De-a lungul istoriei, o mare parte a lumii a fost condusa de catre imperii. Pentru ca o bucata mare de pamant sa fie considerata imperiu trebuie sa fie condusa politic de catre un monarh, un imparat sau poate un tiran. Cum declinul Statelor Unite este ovationat in stiri si in randul opiniei publice, Business Insider a realizat un top al celor mai mari imperii din trecut. Dincolo de modelul de conducere, singurul lucru pe care l-au avut in comun este ca fiecare dintre ele a disparut. Din topul Business Insider lipsesc insa o serie de imperii, precum cel otoman sau cel bizantin.
10. Califatului Rashidun s-a intins pe o suprafata de 4,82 milioane de kilometri patrati, reprezentand 6% din suprafata Pamantului. Califatul a aparut dupa moartea profetului Mohammed in 632 d. Hr. in contextul disputelor dintre urmasii sai. In ciuda faptului ca era un imperiu dominat de religie, celelalte confesiuni au avut parte de un tratatment bun atata trimp cat plateau impozitele catre calif.
9. Imperiul Portughez a fost primul imperiu colonial modern din istorie, ale carui colonii au dainuit cel mai mult. Imperiul a fost creat in 1415 prin capturarea Ceutei (un teritoriu marocan de astazi) si a dainuit pana in 1999, cand Portugalia a predat Chinei orasul Macao. Cea mai valorosa colonie a imperiului, Brazilia, si-a cucerit independenta in 1822.
8. Califatul Abbasid acoperea un teritoriu de 6,9 milioane de kilometri patrati, reprezentand 7% din suprafata Pamantului. Nu se cunoaste cu exactitate cati locuitori erau in califat, a carei capitala a fost Bagdadul. A dainuit intre 750 – 1258, iar declinul a survenit ca urmare a cresterii puterii armatei turcesti.
7. Califatul Umayyad se intindea pe o suprafata de 8 milioane de kilometri patrati, reprezentand 8% din suprafata Pamantului. Imperiul avea o populatie de 62 milioane de oameni, intre anii 720 – 750, aproape 30% din populatia lumii. A fost al doilea califat islamic dintre cele patru fondate in Arabia dupa moartea profetului Mohammed. Desi familia umayyazilor era originara din Mecca, au ales drept capitala Damascul. Califatul Umayyad a existat intre 661 – 750 d.HR.
6. Dinastia Yuan a fost fondata de catre nepotul lui Genghis Khan, in 1271. La cinci ani de la fondarea dinastiei, Kublai Khan a capturat capitala dinastiei rivale Song si a unificat toata China. Imperiul dinastiei Yuan s-a intins pe o suprafata de 8, 7 milioane de kilometri patrati (9% din Pamant). In perioada de apogeu a imperiului, 1291, ajunsese la o populatie de 60 milioane de oameni (17% din intreaga populatie a lumii). Dinastia a dezvoltat o viata bogata, incurajand comertul cu tarile straine. Astfel a avut loc in teritoriile chineze chiar o vizita a renumitului negustor italian Marco Polo.
5. Dinastia Qing a fost ultima din istoria imperiala a Chinei, fondata in secolul al 17-lea, dupa infrangerea mongolilor. A dainuit pana in secolul XX, punctul maxim al prosperitatii atingandu-l in 1.800. S-a intins pe un teritoriu de 9.14 milioane de kilometri patrati (10% din Pamant), iar in 1851 avea circa 432 milioane de locuitori (35% din intreaga populatie a lumii). Instaurarea Republicii Populare Chineze a pus capat dinastiei Qing.
4. Imperiul Spaniol se intindea pe o suprafata de 14,4 milioane de kilometri patrati, reprezentand 13% din suprafata Pamantului. Intre anii 1740 – 1790 a avut o populatie de 68,2 milioane de oameni (12% din intreaga populatie a lumii). Imperiul spaniol a inceput in zilele lui Cristofor Columb si a dainuit, in unele parti ale Africii, pana in secolul XX. Spaniola este in prezent a doua cea mai vorbita limba din intreaga lume.
3. Imperiul Rus avea in 1913 o pupulatie de 176,4 milioane de oameni (peste 9% din intreaga populatie a lumii). Rusia a fost ultima monarhie absoluta a Europei si, pana la Primul Razboi Mondial, una dinrre cele mari cinci puteri de pe continent. S-a intins pe un teritoriu de 14,72 milioane de kilometri patrati, reprezentand peste 15% din suprafata Pamantului. In timpul imperiului, societate era strict impartita pe clase sociale. Rusia Tarista a luat sfarsit in 1917, dupa revolutia bolsevica sangeroasa.
2. Imperiul Mongol a fost cel mai intins din istorie, reunind triburile mongole cu cele turce sub conducerea temutului Genghis Khan. Imperiul s-a intins pe o suprafata de teren de 14,72 milioane de kilometri patrati, reprezentand peste 15% din suprafata Pamantului. Intre 1270 – 1309 a avut o populatie de 110 milioane de oameni (25% din intreaga populatie a lumii). Mongolii au realizat in timpul imperiului o serie de avansuri tehnologice. Ciuma a dus la decaderea imperiului incepand cu 1331, care a culminat cu anexarea lui de catre Imperiu Tarist in 1783.
1. Imperiul Britanic, creat la inceput din coloniille de peste mari si centrele de schimburi comerciale, s-a intins pe o suprafata de 20,9 milioane de kilometri patrati, reprezentand peste 22% din suprafata Pamantului. In 1938 avea o populatie de 458 milioane de oameni (20% din intreaga populatie a lumii). Decaderea Imperiului Britanic a inceput ca urmare a problemelor financiare generate de Primul Razboi Mondial. Ocuparea teritoriilor sale de catre Japonia, in al Doilea Razboi Mondial, si pierderea Indiei in 1947 a insemnat sfarsitul lui. Multe dintre popoarele cucerite de britanici si-au modificat modul de viata si valorile culturale, ajungand ca limba engleza sa fie una dintre cele mai cunoscute si vorbite de pe Glob.
Sursa: Adevarul
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi
Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]
Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1198 vizualizari | 3 voturi
Serghei Malkov, membru la Academia Militară rusă, prezice începutul unui nou război mondial în următorul deceniu. Oamenii de ştiinţă de la Academia Militară au ajuns la această concluzie, bazându-se pe teoria ciclurilor Kondratieff (după numele savantului Nikolai Kondratieff). Ciclurile Kondratieff pot fi definite ca o succesiune regulată a modificărilor structurale din cadrul economiei moderne. Întinzându-se […]
Autor: Aciduzzul | 30 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi
Trăim un moment istoric. După treizeci de ani în care decidenţii de la Washington au avut posibilitatea să guverneze lumea după bunul lor plac, a venit timpul pentru a dinamita „consensul de la Washington”. Discursul lui Vladimir Putin din 18 martie 2014 a fost un epitaf pentru epoca Pax Americana. Fidelii papagali ai mass-media din […]
Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 59 vizualizari | 1 vot
Autor: Aciduzzul | 19 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 124 vizualizari | 2 voturi
One comment