Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Vinurile noastre
Tehnologiile noi patrund in industria locala a vinului
Aciduzzul | 13 mai, 2012 | 0 comentarii | 322 vizualizari |
(1 voturi )

Intrarea investitorilor straini pe piata locala a vinului incepe sa se faca simtita tot mai mult. Dincolo de tehnologia moderna adusa de acestia, romanii afla acum multe lucruri pe care nu le stiau despre vin si, cel mai important, sunt conectati la ultimele noutati aparute la nivel mondial. Austriecii de la Lechinta – Compania amb Wine, parte a consortiului austriac amb Holding, si-a facut lansarea oficiala in Romania in luna martie cu brandul Liliac, la doi ani dupa intrarea pe piata locala a vinului. Firma a achizitionat in 2010 circa 38 de hectare de vita-de-vie de la investitori locali in Transilvania, mai precis in zona Batos si Vermes Lechinta. Suprafata ar urma insa sa ajunga la circa 65 ha la sfarsitul lui 2013, iar extinderea se va face prin plantarea de noi suprafete de vie, 12 ha in acest an si 15 ha in 2013.

Vinurile austriecilor sunt vinificate de un oenolog renumit in intrega lume, Willi Opitz, care a obtinut premiul „Late Harvest Winemaker of the Year“ la Londra pentru vinurile de desert. Opitz vrea sa faca in primul rand vinuri de calitate in Transilvania, pozitionate pe segmentul premium, fara sa uite de pasiunea sa pentru vinurile dulci. in cazul de fata vorbim de Nectar de Transilvania, un vin rar produs din boabe uscate, alese dupa metoda Schilfwein. Marea noutate adusa de austrieci este vinul de „paie“ sau mai degraba de gheata (ice wine in engleza sau eiswein in germana), obtinut printr-o tehnologie mai putin cunoscuta in Romania, dar practicata cu succes in afara. Trebuie mentionat insa ca aceasta bautura, la mare cautare la americani si asiatici, nu se produce chiar asa usor.

Vinul de „paie“, in Romania

in Romania sunt putini cei care au auzit de Ice Wine, dar si mai putini cei care l-au gustat, chiar daca acest vin de desert are in spate o istorie de circa 200 de ani. Austriecii au facut primele incercari anul trecut, iar rezultatele au fost destul de bune, din moment ce vor sa mareasca productia in acest an. Cum se procedeaza insa? Strugurii sunt culesi in perioada septembrie – octombrie si chiar mai tarziu, iar apoi sunt pastrati in spatii amenajate intr-un solar, afirma Ioana Micu, executive manager al producatorului de vin. Pasul urmator – ciorchinii sunt asezati in rafturi cu paie pentru a nu prinde mucegai. Sunt tinuti aici pana la sfarsitul lunii februarie, cand ingheata si se trece la presarea lor manuala. Fermentatia se face in baricuri de stejar, dupa care vinul se lasa sa se „odihneasca“ pana prin mai-iunie, cand poate fi scos pe piata.

Compania amb Wine nu este singurul producator de vinuri de pe piata locala interesat sa produca Ice Wine. in 2011 si Jidvei anunta ca vrea sa intre pe acest segment, iar in functie de rezultate urmeaza sa decida daca va ramane doar un experiment sau mareste productia. in strainatate pretul unei sticle de 375 ml de Ice Wine poate ajunge pana la 80 de euro.

Vinuri ca in Lumea Noua

Compania amb Wine si-a lansat vinurile sub brandul Liliac. Nu doar numele este deosebit, ci si eticheta de pe sticle, mai precis un liliac. De unde vine numele?

„in Lumea Noua a devenit ceva obisnuit sa vezi pe sticle tot felul de animale, de la fluturi pana la soparle. incercam si noi sa facem asa ceva in Transilvania, un tinut pe care lumea il asociaza, in afara cu ideea de vampiri, cu raul, iar de aici si pasarea (liliacul) de pe vinurile noastre“, spune Opitz.

Sa nu uitam ca o alta companie prezenta pe piata locala, Lacerta (firma cu actionari austrieci si germani), merge pe aceeasi linie, numai ca in acest caz este vorba de o soparla. Ambele firme vizeaza atat valorificarea pe piata interna, cat si exportul.

Sursa: Lumea Satului

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 30 august, 2015 | 0 comentarii | 413 vizualizari | 3 voturi

Vinurile rose sunt apreciate, in general de catre femei, iar cel mai adesea sunt asociate cu ciocolata. Nu inseamna insa ca nu se pot face si alte combinatii. Tocmai de aceea cand primesti o invitatie la o degustare de vinuri rose&gelato (Crama Oprisor&Gelato Mio),

Autor: Aciduzzul | 15 mai, 2012 | 0 comentarii | 382 vizualizari | 2 voturi

In limba romana este un cuvant obscen. In alte limbi, insa, defineste destinatii de vacanta, moneda locala sau chiar o colectie de vinuri. Am auzit deja toate bancurile cu destinatia “exotica” din Croatia sau moneda de nepronuntat din Botswana. Ei bine, se poate si mai mult. Si anume … vinul “Opula” din Italia. “Cu o […]

Autor: Aciduzzul | 29 aprilie, 2012 | 0 comentarii | 417 vizualizari | 3 voturi

Arta, pasiune sau doar meserie – o noua ocupaţie incepe sa -si faca simtita prezenta tot mai mult si in Romania. Cu doar 15 ani in spate, rezultatele sunt mai mult decat spectaculoase. Cei 15 ani de istorie a meseriei de somelier din Romania par hilari in comparaţie cu tradiţia de milenii din Franţa. Dar […]

Autor: Aciduzzul | 9 februarie, 2012 | 0 comentarii | 422 vizualizari | 1 vot

Este de ajuns o privire pe rafturile de vinuri ale supermarketurilor ca sa realizezi, si asta fara sa fii specialist, ca cel mai „popular” nume de vin folosit de producatorii romani este cel de Premiat. Mostenire a sistemului comunist, aceasta marca si-a pus atat de adanc amprenta asupra mentalului colectiv incat, de mai bine de […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 254 vizualizari | 0 voturi

Serban Damboviceanu a lasat de-o parte o cariera de succes in reteaua de hipermarketuri Leclerc pentru viile de la Corcova. Si n-a venit singur, l-a adus chiar pe patron. Ar fi putut avea o cariera de succes in retail. N-a fost insa sa fie asa, desi, la 30 de ani, Serban Damboviceanu ajunsese sa detina […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics