Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Tara care a refuzat de doua ori intrarea in UE. Locuitorii ei nu stiu ce e criza
Aciduzzul | 9 iulie, 2012 | 0 comentarii | 583 vizualizari |
(3 voturi )

Aceasta tara aflata la periferia Batranului Continent nu a cunoscut criza, iar locuitorii ei sunt printre cei mai fericiti de pe planeta, acestia avand al doilea venit pe cap de locuitor din lume. Norvegia este o democratie constitutionala, care se afla in nordul Europei, cu 4,9 milioane locuitori. Bogata in petrol, peste si paduri, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume, conform Greatnews. Spre deosebire de mult tari europene, inclusiv Romania, aceasta tara nu are datorii. Romania are o datorie externa de aprope 100 miliarde de euro. Norvegia este o natiune care detine o adevarata avere. Tara controleaza un fond suveran de investitii care depaseste 550 de miliarde de dolari. Acest fond, administrat de banca centrala a statului, ocupa locul doi la nivel mondial, Norvegia fiind depasita la acest capitol numai de Emiratele Arabe Unite, care controleaza un fond in valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute. Estimarile moderate susțin ca pana in 2017 fondul va ajunge la 800-900 de miliarde de dolari.

Norvegienii au cel mai ridicat raport de rezerve monetare pe cap de locuitor din lume, acestea depasind 110.000 de dolari.

De unde vine bogația acestui stat?

De la natura. In anul 1969 norvegienii au descoperit petrol la Ekofisk, in Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta. De atunci, țara a inceput sa creasca economic. In 2011, 28% din veniturile statului erau generate din industria petroliera, Norvegia fiind al cincilea exportator de petrol din lume si al treilea de gaz. Norvegia are resurse de titei de 7,5 miliarde de barili (aproximativ 1% din totalul mondial).

Populatia Norvegiei a votat de doua ori impotriva aderarii la UE in cadrul unor referendumuri organizate in 1972 si 1994. Desi are o istorie bogata, Norvegia este de fapt un stat foarte tanar, independent abia din 1905. in ziua de 7 iunie 1905, Parlamentul Norvegian (Storting) a luat decizia unilaterala de a declara desființata Uniunea cu Suedia ce data din 1814. Fiind o tara mica, cu o densitate scazuta a populatiei, Norvegia a pendulat fara voia ei, timp de aproape 500 de ani, intre cei doi vecini mult mai puternici, Danemarca si Suedia.

Nerabdatoare sa isi recapete independența dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, nu este greu de inteles de ce poporul norvegian a fost foarte defensiv cand a venit vorba ca statul lor sa isi cedeze parțial suveranitatea catre structurile UE, scrie Greatnews.

Aliatii si prietenii Norvegiei sunt Marea Britanie, aliat traditional in probleme de securitate naționala, si SUA, care a fost o a doua patrie pentru multi norvegieni emigrați acolo in cursul anilor.

Cu toate acestea insa, Norvegia coopereaza indeaproape cu UE in majoritatea domeniilor, dezvoltarea UE prezentand o importanța deosebita pentru Norvegia.

Cea mai importanta legatura a Norvegiei cu Uniunea Europeana o constituie Acordul privind Spatiul Economic European (Acordul SEE) , care a intrat in vigoare in 1994. Acordul permite Norvegiei si celorlalte tari SEE sa participle la piata interna UE. Aceasta presupune faptul ca in zonele incluse in Acordul SEE, cetatenii si firmele norvegiene beneficiaza de acelasi tratament ca si cele din statele membre UE, pe intreg teritoriul inclus in Acord. in calitate de parte a Acordului SEE, Norvegia se implica in elaborarea legislatiei comunitare in domeniile vizate de piata interna si se supune, totodata, acesteia. Norvegia participa, de asemenea, la programele de cooperare UE in numeroase domenii precum domeniul culturii, cercetarii, politicilor regionale si educație.

Norvegia sprijina, la randul sau, eforturile de reducere a disparitațtlor intre țarile UE prin doua programe financiare: Granturile SEE si Granturile Norvegiene. In perioada 2009–2014, Norvegia va oferi circa 14 miliarde de NOK unui numar de 12 noi state membre UE, precum si Greciei, Portugaliei si Spaniei. Fondurile vor fi canalizate catre domenii prioritare precum protectia mediului si schimbarile climatice, intarirea societații civile, conservarea patrimoniului cultural, justiție si afaceri interne.

Sursa: Capital via Apologeticum

 

 

 

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 263 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics