained there is a potential for four hundred and twenty-five worker overdoses
If there is a serious accident involving 600 grams of plutonium (in the form of MOX), how many civilian overdoses could, in principle, result?
if NONE of the plute is safely contained there is a potential for six billion civilian overdoses
if 90 percent of it is safely contained there is a potential for six hundred million civilian overdoses
if 99.9 percent of it is safely contained there is a potential for six hundred thousand civilian overdoses
if 99.999 percent of it is safely contained there is a potential for six thousand civilian overdoses
Sursa: CCNR, George Valah
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi
Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]
Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi
Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]
Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 611 vizualizari | 4 voturi
Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]
Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 360 vizualizari | 3 voturi
Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]
Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1550 vizualizari | 9 voturi
Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]
3 Comments